הסימנים העולים מהפעילות המדינית המצרית המואצת לייצב את הפסקת האש ולהתקדם לעבר רגיעה ארוכת טווח בין ישראל לחמאס מצביעים על קשיים רבים, קיימים פערים גדולים בעמדות של ישראל וחמאס בסוגיות השונות, גורמים מדיניים בכירים הבקיאים בתמונת המצב מציעים להנמיך ציפיות, לדבריהם, מדובר במשא ומתן קשה ומסובך שימשך זמן רב וקשה להעריך את תוצאותיו.
ביקור שר המודיעין המצרי עבאס כאמל בישראל, רמאללה ורצועת עזה מסמל את הנחישות המצרית להשיג פריצת דרך במתווה הרגיעה ארוכת הטווח שגיבשה מצרים.
גורמים מצרים בכירים אומרים כי מצרים קיבלה "אור ירוק" מממשל ביידן, ממדינות ערב ומהאיחוד האירופי לטפל בהשגת רגיעה ארוכת טווח בין ישראל לחמאס ובמקביל לחזק את כוחה של הרש"פ ולהחזיר את מאזן הכוחות שבין חמאס לרש"פ שהיה ערב המלחמה, אלו הן משימות כבדות משקל שמצרים איננה רוצה להיכשל בהן.
סוגיית השבויים והנעדרים
ארגון הטרור איננו מקבל את התנאי הבסיסי שהציבה ישראל לשיקומה של רצועת עזה, הוא דורש להפריד את הנושא ההומניטרי, דהיינו שיקום רצועת עזה, מסוגיית ארבעת השבויים והנעדרים הישראלים בשבי חמאס, לטענתו מדובר בשתי סוגיות נפרדות שאיננן קשורות זו בזו וסוגיית עסקת חילופי השבויים צריכה להידון כתיק נפרד.
יחיא סיוואר, מנהיג תנועת הטרור ברצועת עזה, אמר למודיעין המצרי כי ניתן להתקדם על פי המתווה שהוא הציע בתחילת משבר הקורונה, חמאס מציע לבצע את עסקת חילופי השבויים בשני שלבים, בדומה ל"עסקת שליט" ב-2011.
בשלב הראשון דורש חמאס שישראל תשחרר כ-250 אסירים ביטחוניים מבוגרים, חולים, נשים וקטינים בתמורה למסירת מידע ממנו על גורל ארבעת הישראלים המוחזקים בידיו.
בשלב השני תשחרר ישראל מאות מחבלים רוצחים,ובראשם מנהיגי הטרור כמו מאמון א-סייד, עבדאללה ברגותי, אחמד סעדאת, מרוואן ברגותי ואחרים בתמורה להחזרתם של ארבעת השבויים והנעדרים לידי ישראל.
ישראל דוחה על הסף את דרישות חמאס,לפני כמה שבועות מסרה ישראל לחמאס באמצעות מתווכים רשימה של כמה עשרות אסירים ביטחוניים שהיא מוכנה לשחרר במסגרת העסקה, אך חמאס לא הגיב על ההצעה.
ישראל איננה מוכנה לפצל את עסקת החילופין לשלבים והיא מתנה את שיקום הרצועה בהחזרתם של השבויים והנעדרים, גורמים מדיניים בכירים אומרים:" לא נחזור על הטעויות של עסקת שליט ולא נסכים לשחרר מאות מחבלים עם דם על הידיים".
סינוואר עשה אתמול תרגיל בלוחמה פסיכולוגית הוא הודיע בצורה מרומזת כי מספר המחבלים שחמאס דורש לשחרר במסגרת העסקה הוא 1,111 אסירים ביטחוניים, בכך הוא קבע את רף הציפיות של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא ושל הרחוב הפלסטיני מעסקת חילופי השבויים.
ההצהרה של יחיא סינוואר על מספר מדוייק של מחבלים שאת שחרורם דורש חמאס מאתגרת את ישראל מכיוון שהוא ידוע כאדם העומד במילתו.
סוגיית ירושלים והר הבית
ארגון חמאס דורש ממצרים להכליל בהבנות הרגיעה החדשה את נושא המצב במזרח ירושלים ובהר הבית.
חמאס דורש להפסיק את ביקורי היהודים בהר הבית ולשמור על הסטטוס קוו שהיה קיים במקום, הוא דורש שהווקף המוסלמי הכפוף לירדן הוא שיאכוף את הסטטוס קוו באמצעות שומרי הווקף.
כמו כן הוא דורש שישראל תבטל את פינוי המשפחות הפלסטיניות משכונת שיח' ג'ראח במזרח ירושלים.
גורמים בחמאס אומרים כי לא יהייה שום ויתור בנושא הזה וכי חמאס יצא למלחמה האחרונה בגלל נושא ירושלים ומסגד אל-אקצא.
העמדה הישראלית שהיא שאין שום משא ומתן על נושא ירושלים והר הבית וכי לא יהיה שום ויתור בנושא ירושלים.
מצרים מקבלת את עמדת חמאס כי נושא ירושלים והר הבית צריכים להיות חלק מהבנות הרגיעה החדשות בין ישראל לחמאס.
מאבק בין חמאס לרש"פ
לגבי שיקום רצועת עזה, ארגון חמאס ושאר הפלגים הפלסטינים ברצועה מתנגדים בתוקף למעורבות הרש"פ בשיקום הרצועה, למרות תמיכת ארה"ב וישראל במעורבות הרש"פ, כדי למנוע הגעת הכספים להתעצמות הצבאית של חמאס.
גורמים בחמאס אומרים כי הרש"פ רוצה לשקם את מעמדה ברחוב הפלסטיני על גבם של תושבי רצועת עזה אחרי שהטילה סנקציות קשות עליה, לדבריהם,מדובר ברשות שמנגנוניה מושחתים ואי אפשר "לתת לחתול לשמור על החלב".
לטענת חמאס, הרש"פ נוקטת סחבת בנושא שיקום הרצועה כדי להעניש את תושביה על נאמנותם לחמאס.
ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה יצא כבר בראש משלחת לביקור בשלוש מדינות במפרץ לצורך איסוף תרומות לשיקום רצועת עזה.
חמאס והפלגים הפלסטינים הכריזו על הקמת ועדה ממשלתית לשיקום הרצועה שבה חברים נציגים של המוסדות האזרחיים, הם מציעים לצרף אליה נציגים של ארגונים בינלאומיים ושהיא תהייה האחראית של שיקום הרצועה.
הדרישה של חמאס איננה מקובלת על הרש"פ, ישראל וארה"ב.
השבוע אמורות להגיע לרצועה כמה משלחות של האו"ם ושל האיחוד האירופי כדי לבדוק את המצב ברצועה, ישראל הודיעה לחמאס כי חברת החשמל הישראלית תיקנה 5 קווי מתח גבוה שנפגעו במלחמה וכי תחודש אספקת חשמל גדולה יותר לרצועת עזה.
מצרים עומדת בפני אתגר גדול מאוד, הנשיא א-סיסי לוחץ על המודיעין המצרי להביא לפריצת דרך, הוא רואה במצב שנוצר שעת כושר לחזק את מעמדה האזורי והבינלאומי של מצרים, במיוחד בעיני ממשל ביידן, וגם הזדמנות להשיג רגיעה ב"חצר האחורית" של מצרים שהיא רצועת עזה.
גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי המצרים לא יוותרו וכי הם ינסו לגבש מתווה מדורג שיכלול את הדרישות ההדדיות של ישראל וחמאס, בינתיים הם יפעלו לייצוב הפסקת האש: פתיחת מעברי הגבול של ישראל עם הרש"פ והרחבת מרחב הדיג.