עבור לתוכן העמוד
Menu

המפגינים בעיראק : "איראן צאי צאי מעיראק…בגדאד תשאר חופשית"

בטהראן מודאגים וחוששים מסימונה של איראן כאחד הגורמים למצב הקשה בעיראק ובלבנון • איראן נתפסת כגורם מסכסך הגורם למתח עדתי

איראן ממשיכה לעקוב מקרוב ובדאגה ו"מתוך רגישות רבה" אחרי ההפגנות בעיראק ומהתגברות של הקריאות להפסקת המעורבות האיראנית במדינה שאפיינו את הסבב האחרון של ההפגנות. כצפוי, משרד החוץ האיראני מפנה אצבע מאשימה כלפי "קבוצות מסוימות" המנצלות את קריאותיהם הלגיטימיות של העם העיראקי לשינוי ושיפור תנאי המחייה. דובר משה"ח, עבאס מוסוי, אמר כי הוא בטוח כי ממשלת עיראק וההנהגה הדתית השיעית במדינה יצליחו להתגבר על המכשולים ויצעידו את עיראק קדימה מתוך אחדות. מוסוי הדגיש כי "איראן תמיד תמכה בממשלה ובעם העיראקי וסייעה להם בעתות משבר מתוך ידידות ויחסי שכנות טובה".

כלי התקשורת הממלכתיים של איראן – רשת שידור החדשות של איראן (IRINN) ורדיו איראן – דיווחו כי מאחורי המהומות עומדים גורמים זרים ודיווחו כי עיראק הפסיקה זמנית את שידורי טלוויזיית אלחדת' הסעודית וכן את שידורי ערוץ אלערביה לאחר שנקטו ב "צעדים פרובוקטיביים" כמו ציטוט מנהיג המיליציה השיעית, האדי אלעאמרי, שאמר כי גם ישראל וארצות הברית מסיתות את קהל המפגינים. גם קיס אלח'זעלי, העומד בראש מיליציית עצאא'ב אהל אלחק האשים את ישראל באחריות למצב בעיראק .

המטרה של המפגינים בעיראק: הכוחות הנאמנים לאיראן

כלי התקשורת האיראנים נמנעו גם מלדווח על שריפת דגלים איראנים באזור הקונסוליה האיראנית בכרבלאא והתגודדות מאות מפגינים סביב בניין הקונסוליה תוך קריאות "איראן צאי צאי מעיראק…בגדאד תשאר חופשית" (איראן ברא ברא…בע'דאד תבקא חרה"). המפגינים שרפו דגלי איראן וגרמו נזק כבד למבנה הקונסוליה . המפגינים גם דרכו והיכו בנעלים שחוקות (צורת ביזוי חריפה בעולם הערבי) תמונות של מפקד כח אלקדס קאסם סלימאני . גם מבנה הקונסוליה האיראנית בעיר הנמל בצרה הוצת למרות ניסיונן של מספר מיליציות שיעיות להגן עליה תוך קריאות ל"הפסיק את הכיבוש הפרסי של עיראק הערבית".

ברשתות החברתיות הערביות רווח השימוש בהשתג "עיראק באנתפאצ'ה (#العراق_ينتقض) השתג הרווח גם במחאה בלבנון שגם במהלכה נשמעו קריאות ספורדיות להפחתת המעורבות האיראנית במדינה באמצעות "חזבאללה" . בהקשר זה, הודאתו של נצראללה כי הסיוע לארגון בנשק,בתקציב באוכל ועוד מקורו באיראן וכי "כל עוד לאיראן יש כסף לנו יש כסף" גררה ביקורת ברשתות החברתיות שהציגו אותו כסוכן איראני וכמי ש"עובד עבור האיראנים" .

(בציוץ נכתב : הסוכן והדובר הרשמי של איראן בלבנון לועג בצורה גסה לעם הלבנוני. חסן נצראללה:אני פקיד איראני בשכר)

באמצע ספטמבר ביקר באיראן. מקתד'א אלצדר מנהיג הזרם הצדריסטי בעיראק ובעל מעמד פוליטי דתי מיוחד. הוא ופגש עם מנהיג איראן ועם מפקד כח אלקדס, קאסם סלימאני ובכירים נוספים. אלצדר הזהיר מספר פעמים ערב ביקורו מהגברת המעורבות האיראנית, באמצעות המיליציות השיעיות הפרו-איראניות בעיראק, והפיכתה של עיראק לחזית במאבקיה האזוריים של איראן.

לטענתו, המעורבות האיראנית גוררת תגובות נגד עיראק הופכת ליעד לפעולות תגמול מצד יריבותיה של איראן והיא "משלמת בדם אזרחיה" על הפעילות האיראנית. לא ברור מה היו תוצאות הביקור באיראן, אך נראה כי איראן לא ויתרה על עיראק כבסיס לפעילותה האזורית בעיקר מול ישראל וערב הסעודית נוכח הקשיים בהם היא נתקלת בפעילותה בסוריה.

ההתפתחויות הצפויות בהפגנות בעיראק ובלבנון ובעיקר סימונה של איראן כאחד הגורמים למצב הקשה במדינות אלה מהווים אתגר מרכזי למשטר באיראן, הנתפס על ידי אזרחים ב"רחוב הערבי" כגורם מסכסך ומי שמלבה את העדתיות לטובת האינטרסים של איראן.