עבור לתוכן העמוד
Menu

המטרה של חמאס: להבעיר את ירושלים

תנועת חמאס מתכננת להביא להסלמה ביטחונית ביום שחרור ירושלים, בשבוע הבא, וביום הבחירות לפרלמנט ב-22 במאי • בחמאס ובפלגי האופוזיציה של אש"פ דוחים את הקריאה של יו"ר הרש"פ להקים ממשלת אחדות לאומית ואומרים כי מדובר בתכסיס שקוף ובלתי מעשי

דחיית הבחירות הפלסטיניות על ידי הרש"פ בנימוק שישראל אוסרת על תושבי מזרח ירושלים להשתתף בבחירות הינה נימוק שקרי. בסוף השבוע חשפו כמה ארגונים פלסטינים כי בפני יו"ר הרש"פ הוצעו מספר הצעות לקיים הצבעה אלקטרונית של תושבי מזרח ירושלים בבחירות, ללא צורך באישורה של ישראל, אך מחמוד עבאס דחה אותן כשלמעשה הסיבה האמיתית לדחיית הבחירות הייתה חששו שתנועת פת"ח תפסיד בבחירות לפרלמנט ואילו הוא עצמו יפסיד בבחירות לנשיאות מול מרוואן ברגותי.

דחיית הבחירות הפלסטיניות למועד בלתי ידוע מתפרשת בשטחים כביטולן. בכך לא הסתיים הקרב בין ישראל לפלסטינים על הריבונות בירושלים.

תנועת חמאס עומדת לחדש בימים הקרובים את המאבק על ירושלים כשבפניה עומדות שתי מטרות עיקריות: להפעיל לחץ על ישראל ולהביך את יו"ר הרש"פ, אשר לטענתה הוליך שולל את הפלגים הפלסטינים בנושא הבחירות כשלמעשה מהתחלת המגעים עם חמאס באיסטנבול ובקהיר לא הייתה לו כוונה אמיתית לקיים את הבחירות.

מנהיג חמאס איסמיל הניה נשא ב-30 באפריל נאום מצולם שבו הודיע על האסטרטגיה של חמאס בנושא הבחירות הפלסטיניות ומזרח ירושלים.

הניה דחה על הסף את החלטתו של יו"ר הרש"פ לדחות את הבחירות בירושלים והודיע על יציאת תנועתו למאבק על קיום הבחירות ב-22 במאי וכי היא נערכת לממש בכוח את זכות הפלסטינים לממש את זכותם להצביע במזרח ירושלים.

אסמעיל הנייה קבע שני מועדים לפעילות פלסטינית במזרח ירושלים.

א.יום שחרור ירושלים ב-9 במאי, הניה הזהיר את ישראל מהכוונה לאפשר ביקורים של ישראלים בהר הבית ביום הזה ואמר: "אנו מזהירים את הכיבוש די לשחק באש, לא נקבל את הכוחנות הזו נשאיר את עמנו לבד במערכה", פרשנים פלסטינים רואים בדברים האלה איום לחדש את הפרות הסדר במזרח ירושלים ואולי גם את ירי הרקטות מרצועת עזה לעבר ישראל.

ב.יום הבחירות לפרלמנט ב-22 במאי, אסמעיל הניה הודיע כי הפלסטינים יציבו קלפיות במסגד אל-אקצא, בכנסיית הקבר הקדוש ובמוסדות הפלסטינים במזרח ירושלים ואם ישראל תמנע זאת אז תיפתח מערכה מדינית והעולם יראה את "העבריינות של הכיבוש הישראלי".

נאומו של אסמעיל הניה היה מתון ביחסו אל מחמוד עבאס, הוא נמנע מלשבור את הכלים עם תנועת פת"ח, אך הציג את מחמוד עבאס כמי שהפר את כל הסיכומים בנושא הבחירות וקיבל לבדו את ההחלטה לדחות את הבחירות למרות הויתורים הגדולים שעשתה תנועת חמאס כדי לקיים את הבחירות.

לקראת ממשלת אחדות לאומית?

בנאום שנשא יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, בכינוס ההנהגה הפלסטינית ברמאללה שבו הודיע על ביטול הבחירות הוא הודיע גם כי יפעל להקים ממשלת אחדות לאומית שתדבוק בהחלטות הבינלאומיות ותפעל לחיזוק אש"פ.

גורמים בכירים בפת"ח מסרו כי יו"ר הרש"פ נועד עם ראש הממשלה לשעבר סלאם פיאד והציע לו להרכיב את הממשלה החדשה ולעמוד בראשה.

תנועת חמאס מתנגדת לתנאי שהציב עבאס, כי הממשלה החדשה תעמוד בתנאים הבינלאומיים, היא רואה בכך ניסיון של מחמוד עבאס למלכד אותה ולהציגה כסרבנית, שהרי הרביעיה הבינלאומית קבעה ב-2007 שלושה תנאים להידברות עם חמאס: הכרה במדינת ישראל, גינוי הטרור וקבלת כל ההסכמים שנחתמו בין ישראל לאש"פ.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה אמר בנאומו: " בשום שלב מן השלבים בדיאלוג שלנו עם תנועת פת"ח לא אמרנו שהבחירות מותנות בכך שתהייה הסכמה של הקהיליה הבינלאומית, אנו רוצים לשמור על יחסים עמה ולפתח אותם, אולם לא נשתף פעולה עם לגיטימציה בינלאומית שרוצה למחוק את זכות השיבה של 7 מיליון פליטים פלסטינים."

גם פלגים אחרים באש"פ דוחים על הסף את ההצעה של מחמוד עבאס ורואים בה תכסיס לחפות על כך שברח מקיום הבחירות מחשש להפסדה של תנעת פת"ח בבחירות לפרלמנט.
יש זעם רב בקרב הפלגים הפלסטינים על כך שמחמוד עבאס קיבל לבדו את ההחלטה לדחות את הבחירות ללא התייעצות עימם.

ההערכה במערכת הפוליטית הפלסטינית היא שלא תקום שום ממשלת אחדות לאומית כל עוד ארגון האופוזיציה הראשי שהוא תנועת חמאס מתנגד לממשלה כזו.

רעיון ממשלת האחדות הפלסטינית נכשל ב-2014 וגם לאחר הסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס ב-2017, כתוצאה מההחלטה של מחמוד עבאס לדחות את הבחירות נוצר משבר אמון בין תנועת פת"ח לבין הפלגים הפלסטינים ובין מחמוד עבאס לבכירים בצמרת תנועת פת"ח, במצב כזה הסיכויים לממשלת אחדות לאומית שואפים לאפס.