עיתון ה"ניו יורק טיימס" חשף אמש כי בכירים במודיעין האמריקני הודו כי טעו בהערכות וזלזלו בממשל הצפון קוריאני בכל הנוגע להערכות בנוגע ליכולות הפיתוח של הנשק הבליסטי ושל תוכנית הגרעין.
לראיון המלא אצל שרון גל, ב"גלי ישראל":
הנושא כמובן מדליק "נורה אדומה" גם בישראל ביחס להסכם הגרעין עם איראן אליו התייחס קופרווסר.
חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, טוען כי זו לא הפעם הראשונה כי המודיעין האמריקני שוגה בהערכותיו בנוגע למידע מודיעיני המגיע אליו, ואף נוטה להמעיט בערכו או לבטלו , וזאת בהתאם לקונספט אותו הוא מבקש להדגיש.
"בהרבה מאוד מקרים האמריקאים מהססים לקבל את תמונת המודיעין של המודיעין הישראלי", אמר קופרווסר והמשיך: "האמריקנים ביססו את כל הסכם הגרעין על טעה, מטעה, מוטעת במכוון, כאילו הסכם הגרעיןה זה ישמור על איראן כשנה ממרחק של השגה של נשק גרעיני…אנחנו רואים כי החישובים שלהם אינם טובים מספיק, בלשון המעטה, ולכן ההסכם הזה עם איראן משנה את לוחות הזמנים", טוען קופרווסר.
לדבריו של מנכ"ל המשרד לנושאים אסטרטגים לשעבר, ישנו חשש כי אמיתי כי האיראנים ינסו לעשות תחמונים כאילו ואחרים וזאת בנוסף לקשיים לדעת באמת מה קורה בטח כשמאמץ ההסתרה הוא גדול ולקחת מרווחי זמנים גדולים יותר, דבר שהאמריקנים לא עשו בכלל.
"קשה לחזות לוחות זמנים של פרויקטים מסוג זה", אומר קופרווסר וממשיך בדבריו לשרון גל, כי גם אם חלק מסוים בפרויקט נתקע אתה לא יוכל לדעת כמה זמן זה ייקח והאם ימצאו לכך דרכים אחרות שיקצרו שלב כזה או אחר בבניית פרויקט גרעין מהסוג אותו מפתחת צפון קוריאה ואיראן.
הקושי הגדול הוא היכולת להפעיל מודיעין אנושי בתוך השטח, בטח במדינה כמו צפון קוריאה , אומר קופרווסר, אולם המודיעין האמריקני מפעיל את כלל המערכות האפשריות נגד המדינה הסוררת.
למעשה האירועים האחרונים של ירי ניסוי הטילים הבליסטיים ופיצוץ פצצת המימן מהווה התקדמות רבה בתכניתה גרעין הצפון קוריאני והמודיעין האמריקני טעה בהערכה של כמה שנים. לטענתו היה זלזול של המודיעין ביכולות ובתחכום הצפון קוריאני, אבל עדיין זה קשה לבצע הערכה מדויקת של פרויקט מסוג זה.
מה שצריך להטריד אותנו זה היכולת של המודיעין האמריקני לאור הניסיון בזמן האחרון עם מקרים כמו היכולות הגרעיניות של פקיסטן ומקרים נוספים.
לדבריו של קופרווסר על ישראל לדאוג מפיתוח היכולות הצפון קוריאניות משום שהן משליכות גם היכולות האיראניות וזאת בשל הסנכרון בין שתי המדינות.