עבור לתוכן העמוד
Menu

האם מחמוד עבאס יבטל את הסכם אוסלו?

ברחוב הפלסטיני ובמערכת הפוליטית מתגברים הלחצים על מחמוד עבאס לבטל את הסכמי אוסלו בתגובה על הסנקציות של ממשל טראמפ נגד הפלסטינים • יו"ר הרש"פ יכנס בקרוב את המועצה המרכזית של אש"פ לדון בנושא, ההערכה בצמרת פת"ח היא שהוא יצור מצג של מי שמתכוון להגיב בתקיפות על צעדי הנשיא טראמפ אך בפועל לא יעז לבטל את הסכמי אוסלו

יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, הודיע בישיבת הועד הפועל של אש"פ ב-15 בספטמבר כי בשובו מדיוני העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק בסוף החודש, הוא יכנס את המועצה המרכזית של אש"פ כדי לדון בקבלת החלטות לגבי הקשרים המדיניים, הביטחוניים והכלכליים עם מדינת ישראל.

הודעתו של יו"ר הרש"פ באה בעקבות התגברות הקריאות ברחוב הפלסטיני ובמוסדות אש"פ לבטל את הסכמי אוסלו לרגל ציון 25 שנים לחתימתם.

הלחץ הגובר על ההנהגה הפלסטינית לבטל את הסכמי אוסלו הוא תוצאה ישירה של הסנקציות השונות שהטיל הנשיא טראמפ על הפלסטינים, החל מההכרזה על ירושלים כבירת ישראל ועד הקיצוץ בתקציב אונר"א, התחושה של הפלסטינים היא כי הנשיא טראמפ מנסה לכפות עליהם באמצעות הסנקציות האלה את תוכניתו המדינית הנקראת "עסקת המאה" להקמת מדינה פלסטינית ברצועת עזה בלבד, ללא ירושלים וללא פתרון בעיית הפליטים ומימוש "זכות השיבה".

כל הפלגים הפלסטינים ערכו ב-13 בספטמבר כינוס מיוחד בעיר עזה שבו קראו להנהגת אש"פ לבטל את הסכם אוסלו  ולבנות את מוסדות אש"פ מחדש באופן שיכלול את כל הפלגים הפלסטינים כולל חמאס והג'יהאד האסלאמי.

מחמוד עבאס העביר כבר פעמיים בשנים האחרונות החלטות במוסדות אש"פ הקשורות לביטול חלקים מהסכמי אוסלו כמו התיאום הביטחוני עם ישראל וההסכם הכלכלי עמה המכונה "הסכם פאריז" אולם הוא מעולם לא העז ליישם בפועל את ההחלטות מחשש לתגובות הבינלאומיות, לתגובות מצד ישראל ולהשלכות החמורות שיהיו לצעדים כאלה על האוכלוסיה הפלסטינית החיה בגדה.

חשבון הנפש שעושים באש"פ אחרי 25 שנים לחתימת ההסכם, שהינו הסכם ביניים בלבד, מתמקד ב-3 נושאים עיקריים.

א.אש"פ טעה כשלא דרש מישראל במסגרת הסכם אוסלו להכיר בזכות הפלסטינים להקים מדינה פלסטינית בקווי 67 שבירתה היא מזרח ירושלים.

הפלסטינים הסתפקו רק בהכרה ישראלית באש"פ כנציג היחידי והלגיטימי של העם הפלסטיני בתמורה להכרתם בישראל.

ב.אש"פ טעה כשהסכים במסגרת הסכם אוסלו לדחות את סוגיות הליבה המורכבות כמו ירושלים והפליטים להסכם הקבע, דבר זה איפשר לישראל לקבוע עובדות בשטח שחסמו את אפשרות פתרון 2 המדינות.

ג.אש"פ טעה כשהסכים ללוחות הזמנים הארוכים ליישום הסכם אוסלו (5 שנים), דבר שאיפשר שינוי פוליטי בשלטון בישראל ועליית ממשלת ימין שהצליחה לשבש באופן ניכר את יישום ההסכם.

 

אין ספק שהנהגת אש"פ ובראשה מחמוד עבאס, שהיה אחד מאדריכלי הסכם אוסלו, נמצאים בבעיה קשה נוכח המדיניות הקשה של הנשיא טראמפ כלפי הפלסטינים ופעולותיו לשחוט את "הפרות הקדושות" של הבעיה הפלסטינית, כמו ירושלים והפליטים, שבמשך שנים רובות מהוות את אבן הנגף העיקרית המונעת הגעה להסכם קבע בין ישראל והפלסטינים.

מחמוד עבאס, כמו קודמו יאסר ערפאת, איננו מוכן לוותר או להתגמש בכל הקשור ל"קווים האדומים" של הפלסטינים, אפילו את ההצעה הנדיבה ביותר שקיבל מראש ממשלת ישראל לשעבר אהוד אולמרט הוא דחה בצורה אלגנטית בהתחמקו מלהשיב עליה.

עכשיו הוא נדרש ע"י בני עמו לעשות "הפגנת שרירים" כלפי הנשיא טראמפ באמצעות ביטול הסכמי אוסלו כדי להיראות כמי ששומר על כבודו של העם הפלסטיני ועל "הקווים האדומים" של הבעיה הפלסטינית.

בכירים בצמרת פת"ח מעריכים כי מחמוד עבאס יעשה הצגה גדולה בנאומו בעצרת הכללית של האו"ם ב-27 בחודש ואח"כ בדיוני המועצה המרכזית של אש"פ אך בפועל הוא ינקוט בסחבת ולא יבטל את הסכמי אוסלו או חלקים מהם.

להערכתם, רק יו"ר חדש לאש"פ יכול להוביל שינוי מהותי ביחס של הארגון להסכמי אוסלו ולהקשות על ישראל וממשל טראמפ.

נביל עמרו, בכיר פת"ח שהיה בעבר שגריר אש"פ במוסקבה ומקורב למחמוד עבאס אמר ב-14 בספטמבר כי ההנהגה הנוכחית של אש"פ איננה יכולה לבטל את הסכמי אוסלו נוכח הלחצים שמופעלים עליה.

בפת"ח חוששים מהתרחישים וההשלכות על השטח אם מחמוד עבאס יבטל את הסכמי אוסלו או חלקים ממנו.

א.ישראל תשתלט על כל שטחי הרש"פ ותכבוש אותם מחדש כפי שעשתה במבצע "חומת מגן" ב-2002, היא תגרש את הנהגת הרש"פ לירדן ותקים מחדש את המנהל האזרחי כדי שינהל את חיי היום יום של תושבי הגדה.

ב.בשטחי הגדה תפרוץ אינתיפדה מזויינת כשיחסי הכוחות הם לטובתה של ישראל, המצב הכלכלי יתדרדר,הפלסטינים ישלמו במחיר גבוה של קורבנות וישראל תביס אותם כפי שעשתה באינתיפאדה השנייה.

ג.ישראל תחלק את שטחי הגדה לקנטונים, תקים בהם הנהגות מקומיות שיהיו נאמנות לה בסגנון "אגודות הכפרים" שהוקמו בשנות ה-70 ותמחוק את כל סימני העצמאות הפלסטינית.

 

מחמוד עבאס הגן במשך שנים על הסכמי אוסלו בפני מבקריו בטענה כי עצם הקמת הרש"פ הינו "הישג לאומי חשוב" שבזכותו הוא הצליח לקדם את מעמדה של מדינת "פלסטין" ולהביא לכך שהיא התקבלה לאו"ם במעמד של מדינה משקיפה.

מחמוד עבאס שהיה מאדריכלי ההסכם מחזיק באותה הדעה שבה החזיק יאסר ערפאת כי הסכמי אוסלו איפשרו לאש"פ להקים "סוס טרויאני" בתוך השטחים בדמות 30 אלף מחזיקי נשק במסגרת "המשטרה הפלסטינית" שאותו יוכלו ביום הדין להפנות לעבר חיילי צה"ל כפ שעשו באירועי מנהרת הכותל ב-23 בספטמבר 1996.

יו"ר הרש"פ, כמו כל מנהיג ערבי אחר במזה"ת, איננו רוצה לאבד את שלטונו בשטחי הגדה, שני בניו יאסר וטארק הקימו בזכות שלטונו אימפריה כלכלית ענקית והם נתפסים בקרב הציבור הפלסטיני כסמל השחיתות של שלטון הרש"פ בתקופתו.

מחמוד עבאס הינו דיקטטור שמצליח לקיים את שלטונו בזכות התיאום הביטחוני עם צה"ל והשב"כ שהינם "צינור החמצן" שמספק למחמוד עבאס ביטחון ומסייע למנגנוני הביטחון של הרש"פ למנוע מהחמאס להשתלט על שטחי הגדה כפי שעשה ברצועת עזה ב-2007.

לכן ,סביר להניח שמחמוד עבאס לא יירה לעצמו ברגל, למרות שהינו בשלהי כהונתו כיו"ר הרש"פ, והוא יתמרן שוב כשועל פוליטי ותיק וימסמס את ההחלטות שהוא בעצמו העביר במוסדות אש"פ נגד הסכמי אוסלו.

הוא בודאי ינסה לעשות את הדברים בצורה מתוחכמת ולהציג את עצמו כמי שמגיב בתקיפות על הסנקציות של הנשיא טראמפ, אך בפועל אין לו את התמיכה של מדינות ערב והקהילה הבינלאומית למהלך שכזה והוא עצמו איננו רוצה בשום "התאבדות פוליטית" שתחליש את מעמדו ותסכן את האינטרסים הכלכליים של שני בניו.