זירת האסירים הפלסטינים ממשיכה לעורר את הציבור הפלסטיני ברחוב וגם את ההנהגה. הפגנה למען התנאים ולמען השחרור של האסירים נערכה זה מכבר אל מול משרדי הצלב האדום ברמאללה. החשש הוא ממרד אסירים בבתי הכלא הישראלי.
#شاهد.. وقفة أمام مقر الصليب الأحمر في مدينة البيرة اليوم دعماً للأسرى.
تصوير: بهاء نصر pic.twitter.com/eBwF7nCOjm
— المركز الفلسطيني للإعلام (@PalinfoAr) 12 בפברואר 2019
מותו של האסיר פארס בארוד שהתמוטט ומת בכלא הישראלי הוסיף למתח הרב וגופתו נותחה בנוכחות רופא פלסטיני באבו כביר על מנת לקבוע את סיבת מותו. לטענת הפלסטינים הוא הוזנח על ידי ישראל.
במכון המשפטי באבו כביר יערך היום ניתוח שלאחר המוות בגופתו של האסיר הביטחוני פארס בארוד שהתמוטט ומת בכלא הישראלי-בניתוח ישתתף גם רופא פלסטיני- הפלסטינים טוענים כי הוא הוזנח מבחינה רפואית. pic.twitter.com/xJU5fpJLdk
— יוני בן מנחם yoni ben menachem (@yonibmen) 12 בפברואר 2019
בתוך כך, גורמים פלסטינים טוענים כי השב"ס החל בהרכבת מכשירים אלקטרונים מיוחדים בבית כלא נפחא כדי לשבש את האפשרות שהאסירים הביטחוניים ישוחחו באמצעות מכשירי טלפון סלולארי שהוברחו לכלא.
ב-4 בינואר פרסמו האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל הודעה משותפת של ארגוני פת"ח, חמאס, הג'יהאד האסלאמי, החזית העממית והחזית הדמוקרטית שבה הם הזהירו כי הצעדים החדשים שעומדים להינקט נגדם משמעותם הכרזת מלחמה ותחילתה של אינתיפאדה חדשה בבתי הכלא.
ההודעה פורסמה בעקבות הכרזתו של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן על כוונתו ליישם את המלצות הועדה המיוחדת שהקים לבדיקת תנאי המחיה של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל. להצהרה הזו של האסירים הביטחוניים הצטרפה גם הודעה של קדורה פארס, ראש מועדון האסיר הפלסטיני ומקורבו של בכיר פת"ח מרוואן ברגותי, כי ההודעה של ארדן היא צעד של נקמה פוליטית באסירים הביטחוניים שמטרתה לשלול את הזכויות ההומניטאריות שלהם.
נושא האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל הוא נושא חשוב מאוד בחברה הפלסטינית שחוצה את כל הפלגים ויש עליו קונסנזוס לאומי, בבתי הכלא עצמם יש ציפייה דרוכה של האסירים הביטחוניים לעסקת חילופי שבויים חדשה בין ישראל לחמאס שבמסגרתה ישתחררו אסירים ביטחוניים מכל הפלגים הפלסטינים.
נשאלת השאלה מה הטעם ליישם כעת את מסקנות הועדה המיוחדת לשינוי תנאיהם של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל?
אתר החדשות "וואלה" דיווח ב-2 בינואר מפי גורמים בשב"ס ביקורת על תוכניתו של השר ארדן על הקשחת תנאי הכליאה של האסירים הביטחוניים, "מדובר בתעמולת בחירות בלבד, דבריו של ארדן נכונים, אך אינם ברי ביצוע", נאמר בדיווח.
גם ברש"פ טוענים כי מדובר בתרגיל יחסי ציבור של ארדן שנועד לתחרות בין שרי הליכוד לקראת הפריימריז, כך או כך, פרסום הדברים גורם למתח רב בקרב האסירים הביטחוניים בתוך בתי הכלא בישראל שאיננו משרת את האינטרסים הביטחוניים של ישראל.
בכיר פת"ח, מרוואן ברגותי, השפוט ל-5 מאסרי עולם ומרצה את עונשו בכלא ישראלי, נכשל באפריל 2017 בהובלת שביתת רעב גדולה של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בין היתר בגלל שלא כל הפלגים הפלסטינים תמכו בה. התוכנית החדשה של השר ארדן מאחדת למעשה את כל הפלגים הפלסטינים יחדיו כדי לפעול להכשלת יישום התוכנית, יש להניח בסבירות גדולה שהצעד הראשון שהם יפתחו בו יהיה להכריז על שביתת רעב חדשה שתקיף את כל האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל.
יישום התוכנית כעת בבתי הכלא עלול להכשיל את הבנות הרגיעה בגבול רצועת עזה ואת המגעים החשאיים מאחורי הקלעים להביא לעסקת חילופי השבויים חדשה בין ישראל לחמאס שתאפשר את החזרת 4 הישראלים המוחזקים ברצועת עזה ולהביא לקבורת ישראל של 2 חיילי צה"ל הדר גולדין ואורון שאול ז"ל.
יישום התוכנית עלול גם להביא לערעור המצב הביטחוני בגדה. בתנועת פת"ח מזכירים כי שביתת הרעב של האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל ב-1987 הייתה אחת הסיבות לפרוץ האינתיפאדה הראשונה.
ישראל נתונה כעת במערכת בחירות ומבחינה ביטחונית היא עסוקה בשתי חזיתות בגבול רצועת עזה ובחזית הצפון מול איראן ומול חזבאללה, האם היא צריכה להסתכן בפתיחת חזית חדשה גם בשטחי הגדה? ברור שלא.
אין שום צורך לעורר את מרוואן ברגותי מחדש ואת שאר המנהיגים של האסירים הביטחוניים כדי לאכוף דווקא עתה את התוכנית להקשחת תנאי מעצרם של האסירים הביטחוניים, אין בכך שום תועלת למדינת ישראל, גורם ביטחוני בכיר אמר לי "אין זה העיתוי המתאים, לא צריך להיות רק צודק, צריך להיות גם חכם, שום תועלת לא תצמח מהמהלך הזה לישראל, רק נזקים מיותרים".
ברש"פ כבר נערכים לאפשרות שבכל זאת השר גלעד ארדן ינסה ליישם את תוכניתו ומתכוונים לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. ברש"פ אומרים כי יגייסו למאבק גם את ערביי ישראל שגם מהם יש אסירים ביטחוניים בבתי הכלא בישראל.
הפלגים הפלסטינים נערכים אף הם לאפשרות יישומה של התוכנית, הצעד הראשון יהיה להציב אוהלי מחאה במשרדי הצלב האדום בגדה וברצועה אם יוחל בהחמרת תנאי המאסר של האסירים הביטחוניים.
לכן, טוב יעשה ראש הממשלה בנימין נתניהו אם יביא את התוכנית לדיון בקבינט הביטחוני ויוביל החלטה לעצור את ישומה כעת. אין זה הזמן ליצור מוקדי מתיחות ביטחונית חדשים לישראל בעת הזו, גורמים בשב"ס אומרים כי הרבה תלוי במפקדי בתי הכלא בישראל וכי כל מפקד יכול להוביל בעצמו, ובכלים שעומדים לרשותו, את המדיניות הנכונה להתמודדות עם תנאי המאסר של האסירים הביטחוניים באופן מושכל ובצורה הדרגתית.
לכן, סוף מעשה במחשבה תחילה, מדובר בנושא ביטחוני רגיש ומורכב שיש לו השלכות מסוכנות ואין למהר בנקיטת צעדים נגד האסירים הביטחוניים שיהפכו לבומרנג נגד ביטחונה של ישראל.