התראות

האזנות הסתר של מחמוד עבאס

תלונה של תאופיק טראווי על כך שמאזינים לו יכולה לפתוח תיבת פנדורה ברש"פ
שיתוף
תיבת הפנדורה של עבאס // בצילום תאופיק טיראווי
תיבת הפנדורה של עבאס // בצילום תאופיק טיראווי

תוכן העניינים

חבר הועדה המרכזית של פתח’, הגנרל תוופיק טיראווי, מי שהיה ראש מנגנון המודיעין הכללי הפלסטיני עד שיו"ר הרש"פ החליפו בגנרל מאג'ד פרג', נקט השבוע בצעד בלתי שגרתי והגיש תלונה לתובע הכללי ברש"פ, אחמד אלבראכ,  נגד הרש"פ ונגד חברת הסלולאר הפלסטינית "ג'וואל" כי עסקו בהאזנות סתר למכשיר הטלפון הסלולארי האישי שלו בניגוד לחוק.

טיראווי, הרואה עצמו כיורש פוטנציאלי ליו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, ביחד עם עוד כמה בכירים בתנועת פתח’, טען בתלונה כי מדובר בהפרה בוטה של זכויותיו.  בין הגנרל טיראווי לבין מחמוד עבאס קיימת מתיחות רבה על רקע התנגדותו בעבר של טיראווי לכך שמחמוד עבאס יכשיר את ד"ר צאיב עריקאת ליורשו העתידי.

הגנרל טיראווי פעל ביחד עם בכיר פתח’ , ג'בריל רג'וב והשניים הצליחו לסכל את כוונתו של מחמוד עבאס. מאז הפך הגנרל טיראווי ליריבו הפוליטי של מחמוד עבאס בתוך תנועת פתח’. תלונתו לתובע הכללי משקפת את היחס של מחמוד עבאס ליריביו הפוליטיים.

אולם, נראה כי מדובר רק בקצהו של הקרחון בכל הקשור לפעילות מנגנוני הביטחון של הרש"פ שעוסקים בריגול ומעקב אחרי הפלגים הפוליטיים בשטחים, אחרי אישים בכירים ואחרי אזרחי הרש"פ , כנהוג במשטרים הדיקטטורים במזרח התיכון.

תחילתה של הפרשה לפני כחודש ימים כאשר קצין לשעבר במנגנון הביטחון המסכל בגדה שפרש מתפקידו הדליף לכמה אמצעי תקשורת פלסטינים מאות מסמכים על האזנות הסתר שעשה ארגונו עפ"י הוראת יו"ר הרש"פ לאישים בכירים באש"פ, ליריבים פוליטיים ולאלפי אזרחים פלסטינים.

ההדלפות עוררו סערה ברחוב הפלסטיני בגדה וברצועה והתחושה הכללית היא כי "האח הגדול" ששמו מחמוד עבאס מאזין לכולם מפחד שמישהו יערער את שלטונו.

מהמסמכים עולה כי מנגנוני הביטחון הפלסטינים האזינו לשיחות בין בכירי חמאס לבין בכירי המודיעין המצרי על תהליך הפיוס, לשיחות של אסמעיל הניה וח'אלד משעל ושל בכירים בזרוע הצבאית של חמאס "עז א-דין אלקסאם", לבכירים בארגון הג'יהאד האסלאמי ולשיחה בין יו"ר הלשכה המדינית של חמאס אסמעיל הניה לבין שליט קטאר השיח' תמים בן חמד.

עוד מתברר כי האזנות הסתר שעשו מנגנוני הביטחון הפלסטינים לא פסחו על בכירים בלשכת עורכי הדין הפלסטינית בגדה והעומד בראשה עורך הדין ג'וואד עבידאת.

ההאזנות החלו לאחר שמנגנוני הביטחון הפלסטינים לא היו מרוצים מכך שאחד מחברי האגודה בעיר שכם ייצג את אחד התושבים בנושא מסויים בבית המשפט.

ובנוסף לכך, מנגנוני הביטחון הפלסטינים ביצעו באופן קבוע האזנות סתר לפעילים של תנועת פתח’ בשטחים המזוהים עם מוחמד דחלאן, יריבו הפוליטי המר של מחמוד עבאס והטוען גם הוא לכתר יו"ר הרש"פ הבא, ולבני משפחתו של בכיר פתח’ מרוואן ברגותי האסור בכלא הישראלי שהינו גם כן יריב פוליטי של מחמוד עבאס.

אגודת עורכי הדין הפלסטינית הגישה גם היא תלונה לתובע הכללי הפלסטיני לחקור את ההאזנות לחבריה בטענה כי מדובר בהאזנה בלתי חוקית, להעמיד לדין את האחראים ולפצות את כל מי שנפגע מהעניין.

סעיף 32 בחוק היסוד הפלסטיני המתוקן משנת 2003 קובע שאסור לפגוע בפרטיות ובזכויות האדם של האזרח הפלסטיני וכי הרש"פ חייבת לפצות כל אדם שנפגעו זכויותיו.

גם האגודה הפלסטינית לשמירה על זכויות האדם "אלחק" פנתה בתלונה דומה לתובע הכללי הפלסטיני.

התובע הכללי הפלסטיני, שמונה לתפקידו ע"י יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, טוען כי הוא בודק את התלונות שהוגשו, סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ "וופא" מסרה ב-14 בינואר כי הפרסומים בנושא הם "קונספירציה שמטרתה לפגוע במשטר הפוליטי הפלסטיני ובמנגנוני הביטחון שלו במיוחד במצב הקשה שבו נמצאת הבעיה הפלסטינית במטרה לחסלה".

גורם ביטחוני פלסטיני טוען כי ההאזנות הן בהיקף מצומצם מאוד רק למי שנחשד בעבירות ביטחון ועבירות פליליות חמורות.

הדעה הרווחת ברחוב הפלסטיני היא כי התובע הכללי הפלסטיני יטייח את בדיקת התלונות למרות שהן מוצדקות ולא יעז לאתגר את משטרו של מחמוד עבאס.

מעבר לנושא הפרת זכויות האדם הבוטה עולה מהפרשה שאלת מידת התיאום של מנגנוני הביטחון הפלסטינים עם סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב ה-CIA.

עפ"י גורמי ביטחון פלסטינים, ארגון ה-CIA הוא שמכשיר את מנגנוני הביטחון הפלסטינים בנושא מודיעין וההאזנות וגם מספק להם את הציוד הטכני הדרוש לביצוע ההאזנות, ההכשרה האמריקנית נועדה לסייע לרש"פ להילחם בטרור אך מחמוד עבאס משתמש ביכולות המודיעיניות שהוא רכש מארה"ב גם למטרות פוליטיות.

הפרשה הזו חושפת למעשה כיצד מסייע ה-CIA ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לשמור על שלטונו מפני אויביו מבית, מחמוד עבאס מתנהג ככפוי הטובה, מחד, הוא מחרים את הממשל האמריקני באופן רשמי אך מאידך גיסא, הוא ממשיך בסתר לשמור על הקשרים ההדוקים עם ה-CIA בדיוק כפי שראשי מנגנוני הביטחון שלו ממשיכים בתיאום הביטחוני עם השב"כ ועם צה"ל.

כשזה נוגע לשמירה על כסאו אין ליו"ר הרש"פ שום בעיה להפר בבוטות את זכויות האדם של בני עמו ולשמור על קשרים הדוקים עם מנגנוני המודיעין של ארה"ב וישראל בדיוק כמו עוד כמה שליטים ערבים במזה"ת, בישראל יודעים זאת ולכן הדרג המדיני והביטחוני לא מתרגש מהאיומים הפומביים של מחמוד עבאס.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close