עבור לתוכן העמוד
Menu

בצעד חריג: מדוע עבאס התיר ביקורת על איראן?

יו"ר הרש"פ חושש שמדינות המפרץ יתנקמו בפלסטינים בעקבות ההפגנות שהיו ברצועת עזה לתמיכה בחות'ים בתימן וגינוי סעודיה ואיחוד האמירויות • בכירי הרש"פ חוסיין א-שיח' ומאג'ד פרג' נשלחו להגן על סעודיה ולגנות בפומבי את חמאס ואיראן כדי לנסות ולרצות את מדינות המפרץ

בכיר הרש"פ חוסיין א-שיח', מי שמסומן כיורשו הפוטנציאלי של מחמוד עבאס, יצא ב-28 בינואר בהצהרת תמיכה חסרת תקדים בסעודיה, מנהיגת העולם הסוני.

"אנו מביעים הערכה לסעודיה על הנהגתה ועמה בשל העמדות הקבועות שלהן התומכות בעמנו לאורך כל שלבי המאבק הלאומי שלנו, אנו גאים בכך" הודיע א-שיח' בהודעה מיוחדת.

דבריו של א-שיח' באו בהמשך להצהרה נדירה של ראש המודיעין הכללי הפלסטיני מאג'ד פרג', גם הוא ממקורבי מחמוד עבאס, שהודלפו במכוון לעיתון הסעודי ""א-שרק אלאווסט" ב-26 בינואר.

פרג' פתח בהופעה בפני קבוצה של פעילי פת"ח במתקפה חריפה על תנועת חמאס ועל איראן ואמר כי הרש"פ איננה מקבלת את הקנוניה האיראנית נגד מדינות ערב.

" האג'נדה של חמאס גוררת את הפלסטינים למשברים עם מדינות ערב לטובת האג'נדות של איראן, הוא אמר.

הצטרפו לטלגרם שלנו – לחץ כאן

" אין אף אחד אצלנו שמוכן להרגיז את סעודיה או מצרים או ירדן, לא מקובל עלינו שאיראן תשתלט על בירות מדינות ערב, אני נגד השפעה איראנית באזור הערבי", הוא הדגיש.
הרקע להצהרות בכירי הרש"פ הינו הזעם במדינות המפרץ על הפגנות התמיכה של הפלסטינים ברצועת עזה במורדים החות'ים בתימן שתקפו את סעודיה ואיחוד האמירויות בטילים בליסטיים ומל"טים מדוייקים.

לפני כמה ימים התירה הנהגת חמאס לפעיליה ולפעילי ארגוני הג'יהאד האסלאמי והחזית העממית לערוך תהלוכות במקומות שונים ברצועה לתמיכה במורדים החות'ים בתימן הנאמנים לאיראן.

בכמה מקומות ברצועה הונפו במהלך ההפגנות כרזות תמיכה במנהיג החות'ים עבד אלמאלכ אלחות'י וכרזות תמיכה באיראן וחזבאללה.
המפגינים קראו קריאות בגנות סעודיה,איחוד האמירויות ארה"ב וישראל.

ח'אלד אלבטש, חבר הלשכה המדינית של הג'יהאד האסלאמי אמר ב-22 בינואר:
"המלחמה של כוחות הקואליציה הערבית בהובלת סעודיה ואיחוד האמיריות הערביות בתימן היא אבסורדית והנהנים הגדולים ביותר מהמשך התוקפנות הם הכיבוש הישראלי וארצות הברית.

בכיר חמאס מחמוד א-זהאר, מתומכיה הגדולים של איראן בהנהגת חמאס הופיע בערוץ "אל-מיאדין" הלבנוני, שופרו של ארגון חזבאללה, ושפך אש וגופרית על איחוד האמירויות.

הוא קרא לאמירתים "הציונים הערבים" והאשים אותם ב"ביצוע פשעים נגד העם התימני".
הוא הדגיש כי ל"עם התימני יש את הזכות להגן על עמו מפני כל סוג של תוקפנות".

בעקבות ביקורת קשה במדינות המפרץ על ההפגנות ברצועת עזה נגד סעודיה ואיחוד האמירויות נאלצה חמאס לפרסם ב-23 בינואר הודעה רשמית שבה אמרה כי עמדתה ידועה וקבועה כי "איננה מתערבת בעניינים פנימיים של מדינות וסכסוכים ביניהן" וכי "יש להימנע מכל צעד שעלול לפרוץ את שורת האחדות של האומה הערבית ולפגוע ביציבותה".

חמאס שיחקה משחק כפול, היא יכולה הייתה למנוע את ההפגנות נגד סעודיה ואיחוד האמירויות ברצועה באמצעות מנגנוני הביטחון שלה, הרי היא שולטת ברצועה ביד ברזל, אבל היא הסתפקה בכך שהודיעה שהן לא משקפות את עמדתה שאין להתערב בעניינים הפנימיים של מדינות ערב.

אבל יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס חושש מאוד מההשלכות האפשריות של מה שקרה ברצועה על היחס של מדינות המפרץ כלפי הפלסטינים, גם ככה הרש"פ לא קיבלה מהן בשנים האחרונות, בתקופת ממשלו של הנשיא טראמפ, את הסיוע הכספי השנתי כדי להפעיל לחץ עליה לקבל את תוכנית "עסקת המאה".

עכשיו התחלף הממשל האמריקני לממשל נוח יותר עבור הפלסטינים ויו"ר הרש"פ זקוק לתמיכה הכלכלית והמדינית של מדינות המפרץ.

לכן, הוציאה הרש"פ פירסמה הודעה רשמית ב-23 בינואר הכוללת גינוי להתקפה החות'ית "שכוונה לעבר מטרות אזרחיות באבו דאבי והביאה למותם של אזרחים חפים מפשע" וקראה לסיים את הסכסוך בתימן.

באש"פ עדיין לא השתחררו מהטראומה של מלחמת המפרץ הראשונה לאחר שראש אש"פ דאז, יאסר ערפאת, עשה טעות גדולה ותמך בפלישת צבא עיראק של צדאם חוסיין לכווית ב-1990, אחד המבקרים הגדולים של המדיניות הזו היה מחמוד עבאס שהחליף אותו בתפקיד יו"ר הרש"פ.

בעקבות התמיכה של אש"פ בפלישה העיראקית לכווית נאלצו מאות אלפי פלסטינים לעזוב את כווית בתום מלחמת המפרץ ב-1991 מחשש לרדיפה ומעצר של שלטונות כווית, הכוויתים שלא שכחו את הבגידה הפלסטינית והפלסטינים שילמו את המחיר, פרנסתם נפגעה והם הפכו למוקצים מחמת מאוס במדינות המפרץ במשך שנים רבות.
רק ב-אפריל 2013, לאחר סגירה בת 22 שנים ולאחר שיאסר ערפאת נעלם מהבמה הפוליטית, פתח יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מחדש את השגרירות הפלסטינית בכווית.

באש"פ למדו את הלקח שלא לצאת נגד מדינות המפרץ ובעיקר נגד סעודיה, ארגוני חמאס והגי'האד האסלאמי מעדיפים את התמיכה האיראנית, הם גם מוגדרים בסעודיה ובאיחוד האמירויות כ"ארגוני טרור".

יו"ר הרש"פ מנסה לתקן את הרושם הרע שיצרו תושבי הרצועה כדי שהזעם של מדינות המפרץ לא יביא לנקיטת סנקציות נגד הרש"פ ונגד הפלסטינים החיים במדינות המפרץ.