עבור לתוכן העמוד
Menu

ארה"ב מנסה להימנע מההוצאה להורג של המוח מאחורי פיגועי ה-9/11

לפי דיווח של העיתונות באהר"ב ממשל ביידן מבקש להמנע מההוצאה להורג של חאליד שייח' מוחמד וארבעה נאשמים נוספים לאחר שלא הצליחו להוציא לפועל את גז"ד בעניינם

הניו יורק טיימס דיווח ב-17 למרץ כי תובעי המשפט של אחד המוחות מאחורי פיגועי ה-9/11 , חאליד שייח' מוחמד וארבעה נאשמים נוספים , מנהלים מו"מ על מנת להימנע מהוצאתם להורג.

הדיונים הללו, שעל פי הדיווחים החלו בתחילת החודש, מגיעים לאחר יותר מעשור של תובעים בפנטגון שניסו לקיים משפט עבור הנאשמים.

הודאה באשמה בתמורה למאסרי עולם עלולה להביא לסגירת תיקים אלה, שכמעט עשור לאחר מתן גזר הדין לא נקבע מועד להוצאותו לפועל וכי הוא לא צפוי לקרות בקרוב.

אם הנאשמים הללו יודו באשמה בתמורה למאסר לכל החיים ממשל ביידן יוכל למתג את מתקן החקירה במפרץ גואנטנמו ככלא לגברים.

המוח מאחורי פיגועי ה-9/11

ח'אלד שייח' מוחמד נולד ב-1 במרץ 1964 או 14 בנובמבר 1965, ככל הנראה בכווית סיטי, כווית, למשפחה פקיסטנית, שמוצאה היה מבלוצ'יסטן, פקיסטן, אף כי יש הטוענים שנולד בבלוצ'יסטן, והמשפחה הגיעה לכווית רק לאחר לידתו. ברור מכל מקום, שגדל והתחנך בכווית.

הוא דובר ערבית, אנגלית, אורדו ובלוצ'י. בגיל 16, הצטרף לארגון האחים המוסלמים". לאחר שסיים את לימודיו בתיכון, נסע לארצות הברית. ב-1986 קיבל תואר ראשון באוניברסיטת המדינה הטכנו-חקלאית בקרוליינה הצפונית, בהנדסת מכונות.

עם סיום לימודיו, נסע לפשאוור, פקיסטן, שם הצטרף ללוחמי המוג'הידין ולחם באפגניסטן כנגד הכוחות הסובייטים הכובשים. משגורשו הסובייטים מאפגניסטן, חזר לפקיסטן ושם, לקראת סוף שנות השמונים חבר לאוסאמה בין לאדן. בשנת 1992, סיים את לימודי התואר השני בהיסטוריה ותרבות איסלאמית. בשנת 1993, התחתן ועבר עם משפחתו לקטאר. הוא עבד כמהנדס במשרד האנרגיה והמים הקטרי. ב-1994, החל לתכנן את תוכנית בוז'ינקה בה סייע לאחיינו, רמזי יוסף. הוא טייל במדינות רבות: בסוף 1994 ותחילת 1995, ביקר בפיליפינים. באותה שנה ביקר בתימן, סודאן, ברזיל, מלזיה ובבוסניה ואף קיבל אזרחות בוסנית.

בתחילת 1996, חזר לאפגניסטן כדי לא להיתפס על ידי האמריקאים בסודן. באותה תקופה חזר אוסאמה בן לאדן עם פמלייתו לאפגניסטן, באמצע אותה שנה נפגשו מוחמד ובן לאדן לראשונה בטורה בורה. בפגישה זו כבר החלו לתכנן תוכנית שהפכה לבסוף לפיגועי 11 בספטמבר. בן לאדן דחק במוחמד להצטרף לאל-קאעידה, ובין השנים 1999 עד 2001 ניהל מוחמד את מערכי התעמולה של הארגון. בנוסף, הוא היה אחראי לתכנון חלק גדול מפעולות הטרור של הארגון באותן שנים והיה גם מפקד היחידה המיוחדת של אל קאעידה לפיגועים בחו"ל.

ב-1 במרץ 2003 נלכד על ידי כוח משותף של סוכני CIA ושירותי המודיעין הפקיסטניים (ISI) במקום מסתור ברוואלפינדי, פקיסטן, ונמסר לחסות ה-CIA. תחילה הוא הוחזק בכלא באפגניסטן ולאחר מכן הוא הוחזק באתר שחור בפולין. בספטמבר 2006 הועבר לחסות צבאית במתקן המעצר בגואנטנמו. במרץ 2007, לאחר חקירה בעינויים, מוחמד התוודה על לפחות 31 תוכניות: הגיית ותכנון פיגועי 11 בספטמבר (2001), ניסיון פיצוץ מטוס אמריקן איירליינס על ידי ריצ'רד ריד (2001), פיגוע במועדון לילה בבאלי, אינדונזיה (2002), הפיגוע במגדלי התאומים (1993), רצח דניאל פרל (2002), פיגוע בכווית (2002), תוכניות התנקשות בנשיא ארצות הברית לשעבר ג'ימי קרטר ובנשיא פקיסטן פרבז מושארף, תכנון ומימון פיגוע בטיסת אל-על מבנגקוק לישראל, תוכניות לפגיעה בשגרירויות ישראליות ב:הודו, אוסטרליה, פיליפינים ואזרבייג'ן ומספר תוכניות אחרות שסוכלו ופשעים נוספים.

ב-2008 הועמד למשפט מול ועדה צבאית באשמת פשעי מלחמה ורצח של כ-3000 בני אדם, והוא צפוי לעונש מוות אם אכן יורשע. בנוסף ביקש שידונו אותו למוות כדי שיהיה שאהיד, אך חזר בו ביולי 2019 מרצונו למות, ואיים לחשוף את קשרי סעודיה, עם זאת, מתנהל דיון מסועף על קבילות העדויות, שנמסרו תחת "שיטות חקירה מתקדמות" (Enhanced interrogation techniques), שנחשבות לרוב כעינוי. ב-30 באוגוסט אותה שנה, נקבע משפטו ל-11 בינואר 2021, אך ב-18 בדצמבר 2020, נדחה למועד לא ידוע עקב מגפת הקורונה.