התראות

אם אין גינוי והתחייבות שלא לתגמל מחבלים רוצחים, אין כסף!

הזוועה האמיתית היא, שמי שמממן את חלקו הארי של תגמולי הטרור, היא לא אחרת מאשר מדינת ישראל, בעצמה.
שיתוף
עוד לא מאוחר להפסיק לשלם לרשות הפלסטינית על פעולות טרור (בתמונה: הנהגת הרשות הפלסטינית)
עוד לא מאוחר להפסיק לשלם לרשות הפלסטינית על פעולות טרור (בתמונה: הנהגת הרשות הפלסטינית)

תוכן העניינים

מראות הטבח שביצעו המחבלים מעזה ממשיכות לזעזע את כולנו. יותר מ-1,400 ישראלים וזרים נטבחו, נשחטו ונשרפו, אלפים נוספים נפצעו, ויותר מ-150 אנשים נחטפו. עד כה, יושב ראש הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, לא גינה את המחבלים ומעשיהם. יתרה מכך, עבאס/אש"ף/הרש"פ, עתיד לשלם תגמולים כספים למחבלים שהשתתפו בטבח, וזאת כפרס על כך שרצחו, אנסו, ביזו והתעללו בנשים, זקנים ילדים ותינוקות יהודים. הזוועה האמיתית היא, שמי שמממן את חלקו הארי של תגמולי הטרור, היא לא אחרת מאשר מדינת ישראל, בעצמה.

אל מול פני הרוע שהתגלה ביום 7 באוקטובר אסור לשתוק, אסור להישאר אדישים. מי שאינו מסוגל לגנות רצח המוני של תינוקות, ילדים, נשים, בעלי מוגבלויות, זקנים ועוד, תומך במעשים. אם עבאס אינו מסוגל לגנות, בקול ברור וחד משמעי, ובערבית, את המחבלים שביצעו את הטבח, ואינו מסוגל להתחייב שיפסיק לאלתר את מדיניותו לתגמל מחבלים שהשתתפו בטרור נגד ישראל, אזי המסקנה היחידה המתבקשת היא לומר שהוא תומך במעשים.

לכן, זהו הזמן להציב אולטימטום חד משמעי לעבאס/אש"ף/הרש"פ: תפסיקו להסית לטרור, תפסיקו להעליל עלילות דם נגד ישראל וישראלים, ותפסיקו לתגמל מחבלים, ואם לא תעשה כן עד סוף חודש אוקטובר, ממשלת ישראל לא תעביר שקל נוסף לקופת הרש"פ.

מאז הטבח, הוציא עבאס מספר הודעות באמצעות וופא, סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ. המכנה המשותף לכל ההודעות הוא שעבאס נמנע מלגנות את המחבלים שביצעו את הטבח, ודבק בנראטיב הקבוע שלו. כך למשל, בדיווח על אודות השיחה שניהל עם נשיא ארה"ב, דיווח וופא,1 שעבאס אמר הוא דוחה "הרג אזרחים משני הצדדים", ושהוא קורא "לשחרור אזרחים, אסירים ועצורים". במילים אחרות, לגישת עבאס אין הבדל בין האזרחים שנשחטו על ידי המחבלים הפלסטינים, לבין המחבלים שבהם פוגע צה"ל במסגרת הלחימה בטרור. לגישת עבאס, אין הבדל בין נשים, זקנים, טף ואפילו תינוקות ישראלים שנחטפו על ידי המחבלים לבין מחבלים רוצחים כמו עבדאללה ברגותי (שאחראי לרצח 67 בני אדם), איבראהים חאמד (שאחראי לרצח 54 בני אדם), חסן סלאמה, (שאחראי לרצח 44 בני אדם), ועוד כהנה וכהנה שהועמדו לדין, הורשעו ונגזר עונשם.

הסיבות שבגללן עבאס אינו מסוגל לגנות את המחבלים, הן רבות, ובכללן, בין היתר:

ראשית, עבאס אינו רואה בחמאס כארגון טרור, אלא כעוד פלג פלסטיני. עבאס יודע, שבדומה לחמאס, הארגונים שבראשם הוא עומד, פת"ח, אש"ף והרש"פ, אינם נבדלים מחמאס מבחינה אידיאולוגית בשאיפה להחריב את מדינת ישראל. הרטוריקה, בוודאי זו שמכוונת כלפי הקהילה הבינלאומית, היא לפעמים אחרת, אך בשורה התחתונה, פת"ח, אש"ף והרש"פ עדיין מסרבים להכיר בזכות קיומה של מדינת ישראל כבית הלאומי של העם היהודי.

שנית, עבאס יודע שבטבח השתתפו לא רק מחבלים מחמאס, אלא גם מחבלים, בין היתר, מגדודי חללי אל-אקצא ומהחזית העממית לשחרור פלסטין (חז"ע), לצד מחבלים אחרים. גדודי חללי אל-אקצא הוא חלק מפת"ח, הארגון שבראשו עומד עבאס בעצמו. החז"ע הוא ארגון טרור שחבר באש"ף. עבאס עומד בראשות אש"ף. בנסיבות אלה, כיצד יכול עבאס לגנות בשר מבשרו?

שלישית, עבאס יודע שלא היה ניתן לשכנע בני אנוש לבצע את הטבח שבוצע ביום 7 באוקטובר 2023, אלמלא ההסתה, שטיפת המוח, וזריעת השנאה שמטיפה הרש"פ/אש"ף באופן יומיומי. המחבלים שביצעו את הטבח, אותם אנשים שאיבדו צלם אנוש, הם תוצר של מערכת החינוך של הרש"פ ושל בכירים פלסטינים שעושים דמוניזציה יומיומית של ישראל וישראלים, וזאת באופן דומה ביותר לשטיפת המוח ולתעמולה הנאצית שהביאה לזוועות השואה.

מעבר לטעמים שמונעים מעבאס לגנות את הטבח וכל מבצעיו, כנראה ששיא השפל מצד עבאס/אש"ף/הרש"פ עוד לפנינו.

כפי שכבר נחשף, 2 לאש"ף/רש"פ יש תוכנית ממוסדת ומסודרת לתגמל מחבלים. התשלומים מתחלקים, באופן כללי לשני סוגים: תשלומים למחבלים שנעצרו, ועומדים/הועמדו לדין ומוחזקים בכלא הישראלי ולמחבלים משוחררים; תשלומים למחבלים פצועים ולמשפחות של מחבלים הרוגים. תשלומים אלה משולמים ללא קשר להשתייכות הארגונית של המחבל. על פי ההערכה, היקף התשלומים עומד על יותר מ-1.2 מיליארד ₪ בשנה – קרי כ-100,000,000 ₪ בחודש.

במסגרת הסכמי אוסלו, מדינת ישראל התחייבה לוותר על מיסים רבים לטובת הרש"פ. את המיסים האלה גובה מדינת ישראל, לאחר התחשבנות מסוימת, מעבירה לרש"פ. לפי דיווחי הרש"פ, מדובר בכ- 976,000,000 ₪, בכל חודש, וזאת בממוצע לחודשים ינואר עד אוגוסט השנה. כספים אלו היוו לא פחות מ- 70% מכלל הכנסות הרש"פ ממיסים.

על פי הנתונים שפורסמו, כ- 100 מחבלים שהשתתפו בפלישה ובטבח נעצרו. לכל מחבל כזה ישלם עבאס/אש"ף/הרש"פ "משכורת" חודשית בסך 1,400 ₪. דהיינו, בסוף חודש אוקטובר עבאס ישלם למחבלים העצורים סכום בסך 140,000 ₪.

ה"משכורות" שישלם עבאס/אש"ף/רש"פ למחבלים האלה תעלה בהדרגה, וזאת כל עוד שהמחבלים ימשיכו להיות מוחזקים בכלא.

על פי הנתונים שפורסמו, באזור עוטף עזה נמצאו גופותיהם של כ- 1,500 מחבלים. על פי המדיניות של עבאס/אש"ף/הרש"פ, לכל משפחה של מחבל הרוג תשלם הרש"פ מענק ראשוני בסך 6,000 ₪, ולאחר מכן תשלם הרש"פ למשפחת המחבל קצבה חודשית בסך 1,400 ₪. דהיינו, בימים אלה ממש נערכת הרש"פ לשלם מענקים בסך של כ- 9,000,000 ₪, ובחודש נובמבר תשלם הרש"פ למשפחות המחבלים ההרוגים עוד 2,100,000 ₪.

במילים אחרות, בימים הקרובים ישלום עבאס/אש"ף/הרש"פ למחבלים (ולמשפחותיהם) שהשתתפו בטבח הגדול ביותר שידע העם היהודי מאז השואה, סכום בסך 11,240,000 ₪. 70% מהסכום הזה – קרי כ- 7,868,000 ₪ – יגיע לידי הרש"פ ממדינת ישראל.

אבל בכך לא מסתכמת ההשתתפות הפעילה והאחריות של עבאס/אש"ף/הרש"פ לטבח. ביום שבת, 14 באוקטובר, חוסל המחבל עלי קאדי שהוביל את אחת ממתקפות הטרור על הישובים בדרום. בשנת 2005 קאדי חטף ורצח באכזריות את מעסיקו ששון נוריאל, ותיעד את רגעיו האחרונים. בשל כך הוא נדון מאסר עולם, אך שוחרר כחלק מהעיסקה לשחרר את גלעד שליט. עוד בתקופת כליאתו, שילם עבאס/אש"ף/הרש"פ לקאדי מאות אלפי שקלים. עם שחרורו, זכה קאדי, בדומה לשאר משוחררי העיסקה למענק מיוחד מאת עבאס. עבאס גם בירך את המשוחררים.

המחבל הרוצח עלי קאדי
המחבל הרוצח עלי קאדי

אבל גם בכך לא די. על פי החוק ברש"פ – תשלומי עבאס/אש"ף/הרש"פ למחבלים הכלואים אינם עניין של מדיניות בלבד, אלא הם קבועים בחוק של הרש"פ שנחקק תחת הנהגתו של עבאס – גם מחבלים משוחררים זכאים לתשלום חודשי מאת הרש"פ, שגובהו נקבע בהתאם לתקופת הכליאה.

למותר לציין, שקאדי גם אינו המחבל היחיד ששוחרר במסגרת עיסקת שליט שהמשיך לחולל טרור. כך לדוגמא, רק לפני כחודש עצר השב"כ משלוח של חומרי נפץ מעזה, שיועד לשטחי יהודה ושומרון. מי שעמד מאחורי משלוח חומרי הנפץ היו גם הם משוחררי עיסקת שליט. 3

תשלומי הרש"פ למחבלים, ובכלל זה מאות מחבלים מעזה, איפשרו לאותו המחבלים להמשיך ולחולל טרור, כאשר הם משוחררים מדאגות כלכליות.

הגיע הזמן לומר די. מדינת ישראל אינה יכולה עוד להרשות לעצמה להזרים כספים לעבאס/אש"ף/הרש"פ, כל עוד עבאס/אש"ף/הרש"פ משתמש בכספים האלה כדי להסית לטרור ולתגמל טרור ומחבלים.

לכן אנו קוראים להודיע לעבאס/אש"ף/הרש"פ כבר בימים אלה, שאם עבאס לא יגנה את מעשה הטבח, לא יתחייב לפעול למניעת הפצת הסתה לטרור, אלימות ולרצח, ולא יתחייב לבטל כליל את תוכניתו לתגמל מחבלים, אזי מדינת ישראל תפסיק להעביר לו כספים כלשהם. פרטנר לשלום ולמלחמה בטרור אינו מסית או מתגמל טרור.

 

 


  1. https://english.wafa.ps/Pages/Details/138288 ↩︎

  2. https://jcpa.org.il/%d7%a4%d7%a8%d7%a1-%d7%9c%d7%98%d7%a8%d7%95%d7%a8-%d7%aa%d7%a9%d7%9c%d7%95%d7%9e%d7%99-%d7%94%d7%a8%d7%a9%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%a4%d7%9c%d7%a1%d7%98%d7%99%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%9c%d7%9e%d7%97%d7%91/ ↩︎

  3. https://www.shabak.gov.il/reports/publications/%D7%90%D7%9E%D7%9C%D7%97-%D7%91%D7%9B%D7%A8%D7%9D-%D7%A9%D7%9C%D7%95%D7%9D/ ↩︎

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close