עבור לתוכן העמוד
Menu

איראן ציינה את "יום המפרץ הפרסי" בצל המתיחות עם ארה"ב

המאבק על הנראטיב באזור המפרץ ממשיך • השנה הדגש הושם על הניסיון להזכיר לארה"ב את תקרית המלחים

איראן ציינה ב-29 אפריל את "יום המפרץ הפרסי הלאומי" כשברקע הסלמה במתיחות עם ארצות הברית וסדרת תקריות בתוך הימי במפרץ הפרסי בין חיל הים של משמרות המהפכה לבין ספינות הצי האמריקנית.

באתר המנהיג פורסם איור תחת הכותרת "המפרץ הפרסי הוא ביתנו" בו מוצגת איראן כבעלת הבית של המפרץ הפרסי וכן איור המתאר את התקרית ב-15 אפריל בין ספינות מהירות איראניות לספינות הצי האמריקני . לאחר מספר הצהרות מצד ארצות הברית, כי התקריות בין הספינות האמריקניות לאיראן אירעו ב"צפון המפרץ הערבי", ככל הנראה כדי להתריס מול איראן, גברה הרגישות האיראנית שמצאה ביטוי נרחב בהתייחסויות הרבות באמצעי התקשורת הכתובה, האלקטרונית וברשתות החברתיות.

(איור באתר המנהיג המתאר את עוצמת חיל הים של משה"מ והחשש האמריקני מפניו, רמז לתקרית מינואר 2016 בו נשבו והושפלו מלחים אמריקנים)
(איור באתר המנהיג המתאר את עוצמת חיל הים של משה"מ והחשש האמריקני מפניו, רמז לתקרית מינואר 2016 בו נשבו והושפלו מלחים אמריקנים)

 

התקשורת האיראנית שדרה מספר קליפים בהם מתוארים ומושמים ללעג ניסיונות מדיניות ערביות לחופי המפרץ לשנות את שמו של המפרץ למפרץ הערבי , תוך הצגת מסמכים ערביים המתייחסים למפרץ הפרסי.

מנהיג איראן ובכיר המשטר התייחסו לזיהויו של המפרץ הפרסי עם איראן, לזכויותיה ההיסטוריות בו וליכולתה להגן עליו מפני אויביה. מנהיג איראן צייץ בחשבון הטוויטר שלו, כי חופי המפרץ הפרסי וחלק גדול מחופי מפרץ עומאן שייכים לאומה האיראנית בעלת ההיסטוריה המפוארת .

הציוץ זכה לאלפי שיתופים ותגובות, המדגישות את בעלותה של איראן על האזור ואת המפלות שהנחילה בו לארצות הברית. ביו היתר, הוצגו המלחים האמריקניים שנשבו (16 ינואר) מושפלים על ידי חיל הים של משמרות המהפכה ואנשי משה"מ הוצגו כגיבורים בהקשרים היסטוריים .

כך למשל הוצג מפקד סירת התקיפה המהירה של משה"מ, שהתריס לעבר ספינות הצי האמריקני באמצע אפריל, ליד תמונת ראיס עלי דלאורי (Rais Ali Delvari) שהוביל ב-1915 התקוממות נגד הקולוניאליזם הבריטי בנמל בושהר לחופי המפרץ הפרסי . דרשן יום השישי של בנדר עבאס, לחופי המפרץ הפרסי, אמר כי האומה האיראנית לעולם לא תשכח את מגיניו של המפרץ ואלה שעמלו כה קשה לפתחו".

נשיא איראן, רוחאני, הדגיש אף הוא על רקע "יום המפרץ הפרסי" כי על ארה"ב להכיר בכך ששם המפרץ הוא המפרץ הפרסי "לא מדובר במפרץ ניו יורק או וושינגטון, זהו מפרץ פרסי". עליהם להבין את המצב ולו רק מעצם שמם של המפרץ הפרסי ומיצר הורמוז שלחופיהן חיה האומה הפרסית מזה אלפי שנים ולא לנסות לחתור מדי יום תחת האומה האיראנית וסמליה". רוחאני אמר כי "האומה האיראנית שמרה מאז ומתמיד על המיצרים ועל נתיבי השיט במפרץ ותמשיך לעשות זאת, באמצעות "מלחינו אנשי חיל הים של משמרות המפכה, הצבא, הבסיג' (זרוע המתנדבים של משה"מ) ושאר כוחות הביטחון".

שה"ח האיראני, מצידו, פרסם בחשבון האינסטגרם סרטון ובו מתואר המפרץ הפרסי כעורק החיים של איראן "לא מדובר במפרץ מכסיקו…אי אפשר לעוות את ההיסטוריה…אפילו מנהיגי מדינות ערב התייחסו למפרץ כפרסי". ט'ריף ודוברים איראנים נוספים קראו במספר הזדמנויות למנהיגי מדינות המפרץ לשתף פעולה ולפתור את בעיות האזור ללא התערבות של גורמים חיצוניים.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

. . ۱۰ اردیبهشت، روز ملی خلیج فارس گرامی باد.

A post shared by Javad Zarif (@jzarif_ir) on

מפקד חיל הים של משה"מ Ali Reza Tangsiri אמר, כי מנהיג איראן הורה ליישב מספר איים חסרי שם במפרץ הפרסי ומשה"מ כבר החלו בהכנות לבניית תשתיות כדי ליישם הלכה למעשה את הוראת המנהיג. יתכן כי התכוון לאזור איים האסטרטגיים טנב הגדול וטנב הקטן השוכנים לפתחו של המפרץ הפרסי ומיושבים בדלילות (Greater and lesser Tunbs), איים אלה וכן האי אבו מוסא שנויים במחלוקות עם איחוד האמירויות. מפקד חיל הים של משה"מ הוסיף, כי בטנב הגדול נבנה נמל תעופה בינ"ל ובטנב הקטן נבנה שדה תעופה וחיל הים של משה"מ החל בעבודות לבניית שובר גלים. לדבריו, נחישותו של המנהיג ליישב איים אלה, להם חשיבות אסטרטגיית, מדגישה את כוונתה של איראן להבטיח את ביטחון השיט במפרץ הפרסי.

המפרץ הפרסי הוא ביתנו (מתוך אתר המנהיג)
המפרץ הפרסי הוא ביתנו (מתוך אתר המנהיג)

הוא מתח ביקורת על כמה ממדינות המפרץ "התלויות במעצמות זרות", המאפשרות את הנוכחות הזרה באזור (בבחריין נמצאת מפקדת הצי ה-5 האמריקני) הגורמת לחוסר יציבות ולחוסר ביטחון" ולתקריות בין ספינות קרב אמריקניות לספינות אזרחיות. "לזרים אין מקום באזורנו ועליהם לעזוב. דבריו של מפקד חיל הים של משה"מ מצטרפים לדוברים איראנים רבים שקראו על רקע ריבוי התקריות במפרץ הפרסי לכוחות האמריקנים לעזוב את האזור ולטפל בבעיותיה של ארצות הברית.