התראות

"ה־BDS מזיק דווקא לציבור הפלשתיני"

"קמפיין החרם מאיים על פרנסתנו; מדוע העולם ממשיך לתרום לרשות הפלשתינית כשהם לא מספקים לנו מקומות עבודה?" • נדיה אלוש, נביל בשאראת ופרופ' מוחמד דג'אני דאודי, פלשתינים מירושלים וסביבתה, מבקשים להניח לפוליטיקה ולחרמות שפוגעים בהם
שיתוף

תוכן העניינים

בימים שבהם עוד ממשל אמריקני מגבש תוכנית מדינית שנועדה לכישלון, השטח מתחיל לספר סיפור אחר. נדיה אלוש, נביל בשאראת ופרופ' מוחמד דג'אני דאודי הם שלושה ערבים פלשתינים המתגוררים בירושלים ובסביבותיה. עד לפני חודשים אחדים הם כלל לא ידעו זה על קיומו של זה וגם כיום הקשר ביניהם רופף. אך המכנה המשותף ביניהם, שחוסר ההיכרות דווקא נותן לו משנה תוקף, הוא החשוב.
דג'אני, בשאראת ואלוש, יחד עם העיתונאי הפלשתיני העצמאי חאלד אבו טועמה ופרופ' עלי קליבו, מבקשים מבני עמם, מהישראלים וגם מהעולם – להניח לחרמות, לשים בצד את הפוליטיקה ולהתרכז בצעדים מעשיים שישפרו את מצבם של ערביי יהודה ושומרון.
"הדרך הישראלית־פלשתינית לשגשוג כלכלי", נקרא המחקר החדש של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, שבו מציגים חמשת הפלשתינים, ועימם כמה כותבים ישראלים, את המסלול הנכון לדעתם להשכין שלום בארץ הזו. לפני חודשים אחדים יצאה גרסה אנגלית של המסמך, וביום שני תוצג גרסתו העברית. אשר לנוסח הפלשתיני, פרסומו ברבים עלול להיות רגיש, ועוד נגיע לכך.
"למה שלא ננסה פעם אחת, הצד הישראלי והצד הפלשתיני, להיות תקופה בשקט? למה שלא ננסה שנתיים, שלוש, ארבע, של נורמליזציה, של לחיות יחד? לריב אפשר תמיד", אומר נביל בשאראת.
"'עבדים? זה שקר"
נפגשנו השבוע בירושלים. הוא בן 44, אב לשבעה ילדים ומתגורר בג'בע שמצפון לירושלים. מדי בוקר בשעה ארבע לוקח אותו לרהט אוטובוס הפועלים של מפעל סודה־סטרים המפורסם. שלוש שעות נמשכת הדרך למפעל, מהן כ־45 דקות המתנה, בכל בוקר, במעבר קלנדיה. תשע שנים שהוא עובד בסודה־סטרים, מתקדם מתפקיד לתפקיד, עד לדרגת מנהל מחלקה וראש צוות.
עד לפני שנתיים הוא היה קל"בניק. סודה־סטרים פעלו באזור התעשייה של מישור אדומים, מרחק 20 דקות מג'בע, אלא שמסיבות עסקיות החליטה ההנהלה לסגור את השלוחות השונות בארץ ולהקים מפעל גדול אחד בנגב. הסגירה של המפעל מעבר לקו הירוק שיחקה לידי תנועת ה־BDS, שנאבקה במשך שנים בסודה־סטרים, וניצלה את המעבר כדי להציגו כהצלחה שלה. בשאראת, שנותר פתאום ללא עבודה, כועס על ה־BDS.
"הקמפיין העולמי של ה־BDS גרם נזק דווקא לציבור הפלשתיני. תנועת ה־BDS מאיימת על הביטחון התעסוקתי שלי ועל פרנסתי. היא פגעה בפרנסתם של מאות פועלים במפעל של סודה־סטרים, שפוטרו כאשר סודה־סטרים עזבה את המפעל שלה במישור אדומים.
"תנועת ה־BDS החריפה את הקשיים שדניאל בירנבאום, מנכ"ל החברה, התמודד איתם במאמציו להשיג אישורי עבודה לעובדים הפלשתינים בסודה־סטרים כדי שיוכלו לעבור בצורה חלקה למפעל החדש של סודה־סטרים בנגב. אלמלא תנועת ה־BDS, יכולנו להרחיב את המפעל במישור אדומים ולחזור לתפקידינו הקודמים, במקום לאבד את אישורי העבודה למשך 18 חודשים לפני שהותר לנו לחזור לעבודה", אומר בשאראת.
"גם במחלקה שלי במישור אדומים, וגם כיום ברהט, עובדים יחד פלשתינים, יהודים וערבים מירושלים המזרחית. תנועת ה־BDS תיארה את העובדים הפלשתינים של סודה־סטרים כ'עבדים' המנוצלים בידי ההנהלה. זהו שקר. העובדים הפלשתינים בסודה־סטרים מרוצים מאוד בעבודתם. אנחנו עובדים בתנאים טובים ובשכר טוב.
"סודה־סטרים היא עבורי כמו משפחה, ולמרות המרחק וזמן הנסיעה אני שמח שחזרתי לשם. לעומת זאת, מאות חברים שלי שלא קיבלו אישורי עבודה בישראל נותרו ללא עבודה. וזה לא רק הם, אלא גם כל המעגלים סביב המפעל. הנהגים, הספקים וכן הלאה. אלפי אנשים ניזוקו בגלל סגירת המפעל במישור אדומים".
במקום BDS ופוליטיקה, בשאראת מציע נורמליזציה. "אני מאמין שאפשר לחיות יחד, אני חי את זה כבר תשע שנים. למרות שכל אחד בא ממקום אחר אנחנו פועלים יחד. אנחנו משוחחים, אוכלים יחד, מדברים בגילוי לב על חיינו ואפילו על האווירה הפוליטית. עברנו יחד גם תקופות קשות, דוגמת המלחמה הראשונה והשנייה בעזה, וגל הפיגועים שהחל בסתיו 2015. דיברנו על הדברים האלה", הוא אומר.
הפחד מחמאס
גם נדיה אלוש חווה את הדו־קיום בשטח ומאמינה בו כדרך חיים. היא כבת 50, תושבת אל־עזריה, נשואה לערבי ישראלי ומשמשת כבר שנים רבות מנהלת בסניף רמי לוי במישור אדומים. כמו ביתר סניפי רמי לוי שמעבר לקו הירוק, גם בזה שליד מעלה אדומים בין הקונים יש יהודים וערבים, ובין העובדים יש יהודים וערבים, ובקיצור – דו־קיום.
אלוש חושבת שצורת החיים שלה יכולה וצריכה להיות מודל לאחרים. "תמיד האמנתי בדו־קיום", היא כותבת במסמך. "אני אוהבת להיות בקשר עם שני הצדדים, יהודים וערבים. הבעיה היא שהקיצונים בשני הצדדים, ובפרט מנהיגי חמאס, מנסים למנוע את הקשר. הם מאיימים על מי שנמצא בקשר עם ישראלים ואפילו הרגו אנשים. זה מפחיד", כותבת אלוש. בשל הפחד, היא מסרבת להצטלם לכתבה.
אלוש לא בוררת מילים כשהדיון מגיע ל־BDS. "זה איום חדש על הפועל הפלשתיני. הם משתמשים באותן טקטיקות של חמאס. פעילי ה־BDS בארה"ב ובאירופה הם נגד דו־קיום, והם במיוחד נגד ישראלים שעושים עסקים בגדה ונותנים תעסוקה לפלשתינים באזורי תעשייה משותפים. הם נגד אנשים כמו רמי לוי בטענה שהעסקים שלו מנצלים את הפלשתינים לרעה ופוגעים בזכויותיהם.
"הם רוצים שרמי לוי יסגור את העסקים שלו, אבל אני שואלת מי במקומו, ובמקום כל הישראלים האחרים, ייתן מקומות תעסוקה לכל הפלשתינים שעובדים בהם? הרשות הפלשתינית נכשלה בהצעת מקומות עבודה לפלשתינים שעבדו בסודה־סטרים. אני לא מבינה מדוע העולם ממשיך לתרום להם בשעה שהם לא מספקים מקומות עבודה לעם שלהם", אומרת אלוש.
הפתרון: דרך האמצע
את דרך החיים שבשאראת ואלוש מיישמים מדי יום, פרופ' מוחמד דג'אני דאודי כינס כבר מזמן לכדי הצעה מסודרת שהוא מכנה בשם "ואסאטיה" (דרך האמצע או הדרך השלישית). דג'אני מתגורר בבית חנינא ומנהל את המכון ללימודים אמריקניים באוניברסיטת אל־קודס שבאבו דיס. את המונח "ואסאטיה" הוא שולף מהקוראן. "מובנו הדתי", הוא מסביר לי בפגישתנו השבוע בירושלים, "היא סבלנות וקבלת האחר".
גם דג'אני, 72, הגיע לאמונה בדו־קיום כתוצאה מחוויה אישית. בשנות ה־90 נזקקו הוריו, בנסיבות שונות, לטיפולים במערכת הבריאות הישראלית. "כאשר הלכתי עם אבא שלי לבית חולים ישראלי והרופא התנהג אליו כבן אדם שווה לכל דבר, זה פתח לי את העיניים ואת הלב. עבורי זה היה ניסיון אישי שאפשר לראות את הצד האנושי של האחר".
מה מציע דג'אני? להתרחק מפוליטיקה, להניח בצד את המריבות והמאבקים ולמצוא פתרונות קונקרטיים לבעיות הקונקרטיות של החיים. "שאיפתנו היא לא רק ליצור תנועה אסלאמית פלשתינית מתונה שתקרא לשלום, אלא גם לשנות את האקלים כך שתיווצר אווירה של הבנה הדדית ויחסים טובים שיובילו לפתרון של שלום", הוא אומר תוך שהוא מדגיש שאיננו מוותר על השאיפות הלאומיות של הפלשתינים, אלא רק חושב שחיי נורמליזציה ודו־קיום קודמים להסכמים. "זה תהליך ארוך של בניית שלום שצריך לקרות היום, ולא רק אחרי שייפתרו הבעיות הפוליטיות".
"הגישה שפרופ' דג'אני מציג היא Bottom-Up קלאסי, והיא הדרך המעשית להוביל לנורמליזציה בין העמים ולשגשוג שלהם", אומר עורך המחקר, דן דייקר. "הציבור הפלשתיני חפץ בשיתוף פעולה ובהזדמנויות כלכליות ומקצועיות עם שכניו הישראלים. הקולות שאתה שומע מנביל, מנדיה ומאחרים הם הקולות של מעמד הביניים הפלשתיני שמעוניין בשיתוף פעולה עם מקבילו הישראלי. מנהיגים פלשתינים בעיירות ובכפרים, במיוחד באזורי C, מדברים בגילוי לב על רצונם בשיתוף פעולה ויחסי שכנות טובים עם השכנים היהודים", מוסיף דייקר, המטפל כבר שנים בסוגיית ה־BDS.
בדרך לשינוי תודעתי
אלא שדייקר, כמו האחרים, מכיר היטב את המכשול העיקרי שעומד בפני כל רעיונות הדו־קיום – האלימות. מכוניתו של פרופ' דג'אני פוצצה ב־2014 בידי אלמונים, משום שלקח את הסטודנטים שלו לביקור באושוויץ. אלוש מסרבת להצטלם למחקר מחשש שיבולע לה וגם נביל מספר על הפעם שנלקח לחקירה בידי השב"כ הפלשתיני. "זה היה אחרי שהשתתפתי במפגש לדו־קיום בחסות שמעון פרס", הוא מספר.
דייקר, כעורך הפרסום, נזהר בעצמו בבחירת המילים שבהן הוא עושה שימוש. "המילה הערבית לתאר נורמליזיצה היא 'מותבעין'. הבעיה היא שיש לה מובן נוסף, והוא 'שיתוף פעולה', ולמונח הזה יש משמעות שלילית של משת"פיות עם ישראל. לכן בחרנו במילים 'מסלול כלכלי משותף לשלום'", אומר דייקר. חרף הרגישות, המסמך יתורגם בעתיד הקרוב גם לערבית.
ד"ר דורי גולד, נשיא המרכז הירושלמי, מסביר כי המחקר מכוון החוצה, לקהילה הבינלאומית, לא פחות מאשר פנימה, לחברה הערבית והיהודית. "צריך להביא לשינוי תודעתי, לא רק בציבור הפלשתיני אלא גם במערכת הבינלאומית. שם צריכים להבין שכל התקדמות לכיוון של פתרון בינינו לבין הפלשתינים מתבסס על שיתוף פעולה בין הצדדים, ולא על גישה של חרמות ו־BDS.
"זה דבר שצריך לומר אותו וזו אחת ממטרות הפרסום שלנו. לא פחות מכך, גם בקהילה היהודית בחוץ לארץ יש כאלה שחושבים ש־BDS הוא מה שנחוץ עכשיו. אנחנו חייבים להגיד בקול שזו גישה שגויה, ושהדרך הנכונה היא שיתוף פעולה. אם לא נאמר את זה, נפסיד את המערכה, ומכאן החשיבות".
שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close