האולטימטום בן 10 הימים שהעניקה "הרביעייה הערבית" לקטאר, לבצע את רשימת 13 הדרישות ממנה, יפוג אוטוטו. קטאר הודיעה באופן רשמי כי היא לומדת את הדרישות ותשיב עליהן לכווית שמתווכת במשבר. אולם הציפיות בעולם הערבי שקטאר תיענה לדרישות האלה הן נמוכות ביותר, אפילו שר החוץ האמריקני רקס טילרסון אמר כי חלק מהדרישות האלה קשות לביצוע.
ייתכן שקטאר תנסה להרוויח זמן ותבקש את הארכת האולטימטום כדי "ללמוד לעומק" את הדרישות ממנה, אך ההנהגה הקטארית ריאלית. היא מעריכה כי הדרישות האלה נועדות מלכתחילה להיות קשות לביצוע כדי שניתן יהיה לעבור לשלבים הבאים נגדה, שהן הטלת סנקציות חריפות יותר ואפילו פעולה צבאית נגד השלטון בקטאר.
ביטוי לכך נתן פהד אלעטיה, שגריר קטאר במוסקבה, שאמר השבוע כי"הרביעייה הערבית" שואפת להחליף את השלטון בקטאר. אפשר כבר להעריך כי קטאר תדחה את הדרישות העיקריות המופיעות ברשימה של "הרביעייה הערבית", אחת הדרישות העיקריות ממנה היא להוריד את רמת הייצוג הדיפלומטי שלה באיראן ולהתיישר עם הקו של מדינות המפרץ כלפי איראן. אולם, שליט קטאר, השיח' תמים בן חמד עושה בדיוק את ההיפך, בשיחת טלפון עם נשיא איראן רוחני שהתקשר אליו לברכו לרגל עיד אלפיטר אמר שליט קטאר: " אנו מוכנים לפיתוח כולל של היחסים שלנו עם איראן".
האיתות ל"רביעייה הערבית" הוא ברור. קטאר לא מתכוונת לוותר על יחסיה עם איראן. פרשנים בעולם הערבי לא שוללים את האפשרות שניסיון הפיגוע השבוע במתפללים בכעבה במכה שבסעודיה הינו התשובה של קטאר ואיראן למשבר עם קטאר ומתקפת הטרור האחרונה של דאע"ש בטהרן.
כוחות הביטחון של סעודיה חיסלו 11 מחבלים שהשתתפו בניסיון הפיגוע ונמסר כי הם משתייכים לארגון ג'יהאדיסטי מבלי למסור פרטים נוספים. לא מן הנמנע שמכיוון שסעודיה מובילה את המאבק נגד קטאר היא הפכה למטרה משותפת של איראן וקטאר.
ארה"ב שומרת מרחק מהמשבר בין קטאר למדינות ערב,דובר הבית הלבן שון ספנסר הגדיר את המשבר כ "סכסוך משפחתי" שמדינות ערב צריכות לפתור באמצעות דיאלוג בינן לבין עצמן. המשבר עם קטאר עשוי להימשך זמן רב, אנוואר קרקאש, השר לענייני מדינה במאע"מ מעריך כי הוא עלול אפילו לקחת כמה שנים במיוחד אם השלטון בקטאר לא יוחלף.
מי מגן על שליט קטאר?
הטקטיקה של שליט קטאר השיח' תמים בן חמד הינה להרוויח זמן ככל האפשר, כל יום שחולף והוא נותר על כסאו הוא מבחינתו ניצחון. החשש העיקרי שלו הינו מפני "הפיכת חצר" בתוך המשפחה השלטת או הפיכה צבאית ע"י קצינים בכירים בצבא קטאר.
עפ"י מקורות במפרץ, שליט קטאר איננו סומך על צבא קטאר ולכן הביא לדוחא כוחות של "משמרות המהפכה" האיראניים שנכנסו לקטאר בדרכונים פקיסטינים והם מאבטחים את ארמונו כשהם לבושים במדי צבא קטאר.
לכוחות האלה הצטרפו גם כוחות טורקים ששלח לדוחא נשיא איראן ארדואן במסגרת הסכם שיתוף הפעולה הצבאי בין שתי המדינות. מדינות המפרץ מודאגות מהימצאות הבסיס הצבאי הטורקי בקטאר, לנשיא ארדואן יש שאיפות התפשטות במפרץ בדיוק כמו לאיראן, גם הוא רוצה להקים מחדש את האימפריה העות'מאנית.
העיתון המצרי "אליום א-סאבע", שופרו של השלטון, דיווח ב-25 ביוני כי שליט קטאר התיר גם לכוח של לוחמי חזבאללה להיכנס לקטאר ללא אשרות כניסה כדי שיסייע באבטחת ארמונו, אין לידיעה הזו אישור משום מקור אחר וייתכן שמדובר בדיסאינפורמציה מכיוון שאותו העיתון דיווח גם כי שליט קטאר נעזר בסוכני המוסד הישראלי שהתפרסו בדוחא מכיוון שהוא סומך על המידיע המודיעיני שבידיהם יותר מאשר על המודיעין של "משמרות המהפכה" האיראניים.
גם אם מדובר במלחמת תעמולה, העולם הערבי עוקב אחר הדיווחים האלה וחלקו מאמין להם,דבר אחד ברור, שליט קטאר נחוש להישאר על כסאו ויעשה הכל כדי לצאת כמנצח מהמשבר הנוכחי.
עפ"י גורמים במפרץ, המהלך הבא נגד קטאר יהיה ביטול חברותה במועצה לשיתוף פעולה של מדינות המפרץ ואח"כ גם ביטול חברותה בליגה הערבית. קטאר מתנהלת בזהירות היא איננה מסלימה את ההתבטאויות נגד מדינות ערב אך איננה מוותרת על מה שהיא מכנה "ריבונותה" ו "עצמאות מדיניות החוץ" שלה.
לכן, המשבר אמור להתארך ואף להסלים, "הרביעייה הערבית" תעשה הכל כדי לערער את יציבות קטאר כדי להחליף את השליט השיח' תמים בן חמד הנחשב ל "סכסכן" של העולם הערבי.