עבור לתוכן העמוד
Menu

כך מדכא החמאס את אנשי רצועת עזה

חמאס הקימה מנגנון ביטחוני חדש לפיקוח על הרשתות החברתיות כדי לצמצם את הביקורת עליה. הלחץ הפנימי ברצועה גובר ועלול להתפרץ נגד המנהיג החדש, יחיא סינוואר.

תנועת החמאס הקימה מנגנון ביטחוני חדש לפיקוח על הרשתות החברתיות כדי לצמצם את הביקורת עליה. הלחץ הפנימי ברצועה גובר והוא עלול להתפרץ נגד שלטונו של המנהיג החדש יחיא סינוואר.

חיסולו המסתורי של בכיר החמאס ברצועת עזה מאזן פוקהא מהווה ציון דרך ביחסים בין ממשל חמאס לתושבי רצועת עזה. מאז החיסול, החל יחיא סינוואר, המנהיג החדש של רצועת עזה, בנקיטת מדיניות חדשה של "יד ברזל" כלפי תושבי הרצועה כדי להדק את שליטתו ולשקם את תדמיתו שנפגעה בקרב הציבור העזתי.

ברחבי רצועת עזה הוקמו לראשונה מאות מחסומים, נחסמו כל היציאות מהרצועה, כולל היציאה מן הים, ומנגנוני הביטחון של חמאס החלו במבצע מיוחד של מעצר חשודים בשיתוף פעולה עם ישראל. מנגנוני הביטחון של חמאס הוציאו באחרונה להורג 3 תושבים של הרצועה באשמה של שיתוף פעולה עם ישראל ועפ"י דברי התובע הכללי של חמאס עוד 26 תושבים ממתינים בתור להוצאתם להורג.

אולם, נראה כי אין גבול לצעדי הדיכוי של יחיא סינוואר, בימים האחרונים הוא המציא מנגנון דיכוי חדש שאותו מפעיל משרד הפנים של חמאס. מדובר במנגנון העוקב אחר הנעשה ברשתות החברתיות והנקרא "מנגנון המלחמה בשמועות". בימים האחרונים עצרו מנגנוני הביטחון של חמאס 3 עיתונאים ברצועת עזה: נצר אבו פול,חאזם עאצי ומוחמד קדיח.

הם נחקרו באשמת הפצת שמועות וידיעות כוזבות  באמצעות פוסטים שפרסמו בפייסבוק או ציוצים בטוויטר והוחתמו על התחייבות שלא לחזור ולפרסם ידיעות כוזבות. לפני כשבועיים נעצרו 3 עיתונאים אחרים:ח'ליל אבו חמרה, עלי ציאם ותגריד אבו זריפה בחשדות דומים.

מדיניות "סתימת הפיות" החדשה של יחיא סינוואר נועדה להלך אימים על העיתונאים ברצועה, אשר גם כך אינם נהנים מחופש ביטוי מלא,אגודת העיתונאים הפלסטינית ברצועה גינתה את המעצרים ודרשה את שחרור העצורים לאלתר אולם הפחד עושה את שלו  ונראה שהביקורת על חמאס תלך ותצטמצם, אף אחד איננו רוצה להתעמת עם חמאס.

הפעיל הפלסטיני מחמוד אלזק, חבר הלשכה המדינית של ארגון "חזית המאבק העממי", נחטף לפני כשבוע בידי חמושים של חמאס הוכה מכות נמרצות ועונה במשך כמה שעות, בתום חקירתו הוזהר שלא למתוח ביקורת על חמאס.

בתנועת פת"ח מאשימים את יחיא סינוואר בנקיטת מדיניות של "תרבות כנופיות", סינוואר נאלץ השבוע לרדת אישית לח'אן יונס כדי לנסות ולהרגיע את השטח בעקבות עימותים אלימים שפרצו בין מנגנוני הביטחון של חמאס לבין חמולת ברבח בח'אן יונס.

העימותים פרצו לאחר שהתגלה כי אחד מבני החמולה, מוחמד עאשור, נחנק למוות בתוך תא המעצר שלו בכלא של חמאס בדיר אלבלח. על צווארו של הנרצח נתגלו סימני חניקה בחבל וחמאס לא הצליחה לספק הסברים למשפחתו כיצד כשלה במניעת הרצח בתוך בית הכלא שבאחריותה.

עפ"י גורמים ברצועה, מאז שיחיא סינוואר נבחר לפני כחודשיים למנהיג החדש של רצועת עזה במסגרת הבחירות הפנימיות של התנועה קיבלו בתי הכלא של חמאס ברצועה את הכינוי "בתי הכלא של המוות". יחיא סינוואר, בניגוד לקודמו אסמעיל הניה, הצליח להגביר את החיכוך בין ממשל חמאס לאוכלוסיית עזה תוך שהוא רומס את זכויות האדם ברגל גסה, דבר שיוצר התמרמרות גדולה כלפיו וכלפי חמאס בקרב התושבים.

האוכלוסיה העזתית נתונה בלחץ אדיר, היא סובלת ממחסור חמור בחשמל ובמי שתיה ומחמוד עבאס החליט לקצץ את כל התקציבים לרצועה ב 30 אחוזים בנוסף לקיצוץ שכבר עשה במשכורות של 54 אלף פקידים של הרשות הפלסטינית ברצועה. באחרונה גברו ברצועה מעשי הרצח על רקע פלילי וכבוד המשפחה בגלל המצב הכלכלי הקשה והשימשו הגובר בסמים. עשרות נשים פלסטיניות הפגינו השבוע במחנה הפליטים נוציראת במרכז רצועת עזה בעקבות התגברות הפגיעות והאלימות כלפי נשים.

המשך הלחץ של יחיא סינוואר על הרחוב העזתי עלול לדחוק את המצב לכלל פיצוץ כלפי שלטון חמאס ברצועה,כרגע מצליחה תנועת חמאס לתעל את הזעם וההפגנות כלפי הרשות והעומד בראשה אולם אם ימשך הדיכוי של מנגנוני הביטחון של חמאס המצב עלול להתהפך.