עבור לתוכן העמוד
Menu

האם דחלאן מתכנן הפיכה נגד עבאס?

לפני כשבועיים כינס מחמד דחלאן בקהיר ועידה בהשתתפות כ-50 מנאמניו מהגדה והרצועה בהסכמת שלטונות מצרים ולמורת רוחה של הרשות הפלסטינית. הכינוס התקיים למרות שהרשות הפלסטינית שיגרה איומים לעבר המוזמנים לועידה ואף ניסתה למנוע את יציאתם למצרים בדרכים שונות. הועידה בקהיר התכנסה תחת הכותרת "הנוער הפלסטיני משרטט את מפת העתיד" והמלצותיה עסקו בתמיכה במוסדות התרבות והספורט […]

לפני כשבועיים כינס מחמד דחלאן בקהיר ועידה בהשתתפות כ-50 מנאמניו מהגדה והרצועה בהסכמת שלטונות מצרים ולמורת רוחה של הרשות הפלסטינית. הכינוס התקיים למרות שהרשות הפלסטינית שיגרה איומים לעבר המוזמנים לועידה ואף ניסתה למנוע את יציאתם למצרים בדרכים שונות.

הועידה בקהיר התכנסה תחת הכותרת "הנוער הפלסטיני משרטט את מפת העתיד" והמלצותיה עסקו בתמיכה במוסדות התרבות והספורט של הנוער הפלסטיני בשטחים, הבעת הזדהות עם האסירים הביטחוניים וקריאה לאחדות לאומית. מחמד דחלאן נאם בועידה אך נהג בממלכתיות ונזהר שלא לתקוף בדבריו את יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. הבעיות התחילו לאחר חזרת משתתפי הועידה לבתיהם בשטחים.

אלה שחזרו לרצועת עזה תוחקרו על ידי מנגנוני הביטחון של חמאס לגבי מה שהיה בועידה, אולם הההתנכלויות לאנשיו של דחלאן היו דווקא מצד מנגנוני הביטחון הפלסטינים בגדה. עשרות צעירים, תושבי הגדה, שהשתתפו בועידה במצרים זומנו לחקירה או נעצרו על ידי מנגנוני הביטחון הפלסטינים של הרשות הפלסטינית בהוראתו של מחמוד עבאס.

ניסיון הפיכה נגד מחמוד עבאס?

עפ"י גורמים בתנועת פת"ח, לעצורים נאמר כי מעצרם נועד "לשמור על המדינה הפלסטינית והריבונות שלה". החקירות של מנגנוני הביטחון הפלסטינים התמקדו בשאלה האם במהלך הועידה היה תיאום בין מחמד דחלאן לבין אנשי המודיעין המצרי לגבי דרכים להפיל את שלטונו של מחמוד עבאס בגדה ושילובם של משתתפי הועידה בניסיון ההפיכה המתוכנן.

מקורביו של מחמד דחלאן אומרים כי מדובר בטענה מופרכת שמאחוריה עומדים שלושה בכירים מהועדה המרכזית של פת"ח שרוצים לרשת את תפקידו של עבאס ומסיתים אותו באופן קבוע נגד מחמד דחלאן. מדובר בג'בריל רג'וב ראש התאחדות הכדורגל, חוסיין א-שיח', השר לעניינים אזרחיים, והגנרל מאג'ד פרג' ראש המודיעין הכללי הפלסטיני. מחמד דחלאן מכחיש בתוקף את ההאשמות כי הוא מתכנן הפיכה צבאית נגד עבאס וגם את הטענות כי הוא מנסה לפצל את תנועת פת"ח.

דחלאן מקפיד לומר בכל הזדמנות כי אין בכוונתו לפרוש מתנועת פת"ח וכי הוא בן התנועה האמיתי ברוח שבה הנהיג יאסר ערפאת את התנועה. ההתנכלויות לתומכיו של עבאס מצד מנגנוני הביטחון הפלסטינים בגדה התגברו בתקופה האחרונה במקביל לתהליך התגברות מאבק הירושה ברשות הפלסטינית.

הועידה השביעית של פת"ח שכונסה בסוף חודש נובמבר שעבר ברמאללה נועדה להרחיק את מחמד דחלאן ותומכיו מכל השפעה בתנועת פת"ח, מחמד דחלאן, הנהנה מתמיכת מדינת ערב המתונות כיורש הבא של מחמוד עבאס בתפקיד יו"ר הרשות הפלסטינית, לא התקפל והמשיך לארגן את כוחותיו במחנות הפליטים בגדה ובלבנון לקראת המשך קרב הירושה.

בסוף החודש שעבר ערכו מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית גל מעצרים בקרב השביבה של פת"ח באוניברסיטת אלנג'אח שבשכם בגלל שאנשיה חילקו אלפי שמיכות לחורף לנזקקים ברחבי הגדה ואף החרימו כמה משאיות שבהן היו השמיכות.

צעירי הפת"ח שנעצרו הואשמו בתמיכה במחמד דחלאן בגלל שהשמיכות נתרמו ע"י מאע"מ ומכיוון שמחמד דחלאן משמש כיועצו של שליט אבו דאבי. יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס הורה למנוע כל פעילותו צדקה מצדו של מחמד דחלאן בתחומי הגדה כדי לפגוע בפופולאריות שלו ברחוב הפלסטיני, לעומת זאת, תנועת חמאס מאפשרת לג'לילה דחלאן, רעייתו של מחמד דחלאן, פעילות צדקה חופשית ברצועת עזה ללא שום הגבלות.

גורמים בכירים ברשות הפלסטינית טוענים כי מחמד דחלאן איננו צדיק תמים כפי שהוא מנסה להציג את עצמו וכי הוא קונה נשק רב מידי עבריינים ישראלים בתוך תחומי הקו הירוק ומעביר אותו לתומכיו במחנות הפליטים בגדה. לדבריהם, הנשק נועד ליום פקודה לצורך ההפיכה הצבאית שהוא מתכנן נגד עבאס וכי הוא ממתין רק לרגע המתאים שבו ייחלש יו"ר הרשות הפלסטינית כדי שיוכל לבצע את זממו.

ההתנכלות של מנגנוני הביטחון הפלסטינים איננה מופנית רק לעבר בני הדור הצעיר בפת"ח התומכים במחמד דחלאן, אלא גם כלפי חברי המועצה המחוקקת (פרלמנט) המזוהים עמו. בשבוע שעבר אסר עבאס על חמישה מחברי המועצה המחוקקת מהגדה לצאת ללבנון בגלל שהם תומכים בדחלאן.

מחמד דחלאן גינה בדף הפייסבוק שלו ב-25 בפברואר את גל המעצרים שעשו מנגנוני הביטחון הפלסטינים בקרב תומכיו בגדה ואמר כי מדובר "בניסיון ליצור מאבק פנימי בתוך תנועת פת"ח שישרת את הכיבוש הישראלי". הוא גינה גם את הפגיעה בחסינותם של חברי המועצה המחוקקת ובחופש התנועה שלהם.

לאן פני הדברים?

הפעילות הפוליטית של מחמד דחלאן הינה לגיטימית ואיננה מהווה חתירה נגד שלטונו של עבאס, אולם עבאס מתנהג כדיקטטור ואיננו מוכן לאפשר חופש ביטוי פוליטי למי שנחשב כיריבו הפוליטי בתוך תנועת פת"ח. עפ"י גורמים בפת"ח, כל הסכסוך העמוק בין מחמוד עבאס למחמד דחלאן נוצר בגלל שיריביו של דחלאן הצליחו להבאיש את ריחו של דחלאן בעיניו של עבאס, דחלאן היה בעבר בן הטיפוחים של מחמוד עבאס.

בחודשים האחרונים הצליח עבאס להחליש את כוחו הפוליטי של דחלאן, אחת הסיבות שהוא שלל ממרוואן ברגותי, העצור בכלא הישראלי, כל תפקיד חשוב בצמרת פת"ח נובעת מהעובדה כי ברגותי הינו ידידו הקרוב של מחמד דחלאן.

אולם, הזמן פועל לרעתו של עבאס בגלל גילו המתקדם ומצבו הבריאותי, גורמים בכירים בפת"ח ובמערכת הביטחון הישראלית מעריכים כי הוא לא יצליח לעקור את מחמד דחלאן מפעילות בשטח ולנטרלו. למחמד דחלאן יש פופולאריות גדולה ותומכים רבים ברצועת עזה והוא הצליח גם להקים מאחזי כוח חמושים במחנות הפליטים בגדה ובלבנון. דחלאן הנו איש עסקים מצליח המעורב גם בעסקות נשק גדולות ויש לו ממון רב, דבר שמאפשר לו לקיים פעילות פוליטית בלתי תלויה ולגייס כל הזמן תומכים חדשים.

לכן, חולשתו הפוליטית הינה זמנית בלבד, ברגע שמחמוד עבאס ייכנס למצב של נבצרות בגלל גילו המתקדם או מסיבות אחרות, כללי המשחק הפוליטי ישתנו והוא ייפתח מחדש. דחלאן הינו פוליטיקאי ממולח, הוא הצליח להשיג את תמיכת מדינות ערב בו בניגוד לכל הסיכויים ויש לו כישרון לטוות קשרים פוליטיים ובריתות חדשות, לכן הוא עדיין לא אמר את המילה האחרונה בכל הקשור לקרב הירושה ברשות הפלסטינית.

ג'בריל רג'וב

מדוע גורש ג'בריל רג'וב ממצרים?

מצרים הנחיתה סטירת לחי מדינית מצלצלת למחמוד עבאס ולתנועת פת"ח כשגירשה שלשום משטחה את בכיר פת"ח ג'בריל רג'וב שהגיע לקהיר להשתתף בועידה של הליגה הערבית בנושא המלחמה בטרור. רג'וב קודם באחרונה לתפקיד מזכ"ל תנועת פת"ח והפך רשמית למספר שלוש בתנועה אחרי מחמוד עבאס וסגנו מחמוד אל-עאלול.

רג'וב רואה עצמו כיורשו העתידי של יו"ר הרשותד עבאס. עפ"י דיווח של העיתון המצרי "אליום אלסאבע" מה-26 בפברואר, ג'בריל רג'וב הגיע לקהיר בטיסה מירדן אל בשדה התעופה נמסר לו כי כניסתו למדינה אסורה, הוא ניסה להתקשר לכמה גורמים במצרים אך בסופו של דבר הועלה על מטוס אחר וגורש לירדן.

בדיווח נמסר כי רג'וב גורש עפ"י הנחיה של אחד מגורמי הביטחון המצרים. במחאה על גירושו של רג'וב פרש שר המשפטים הפלסטיני, עלי אבו דיאכ, מועידת המלחמה בטרור של הליגה הערבית. רג'וב הביע בחודשים האחרונים התנגדות עזה ליוזמה של ה"רביעיה הערבית" (מצרים, ירדן, סעודיה ומאע"מ) לעריכת פיוס פנימי בשורות תנועת פת"ח והחזרתו של מחמד דחלאן לשורותיה.

את היוזמה הובילה מצרים הרואה במחמד דחלאן את יורשו העתידי של מחמוד עבאס, ג'בריל רג'וב תיאר את היוזמה הערבית כ"התערבות חיצונית בענייני פת"ח". רג'וב הוא המתנגד הראשי בתנועת פת"ח לחזרתו של מחמד דחלאן לשורותיה, הוא ששכנע את מחמוד עבאס לכנס בחודש נובמבר שעבר את הועידה השביעית של פת"ח ברמאללה כדי שתרחיק משורותיה את מחמד דחלאן ותומכיו.

גירושו של ג'בריל רג'וב בממצרים משקף את הכעס הגדול והרשמי של הנשיא א-סיסי על הנהגת פת"ח והוא מהווה מסר למחמוד עבאס כי מצרים עדיין תומכת במחמד דחלאן כיורשו העתידי ואיננה משלימה עם סירובו של יו"ר הרש"פ לאפשר את חזרת דחלאן לשורות פת"ח.

הצעד המצרי סותר את דברי של ד"ר צאיב עריקאת, מזכ"ל הועד הפועל של אש"פ, אשר ביקר במצרים לפני כמה ימים כי היחסים בין מצרים לרש"פ הינם טובים וכי מחמוד עבאס יבקר בה בקרוב. תנועת פת"ח פרסמה הודעה שבה הגדירה את מניעת כניסתו של רג'וב למצרים כ "התפתחות מסוכנת" ביחסים בין מצרים לרש"פ.

אולם, גורמים בכירים בפת"ח מעריכים כי מדובר במתיחות זמנית בין הרש"פ למצרים אך בסופו של דבר מחמוד עבאס ייאלץ למצוא פתרון יצירתי למשבר כדי להתפייס עם מצרים. העיתונאי המצרי הידוע תאמר אמין תקף ב-27 בפברואר בתוכנית הטלוויזיה שלו את ג'בריל רג'וב ותיאר אותו כ"אישיות בלתי רצויה במצרים" ואת הרש"פ במילים "הנהגה חסרת לגיטימיות".