עבור לתוכן העמוד
Menu

מכה לתנועת "האחים המוסלמים" העולמית

בתנועת "האחים המוסלמים" העולמית התגלעו בקיעים עמוקים מחשש לצעדים תקיפים נגדה מצד ממשל טראמפ והכוונה להכריז עליה כארגון טרור. בממשל האמריקני מעריכים שהתגובה ברחוב הערבי לצעד הזה תהיה מוגבלת.  "אפקט טראמפ" כבר מורגש היטב בעולם הערבי והמוסלמי והחשש בקרב רבים מהמוסלמים בעולם הולך וגובר בעקבות המדיניות של הנשיא האמריקני החדש אשר הודיע על מלחמת חורמה באסלאם […]

בתנועת "האחים המוסלמים" העולמית התגלעו בקיעים עמוקים מחשש לצעדים תקיפים נגדה מצד ממשל טראמפ והכוונה להכריז עליה כארגון טרור. בממשל האמריקני מעריכים שהתגובה ברחוב הערבי לצעד הזה תהיה מוגבלת.

 "אפקט טראמפ" כבר מורגש היטב בעולם הערבי והמוסלמי והחשש בקרב רבים מהמוסלמים בעולם הולך וגובר בעקבות המדיניות של הנשיא האמריקני החדש אשר הודיע על מלחמת חורמה באסלאם הקיצוני. החששות האלה באו לידי ביטוי לפני כמה ימים בקרב המוסלמים באירופה כאשר ארגון הגג של המוסדות המוסלמים בכ30 מדינות אירופאיות, הנקרא "איחוד הארגונים האסלאמים באירופה" (UOIE), הודיע בצעד מפתיע על החלטתו להתפצל מתנועת "האחים המוסלמים" העולמית בגלל חשש מהמדיניות של הנשיא טראמפ להכריז עליה כ"ארגון טרור" באמצעות חקיקה בקונגרס.

ההחלטה התקבלה בכינוס שנערך באיסטנבול שבטורקיה בהשתתפות 56 מחברי ההנהגה, בהצבעה תמכו 48 חברים בהחלטת ההתנתקות, 2 התנגדו ו-6 נמנעו. בגילוי הדעת שפירסם הארגון נאמר כי הוא ארגון אירופי שאין לו שום קשר אדמניסטרטיבי או ארגוני עם גופים מחוץ לאירופה וכי הוא בונה את קשריו על בסיס פתיחות ושת"פ למען האינטרסים הכלליים.

"איחוד הארגונים האסלאמיים" שבראשו עומד עבדאללה בן מנצור נחשב לאגף האירופי של תנועת "האחים המוסלמים" העולמית, הוא הוקם בשנות ה-50 של המאה הקודמת בעקבות הצעדים הקשים שנקט נשיא מצרים דאז, גמל עבד אלנאצר נגד תנועת "האחים המוסלמים" במצרים, בין מקימיו היה סעיד אחמד רמאדאן, חתנו ומזכירו האישי של חסן אלבנא, מייסד התנועה. בנובמבר 2014 הכריזה מאע"מ על "איחוד הארגונים האסלאמיים" באירופה כ"ארגון טרור".

מכה קשה לתנועת "האחים המוסלמים"

מדובר במכה קשה לתנועת "האחים המוסלמים" העולמית ובלגיטימיות שלה כמייצגת של כל המוסלמים באירופה, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה ודרום אמריקה. הצעד הזה גם מבודד את התנועה במצרים שכבר הוצאה מחוץ לחוק על ידי הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי  והוכרזה כ"ארגון טרור".

ההערכה היא כי גופים נוספים החברים בתנועה העולמית של "האחים המוסלמים" העולמית יפרשו ממנה בקרוב מכיוון שאינם רוצים להיחשב לארגוני טרור. העיתון המצרי "אליום אלסאבע" דיווח ב-7 בפברואר כי גם תנועת "האחים המוסלמים" בסוריה מתכוונת לפרוש בימים הקרובים מהתנועה העולמית בגלל חששה מממשל טראמפ.

תנועת "אלנהדה" בתוניסיה בראשותו של השיח' ראשד ראנושי כבר התנתקה מתנועת "האחים המוסלמים" העולמית, כך גם מפלגת "חזית הפעולה האסלאמית" בירדן וגם תנועת חמאס הכחישה באחרונה במהלך מגעיה עם ראשי המודיעין המצרי כי יש לה קשר כלשהו לתנועת "האחים המוסלמים" למרות שהדבר כתוב באופן רשמי באמנת החמאס. נראה כי אכן הצהרת הכוונות של הנשיא טראמפ בקשר לתנועת "האחים המוסלמים" כבר התחילה להשפיע על הרחוב האסלאמי בעולם הערבי לפני שהתקבלה ההחלטה הרשמית בקונגרס.

לקראת החקיקה בקונגרס

הסנטור הרפובליקני טז קרוז הגיש לפני כשבועיים הצעת החלטה לקונגרס להכריז על תנועת "האחים המוסלמים" הסונית ועל "משמרות המהפכה" האיראנים השיעים כארגוני טרור. סביר להניח שההצעה הזו תאושר בתום תהליך שמיעת חוות הדעת מפי גופי המודיעין השונים מכיוון שהנשיא טראמפ תומך בהצעה הזו ובגלל הרוב הרפובליקני בקונגרס.

תנועת "האחים המוסלמים" העולמית פתחה בפעילות לובינג ענקית והשקיעה עשרות מיליוני דולרים בקמפייין כדי למנוע את החקיקה, למתנגדים לחקיקה יש בעיה בגלל הרוב הרפובליקני בקונגרס ונראה כי הדרך היחידה שלהם היא לפנות לבית המשפט העליון. ההערכה בממשל טארמפ היא כי ברגע שתעבור החקיקה בקונגרס בהצלחה ההתנגדות לה ברחוב הערבי והאסלאמי במדינות ערב תהייה מוגבלת.

במצרים, לדוגמא, זוכרים עד היום את "צעדת המיליונים" ברחובות נגד שלטון תנועת "האחים המוסלמים" בראשות הנשיא מוחמד מורסי שהביאה להדחתו בידי הצבא המצרי. גם הרחוב הערבי בלוב ובתוניסיה הינו נגד תנועת "האחים המוסלמים". שתי מדינות התומכות ומממנות את תנועת "האחים המוסלמים" הינן טורקיה וקטאר.

בטורקיה שולטת במדינה מפלגת "הצדק והפיתוח" והנשיא ארדואן נחשב לאחד המנהיגים הבולטים של תנועת "האחים המוסלמים" העולמית, טורקיה נותנת מקלט מדיני לראשי "האחים המוסלמים" שנמלטו ממצרים ומאפשרת לתנועת חמאס להפעיל משרד באיסטנבול.

אולם, ההערכה בממשל האמריקני החדש היא שטורקיה ממוקדת במלחמה בטרור של ארגון דאע"ש ובמלחמה בסוריה, יש לה בעיות כלכליות והיא רוצה לשפר את קשריה עם רוסיה ולכן היא תבליג על החקיקה החדשה בקונגרס. לגבי קטאר, שגם היא מעניקה מקלט לראשי "האחים המוסלמים" ומפקדת החמאס שוכנת בבירתה דוחא, הרי שלנשיא טראמפ יש חשבון ארוך עמה בגלל תמיכתה הגלויה בהילארי קלינטון במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות ומימונו במיליוני דולרים, לכן הוא לא מתרגש משום עמדה שתנקוט ביחס לחקיקה נגד תנועת " האחים המוסלמים".