עבור לתוכן העמוד
Menu

מתיחות בין ירדן לרש"פ בנושא הר הבית

ההבנות האחרונות שהשיג שר החוץ האמריקני ג'ון קרי בין ישראל לירדן בנושא הר הבית יצרו מתיחות בין ירדן לרש"פ וחשפו את חילוקי הדעות העמוקים ביניהן בנושא הר הבית מאז הסכם אוסלו. את הכעס הפלסטיני על ההבנות האלה ביטא שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמאלכי שכינה אותן במילה "מלכודת". ההבנות בין ישראל לירדן הרגיעו את המתיחות בין […]

ההבנות האחרונות שהשיג שר החוץ האמריקני ג'ון קרי בין ישראל לירדן בנושא הר הבית יצרו מתיחות בין ירדן לרש"פ וחשפו את חילוקי הדעות העמוקים ביניהן בנושא הר הבית מאז הסכם אוסלו. את הכעס הפלסטיני על ההבנות האלה ביטא שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמאלכי שכינה אותן במילה "מלכודת".

ההבנות בין ישראל לירדן הרגיעו את המתיחות בין שתי המדינות וירדן אף בירכה על הצהרות ראש הממשלה נתניהו בנושא ותיארה אותן "כצעד בכיוון הנכון" דבר ששמט את השטיח מתחת לרגליה של הרשות הפלסטינית אשר מעוניינת להשאיר את הנושא הזה "בוער על אש קטנה" כדי להנשים את גל האלימות הפלסטיני ולנגח באמצעותו את ישראל בזירה הבינלאומית.

ההבנות הישראליות –ירדניות חיסלו סופית את ההצעה הצרפתית, שנעשתה בתיאום עם הרש"פ, להציב משקיפים בינלאומיים בהר הבית. הצעה לה התנגדו בתוקף ישראל וארצות הברית. בפועל הרש"פ הושארה מחוץ לתמונת המשא ומתן, שר החוץ קרי סיכם את הנושא עם המלך עבדאללה ועם ראש הממשלה נתניהו בהסתמך על הסכם השלום בין ישראל לירדן שעל פיו ירדן היא האפוטרופוס על המקומות הקדושים בהר הבית.

עדנאן אבו עודה, ראש הלשכה המלכותית לשעבר ומי שהיה מקורב מאוד למלך חוסיין מתח, בראיון שהעניק ב-27 באוקטובר לעיתון "ראי אליום", ביקורת נוקבת על הרש"פ והגן על ירדן.

"הרש"פ לא רוצה להודות בטעות הגדולה שעשתה בהסכמי אוסלו ,ושנחשפת היום, כאשר היא הסכימה לכך שנושא הר הבית הוא "אזור הנתון במחלוקת" ובכך פגעה בעצם באינטרסים של ירדן", הסביר אבו עודה והרחיב את הביקורת על הרש"פ, " הרשות הפלסטינית מנסה להסתיר את מה שעשתה כאשר הסכימה בהסכמי אוסלו לדחות את נושא ירושלים להסדר הקבע ובכך נתנה להבין שירושלים איננה כבושה כמו שאר חלקי הגדה המערבית".

כבר עכשיו יש סימנים שהרש"פ מנסה לטרפד את ההבנות בין ישראל לירדן בעניין הר הבית, נושא השימוש המצלמות בהר הבית איננו חדש והוא כבר סייע בעבר בהרגעת הרוחות.

ב2007 פרצה מתיחות בין ישראל לירדן בנושא שיקום מעלה המוגרבים, ישראל סיכמה עם טורקיה על הקמת משלחת בדיקה בראשות שגריר טורקיה בישראל שתבוא לבקר באתר העבודות כדי לבדוק את הטענות כי הן פוגעות ביסודות מסגד אלאקצא ובמקומות הקדושים על הר הבית.

בפברואר 2007 התקינה רשות העתיקות הישראלית מצלמות וידאו במעלה המוגרבים שתיעדו את החפירות שנערכו במקום במשך 24 שעות ביממה, ניתן היה אפילו לצפות בצילומים בשידור חי באמצעות אתר האינטרנט של רשות העתיקות.

יש להניח שהרש"פ תעקוב אחר ההתקדמות בנושא התקנת המצלמות בהר הבית ותנסה לחמם את האווירה כדי להפיק מכך רווח פוליטי. הרש"פ עוקבת אחרי כל ההתבטאויות של גורמי הימין בישראל בנושא הר הבית וממנפת אותן כדי להסית נגד ישראל ולהחיות את הסיסמא כי "מסגד אל אקצא בסכנה".

בקרוב אמורים נציגים של ישראל להיפגש עם נציגים ירדנים כדי לתאם עמם את נושא הצבת המצלמות. השר הירדני לענייני הווקף והמקומות הקדושים, האיל עבד אלחפיט' דאוד, הודיע "שלישראל אסור להתערב בנושא וכי מדובר בענין טכני שאיננו קל ושאיננו יכול להיעשות בן יום ולילה". אולם מדובר ב"מס שפתיים", הירדנים מבינים היטב שישראל היא הריבון בהר הבית וכי לא תהייה להם ברירה אלא לתאם עמה כל פעולה בנושא הצבת המצלמות.

הירדנים מעוניינים להעתיק את המודל שקיים בשתי הערים הקדושות לאסלאם, מכה ומדינה שבסעודיה, שם מותקנות מצלמות המשדרות בשידור חי את הנעשה במקומות הקדושים.

ישראל הסכימה לרעיון הזה, שאין לו שום השפעה על הסטטוס קוו שהיה נהוג במקום והוא איננו משנה אותו.

יש סימנים ברורים כי בשבועיים האחרונים יש רגיעה ניכרת במצב בהר הבית אולם יש להניח כי גורמים פלסטינים שונים, גם מקרב ערביי ישראל כמו חבר הכנסת באסל ע'טאס ממפלגת בל"ד, שעלה ב-28 באוקטובר להר הבית בניגוד להנחיית ראש הממשלה,יעשו הכל כדי לנסות ולשלהב את הרוחות מחדש כדי לספק דלק לגל הטרור והאלימות, כבר הוכח שהאלמנט הדתי הינו חומר תבערה מהיר וטוב.