קמפיין הדה-לגיטימציה נגד ישראל עושה שימוש בנתונים שמספקים ארגוני זכויות אדם על ההרוגים הפלסטינים באינתיפאדת אל-אקצה על מנת להעצים את מספר ההרוגים האזרחים שנהרגו בידי צה"ל ולהאשימו ב"פשעי מלחמה". בדיקת המקורות הגלויים מעלה במקרים רבים סימני שאלה על מהימנות הנתונים שמספקים ארגוני זכויות האדם.
בצלם: צה"ל הרג שני תושבים פלסטינים תמימים
באתר בצלם בפרק אודות "פלסטינים שלא השתתפו בלחימה ונהרגו בידי כוחות הביטחון הישראליים (לא כולל יעדים להתנקשות), מופיעות הרשומות הבאות:
- אחמד מחמוד אחמד אבו עמרה: בן 42, תושב עזה. נהרג ב-18.11.2012 בעזה מירי מכלי טיס. לא השתתף בלחימה. פרטים נוספים: נהרג בעת שהלך ברגל עם קרוב משפחתו בדרום העיר עזה, שנהרג גם הוא.
- נביל אחמד עודה אבו עמרה: בן 28, תושב עזה. נהרג ב-18.11.2012 בעזה מירי מכלי טיס. לא השתתף בלחימה. פרטים נוספים: נהרג בעת שהלך ברגל עם קרוב משפחתו בדרום העיר עזה, שנהרג גם הוא.[1]
ארגון PCHR: צה"ל הרג שני תושבים פלסטינים תמימים
ארגון זכויות האדם הפלסטיני PCHR טוען, כי התקיפה שביצע צה"ל כוונה לעבר תושבים פלסטינים תמימים. להלן תיאור האירוע כפי שהתפרסם באתר הרשמי של PCHR:
"בסביבות השעה תשע בערב שיגרו מטוסי קרב ישראליים טיל לעבר שני תושבים שחזרו מביקור קרובי משפחה בשכונת תל אל-הווא בעזה, בקרבת צומת משרד האוצר בשכונת תל אל-הווא. התקיפה גרמה למותם המיידי של השניים, והם: אחמד מוחמד אחמד אבו עמרה (أحمد محمد أحمد أبو عمرة) בן 40 ונביל אחמד עודה אבו עמרה (نبيل أحمد عودة أبو عمرة) בן 28.[2]
מרכז אל-מיזאן: צה"ל הרג שני תושבים פלסטינים תמימים
ארגון זכויות האדם הפלסטיני טוען, כי התקיפה שביצע צה"ל כוונה לעבר תושבים פלסטינים תמימים. להלן תיאור האירוע כפי שהתפרסם באתר הרשמי של אל-מיזאן:
"במסגרת המדיניות [הישראלית] לתקוף אזרחים, שיגרו מטוסי קרב ישראליים טיל אחד בסביבות השעה 9 בערב ביום ראשון ה-18 בנובמבר 2012, לעבר צעיר ודודו, כאשר הם היו בדרכם לביתם לאחר ביקור קרובי משפחה בשכונת תל אל-הווא בעיר עזה. כאשר הם עברו בסמוך לכיכר משרד האוצר בשכונת תל אל-הווא שיגר מטוס קרב טיל, שגרם למותם של השניים, והם: אחמד מוחמד אחמד אבו עמרה בן 40 ונביל אחמד עודה אבו עמרה בן 28".[3]
ארגון פתח: אחד ההרוגים הוא פעיל של גדודי אל-אקצה והאחר פעיל פתח
הזרוע הצבאית של ארגון פתח, גדודי חללי אל-אקצה, קבוצות ה"שהיד" ראיד כרמי, מסרו בהודעה רשמית כי נביל אבו עמרה היה פעיל בגדודי חללי אל-אקצה. גדודי חללי אל-אקצה פרסמו תמונה של נביל אוחז באקדח תופי, תמונה נוספת בה הוא נראה לובש מדים של כוחות הביטחון הפלסטיניים ופוסטר רשמי של הארגון הנושא את תמונתו.[4] אחמד מוחמד אבו עמרה מזוהה כפעיל תנועת פתח.[5]
שלושת ארגוני זכויות האדם – בצלם, PCHR ואל-מיזאן – לא ציינו את שיוכם הארגוני של שני ההרוגים. היותו של אחד מהם פעיל טרור החבר בגדודי אל-אקצה, וקרוב משפחתו שנלווה אליו פעיל פתח, רלוונטיות לתיאור האירוע ולרקע לתקיפה שביצע צה"ל. לאור גרסת גדודי אל-אקצה עולה כי בניגוד לטענת שלושת הארגונים, התקיפה של צה"ל כוונה לעבר יעד טרור ולא נגד תושבים תמימים.
ארגון בצלם טוען, כי "המידע בנוגע לפלסטינים שנהרגו מבוסס על תחקיר שערך בצלם בנוגע לנסיבות המוות בכל אחד מהמקרים. במסגרת תחקיר זה, גובה בצלם עדויות ראיה, אוסף מסמכים רפואיים ותמונות ומצליב את המידע עם הודעות שמפרסם דובר צה"ל ועם מידע המתפרסם באתרי אינטרנט ובבלוגים של ארגונים פלסטינים חמושים ומידע שנאסף על ידי ארגונים פלסטיניים ובינלאומיים לזכויות האדם, כמו גם עם אמצעי התקשורת".[6]
האמנם? גם במקרה זה עולה כי אגף המחקר של ארגון התרשל באי מיצוי ראוי של המקורות הגלויים, או לחילופין בחר ביודעין להתעלם מהם משיקולים השמורים עימו.
המספר הגדול של טעויות, אי-דיוקים, הטיות והשמטת פרטי מידע חיוניים, כפי שנחשף במאמרי תחקיר רבים בשנים האחרונות באתר האינטרנט של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ובאתר News1, מצביע על כשל יסודי באגף המחקר של בצלם, מתודולוגיה מחקרית ירודה, היעדר בקרה עצמית ראויה ואי-הפקת לקחים מליקויים קודמים, והוא מציב סימן שאלה גדול על מהימנות הפרסומים שמפיץ הארגון. תמונת מצב זו מחייבת להימנע מלסמוך בעיניים עצומות על דיווחי בצלם, להתייחס אליהם בגישה זהירה וביקורתית ולבודקם בדקדקנות.
הבלוג לעיל משקף את דעת הכותב בלבד ואיננו מהווה עמדה רשמית של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה
________________________________________
[3] http://www.mezan.org/ar/details.php?id=15705&ddname=IOF&id2=9&id_dept=9&p=center
[4] https://www.facebook.com/KtaybShhdaAlaqsyMjmwtAlshhydRaydAlkrmy
[5] http://www.fatehtoday.com/ar/index.php?action=post&postid=3299
[6] http://www.btselem.org/hebrew/statistics/fatalities/clarifications