עבור לתוכן העמוד
Menu

איראן והשליטה במיצרי הורמוז

מיצרי הורמוז, שרוחבם 45 ק"מ, הם הנתיב החשוב ביותר לתנועת נפט עבור שוקי המערב והמזרח הרחוק. כ-17 מיליון חביות נפט, שהן כ-20% מכלל הנפט הנסחר בעולם, עוברות שם מדי יום. למרות זאת, ב-28 בדצמבר 2011, הכריז מפקד הצי הימי האיראני, האדמירל חביבולה סייארי, שסגירת המיצרים תהיה קלה יותר מ"שתיית כוס מים". איראן רצתה לאיים על המערב והציגה […]

מיצרי הורמוז, שרוחבם 45 ק"מ, הם הנתיב החשוב ביותר לתנועת נפט עבור שוקי המערב והמזרח הרחוק. כ-17 מיליון חביות נפט, שהן כ-20% מכלל הנפט הנסחר בעולם, עוברות שם מדי יום. למרות זאת, ב-28 בדצמבר 2011, הכריז מפקד הצי הימי האיראני, האדמירל חביבולה סייארי, שסגירת המיצרים תהיה קלה יותר מ"שתיית כוס מים". איראן רצתה לאיים על המערב והציגה אפשרויות תגובה לסנקציות החדשות נגד תעשיית הנפט האיראנית.

בפעם האחרונה שאיראן נכנסה לעימות מקיף מול הצי האמריקני במפרץ הפרסי על רקע סגירת נתיבי הנפט, היא ספגה מפלה קשה. במלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80 פרסה איראן מוקשים ימיים במפרץ. ספינת המלחמה האמריקנית "סמואל ב. רוברטס" נפגעה ממוקש איראני וכמעט נקרעה לשתיים. בתגובה, האמריקנים הרסו אסדות נפט וספינות איראניות.

החודש פירסמו שני פרשנים ב"וול-סטריט ג'ורנל" כתבה שכותרתה "איראן לא תסגור את מיצרי הורמוז". הם הזכירו את העימות משנות ה-80 ואמרו כי "האיראנים חייבים להבין שמאזן הכוחות אינו פועל לטובתם". אם כן, מהיכן שאבה איראן את הביטחון העצמי לאיים שוב על נתיבי הנפט?

נראה שהאיראנים הפיקו לקח הפוך מאותו עימות והם מתגאים ביכולתם לגרום נזק רציני לספינת קרב אמריקנית. האדמירל עלי פאדאווי ציין ב-2007 ש"גם פעולות קטנות יכולות לגרום להשפעות עצומות במיצרי הורמוז". מפקדי הצי האיראני הפכו לכמעט אובססיביים לגבי הטקטיקה של הבסת ספינות גדולות בעזרת סירות מלחמה קטנות המצוידות בטילי ים-ים. כיום הם אינם מתמקדים במידת הפגיעות של ספינת מלחמה גדולה, אלא גם מקווים שיוכלו להזיק לנושאת מטוסים.

לפיכך, הרמטכ"ל האיראני פירסם החודש אזהרה, אחרי שנושאת המטוסים האמריקנית "סטניס" עזבה את המפרץ דרך מיצרי הורמוז, ולפיה "איראן לא תחזור שנית על האזהרה שלה… נושאת המטוסים של האויב עזבה את מימי עומאן בגלל התרגיל שלנו. אני מדגיש כי נושאת המטוסים לא תשוב למפרץ". ביולי 2011 הצהיר מפקד חיל האוויר של משמרות המהפכה כי נושאת המטוסים האמריקנית "מהווה מטרה עבורנו".

מה מקווים האיראנים להשיג? האסטרטגיה שלהם מתבססת על לוחמה א-סימטרית בים, שתנסה למנוע פריסת כוחות אמריקניים במפרץ לזמן רב ככל הניתן, באמצעות מאות טילי שיוט. מחקר מ-2011 של בכיר לשעבר בפנטגון, מארק גונזיגר, מצביע על כך שארה"ב תצטרך להחליש את איום הטילים לאורך המפרץ הפרסי לפני שתוכל לשלוח ספינות כדי לנקות את המוקשים שהאיראנים יפזרו במיצרי הורמוז. עניין זה יכול לקחת זמן. האיראנים ינסו להעלות את מחיר הנפט, לפגוע בספינות של ארה"ב, ובנחישות המערב.

יו"ר המטות המשולבים, הגנרל דמפסי, הודה לאחרונה בראיון לערוץ CBS כי איראן מסוגלת לחסום את מיצרי הורמוז "לזמן מסוים". עם זאת, בסוף השבוע סגן מפקד משמרות המהפכה נסוג מהאיום כלפי ספינות המלחמה האמריקניות, וארה"ב שלחה את נושאת המטוסים "אברהם לינקולן" שעברה ללא הפרעה דרך מיצרי הורמוז. דבר זה מראה כי נכון להיום איראן אינה מוכנה עדיין לעימות המכריע שאותו היא מתכננת.

המאמר פורסם לראשונה ב"ישראל היום"