התראות

תם עידן סרקוזי: שובה של המדיניות הסוציאליסטית הקלאסית

שיתוף

תוכן העניינים

מאז הקמתה של הרפובליקה החמישית ב-1958 לא השתנתה במהותה מדיניות החוץ של צרפת. הגנרל דה גול גיבש מדיניות שאפתנית של מעצמה אירופית עצמאית ובלתי תלויה בארה"ב. הוא פרש ממטה נאט"ו והתבצר בעמדות בדלניות תוך דגש על "גדולתה של צרפת" בעולם. הוא דגל בהטפת מוסר לכל מנהיגי תבל ואף הזהיר כי מי שלא ילך על פי השקפותיו טועה ומטעה ועל כך "הוא ייענש". זה קרה בגישתו לישראל ערב מלחמת ששת ימים וזכורה החלטתו האומללה להטיל אמברגו על משלוחי הנשק למזרח התיכון. כל ארבעת הנשיאים שבאו אחריו אמצו את מדיניותו והטיב לעשות זאת, במשך 12 שנים, הנשיא היוצא ז'אק שיראק.

מדיניות החוץ הזו כשלה. היא החלישה את צרפת בזירה הבינלאומית וגרמה לעימות מתמיד עם ארה"ב. הנשיא היוצא ניקולא סרקוזי ניסה לתקן את המעוות. כמנהיג פרגמאטי ובעל השקפת עולם פרו-אטלנטית הוא ביסס את מדיניות החוץ שלו בעזרת חמישה עקרונות ששינו את פני הדיפלומטיה העולמית, ובפרט את זו הצרפתית:

  • תם עידן הקולוניאליזם.
  • תמה המלחמה הקרה וברית המועצות התמוטטה.
  • החלה המלחמה בטרור העולמי.
  • פרויקט הגרעין של איראן הפך מאיום אזורי לכלל עולמי.
  • התהפוכות בעולם הערבי – אפקט הדומינו, התמוטטות המשטרים ואי הוודאות לגבי עתיד המזרח התיכון לאור התגברותן של התנועות האסלאמיות.

מתוך מעקב אחר כל שנות שלטונו של סרקוזי ניתן לראות כי שלושה אירועים מרכזיים חזקו את דעותיו והם כנראה הכריעו את הכף בשיקולים המדיניים שקבל:

  • אירועי ה-11 בספטמבר בארה"ב הגבירו את הלוחמה בטרור העולמי. רק שיתוף פעולה הדוק בתחום המודיעין בין כל מדינות אירופה ויד ביד עם ארה"ב וישראל, הרתיעו את הארגונים הקיצוניים מלבצע פיגועים. לסרקוזי יש ניסיון עשיר בתחום זה מהתקופה בה כיהן בתפקיד השר לביטחון פנים, ועל כן הוא התייעץ תכופות עם ישראל וארה"ב. בניגוד לקודמיו, הוא ראה בחיזבאללה ובחמאס ארגוני טרור.
  • הביקור של סרקוזי ביד ושם בירושלים בדצמבר 2005 חיזק עוד יותר את מאבקו בלוחמה בגזענות, באנטישמיות ובכל אלה המכחישים את השואה. בתוך כך הוא פעל בצורה נמרצת וניהל מערכה הסברתית, בעיקר בקרב הנוער.
  • האיום הגרעיני האיראני ללא ספק היה הנושא שהעסיק מאוד את כהונתו. הוא תמים דעים עם האמריקאיים כי יש להפעיל את כל המשאבים כדי למנוע מאיראן השגת נשק גרעיני. בנוסף, הוא פעל באירופה לנקיטת קו נוקשה יותר מאשר זה של הנשיא אובמה.

הנשיא היוצא סרקוזי ושר החוץ אלאן ז'ופה פעלו נמרצות גם להפלת קדאפי ולבידודו של משטר אלאסד בסוריה. כמו כן, הם פעלו גם לחיזוק הציר ברלין-פריז. מדינות שהיו בעבר תחת השלטון הסובייטי כמו פולין, הונגריה, צ'כיה והבלטיות, תומכות היום עוד יותר בקו הפרו-אטלנטי. כתומך נלהב של עבודה, חריצות, כלכלה חופשית וגלובליזציה מצא סרקוזי אוזן קשבת במדינות אלו. הוא פעל במקביל למניעת כניסתן של מדינות חדשות לאיחוד האירופי, ובמיוחד התנגד נמרצות לכניסתה של טורקיה המוסלמית, מה שגרם לקרע עמוק בין שתי המדינות, בייחוד אחרי אישור החוק המכיר רשמית ברצח העם הארמני.

נשיאה החדש של צרפת, פרנוסאה הולנד, נוגד באישיותו ובהשקפותיו את ניקולא סרקוזי והדבר יבוא לידי ביטוי ככל הנראה לאורך דרכו הנשיאותית. הולנד, ראש עיר של עיירה קטנה, חסר כל ניסיון מיניסטריאלי ובתכניתו בת 60 הסעיפים, הסכסוך הישראלי-פלסטיני מדורג במקום ה-59. הוא מעולם לא טיפל בנושאי חוץ, ומעולם אף לא ערך ביקור בישראל או בשטחים.

במצע הבחירות של המפלגה הסוציאליסטית הוא קרא לקהילייה הבינלאומית לכנס "ועידת שלום" שתסדיר את כל בעיות הסכסוך על בסיס נסיגה לגבולות 67', הקמת מדינת פלסטין שבירתה ירושלים ופתרון בעיית הפליטים. הוא מציע להעניק ערבויות בינלאומיות לביטחון ישראל ואף הקמת כוח בינלאומי מטעם האו"ם בבקעת הירדן להבטחת שלום בחזית המזרחית. באפריל 2011 נפגש הולנד עם מחמוד עבאס בפריז והבטיח לתמוך בכל מהלך דיפלומטי שיקדם את הקמתה של מדינה פלסטינית.

נכון היום, אין הבדל מהותי בין הימין לשמאל בצרפת בכל הקשור לפתרון הסכסוך עם הפלסטינים. אולם, בניגוד לסרקוזי, שנווט את מדיניות החוץ ביד רמה, ספק רב אם פרנסואה הולנד ימשיך בדרכו. בתוך כך, יש לצפות שהקה-ד'אורסיי, משרד החוץ הצרפתי, יחזק את מעמדו ויגביר את מעורבותו לטובת הפלסטינים ואף יפעל למען הכרה בחמאס, מתוך תפיסת עולם סוציאליסטית קלאסית לפיה מותר לכל עם השואף לעצמאות מדינית להשתמש בכל האמצעים שלרשותו, לרבות הפעלת "כוח נגד הכיבוש", מה שאצלם מכונה "RESISTANCE". שרי החוץ הקודמים של צרפת מטעם המפלגה הסוציאליסטית: רולאן דומא, קלוד צ'ייסון והוברט ודרין, אכן פעלו מתוך אידיאולוגיה רומנטית דומה.

יש לקוות שפרנסואה הולנד ישכיל כקודמו להפריד בין היחסים הבילטראליים הטובים הקיימים בין שתי המדינות לבין הסכסוך במזרח התיכון, וכי הוא לא יתפתה לקבל עצות אחיתופל בגלל שיקולים מרקנטיילים ואידאולוגים שאבד עליהם הקלח. יש גם לקוות שיפעל למניעת השגת נשק גרעיני על ידי איראן, כפי שפעל קודמו.

למרות סילוקו של סרקוזי מארמון האליזה, אין כמובן בסיס לבהלה שאוחזת היום את יהודי צרפת, לא לגבי ביטחונם ולא בעניין עתיד היחסים עם ישראל. אמנם רובם המוחץ בחר בהמשך שלטונו של סרקוזי, אבל ברפובליקה דמוקטית המכבדת את עצמה ואת ערכיה כל החששות הללו מיותרים. כמובן שעלינו לקוות כי הנשיא החדש ימשיך לדאוג לביטחונם של היהודים ויילחם עד חורמה נגד האנטישמיות והטרור האסלאמי.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חמאס מנסה לחזור לשלטון – וישראל חייבת לגבש מפת דרכים חדשה לעזה

עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד וכיום חוקר ב-JCFA, מזהיר כי חמאס מנצל את הפסקת האש כדי להשיב לעצמו שליטה בעזה, ולחזור להיות "שחקן מרכזי ביום שאחרי". לדבריו, "חמאס מינה שלושה מושלים חדשים בעזה, מגייס לוחמים ומחזיר את כוחותיו לרחובות. הם בונים מחדש את מנגנוני השליטה והאכיפה שלהם תוך כדי ההפוגה".

עילם מתאר מציאות שבה ישראל חייבת להוביל מהלך אסטרטגי חדש מול וושינגטון כדי למנוע את קריסת היציבות: "אנחנו צריכים לשבת במיוחד עם האמריקנים וליצור תוכנית קוהרנטית וחזקה ומפת דרכים למה שיקרה עם עזה בהקדם האפשרי". לדבריו, האשליה שחמאס יסכים להתפרק מנשקו ללא מסגרת ביטחונית ברורה היא מסוכנת: "זהו ארגון טרור עם מבנה צבאי ופוליטי שמנסה לשמר את עצמו מאחורי מסכה אזרחית. חמאס לא יוותר על נשקו אלא אם יקבל מדינה – וזה בדיוק הקו האדום של ישראל".

עילם מזהיר כי בהיעדר מדיניות עקבית וברורה, עזה עלולה להידרדר שוב למלחמה ממושכת: "אם לא תהיה הכרעה ברורה או מפת דרכים, חמאס יחזור לשלוט, והסטטוס קוו פשוט ימשיך להתפוצץ מחדש כל כמה חודשים".

2:02pm
המרכז הירושלמי
ד״ר דן דייקר: "ביקורי הבכירים בישראל זו לא תמיכה אמריקאית, זו שליטה"

ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי מה שהתחיל כתמיכה אמריקאית הופך כעת להשתלטות ושליטה אמריקאית באדמה של מדינת ישראל. "אנחנו רואים היום מפקדה אזרחית-צבאית אמריקאית בדרום ישראל, שמנהלת את השטח הלכה למעשה. זו הפעם הראשונה מאז הקמת המדינה שבה הדוקטרינה הבסיסית – שישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה – נמצאת בסכנה".

לדבריו, הלחץ של וושינגטון מתואם עם השותפים הערבים במטרה להניע את תוכנית 20 הנקודות של טראמפ, שמטרתה האמיתית, לדבריו, היא "לכפות על ישראל תהליך שיוביל בסופו להקמת מדינה פלסטינית, החל מעזה".

"אנחנו לא מדינת חסות של ארצות הברית ולא המדינה ה-51," הבהיר. "צריך לדעת לחבק את בעלת הברית שלנו, אבל לא לאפשר לה להחזיק אותנו. רק צה״ל יכול לפרק את חמאס – לא שום כוח בינלאומי, ערבי או אמריקאי".

2:01pm
המרכז הירושלמי
מצרים נגד ישראל – כדי לרצות את קטאר וחמאס?

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהירה מהטון האגרסיבי של קהיר כלפי ישראל. לדבריה, "ההצהרות הריקות והברברנות שיוצאות ממצרים בשבועות האחרונים מטרידות לא רק את הישראלים אלא גם מצרים כמוני, שלא רוצים לראות את מדינתנו מדרדרת למלחמה עם ישראל – לא בגלל עימות ישיר, אלא כדי לרצות את קטאר או את חמאס ותומכיו. זה לא הגיוני".

לדבריה, נקודת השיא הייתה בפסגת דוחה, כשנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כינה את ישראל "אויב". זיאדה מדגישה כי "אפילו אמיר קטאר, שעמד על הבמה באותה פסגה, לא השתמש במילה הזאת. זה היה הלם אדיר לשמוע את זה דווקא מקהיר". עם זאת, היא מציינת כי בעקבות התגובות הקשות נראה שמצרים מנסה כעת לסגת לאחור ולהבהיר כי היא רק מגינה על גבולותיה. אך זיאדה מוסיפה אזהרה ברורה: "אל תקחו את זה ברצינות. מה שאנחנו רואים בתקשורת המצרית ובדברי בכירים עדיין מטריד מאוד".

זיאדה מסכמת כי שלום ישראל-מצרים עומד בפני אתגר חמור: "שמענו את א-סיסי מאשים את ישראל ברצח עם ובטיהור אתני, ואת המודיעין המצרי מאיים במלחמה אם פליטים מעזה ינהרו לסיני. כל זה מנוגד לאינטרס המצרי בראש ובראשונה. השלום בין ישראל למצרים נראה היום שברירי יותר מאי פעם".

11:16am
המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm

Close