התראות

שכרון הכוח שיצר האביב האסלאמי חוסם את האופק המדיני

שיתוף

עניינים

שר ההקדשים בממשלת חמאס, אסמאעיל רדוואן, אמר בראיון (1.10.12) לסוכנות הידיעות הטורקית (aa.com) כי מהפכות האביב הערבי "העניקו לעם הפלסטיני את התחושה, כי שחרור אל-קודס הינו יעד קרוב מאוד ובמרחק של כמטחווי קשת".[1]

דבריו של רדוואן אינם נאמרים בחלל ריק. הם מבטאים את התפיסה הרווחת בהנהגה הפלסטינית באיו"ש, רצועת עזה, בפזורה הפלסטינית בעולם וגם בקרב ההנהגה הערבית בישראל, הרואה עצמה בראש ובראשונה בעלת זהות לאומית פלסטינית.

ראש ממשלת חמאס, אסמאעיל הנייה, התייחס (1.10.12) בפגישה עם נציגי משלחת סיוע שהגיעה לרצועת עזה למשמעויות המהפכות האסלאמיות ששינו את פני המזרח התיכון בשנתיים האחרונות. הנייה טען, כי דרך המו"מ עם ישראל נוסתה בעבר ונכשלה, ועתה עומדת בפני הפלסטינים רק דרך המאבק והאינתיפאדה לשחרור פלסטין. בהקשר זה, הדגיש הנייה, כי העם הפלסטיני הוא המרוויח הגדול מהאביב האסלאמי, בעיקר מהמהפכה האסלאמית במצרים, ותמורות אלה מעניקות משנה תוקף לדבקות הפלסטינית בעמדות היסוד ובדרך המאבק והג'יהאד עד לשחרורה המלא של אדמת פלסטין.[2]

מנהיג חמאס, ח'אלד משעל, רואה אף הוא באביב הערבי התפתחות היסטורית המאירה פנים לעם הפלסטיני והמשנה בהדרגתיות את משוואת הכוחות בין ישראל לעולם הערבי ובין העולם הערבי לבין המערב. משעל מעלה את הדרישה להסדיר מערכת יחסים בינלאומיים חדשה בין העולם המוסלמי לבין המערב, אשר תיתן ביטוי לכוח האסלאמי העולה, שיתורגם להתחשבות בעמדותיו הקולקטיביות ובאינטרסים שלו לשילובו בקבלת ההחלטות בפורומים הבינלאומיים לעיצוב מחדש של המזרח התיכון (קוד לחיסולה של ישראל) וסדר עולמי חדש (קוד לדומיננטיות של האסלאם במערכת הבינלאומית).[3]

הערכת המצב האסטרטגית של חמאס עולה בקנה אחד עם זו של תנועת האם, תנועת האחים המוסלמים העולמית. נשיא מצרים, מוחמד מורסי, מראשי האחים המוסלמים, הציג בנאומו בפני עצרת האו"ם את חזונו לסדר עולמי מדיני וכלכלי חדש, המבוסס על "צדק, חירות וכבוד" – שמות קוד להכרה של המוסדות הבינלאומיים בכוחו של האסלאם, להתחשבות בעמדותיו ולהסרת המכשולים בפני המשך תהליך הפצת האסלאם ברחבי העולם.[4]

המציאות האסלאמית החדשה במזרח התיכון יוצרת אתגרים מורכבים הרבה יותר מבעבר מבחינתה של ישראל. גורמי הכוח העיקריים באזור – מצרים, טורקיה ואיראן – מוצאים שפה משותפת ומרחב אינטרסים משותף בשאלת הסכסוך הישראלי – ערבי ויעדיהם הבסיסיים דומים, הווה אומר: חתירה לשינוי המשוואה המדינית, להחלשתה של ישראל, לחיזוק כוחם של הפלסטינים ולהביא לחיסולה של מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודי.

מוקד הכוח האזורי החדש המתחזק במקביל להיחלשות השפעת אירופה וארה"ב במזרח התיכון, מעניק פעם נוספת תחושה של שכרון כוח בקרב התנועות האסלאמיות. המהפכה האסלאמית המצרים מספקת גב אסטרטגי לחמאס והיא שינתה מהותית את משוואת הכוחות בזירה הפנים – פלסטינית. במציאות הנוכחית אין עוד גיבוי ליוזמות מדיניות שנועדו לקדם חתימה של הסכמי שלום עם ישראל, וגם הסכמי השלום הקיימים מצויים תחת איום מתמיד ובמסלול הדרגתי של ריקון מתוכן, עד לביטולם המוחלט הלכה למעשה ודה יורה.

ישראל תמצא בשנים הקרובות מתמודדת עם מציאות ביטחונית מורכבת ומסוכנת, שתתאפיין בתחילה בעלייה בהיקף פיגועי הטרור ובאפשרות מוחשית לפריצתה של אינתיפאדה שלישית, שמועד עיתויה עשוי להיות מושפע מעמדת האחים המוסלמים במצרים. לשאלת יציבותה של הממלכה ההאשמית תהיה השפעה ישירה על הביטחון הלאומי של ישראל.

קואליציה צבאית עוינת אינה עומדת על הפרק בשלב זה, נוכח מלחמת האזרחים בסוריה והפגיעה האנושה בצבא הסורי. גם לאחר סיומה של מלחמת האזרחים ידרשו למשטר החדש מספר שנים כדי לשקם מחדש את הצבא, זאת בהנחה שהמדינה תשמור על השלמות הטריטוריאלית שלה. תפנית אסטרטגית עשויה להתרחש אם תצליח איראן להשלים את פרויקט הגרעין, תתחיל ליישם מדיניות אקטיבית לייצוא המהפכה האסלאמית ולהפיכתה של איראן למעצמה עולמית באמצעות הרחבת השפעתה באופן ישיר או עקיף בעיראק ובמדינות המפרץ.

לאור המציאות האסלאמית המזרח תיכונית החדשה, חסימת האופק המדיני ותחושת שכרון הכוח בעולם הערבי והאסלאמי, שהוא הדלק להצתת אינתיפאדה חדשה, האינטרס הישראלי מצוי בתרגום הערכת המצב לקווי מדיניות שיאפשרו התמודדות טובה יותר עם הסכנות הביטחוניות האורבות מעבר לפינה, כולל באמצעות רעיונות יצירתיים באשר להיערכות חדשה של צה"ל באיו"ש על בסיס גבולות בני הגנה. האיומים הביטחוניים החמורים המתהווים מחייבים הגעה להסכמה רחבה ככל האפשר על קווי ההיערכות מחדש, שהינה מרכיב יסוד בחוסן הלאומי.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am

Close