התראות

קצינים בכירים קובעים: לחץ על הרשות הפלסטינית הוא המפתח לסיום תשלומי הטרור

מכתב פתוח מאת: משה יעלון, עמוס ידלין, עוזי דיין, ח"כ אלעזר שטרן, ח"כ יעקב פרי, ח"כ איל בן ראובן, עוזי ארד, יעקב אבן, גרשון הכהן, יעקב לפידות, דן ביטון, דובי יונג, עודד טירה, אפרים לאור ויוסי קופרווסר.
שיתוף

תוכן העניינים

מכתב פתוח מאת:

משה (בוגי) יעלון, עמוס ידלין, עוזי דיין, ח"כ אלעזר שטרן, ח"כ יעקב פרי, ח"כ איל בן ראובן, עוזי ארד, יעקב (ג'קי) אבן, גרשון הכהן, יעקב לפידות, דן ביטון, דובי יונג, עודד טירה, אפרים לאור ויוסי קופרווסר.

קבוצה המכנה עצמה "מפקדים לביטחון ישראל" בראשות האלוף. (במיל.) אמנון רשף, פרסמה לאחרונה הודעה הקוראת לממשלת ישראל לבקש מהקונגרס האמריקאי שלא לאמץ את חוק טיילור פורס. הצעת חוק זו, הנמצאת כעת בהליכי חקיקה בארה"ב, קוראת לממשלת ארה"ב לקצץ את הסיוע הכלכלי האמריקני לרשות הפלסטינית, כל עוד היא משלמת משכורות לטרוריסטים ומספקת תמיכה כספית למשפחותיהם.

ה"מפקדים לביטחון ישראל', טוענים כי ענישה כספית מצד ארה"ב עשויה להחליש את הרשות ולפגוע ביכולתה לשמור על שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל. ברור כי כקציני צה"ל לשעבר הם מתנגדים לתשלומי הטרור של הרשות הפלסטינית, אך סבורים כי על ממשלת ארצות הברית להימנע מהפעלת לחצים כלכליים על הרשות הפלסטינית.

כמפקדי צה"ל וראשי מערכות ביטחון בכירים בעבר, אנו דוחים את הצהרת 'מפקדים לביטחון ישראל'. וסבורים כי בטעות יסודה. קשה להבין איך קבוצה שמכנה את עצמה "מפקדים לביטחון ישראל" מתנגדת לנקיטת צעדים נגד מדיניות המסכנת באופן ישיר וחמור את ביטחונם של מדינת ישראל ושל אזרחיה. המדיניות הרשמית של הרשות הפלשתינית בדבר תשלום משכורות חודשיות למחבלים ולמשפחותיהם תומכת בטרור שתוצאתו היא רצח ישראלים. קשה להבין ולהצדיק את התנגדות "מפקדים לביטחון ישראל" למאמצי ארה"ב להימנע מלסייע לרשות הפלשתינית בגין מדיניות תשלומי הטרור שלה. הצגת עמדה כזו היא נשיאת שם "ביטחון ישראל" לשווא.

ברצוננו להצביע על כמה מהשגיאות הטמונות בעמדה זו. ראשית, הצהרת ה"מפקדים" מתייחסת לרשות כאל ישות שמטרתה היחידה היא לספק ביטחון לישראל. זוהי טענה מגוחכת. הרשות הפלסטינית היא ישות שמטרתה היא קידום האינטרסים הפלסטיניים, כפי שהיא רואה אותם.

הרשות הפלסטינית רואה בכל צורות ה"מאבק" על מנת להשיג אינטרסים אלה כלגיטימיות ולכן משלמת משכורות למחבלים שנעצרו ושוחררו, מכל ארגון טרור שהוא, כולל החמאס. תשלום זה מתבצע על פי החוק של ה"רשות", המתייחס לטרוריסטים כאל "המגזר הלוחם" של החברה הפלסטינית.

מתן כספים לרשות הפלסטינית, כדי לאפשר לה להמשיך לשלם את המשכורות הללו, המעודדות ומייצרות עוד טרור, הינו צעד לא הגיוני, בלתי חוקי ולא מוסרי. יותר מכל, זהו צעד לא אנושי. האם ראוי לצפות שמשלמי המסים האמריקאים יסייעו בכסף לאלה שקוראים למעשי טרור ואף מבצעים פיגועים נגד ישראלים?

שנית, אין סיכוי שהרשות תפסיק לשלם את המשכורות הללו בלי שתופעל עליה מסכת לחצים פוליטית, משפטית וחשוב מכל – כלכלית. ארה"ב, אירופה וישראל פנו לפלסטינים בעניין זה פעמים רבות ומעבר לתיקונים קוסמטיים, דבר לא השתנה. גם מול דרישות ישירות של הממשל האמריקאי החדש, הרשות הפלסטינית מבהירה כי היא לא תשנה את מדיניות תשלומי הטרור שלה. רק לחץ ממשי ומוחשי עשוי להביא  לכך שברשות ישקלו ברצינות את הצורך לשנות את מדיניותם. הרשות עשויה, כמובן, להחליט לא לעשות זאת אפילו תחת לחץ, ואז נצטרך להעריך מחדש את המדיניות שלנו.

שלישית, אין סיבה להאמין כי אם חוק טיילור פורס יאושר, שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל לרשות יעצר. שיתוף הפעולה הביטחוני משרת את האינטרסים של הרשות הפלסטינית. היא מתמקדת בסיכול פיגועים המתוכננים על ידי תנועת חמאס, היריבה הפוליטית של הרשות הפלסטינית, הג'האד האסלאמי ואנשי המדינה האסלאמית. התקפות אלה עשויות להרוג ישראלים, אך הן נועדו גם להביך את הרשות ולהחלישה במאבק הפוליטי מול חמאס.

שיתוף הפעולה הביטחוני הישראלי-פלסטיני אינו מונע מן הרשות הפלסטינית להשקיע בהפצת שנאה ובהסתה נגד ישראל ואינו מונע פעילות טרור של תנועת פת"ח עצמה. למעשה, חלק מהפיגועים בשנתיים האחרונות בוצעו על-ידי אנשי כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית, אשר לאחר מכן פוארו על-ידי כיכרות ציבוריות שנקראו על-שמם על-ידי ממשלת הרשות, וכן מתן אותות כבוד נוספים, להם זוכה כל מחבל פלסטיני.

רביעית, אי-אישור של חוק טיילור פורס יהווה לגיטימציה למדיניותה הבלתי מקובלת של הרשות, וירשם כניצחון של הטרור, במאבקו לקבלת לגיטימיות וכוח.

לבסוף, בניגוד לטענה המרכזית של 'מפקדים לביטחון ישראל', הרשות הפלסטינית לא תתמוטט בגלל חוק טיילור פורס. יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, הבהיר כי הקמת הרשות הפלסטינית היא ההישג החשוב ביותר של התנועה הלאומית הפלסטינית. לא יהיה זה הגיוני שהפלסטינים יפרקו אותה. הם ינסו להתנהל איכשהו ללא הסיוע או במקרה הטוב, לשנות את המדיניות שלהם ובכך עשוי סוף סוף סיכוי לשלום, וזה האינטרס האמיתי של מפקדים, שבאמת דואגים לביטחון ישראל.

האיומים האמיתיים על הרשות הפלסטינית הם מחויבותה למטרות פוליטיות בלתי ניתנות להשגה ולמאבק מתמשך נגד ישראל, במקום להשקיע בתהליך שלום אמיתי, רמת התפקוד הנמוכה של הרשות, השחיתות הפושה בה והיעדר מערכת המבטיחה אמון עממי בהנהגה. אין לנו הרבה מה לעשות בעניין זה, ויש מקום לדאגה, לקראת סיום תקופת מנהיגותו של אבו מאזן, אך התמיכה בלחץ על הרשות כגיבוי לתביעה הצודקת להפסקת תשלום לטרוריסטים עולה בקנה אחד עם האינטרסים הביטחוניים של ישראל.

ראוי לציין כי הכנסת שוקלת להעביר חוק הקורא לנכות את הסכום שהרשות משלמת למחבלים מהכספים שישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית ומעבירה לה. מציעי החקיקה באים מכל המפלגות, למעט מר"צ והרשימה הערבית המשותפת. בין המציעים שני אלופים בדימוס, שניים מראשי השב"כ לשעבר, ניצב לשעבר במשטרה ואלוף משנה לשעבר בצה"ל, שהיה מפקד יחידה מיוחדת. אנשים אלה מחויבים מאדלביטחונה של ישראל.

רב-אלוף (במיל.) משה (בוגי) יעלון כיהן כרמטכ"ל וכשר הביטחון.

אלוף (במיל.) עמוס ידלין שרת כראש אגף המודיעין הצבאי, כיום עומד בראש המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב.

אלוף (במיל.) עוזי דיין שימש כיועץ לביטחון לאומי לשעבר וסגן הרמטכ"ל, כיום הוא ראש מועצת הביטחון.

אלוף (במיל.) יעקב "ג'קי" אבן, מפקד אוגדה לשעבר ומפקד לשעבר של המכללה לביטחון לאומי

אלוף (במיל.) גרשון הכהן מפקד חיל הים לשעבר ומפקד המכללות הצבאיות של צה"ל.

אלוף (במיל.) יעקב לפידות, הוא מפקד אוגדה לשעבר ומפקד לשעבר של המכללה לביטחון לאומי

תא"ל (במיל.) עודד טירה, מפקד חיל התותחנים לשעבר.

תא"ל יוסי קופרווסר לשעבר ראש אגף המחקר וההערכה של אגף המודיעין ומנכ"ל המשרד לענינים אסטרטגיים. כיום הוא מנהל פרויקטים בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.

ח"כ יעקב פרי, ראש השב"כ לשעבר. כיהן כשר המדע והטכנולוגיה.

ח"כ אלעזר שטרן, אלוף (במיל.), מפקד בה"ד 1 לשעבר, קצין חינוך ראשי לשעבר וראש אגף משאבי אנוש לשעבר.

ח"כ איל בן ראובן, אלוף (במיל.) סגן מפקד פיקוד צפון במילואים,  שירת כמפקד גיס בחיל השריון, היה ראש מטה זרוע היבשה וכיהן כמפקד המכללות הצבאיות.

פרופ' עוזי ארד, ראש אגף המחקר במוסד לשעבר, ראש המטה לביטחון לאומי לשעבר.

אלוף (במיל.) דן ביטון, לשעבר ראש אגף טכנולודיה ולוגיסטיקה, וראש עוצבות אתגר וסיני.

אל"מ (במיל.) אפרים לאור, לשעבר ראש מחלקת התכנון המבצעי באגף המבצעים, לשעבר מפקד גדוד 82 ומפקד חטיבה 7.

תת-ניצב (בדימוס) דובי יונג, לשעבר ראש מטה הכוחות המיוחדים של משטרת ישראל, מומחה לביטחון פנים ולחימה בטרור.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close