התראות

קנדה "סולחת" ללוחמי דאעש

פעילי דאעש החוזרים לקנדה מופנים לתוכנית של אינטגרציה מחדש בחברה ולא בהכרח עומדים לדין בגין חברותם ופעילותם במסגרת של ארגון טרור. המדיניות הסלחנית של קנדה כלפי תומכי דאעש עשויה להציב אתגרים ביטחוניים גם בארה"ב נוכח הגבול הפתוח בין שתי המדינות.
שיתוף
160 אזרחים קנדים עזבו את המדינה כדי להצטרף לדאעש // צילום: רשתות ערביות
160 אזרחים קנדים עזבו את המדינה כדי להצטרף לדאעש // צילום: רשתות ערביות

עניינים

ממשלת קנדה מיישמת מדיניות של אינטרגציה מחדש בחברה של אזרחים קנדים שהצטרפו למדינה האסלאמית של דאעש וחזרו לקנדה לאחר כיבוש מרבית השטחים שכבשה בסוריה ובעיראק מאז 2014.1

ראש ממשלת קנדהג'סטין טרודווהשר לביטחון הפנים רלף גודייל האחראי על מנגנוני הביטחון והמודיעיןהסבירו (20 בנובמבראת המדיניות החדשה בתשובה לשאלות האופוזיציה.

בהקשר זה אמר טרודו את הדברים הבאים: "אנו מכירים בכך שחזרת אפילו אדם אחד עשויה להציב השלכות ביטחוניות לאומיות חמורותאנו השקנו את המרכז הקנדי למעורבות קהילתית ולמניעה של אלימות (Canada Centre for Community Engagement and Prevention of Violence) אשר מסייע להבטיח שהמשאבים קיימים כדי לאפשר התנתקות מאידיאולוגיות אלימות… אנו מגינים ושומרים על כל האזרחים הקנדים באמצעות פיקוח על כל אדם שחוזר [למדינהלאחר שהיה מעורב בסכסוך מעבר ליםאנו נהיה שם כדי להבטיח שהם נמצאים תחת פיקוח ובקרהאנו נהיה שם כדי לסייע להם להיפרד מהאידיאולוגיה הטרוריסטית".2

השר גודייל אישר ש-60 אזרחים קנדים שהיו פעילים בדאעש חזרו לקנדה ו"הם נמצאים תחת חקירה קפדנית מאוד". לגבי נקיטת צעדים משפטיים נגדם אמר גודייל: "כאשר ראיות נמצאות מוגש כתב אישום… כאשר נמצאות ראיות המצביעות על ביצוע עבירות נגד קנדה הראיות מוגבשות לתיקים המובאים לבית המשפט".3

דאעש הוכרז ע"י קנדה כארגון טרור ב-20 באוגוסט 2012 והכרזה זו אושרה מחדש ב-20 בנובמבר 2016.4 המשרד לביטחון הציבור מצייןכי "השתתפות ביודעין או סיוע באופן ישיר או עקיף בפעילות כלשהי של ארגון טרור הינה עבירהההשתתפות [בפעילותתיחשב עבירה רק אם מטרתה הינה לחזק את היכולת של ארגון טרור כלשהו להכשיר או לבצע פעילות טרור".5

מועצת האימאמים של קנדה (Canadian Council of Imams) התנערה באופן רשמי מדאעשבהודעה רשמית שפרסמה ב-22 באוגוסט 2014 (ההודעה נמחקה מהאתר של המועצהנכתב בין היתר: "דאעש הפגין התנהגות ברברית קיצונית הבאה לידי ביטוי בהרג ברוטלי וחסר רחמים של חפים מפשעבזיזת רכוששודחטיפה ושעבוד של מאות נשים וילדים מוסלמים ולא מוסלמים וביצוע כל סוגי הזוועות נגד מיעוטים דתייםהם עקרו אוכלוסיות שלמוהוציאו להורג עיתונאים ואת אלה שסירבו לקבל עליהם את מצעם הרעיוני… מאז הופעתם שכירי החרב של דאעש גרמו רק להרס ושחיתות… הם הטילו טרור על קהילות אתניות ודתיות שונות בסוריה ובעיראק… כל מי שלא הסכים איתם נרצח והם החרימו רכוש של אחרים".6 הלובי המוסלמי בקנדה (National Council of Canadian Muslims – NCCM) אימץ את הצהרת מועצת האימאמים של קנדה המגנה את דאעש.7

הגישה הסלחנית של ממשלת קנדה כלפי פעילי דאעש החוזרים למולדת עולה בקנה אחד עם המדיניות האוהדת שאימצה הממשלה כלפי האסלאם והארגונים האסלאמייםשחלקם מזוהים עם האידיאולוגיה של האסלאם הסלפי או האחים המוסלמיםומנגד ההתנכרות המוחלטת לזרמים הרפורמיסטיים והחילוניים בקהילה המוסלמית בקנדה.

טרודו אינו רואה באסלאם גורם מאיים על הציבילזציה המערבית אלא דווקא להיפךבראיונות ל-CBC אמר טרודוכי "האסלאם אינו בלתי תואם את הדמוקרטיה המערבית החילוניתומקום חופשי כמו קנדה", והוא הוסיףכי"אנו צריכים להבטיח שאנו פועלים עם הקהילות [השונותכמו לדוגמה הקהילה המוסלמית על מנת להראות שהאסלאם אינו בלתי תואם חברות מערביות חופשיות ופתוחות".8

בראיון ב-2014 לעיתון אסלאמי בבריטיש קולומביה צוטט טרודו כאומרכי ש"הלקח שלו מהתקפות הטרור ב-11 בספטמבר [2001] הוא שכל פעם שאירוע כזה מתרחש חייבים להעביר מסר חזק המפריד בין המוסלמים לבין הטרוריסט".9

ביוני 2017 ביטלה ממשלת קנדה את החוק שאפשר לבטל אזרחות של אזרחים קנדים בעלי אזרחות כפולה אם הם הורשעו בעבירות טרור חמורותבבגידה או בריגול.10בשיח פתוח עם הציבור בוויניפגמניטובה אמר טרודו בין היתר את הדברים הבאים: "המפלגה הליברלית [בראשה עומד טרודוסבורהכי טרוריסטים צריכים לשמור על האזרחות הקנדית שלהםמכיוון שאני סבור כךואני מוכן להתמודד עם כל אחד שאינו מסכים לכךכיוון שהשאלה היא – כאשר אתה הופך את האזרחות עבור אחדים מהאזרחים הקנדים למותנית בהתנהגות טובה אתה מוריד בערך האזרחות עבור כולםקנדי הוא קנדי הוא קנדי".11

המדיניות הסלחנית כלפי תומכי דאעש הוכחה כשגויה במקרה של אארון דרייברצעיר ממערב אונטריו שהתאסלםדרייבר נעצר ונחקר לאחר שהביע תמיכה בדאעשואולם לאחר מכן שוחרר במסגרת עסקה בה התחייב שלא להיות מעורב בפעילות טרור והופנה לקבלת ייעוץ בקהילה כדי לנטרל את תפיסת עולמו האסלאמית הקיצוניתב-10 באוגוסט 2016 הוא נהרג ב– Strathroy שבאונטריו כשהיה בדרכו לבצע פיגוע התאבדות בקניוןהמידע על כוונתו של דרייבר לבצע פיגוע הועבר לשירותי המודיעין הקנדיים ע"י ה-FBI.12

* * *

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close