התראות

בקטאר מחפשים מוצא מן המשבר

ההערכה בקרב מדינות ערב היא כי קטאר תנסה להרוויח זמן כדי לנסות ולפצל את הקואליציה הערבית נגדה בתרגילים דיפלומטים ולשאוב כוח ועידוד מטורקיה ואיראן, ולנסות להעריך את כוונותיה של וושינגטון במשבר הנוכחי.
שיתוף
בקטאר חודש רמאדן מתוח
בקטאר חודש רמאדן מתוח

עניינים

בקטאר מודאגים. הלחץ עליה גובר מצד מדינות ערב, שהטילו עליה חרם בגלל קשריה עם איראן וארגוני הטרור ועד כה לא נמצא שום פתרון דיפלומטי שיאפשר את הסרת הסנקציות. מאמצי התיווך של כווית וטורקיה נכשלו, הבית הלבן פרסם הודעה כי מדובר ב"עניין משפחתי" וכי הוא מוכן לסייע בפתרונו, אם יפנו אליו. רשת "פוקס ניוז" דיווחה כי הנשיא טראמפ שוקל אפשרות לכנס בוושינגטון ועידה של מנהיגי ערב כדי לנסות ולמצוא פתרון למשבר עם קטאר.

אולם, קטאר מודאגת כעת מהפעילות בקונגרס האמריקני. אד רויס, ראש הוועדה לעניני חוץ בבית הנבחרים, הודיע כי חברי קונגרס סיימו להכין הצעת חוק נגד קטאר, בשל תמיכתה המתמשכת בתנועת חמאס. ההצעה קוראת להטיל עונשים על אנשים, סוכנויות וממשלות שעוזרות לחמאס ולארגון הג'יהאד האסלאמי או לשניהם. החוק יעניש כל דיפלומט או אדם שיממן או יארח פעילי טרור.

לכן, למרות שהיא מפגינה עמדה בלתי מתפשרת כלפי חוץ, קטאר החלה להיערך כדי להפחית את הלחצים הערבים והבינלאומיים שמופעלים עליה. עפ"י גורמים פלסטינים, קטאר ביקשה מעשרות פעילים של תנועת חמאס לעזוב את שטחה והם יצאו ללבנון. היא גם הודיעה לוושנגטון כי עצרה 5 אנשים שארה"ב והאו"ם מאשימים במימון טרוריסטים והמופיעים ברשימת הטרור שהכינה "הרביעייה הערבית", הכוללת 59 שמות של פעילי טרור ו-12 שמות של ארגונים המממנים טרור.

נראה כי קטאר פועלת כעת בשיטה של "הבה נתחכמה לו" ומתכוונת לפנות לטורקיה, בת בריתה, ולבקש ממנה לארח בשטחה את אותם גורמים המכונים "טרוריסטים" ע"י  "הרביעיה הערבית". עפ"י גורמים ערבים, קטאר גם מתכוונת להפסיק את הפעילות של כמה מוסדות בדוחא, שנטען כי הם מממנים פעילות טרור, כדי להפחית את הלחץ עליה. מדובר במרכז קטאר לפעילות התנדבותית, חברת "אלדוחא אפל" שהינה חברת אינטרנט ותמיכה טכנית, אגודת צדקה הנקראת "קטאר אלח'יריה",מוסד הצדקה על שם השיח' אלת'אני והמוסד לשירתים הומניטאריים ע"ש השיח' ת'אני בן עבדאללה.

באשר לדרישה לסגור את ערוץ אלג'זירה הפועל מדוחא ומואשם בפעילות הסתה, הרי שקטאר בוחנת שתי אפשרויות: האחת, להחליף את צוות העריכה ולשנות את תכני הסיקור והשנייה, למכור את הערוץ לנשיא טורקיה ארדואן הנחשב לאחד מבכירי מנהיגי תנועת "האחים הומסלמים" העולמית.

רשימת הדרישות מקטאר

"הרביעייה הערבית" העבירה באמצעות כווית לקטאר רשימה של 13 דרישות שהיא נדרשת למלא בתוך 10 ימים כתנאי להסרת החרם מעליה,הדרישות עוסקות ביחסיה של קטאר עם איראן וטורקיה ועם פעילים וארגוני טרור.

עפ"י גורמים ערבים, הדרישות הוכנו בהתייעצות עם גורמי מודיעין ערביים וקטאר לא הופתעה מהן. להלן פירוט הדרישות העיקריות:

הקשר עם איראן וטורקיה : על קטאר להכריז רשמית על הורדת הייצוג הדיפלומטי שלה עם איראן, לסגור את הנציגויות הדיפלומטיות ולהביא לעזיבת כל האנשים שקשורים ל "משמרות המהפכה" הנמצאים בשטחה. קטאר תוכל להמשיך ולקיים שיתוף פעולה מסחרי עם איראן אך באופן שלא יפר את הסנקציות האמריקניות והבינלאומיות נגד איראן ובאופן שלא יפגע בביטחון של מדינות המפרץ.

במקביל על קטאר להפסיק כל שיתוף פעולה צבאי או מודיעיני עם איראן. קטאר גם נדרשת להפסיק את שיתוף הפעולה עם טורקיה ולסגור לאלתר את הבסיס הצבאי הטורקי שהוקם בשטח הנסיכות. עפ"י גורמים ערבים, שליט קטאר השיח' תמים בן חמד הכניס לארמונו בדוחא כוחות של "משמרות המהפכה" האיראניים ושל הצבא הטורקי כדי שיאבטחו אותו מפני ניסיון הפיכה.

הקשר עם גורמי הטרור: "הרביעייה" דורשת מקטאר לסגור את ערוץ אלג'זירה; להפסיק מימון של כל ארגון שמוכר כארגון טרור ע"י ארה"ב; לנתק קשר עם "האחים המוסלמים", חיזבאללה, אל-קאעידה ודאע"ש; להסגיר את כל פעילי הטרור הנמצאים בשטחה והמבוקשים ע"י "הרביעייה הערבית" או שנכללים ברשימות הטרור האמריקניות ולעקל את נכסיהם עד שיוסגרו; למסור מידע על מימון קטארי של ארגוני אופוזיציה בסעודיה ובמדינות אחרות; לסגור את כל אמצעי התקשורת שקטאר תומכת בהם באופן ישיר או עקיף ולשלם פיצויים כספיים לקורבנות המדינות המחרימות שניזוקו כתוצאה מהמדיניות הקטארית.

אם קטאר תיענה לתנאים היא תיבדק בכל חודש בשנה הראשונה להסכם ותעבור בדיקה רבעונית בשנה השנייה. לאחר מכן היא תיבדק בכל שנה לתקופה של 10 שנים.

תמרונים דיפלומטים

פרשנים בעולם הערבי אומרים כי מדובר בתנאים משפילים ומבזים שנועדו לדחוק לפינה את שליט קטאר ולאותת לו לרדת מכס השלטון,צעד כזה אם יקרה יביא להפסקה מיידית של הסנקציות נגד קטאר. אולם, לשליט קטאר אין שום כוונה לוותר על כסאו, משרד החוץ של קטאר הודיע רשמית כי קטאר לומדת את הדרישות ותעביר את התייחסותה לכווית.

מנהל מחלקת התקשורת של קטאר, השיח' יוסף בן חמד אלת'אני אמר כי הדרישות של מדינות ערב מקטאר אינן מקובלות ונועדו לפגוע בריבונותה והן התערבות במדיניות החוץ שלה. 20 ימים חלפו מתחילת המשבר וקטאר איננה ממהרת להיכנע. היא מנסה למסמס את הדרישות של מדינות ערב ממנה, להיענות באופן חלקי לכמה מן הדרישות ולשחק משחק של "הליכה על הסף".

ההערכה בקרב מדינות ערב היא כי קטאר תנסה להרוויח זמן כדי לנסות ולפצל את הקואליציה הערבית נגדה בתרגילים דיפלומטים ולשאוב כוח ועידוד מטורקיה ואיראן שהתייצבו לצידה, קטאר גם נעזרת ביועצים אמריקנים של ממשלים קודמים שעוזרים לה בהערכת מצב כלפי כוונותיה של וושינגטון במשבר הנוכחי.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close