התראות

קורונה, ממשלה חדשה ולחץ פנימי: בדרך לעסקת חילופי שבויים עם חמאס?

מצרים קיבלה מחמאס את עיקרי הצעתו של יחיא סינוואר לקידום עסקת חילופי שבויים חדשה עם ישראל • משא ומתן על העסקה אמור להתחדש ברגע שיתבהר גורלה של הממשלה החדשה בישראל ותחול האטה בהתפשטות מגיפת הקורונה
שיתוף
ארבעת השבויים שבידי חמאס. הזדמנות לעסקה חדשה?
ארבעת השבויים שבידי חמאס. הזדמנות לעסקה חדשה?

תוכן העניינים

על פי גורמים ברצועת עזה, אחת הסיבות העיקריות שדחפו את מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר לצאת בהודעתו הדרמטית בשבוע שעבר כי הוא מוכן לעשות "ויתורים חלקיים" כדי לקדם עסקת חילופי שבויים חדשה עם ישראל, הייתה הלחץ שמפעילות משפחות האסירים הביטחוניים על הנהגת חמאס לקדם עסקת חילופי שבויים חדשה בגלל מגיפת הקורונה.

בבתי הכלא בישראל ישנם יותר מ-5 אלפים אסירים ביטחוניים. על פי גורמים במטה האסירים הפלסטיני, יותר מאלף מהם הינם חולים, החשש בשטחים הוא כי הם עלולים להידבק בנגיף הקורונה, דבר שעלול לסכן את חייהם.

בעקבות הלחץ של השטח, החליטה ההנהגה של חמאס, אחרי התייעצות עם הזרוע הצבאית המופקדת על השמירה על 4 השבויים הישראלים המוחזקים ברצועת עזה לנסות ולשבור את המבוי הסתום במשא ומתן עם ישראל.

סיבה נוספת הייתה הערכה של חמאס כי בקרוב תוקם ממשלת חירום בישראל, דבר שיאפשר השגת קונסנזוס ישראלי לעסקת חילופי שבויים וצמצום הביקורת על הדרג המדיני בגלל שחרור מסיבי של מחבלים מהכלא הישראלי.

שני נושאים עיקריים תקעו את העסקה עד כה והכניסו אותה לקיפאון עמוק:

תנאי מוקדם של חמאס לשחרור יותר מ-50 מחבלים ששוחררו ב"עסקת שליט", אך נעצרו מחדש ע"י השב"כ לאחר שחזרו לפעילות טרור והתנאי השני היה דרישה של חמאס לשחרר מבתי הכלא בישראל במסגרת העסקה יותר מ-400 מחבלים רוצחים עם "דם על הידיים".

לא ברור אם הנהגת חמאס מוכנה לוותר או להתגמש די הצורך בדרישותיה כדי שתושג פריצת דרך במשא ומתן עם ישראל. יחיא סינוואר דיבר על הצורך שישראל תעשה מחווה הומניטארית ותשחרר אסירים מבוגרים,אסירים חולים, נשים וילדים אך לא פירט מעבר לכך.

גורמים בחמאס אמרו ב-8 באפריל לעיתון "אלקודס" המזרח ירושלמי כי בעקבות הודעת ראש הממשלה נתניהו על נכונותו למשא ומתן על עסקה חדשה, ארגון חמאס יבחן ביחד עם הנהגת הזרוע הצבאית הצעות פנימיות שעלו בארגון לקראת אפשרות של משא ומתן עקיף באמצעות מתווכים עם ישראל וקביעת התנאים לכך.

ארגון החמאס יגיש הצעות למתווך המצרי ובינתיים הודיע המודיעין המצרי לראש המל"ל מאיר בן שבת על נכונות חמאס להיכנס למשא ומתן.

על פי הפרסום בעיתון "אלקודס",ארגון חמאס יבחן את האפשרות להעביר לישראל מידע ברור על גורלם של החיילים אורון שאול והדר גולדין ועל מצב בריאותם של אברהם מנגיסטו והישאם א-סייד בתמורה לשחרור אסירים ביטחוניים.

ארגון חמאס נקט במהלך דומה ב-2009 במסגרת המגעים לשחרורו של חיילל צה"ל גלעד שליט, הוא העביר לישראל קלטת וידיאו קצרה באורך של דקה שבה נראה גלעד שליט במצב בריאותי טוב ובתמורה שיחררה ישראל מהכלא 25 אסירות ביטחוניות.

בכיר חמאס מחמוד א-זהאר אמר ב-9 באפריל לעיתון "פלסטין" כי ארגונו קבע כבר את שמות האסירים שהוא רוצה בשחרורם ואת סדרי העדיפויות שעל פיהם הם ישוחררו, תחילה יהיו אלה האסירים המבוגרים והחולים.הוא הדגיש כי חמאס מוכן למשא ומתן רציני על עסקת חילופי שבויים.

העיתון הלבנוני "אל-אח'באר" המקורב לחזבאללה, דיווח ב-9 באפריל כי מצרים קיבלה כבר העתק מיוזמתו של מנהיג חמאס יחיא סינוואר לעסקת חילופי השבויים וכי היא לומדת אותה, על פי הדיווח, ישראל ביקשה ממצרים זמן נוסף לדון בהצעתו של יחיא סינוואר בגלל מצב החירום בישראל כתוצאה ממגיפת הקורונה ובגלל המגעים להרכבת ממשלה חדשה.
המודיעין המצרי מעריך שישראל תתייחס בחיוב להצעה של חמאס, בינתיים הוא מקיים גישושים טלפוניים עם שני הצדדים.

פרטי ההצעה של יחיא סינוואר עדיין לא הגיעו לידי ישראל ולא ברור אם יש בה ויתור על התנאי המוקדם של שחרור עצורי "עסקת שליט".

בישראל ובמצרים יש חשש מדובר בספין של חמאס שמטרתו להפעיל לחץ על ישראל כדי שתאשר להכניס לרצועה מזון וציוד רפואי, הדברים יתבררו בהמשך, בכל מקרה עצם העובדה שיחיא סינוואר יזם את ההודעה על נכונות לעשות "ויתורים חלקיים" מעידה על לחץ בחמאס להתקדם בנושא בגלל לחצי הרחוב הפלסטיני.

גורמים בחמאס טוענים כי הארגון נחוש להתקדם לעבר עסקת חילופי שבויים חדשה אפילו אם תהיה זו עסקה חלקית.

מצרים היא המתווך העיקרי בין ישראל לחמאס שגם תיווכה בהצלחה ב"עסקת שליט" ב-2011 אולם ארגון חמאס היה רוצה לראות גם את רוסיה כמי שמסייעת לקדם את עסקת השבויים החדשה.
בכיר חמאס, מוסא אבו מרזוק אמר ב-9 באפריל כי ארגונו מברך על האפשרות שרוסיה תתווך בנושא אך ישראל צריכה להסכים לכך, הנהגת חמאס בראשות אסמעיל הניה ביקרה לפני חודש במוסקבה ונפגשה עם שר החוף הרוסי סרגיי לברוב, אסמעיל הניה שוחח השבוע בטלפון עם מיכאיל בוגדנוב, סגן שר החוץ הרוסי, אך ספק רב אם ישראל תסכים לתיווך רוסי, גורמים מדיניים בירושלים אומרים כי אין צורך לערב את רוסיה בנושא וכי מצרים עושה עבודת תיווך טובה לשביעות רצונם של 2 הצדדים.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am

Close