התראות

קופרווסר: "לא תהיה תגובה עיראקית"

הפעילות הצבאית של ישראל נגד איראן והרצון שלה להתבסס במזרח התיכון פותחת כנראה זירה נוספת – עיראק • תא"ל במיל. קופרווסר מסביר
שיתוף
תא"ל במיל. יוסי קופרווסר בערוץ 20 // תקיפות ישראל בעיראק
תא"ל במיל. יוסי קופרווסר בערוץ 20 // תקיפות ישראל בעיראק

עניינים

עיראק היא חלק מהתפיסה האיראנית של סהר צפוני שמטרתו לאפשר העברת אמל"ח מאיראן דרך היבשה אל עיראק ומשם אל סוריה ולבנון במטרה לייצר יכולת לפגוע בישראל בצורה רבה יותר, מסביר תא"ל במיל. יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ולשעבר רח,ט המחקר באמ"ן בערוץ 20.

"ישראל מכסחת את הדשא כל הזמן בסוריה אבל מודאגת גם ממה שקורה בעיראק", אומר קופרווסר. הוא מסביר כי הנשק הנמצא בידי הכוחות השיעים בעיראק מופנה בעיקר למלחמה הפנימית במקום נגד כוחות דאעש ולמרות שזו קצת נזנחה לאחרונה נדמה שדאעש חוזר ומתחזק.

אולם, לדבריו של קופרווסר מה שמדאיג בעיקר את ישראל היא הניסיונות האיראנים ליצור מעבר יבשתי מאיראן דרך עיראק אל בסוריה ולבנון של אמל"ח דרך היבשה. בינתיים הדבר נמנע לדבריו בשל הנוכחות של ארה"ב בנטף.

"ישראל מנסה למנוע את ההתבססות האיראנית בעיקר בסוריה, עיראק היא זירה חדשה. אבל במקביל ישראל ממשיכה למנוע את ההתבססות של תאי טרור על גבול רמת הגולן והעברת אמל"ח חכם לחיזבאללה".

קופרווסר מסביר כי איראן מבקשת להציב בעיראק גם טילים בינוניים שהטווח שלהם מגיע לישראל על מנת ליצור חזית נוספת דרכה יוכלו לתקוף אותה. חשש נוסף אותו מדגיש קופרווסר הוא העובדה כי הכוחות השיעים נשבעו בדרום לבנון בעבר לבוא לצדיו של החיזבאללה במקרה של מלחמה.

האם ישראל עומדת מאחורי ההפצצה האחרונה?

חוקר המרכז יוני בן מנחם פרסם אתמול כי על פי מקורות בעיראק, חיל האוויר הישראלי תקף ב-12 באוגוסט מצבור ציוד של משטרת עיראק ושל המליציות השיעיות בתוך הבסיס הצבאי המכונה "א-צקר" בדרום בגדאד, מקורות ערבים מסרו כי כתוצאה מהתקיפה נפצעו 2 שוטרים עיראקיים ועוד 11 לוחמים של המליציות.

על פי מקורות ערביים ומערביים, ישראל תקפה בשבועות האחרונים שני בסיסים חשובים של המליציות הפרו-איראניות בעיראק, האחד נקרא "אשרף" והשני נקרא "אמרלי" מצפון לבגדאד שבהם אוחסנו רקטות וטילים שהיו מיועדים לעבור לידי חזבאללה בלבנון, דרך הציר היבשתי מעיראק לסוריה ומשם ללבנון, או לחילופין להישאר מוצבים בעיראק לקראת שיגורם בעתיד לעבר ישראל.

ישראל שומרת על עמימות ואיננה מכחישה או מאשרת את הדיווחים האלה, דבר שמאפשר לה את מרחב ההכחשה במידת הצורך, אך הפנטגון כבר הכחיש באחד המקרים כי הוא אחראי לתקיפה ורמז כי ידה של ישראל הייתה במעשה.

האיראנים הרחיבו את הפעילות שלהם גם לעיראק בעקבות ההתקפות המדוייקות של חיל האוויר הישראלי על יעדים איראניים בשטח סוריה.

בניגוד לאופן שבו ישראל פועלת ברצועת עזה, דהיינו, מדיניות של "הכלה" כדי לנסות ולהגיע לרגיעה, הרי שבסוריה ובעיראק ישראל מגלה אפס סובלנות לניסיונות של איראן להקים בסיסים צבאיים שישמשו כנגדה באמצעות הקמת סוללות טילים או אחסון רקטות וטילים המיועדים להעברה לחזבאללה בלבנון.

ImageSat Intl.@ImageSatIntl

’s land bridge from to the : -handeled militias build a new border crossing which will be controlled by and allow transfer of weapons, oil and personnel. See report here: https://www.foxnews.com/world/iran-border-crossing-syria-smuggle-weapons-oil-experts 

צפייה בתמונה בטוויטר

המדיניות של ישראל היא זהירה וככל הנראה גם מתואמת עם הממשל האמריקני, שהרי המרחב האווירי של עיראק נשלט על ידי חיל האוויר של ארה"ב הפועל כנגד מטרות של דאע"ש.

ממשלת עיראק חלשה מאוד ואין לה שום יכולת למנוע מאיראן להציב טילים ורקטות בשטחה, אין לה גם כל השפעה על המליציות השיעיות הנאמנות לאיראן ויכולת לאסור עליהן לאחסן במחנות שלהן, הנפרדים ממחנות הצבא העיראקי, אמצעי לחימה שהגיעו מאיראן.

ישראל, כאמור, איננה מאשרת כי היא תוקפת בעיראק ובכך מונעת מבוכה גדולה מממשלת עיראק אשר מנסה, כל פעם מחדש, לתת הסברים שונים לפיצוצים, הנראים ונשמעים היטב, במחנות המליציות השיעיות במרחב בגדאד.

נראה כי האינטרסים של ישראל לצמצם ככל הניתן את הפעילות הצבאית האיראנית בעיראק עולים בקנה אחד עם האינטרסים האמריקנים, המטרה היא למנוע פתיחת חזית חדשה שתתקיף את ישראל מצפון תוך שימוש בנשק רקטי איראני מדוייק.

 

גשר יבשתי חדש לסוריה וללבנון

בינתיים גובר המאמץ לפתוח בקרוב את המעבר החדש בין עיראק לסוריה באזור אלבוכמאל שיאפשר לאיראן לשנע ביעילות אמצעי לחימה מתקדמים לסוריה וחזבאללה בלבנון.

הגנרל קאסם סולימאני מפקד כוח "אלקודס" ב"משמרות המהפכה" ביקר לפני שבועיים באזור כדי לעמוד מקרוב על ההכנות לכך ונפגש עם חברי המליציות הפרו איראניות הפועלים באזור.

למעבר הגבול הזה יש חשיבות אסטרטגית עבור איראן והוא מהווה אזור חיוני בציר האספקה היבשתי שאליו חותרת איראן כדי לבסס את נוכחותה בסוריה, המעבר החדש יאפשר תנועה גדולה יותר של כלי רכב ושמירה על חשאיות לגבי העברת שיירות מכיוון שהמעבר מרוחק מבתי מגורים.

אלבוכמאל בגבול עיראק סוריה נקודה חשובה לאיראן לצורך יצירת הגשר היבשתי
אלבוכמאל בגבול עיראק סוריה נקודה חשובה לאיראן לצורך יצירת הגשר היבשתי

המליציות השיעיות אמורות לאבטח את הציר מאלקאא'ם שבעיראק לעבר אלבוכמאל, זה יהיה הגשר היבשתי החדש מאיראן לסוריה ומשם ללבנון.

על פי דיווחים סורים, ישראל כבר פעלה בצד הסורי של האזור הזה והפציצה ב-17 ביוני 2018 עמדות של המליציות העיראקיות ושל הצבא הסורי באזור שבין אבולכמאל וטנאף, הפצצה שבה על פי הדיווחים נהרגו 40 אנשי המליציות.

Alon Ben-David

@alonbd

מפקדת המיליציות האיראניות בגבול עיראק סוריה (אבולכאמאל) שהותקפה ב18.6.18 בידי ישראל (עפי דיווחים סורים). בתמונה נראית המפקדה שהושמדה כליל. הערכה היא שאיראן יסדה ציר הברחות יבשתי באזור הזה
צילום imageSat ISI

צפייה בתמונה בטוויטר
20 אנשים מדברים על זה

ישראל מעולם לא אישרה כי הייתה מעורבת בהתקפה הזו, ארה"ב הכחישה כי הייתה מעורבת בתקיפה.

לכן, נראה כי מעבר הגבול החדש הזה עשוי בהחלט להיות יעד חשוב לתקיפה של ישראל שכן איראן מייחסת לו חשיבות אסטרטגית רבה, לפנינו עוד מערכה ארוכה.

 

 

 

 

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close