התראות

עסקאות טראמפ במזרח התיכון

הנשיא האמריקני שיגיע לביקור באזור בשבוע הבא מתכנן "עסקאות". השאלה היא האם זוכרים כולם שגם עזה קשור לסיפור הפלסטיני, והאם תשומת לבו תוסת לעיסקה בסעודיה?
שיתוף

תוכן העניינים

טראמפ ורצועת עזה

הנשיא טראמפ שומר את הקלפים צמוד לחזהו בכל הקשור ל"עסקה" שהוא רוצה להחיל על ישראל והפלסטינים כדי להביא להסדר מדיני שיסיים את הסכסוך. ההשערות לגבי מהות "העסקה" נעות בין אוטונומיה מורחבת, למדינה פלסטינית זמנית, או מדינה בקווי 67 שבירתה מזרח ירושלים – עם חילופי שטחים שישאירו בידי ישראל את גושי ההתנחלויות הגדולים בגדה. אולם נדמה לרגע כי הממשל האמריקני החדש, ישראל והרשות הפלסטינית שכחו לגמרי את גורלה של רצועת עזה בכל הקשור ל"עסקה" שהנשיא טראמפ מגבש לסיום הסכסוך.

ברצועת עזה חיים שני מיליון פלסטינים. עפ"י הסכמי אוסלו היא אמורה להיות מחוברת לגדה באמצעות "מעבר בטוח" כיחידה גיאוגרפית אחת, שלה אמור להימצא הפתרון המדיני. מאז 2007 שולטת ברצועה תנועת חמאס, שהפכה את הרצועה לישות מדינית עצמאית, מעין אמירות אסלאמית המכונה "חמסטאן". לישות זו אלפי רקטות המכוונות לעבר ישראל שיכולות לפגוע במרכזי האוכלוסיה שלה היא ממשיכה לבנות את הכוח הצבאי שלה, לחפור מנהרות אסטרטגיות ולהצטייד בנשק.

תנועת חמאס הפכה לכוח אזורי חשוב, שאי אפשר להתעלם ממנו בכל הסדר מדיני. תנועת חמאס גיבשה באחרונה מסמך מדיני חדש שבו היא מוכנה לקבל מדינה פלסטינית בקווי 67, מבלי לוותר על "פלסטין" מ"הים עד הנהר", ואותתה לנשיא טראמפ כי הוא מוכנה לדיאלוג עם הממשל החדש.

מדובר בתנועת טרור השוללת את קיומה של ישראל והמוגדרת גם בארה"ב כארגון טרור. הנשיא טראמפ התעלם מהפניה של חמאס כאילו איננה קיימת, מבחינתו, מחמוד עבאס מייצג את כל הפלסטינים כולל את אלה החיים ברצועת עזה תחת שלטון חמאס.

אסמאעיל הנייה ויחיא סנוואר
יחיא סנוואר ואסמאעיל הנייה – אי אפשר להתעלם מחמאס

הנהגת חמאס בטוחה שהצעדים שנוקט מחמוד עבאס בשבועות האחרונים נגד רצועת עזה והאיומים שהוא משמיע על "צעדים חסרי תקדים" שהוא ינקוט בעתיד הינם חלק מקונספירציה אמריקנית-ישראלית שנועדה לנתק את רצועת עזה מהגדה בדרך להסדר מדיני שלא יכלול את רצועת עזה.

מחמוד עבאס טען בהופעה בפני השגרירים הערביים בוושינגטון כי אופציית הפיוס בין הרשות הפלסטינית לחמאס איננה קיימת באופן מעשי וכי צריך להיערך מחדש למצב שנוצר.

הצעדים שבהם הוא נקט עד כה כמו הקיצוץ במשכורות פקידי הרשות הפלסטינית בעזה, אי העברת תרופות לרצועה, חוסר נכונות לשלם את מס הבלו על הסולר עבור תחנת החשמל בעזה ועוד, מתפרשים על ידי חמאס כצעדים שנועדו להכניע אותה וכתחילת ההתנתקות של הרשות הפלסטינית מרצועת עזה שמקבלת כל שנה 52 אחוזים מתקציב הרשות הפלסטינית.

מקורות ברשות טוענים כי מדובר בצעדים הפיכים וכי מחמוד עבאס אינו רוצה להתנתק מהרצועה, אלא להחזיר את השליטה עליה לידי הרשות הפלסטינית, כדי שניתן יהיה להציג עמדה פלסטינית אחידה במשא ומתן עם ישראל. בתנועת חמאס דוחים את ההסברים האלה. גורמים בחמאס אומרים כי עבאס חזר לרמאללה מפגישתו עם הנשיא טראמפ עם הנחיות אמריקניות ברורות לחסל את רצועת עזה ולכן הודיע כי "איננו מוכן יותר לממן את רצועת עזה".

שר התחבורה ישראל כץ אמור להציג בפני הנשיא טראמפ במהלך ביקורו בישראל בשבוע הבא את תוכניתו להקמת אי מלאכותי סמוך לחופי עזה, כדי שיהווה חלק מהפתרון כלכלי והמדיני לרצועה. עד כה לא שמענו שום התייחסות של הנשיא טראמפ או יועציו לגבי רצועת עזה והאם תהייה חלק מ"העסקה" להסדר מדיני של טראמפ.

סביר מאוד להניח שנושא הרצועה, ובמיוחד מצבה ההומניטארי הקשה, יעלה בפגישות של הנשיא טראמפ עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס. מעבר למחלוקות הקשות והעמוקות בין ישראל לרשות על אופי הפתרון המדיני, צריך לזכור כי גם גורלה של רצועת עזה מהווה מכשול גדול בדרך להסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים.  ביכולתה של תנועת חמאס להכשיל כל הסדר מדיני וכל תוכנית מדינית שהממשל מכין "לסיום הסכסוך".

לכן, המהלכים שנוקט מחמוד עבאס נגד רצועת עזה הם מסוכנים מאוד, הוא לא יוכל להכניע את תנועת חמאס וכדי לייצר אופציה להסדר מדיני הוא חייב להגיע לפיוס לאומי עם תנועת חמאס ולשוב ולקבל ממנה את הסכמתה כי הוא מייצג את כל הפלסטינים במשא ומתן עם ישראל, כולל אלה החיים ברצועת עזה. גם הנשיא טראמפ צריך לקחת בחשבון את הדברים האלה, לא ניתן  להגיע ל"עסקה" בין ישראל והפלסטינים מבלי לפתור את סוגיית רצועת עזה.

 "העסקה" של טראמפ עם סעודיה

מסתבר ש"העסקה" שהנשיא טראמפ רוצה לעשות בין ישראל לפלסטינים איננה ההעסקה היחידה שהוא רוצה לעשות במזרח התיכון, למרות בחירתו לנשיא ארה"ב הוא ממשיך לחשוב גם כאיש עסקים. גורם בכיר בבית הלבן מסר לסוכנות הידיעות "רוייטרס" כי כבר בתחנתו הראשונה  בביקורו במזרח התיכון, שתהייה בסעודיה, צפויה להיחתם שורה של עסקות נשק לסעודיה בסכום עתק של למעלה מ-100 מיליארד דולר בשלב הראשון וכי העסקה בכללותה תעלה על 300 מיליארד דולר, במהלך 10 השנים הקרובות.

טראמפ – מגיע למזה"ת לעשות עסקים

מטרת העסקות לחזק את יכולות ההגנה של סעודיה אל מול האיומים שבפניהם היא עומדת. העסקות כוללת מערכות נשק אמריקניות הגנתיות בתחום ההגנה האווירית, ספינות וחוזי אחזקה. בהדלפה ל"רוייטרס" הודגש כי העסקות האלה לא יפגעו בישראל וכי יישמר יתרונה האיכותי. אכן הנשיא טראמפ בהחלט מודאג ממצב ביטחונה של סעודיה, שהינה מנהיגת העולם הסוני, מול התפשטותה של איראן השיעית, כשהסכם הגרעין שחתם עמה הנשיא אובאמה משמש לה כרוח גבית במזרח התיכון. סעודיה גם עומדת בראש הקואליציה הערבית הנלחמת בתימן נגד המורדים החות'ים השיעים, שהינם שלוחיה של איראן.

אבל, אי אפשר להתעלם מחשיבות העסקות האלה עבור הכלכלה האמריקנית. מי שסבר כי הנשיא טראמפ בחר בסעודיה כתחנתו הראשונה בביקורו באזור רק בגלל חשיבותה הדתית לאסלאם (בה נמצאות הערים מכה ומדינה) יכול לראות כיצד הנשיא טראמפ מתנהל גם כאיש עסקים, הדואג לכלכלת ארצות הברית ולאינטרסים של תעשיית הנשק האמריקנית.

המסר בעסקות הנשק האלה כפול: מסר אחד לסעודיה ולמדינות המפרץ האומר כי "אין ארוחות חינם", ארה"ב מוכנה לשמור עליכן מפני איראן אולם יש לזה מחיר גבוה והיחסים הידידותיים צריכים להיות הדדים; המסר השני, לישראל ולידידיה בקונגרס, אומר כי ממשל טראמפ מחוייב לביטחון ישראל ולשמירה על יתרונה האיכותי בכל עסקת נשק שיעשה במזרח התיכון עם מדינות ערב.

מי שהניח את הבסיס לעסקות הנשק האלה היה שר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן שהיה בין המנהיגים הערבים הראשונים שהנשיא טראמפ פגש מייד עם כניסתו לבית הלבן. סעודיה יודעת בדיוק מהו המחיר הגבוה שהיא נדרשת לשלם, אבל היה חשוב לה מאוד לייסד יחסים טובים כבר מההתחלה עם הממשל האמריקני החדש ולמחוק את הזכרונות הרעים מממשל אובאמה אשר העדיף את איראן על פניה ועל פניהן של מדינות המפרץ.

לא ברור מהיכן תגייס סעודיה הסובלת ממצוקה כספית ומגרעון שנתי של 84 מיליארד דולר את הסכומים האלה, אבל כנראה שהסעודים יצליחו להסתדר, מה שחשוב להם יותר הינו היציבות השלטונית של בית המלוכה והיחסים ההדוקים עם הממשל האמריקני החדש המהווה "תעודת הביטוח" שלהם מול איראן. בישראל עוקבים בעניין רב אחרי עסקות הנשק הצפויות עם סעודיה וזה כנראה יהיה גם אחד הנושאים שיעלה בשיחות בין הדרג המדיני בישראל לבין הנשיא טראמפ בביקורו בירושלים.

כדאי לשים לב ל"עסקה" הזו של הנשיא טראמפ עם סעודיה המשלבת את העקרונות שקבע, עקרון "אמריקה תחילה" ביחד עם המדיניות החדשה שלו במזרח התיכון שמטרתה להקים ציר ערבי סוני חדש שיבלום את התפשטותה של איראן. ב"עסקה" הזו עם סעודיה היא השיג שתי מטרות חשובות ויייתכן בהחלט שגם "העסקה" שהוא רוצה לעשות בין ישראל לפלסטינים תהייה עסקה יצירתית שכמה צדדים ירוויחו ממנה.

הנשיא טראמפ משחק בינתיים בזהירות רבה בכל הקלפים שברשותו, גם בקלף של העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים,אמש כבר "גלגל" שר החוץ רקס טילרסון את הכדור הלוהט הזה לפתחה של ירושלים. הנשיא טראמפ עושה הכל כדי לנסות ולהגיע למקסימום הישגים במהלך ביקורו במזרח התיכון, לא רק מול סעודיה אלא גם מול ישראל והפלסטינים.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close