התראות

סיפורה של קנדית-סורית שהצטרפה למורדים ותומכת בשלום עם ישראל

שיתוף

תוכן העניינים

ת'וייבה כנפאני, אזרחית קנדית בת 41, ילידת דמשק ואם לשניים, המתגוררת בדאונטאון טורונטו, מהנדסת ובעלת חברת ייעוץ בתחום האנרגיה הסולארית, הודיעה בתחילת חודש יולי על הצטרפותה לשורות הכוחות המורדים הנלחמים להפלתו של משטר אסד.

"לא יכולה לשתוק נוכח הזוועה"

בסרטון וידאו, שהועלה ליוטיוב (.7.12), כשהיא לובשת בגדים צבאיים ואוחזת נשק לצד פעילים חמושים נוספים, הסבירה כנפאני את הסיבות שהביאו אותה לחזור לסוריה ולהירתם למערכה לשחרור המדינה מידי השלטון העלאווי.

להלן תרגום דבריה:

"נולדתי בסוריה והגעתי מקנדה כהיענות לקריאתה של המולדת, ואני מכריזה בזאת על התנדבותי לצבא החופשי ועל הצטרפותי לגדוד חללי חאלב של חטיבת ניצי אל-שאם [סוריה הגדולה].

ברצוני לפנות לבני החורין שבסוריה ולקרוא להם להתנדב ללא דיחוי לשורות הצבא החופשי כדי לפעול יד ביד עם אחינו המוג'אהידון, ולהילחם בכנופיות של אסד, אשר התירו את דמנו וידם קלה על ההדק בביצוע פשעים, תוך שהם לא מבחינים בין ילד, זקן, גבר או אישה.

הו, בני החורין של סוריה, הענו לקריאה, היו חברי לנשק והעבירו את המסר הבא לעולם: 'איננו מבקשים הרג או נקמה, אנו שוחרי שלום, המהפכה שלנו היא מהפכה של גאווה וכבוד, מהפכה נגד אי הצדק והעריצות. איננו טרוריסטים, אין לנו כוונות תוקפניות נגד איש. הכנופיה של אסד והתומכים בה הם ברוני הטרור וההיסטוריה מוכיחה זאת. אנו רוצים להביא למימושו של שלום חברתי עבור עמנו בסוריה ואנו פועלים להשיג יציבות אזורית ובינלאומית. אנו רוצים להפוך את סוריה לסמל של שלום ולחלק בלתי נפרד מהמארג הדמוקרטי של העולם, אשר ממלא אחר החוק והנוהג הבינלאומי'.

לבסוף, ברצוני לומר למצפון הבינלאומי ולכל אלה אשר מטיפים לזכויות אדם, כי כל מעשי הטבח, ההרג, האונס והעינויים, שבוצעו בסוריה על ידי הכנופיה של אסד, הם פועל יוצא של השתיקה שלהם, אשר מעודדת את הכנופיה הזו לבצע פשעים נוספים. אשר על כן, אני קוראת להם לעמוד לימינו של העם הסורי, לתמוך בו בכל האמצעים, כולל נשק להגנה עצמית. אף לא מדינה אחת סייעה לנו ועמדה לצידנו בהתמודדות הקשה בה אנו נמצאים. היו איתנו ואנו נהיה איתכם. תחי סוריה חופשית וגאה. אללה אכבר".

הגיעה לסוריה כדי לסייע לכוחות המורדים

העיתון "נשיונל פוסט" (12.7.12) שוחח באמצעות הסקייפ עם כנפאני, שציינה כי היא עמדה בקשר לאורך זמן עם פעילים בצבא סוריה החופשי משום שחשה שישיבה באפס מעשה היא בבחינת השלמה עם הפשעים המבוצעים בידי משטרו של אסד. "כאשר אתה רואה את ילדים נהרגים בדרך זו, נשים נאנסות, גברים ונשים נהרגים, אינך יכול לשבת בחוסר מעש. אני חשתי בוערת כאשר ישבתי על הכיסא וראיתי את הדברים, לא יכולתי עוד להתעלם מכך", אמרה כנפאני.

את דרכה לשורות המורדים בסוריה עשתה מגבול טורקיה. "כאשר הגעתי מצאתי אנשים אמיצים, אנשים טובים, והחלטתי להצטרף אליהם", סיפרה והוסיפה כי היא מסייעת בקו החזית בתפקיד של חיילת בזכות הידע בשימוש בנשק אותו רכשה בבית הספר בסוריה, ובמתן עזרה ראשונה.

בימים אלה נמצאת כנפאני בעיר ארטקיה שבטורקיה (110 ק"מ צפונית לחאלב), על פי דבריה, בניסיון לתאם בין כוחות המורדים כדי לאחד את הכוחות ובניסיון לעודד אותם להקים משרד פוליטי שייצג אותם. כנפאני מתכוונת לחזור לקנדה בעוד כחודשיים, ועד אז, היא אומרת ל"נשיונל פוסט", כי תקוותה היא שהמהפכה תושלם.

המורדים מתנערים מכנפאני משום היותה אישה ואי הקפדתה על חוקי השריעה

בכוחות המורדים לא שרר קונצנזוס בעניינה של כנפאני. דובר מטעם "ניצי אל-שאם" פרסם הודעה בסרטון וידאו שהועלה ליוטיוב, ובו הוא מודיע רשמית על התנערות מכל קשר עם כנפאני או עם אישה אחרת כלשהי בשורות הארגון ומותח ביקורת על דרך התנהגותה, המנוגדת לשריעה (ההלכה האסלאמית).

בהודעה נאמר כדלהלן:

"אין בשורותינו אישה, ברשותנו מספיק גברים, היכולים להגן על עצמם, ולא הגענו למצב בו נזדקק לאישה בתחום הפעילות הצבאית. בנוגע לדיווחים העיתונאיים אודות ת'וייבה כנפאני, שהודיעה על הצטרפותה לגדוד ניצי אל-שאם, ברצוני להדגיש כי איננו מכירים בה ולא מתקיים קשר כלשהו בינה לבין ניצי אל-שאם. אנו מעריכים כל פעולה מהפכנית של כל אזרח סורי בן חורין, אך בה בעת איננו שבעי רצון מהדרך שבה הופיעה האישה הנזכרת. איננו מונעים מאישה בת חורין כלשהי לבצע פעולות ג'יהאדיסטיות ומהפכניות, אם אלה הולמות אותה ועולות בקנה אחד עם ההלכה האסלאמית".

כנפאני לא נשארה שותקת על דברים אלה. בעמוד הפייסבוק שלה ציינה כי הודעתה על ההצטרפות לשורות המורדים נעשתה לאחר שקיבלה הסכמה לכך מהמפקדים הצבאיים, ותקפה בחריפות את הגורמים האסלאמיסטים הקיצוניים.

"ברצוני להבהיר כי המהפכה שלנו אינה מונופול של המוסלמים בלבד והיא פתוחה לכל הדתות והעדות, שכן אנו היום איננו קוטעים ראש של אישה משום אינה חובשת חיג'אב, וכיצד אנו רוצים שהעולם המערבי יסייע לנו ויתמוך במהפכה שלנו? האישה באסלאם נלחמה יד ביד עם הגברים, וכיצד אתם אומרים היום שאתם מוסלמים?" תמהה בעוקצנות כנפאני.

כנפאני הודחה מוועדת התיאום של המורדים בגלל דעותיה הליבראליות

בעקבות דברים אלה ננקטו צעדים חריפים יותר נגד כנפאני. בראיון לעיתון "גלוב אנד מייל" סיפרה כי ביום חמישי שעבר (12.7.12) היא הודחה מוועדת התיאום של הצבא סורי החופשי הפועלת בטורקיה בגלל ביקורתה הגלויה נגד הגורמים האסלאמיים הקיצוניים בקרב כוחות המורדים. היא מתחה ביקורת על הפעילים בוועדת התיאום של הצבא החופשי וציינה כי הם פועלים יותר עבור מעמדם מאשר עבור העם הסורי.

כנפאני טענה כי בפגישה בה נמסר על הדחתה מהוועדה לא דובר על התבטאויותיה בעלות הנימה החיובי כלפי לישראל. "אני אומרת לכולם ובאופן ברור, שאני מוכנה לעבוד עם כל גורם בעולם. אני מוכנה לעבוד עם ישראל ועם ארה"ב כל עוד הדבר מקדם את השלום. הדבר לא הופך אותי למרגלת של גורם כלשהו. בסופו של דבר, אנו רוצים לחיות ללא מלחמות".

מקימה מפלגה התומכת בשלום עם ישראל

עמדותיה של כנפאני עומדות בניגוד מוחלט לאלה של כוחות המורדים המזוהים עם האסלאם הקיצוני. בדצמבר 2011 היא הקימה את "מפלגת השלום" (Al Salam Party), המציגה מצע רעיוני, הקורא להביא לשחרורה של סוריה מהכיבוש של אסד וכוחות הביטחון שלו, מצדד בדרך של שלום ומגנה בתוקף כל ביטויי אלימות, מלחמה, שימוש בנשק, טרור ואפליה. באתר האינטרנט של המפלגה צויין כי היא נוסדה בידי אנשים המאמינים בזכויות אדם, המכבדים את החוק הבינלאומי, הנכונים לשתף פעולה עם ארגוני זכויות האדם בעולם כדי לכונן שלום במזרח התיכון והחותרים להפוך את סוריה לסמל של שלום באזור.

מצע המפלגה מתייחס גם לסכסוך הישראלי – פלסטיני והוא מביע תמיכה ביישוב הסכסוך בדרכי שלום על בסיס היענות לדרישות שני הצדדים. "לפלסטינים הזכות לחיות על אדמתם ולישראלים הזכות לחיות בשלום על אדמתם האהובה", נכתב במצע. בנוסף, קוראת המפלגה לפלסטינים החיים בלבנון לעבור לסוריה, שם יוכלו לקבל סיוע ולבנות עתיד טוב יותר להם ולמשפחותיהם. המפלגה גם מביעה התנצלות על הסבל שעבר המיעוט הכורדי בסוריה ומבטיחה פיצוי על כך.

מאשימה את סוריה בכישלון המו"מ לשלום עם ישראל

בסרטון וידאו, המופיע בעמוד הפייסבוק שלה, מביעה כנפאני הבנה לעמדותיה החשדניות של ישראל כלפיה, ומטילה את האשם באי השגת הסכם שלום על הנשיא חאפז אלאסד ובנו בשאר אלאסד, הנשיא הנוכחי. היא מציינת כי חאפז אלאסד הסית באופן ממוסד ושיטתי את העם הסורי נגד ישראל ונגד המערב ולאורך כל השנים הונה את העם הפלסטיני. הוא פלש ללבנון, ששימשה עבורו שטח עימות עם ישראל באמצעות חיזבאללה, ובדרך זו הצליח להגן על משטרו מפני עימות חזיתי עם ישראל על אדמת סוריה.

חאפז אלאסד, טוענת כנפאני, לא דאג לפלסטינים, שכן אילו היה אכפת לו מגורלם הוא היה מעניק להם אזרחות סורית, מאפשר להם לעבוד ולרכוש אדמות בסוריה. אסד מנע זכויות אלה מהפלסטינים והונה אותם בהבטחת הכזב, לפיהן הוא פועל למען שמירה על זכותם לחזור לאדמות שלהם, כאשר בפועל הוא לא עשה כל מאמץ בכיוון זה, כפי שבא הדבר לידי ביטוי בשיחות שניהל עם ישראל.

התביעה העיקשת של חאפז אלאסד מישראל לסגת מכל רמת הגולן עד לגבולות 67', כולל משפת אגם הכנרת, מוכיחה לדברי כנפאני, את חוסר נכונותו להגיע לשלום אמת, שכן הישראלים אינם טיפשים, והם מבינים, שנסיגה לכנרת משמעותה, שסוריה תשלוט על מקור המים העיקרי שלהם ותמנע מהם את אספקת המים.

שמעון פרס, אשר כיהן בעבר בתפקיד ראש ממשלת ישראל ושר החוץ, היה מוכן להגיע לפשרה עם סוריה, אבל אסד לא היה מוכן להגמיש את עמדותיו והעדיף את המצב הקיים משום שהוא קיבל כספים רבים בזכות הטענה שהוא מסייע לפלסטינים.  לישראלים, הוסיפה כנפאני, המצב היה נוח כל עוד אסד אינו תוקף את ישראל, אך הם לא הבינו את התכנית ארוכת הטווח שלו, ולפיה – לאחר שאיראן, בעלת בריתו, תתחזק צבאית ותשיג יכולת גרעינית, הוא יוכל לכבוש את האזור כולו, כולל את ישראל.

כנפאני הדגישה, כי העם הסורי אינו מסכים עם מדיניות זו ואינו מעוניין להיות מעורב עוד במלחמה. לדבריה, לישראלים זכות לחיות בשלום לאחר שעברו את השואה מידי היטלר, ובעבר הם לא היו אויבים של העם הסורי וחיו בשלום בקרבם. "בסוריה היו לנו שכנים יהודים רבים ואהבנו אותם", אמרה. חאפז אלאסד הפך אותם לאויבים ולימד את העם הסורי, שישראל וארה"ב הם האויבים, החותרים לרגל אחר סוריה".

הקמתה של ישראל על גופות של פלסטינים, ציינה כנפאני, אינה צודקת, ואולם הייתה זו הטעות שביצעו מנהיגיה באותה עת שהגיעו משואת אירופה, וכיום ישראל תיקנה את הטעות והציעה לפלסטינים להגיע לשלום ולהעניק להם אזרחות.

כאשר חאפז אלאסד מת ובנו בשאר עלה לשלטון הייתה בעם הסורי תקווה כי הנשיא החדש, שלמד במערב, יביא שלום. כאשר בשאר לחץ את ידו של הנשיא הישראלי (מתכוונת לאירוע בינלאומי ב-2008 בצרפת בו הופיע אסד בקרבת רה"מ אולמרט, אך לא הייתה פגישה בין שני האישים) תושבים בסוריה החלו לרכוש אדמות ליד הגבול עם ישראל, מתוך הנחה, שהשלום קרוב, הגבול יפתח ויהיה גידול בתיירות. לאחר מכן, הייתה אכזבה מהמגעים בתיווך טורקי בין סוריה לבין ישראל, משום שאסד חזר בדיוק על אותן עמדות של אביו בנוגע לנסיגה לקווי 67', כולל מהכנרת. הישראלים היו חכמים כאשר דחו את הצעתו של אסד, משום שהבינו כי למחרת הנסיגה איראן תהיה שם, אומרת כנפאני. העם הסורי התאכזב משום שהוא הבין, שבשאר אלאסד לא מעוניין בשלום.

משטר אסד: מדובר ב"מרגלת ישראלית"

המשטר הסורי מנצל את התגייסות האזרחית הקנדית-סורית לשורות המורדים בניסיון לקעקע את אמינותו של הצבא הסורי החופשי, ולציירו כסוכן של ישראל וארה"ב. כהוכחה לכך, גורמים המזוהים עם המשטר הסורי העלו ליוטיוב סרטוני וידאו ובהם קטעים מדבריה של ת'וייבה כנפאני המצדדים בשלום עם ישראל והמאשימים את המשטר הסורי בהכשלת המו"מ לשלום.

על גבי הסרטונים נכתב בין היתר: "למי שנותר צל של ספק כי הצבא החופשי הוא יצירה אמריקנית-ישראלית, עליו לשמוע את הדברים הטיפשיים הללו [של כנפאני] התוקפים את חאפז אלאסד, משום שרצה לגזול את זכויות ישראל בגולן ובכינרת". כנפאני זוכה לכינויים "פרוצה", "פרה ציונית המניקה את צבא הטרור החופשי", "סוכנת של ישראל" ו"אישה גסה", המצולמת בחברת עשרות פעילים של האחים המוסלמים, הסובלים מ"מחלה רעיונית, נפשית ומינית" ו"החמושים בנשק שנועד לרצח ופשע מתוצרת ישראל וארה"ב".

כנפאני: אמשיך לפעול למען השלום

כנפאני התייחסה לנושא זה בסטטוס שהעלתה ביום ראשון (15.7.12) בעמוד הפייסבוק שלה, ובו נכתב:

"לכל אחיי הסורים, שמעתי פרשנויות שונות על מקצת ההערכות וההאשמות שהושמעו לגבי ותיארו אותי כשתולה מטעם השלטון בשורותיכם או שאני נשלחתי מטעם מדינות זרות. דברים אלה כמובן אינם נכונים. מתחילת המהפכה אני מציגה את דעותיי בעמוד זה של פייסבוק וסייעתי לפעולות רבות המועילות למהפכה ומסייעות לשינוי דעת הקהל העולמית כלפי המורדים.

המשטר השפל עיוות את דמות המהפכה והמורדים, כשם שעיוות את דמותו של כל אדם שניסה לסייע למהפכה. המשטר טען בהסברה כלפי העולם כי המורדים הם טרוריסטים ורוצחים. על רקע זה פעלתי רבות עם חבריי כדי להסביר לעולם שאיננו טרוריסטים, ולכן הגעתי בעצמי לכאן והצטרפתי לשורות המורדים – כדי להראות לעולם שאיננו טרוריסטים. הדברים שאמרתי בעבר, שאני אומרת כעת ואומר בעתיד, מסבירים את דרך השלום ואת הגישה התרבותית של הסורים והמורדים. אני לא אחדל מלתמוך במהפכה בזירה הבינלאומית משום שאני יודעת עד כמה העם הסורי נהדר, טהור ומתורבת ולא כמו שמתאר אותו המשטר.

המזימה נגדנו שמנהל המשטר עם לבנון, עיראק ואיראן ושאר מדינות העולם, גדולה ומסוכנת ועל כולנו לפעול יחדיו להפיץ את תפיסת המהפכה שלנו בדרכי שלום, להראות עד כמה אנו חפצים בשלום, עד כמה חיינו בדרכי שלום וכיצד משטרו של אסד הפשיסטי סילף את דמותנו במשך 42 שנה.

האינטרס של המשטר הוא שנשנא את המערב ונפגין כלפיו עוינות כדי להפחיד אותם מפני יצירת קשר עימנו. על מנת שימשיכו לתמוך בנו עלינו לנהוג בחכמה ובשכל במטרה לחשוף את המשטר ואת שיטות פעולתו בפני בעולם ולשפר את דמותנו בעיני המערב".

הבלוג לעיל משקף את דעת הכותב בלבד ואיננו מהווה עמדה רשמית של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close