התראות

נצראללה ממשיך לאתגר את ישראל

התקיפה באביבים שנכשלה הייתה חלק מלמעלה משני עשורים שארגון הטרור ממשיך לפעול נגד ישראל • נצראללה "השליך כעת את הכפפה" לעבר ישראל ומחכה לראות מה יקרה
שיתוף
חסן נצראללה מנהיג החיזבאללה
חסן נצראללה מנהיג החיזבאללה

עניינים

עשרים ושש שנה מתמודדת מדינת ישראל עם חסן נצראללה, מזכ"ל ארגון הטרור שנוסד בשנת 1992 בחסות איראנית. האיש נותר כחידה בעיני רבים בישראל, שהפך למנהיג שיעי של העדה הנרדפת בלבנון  והעניק לה כוח לקבוע את סדר היום הפוליטי והצבאי של ארץ הארזים.

תומכיו של נצראללה רואים בו אדם העומד מאחורי מילתו ומאחורי הצהרותיו – "פוליטיקאי ערבי נדיר" שהוכיח שהוא מתכוון למה שהוא אומר, ואדם בעל הבנה עמוקה של ישראל.

האמת היא קצת אחרת: נצראללה, העמיד  עצמו ואת ארגון הטרור שהוא עומד בראשו כחזית "תנועת ההתנגדות" הלבנונית הצליח לחדור ו"להזריק" את הארגון אל האומה הלבנונית זאת בשל חולשתה המובנית והשיתוק העדתי המובנה בה. הוא ניצל את הנסיגה הישראלית מדרום לבנון במאי 2000 וכן את מלחמת לבנון השנייה ב-2006 על מנת להציג את החיזבאללה כאלטרנטיבת המגן של לבנון במקום הצבא הלבנוני שהורד בדרגה לצרכי מצעדים צבאיים ופתרון בעיות שיטור מקומי.

החיזבאללה הוא הכלי של איראן

חיזבאללה נהנה ממעמד ייחודי בלבנון בשל "הצלחותיו" אל מול ישראל. אבל המעורבות של החיזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה בהוראה ישירה של המשטר בטהראן, העלה את חמתם של מתנגדיו הפוליטיים בלבנון, שנוכחו לראות כי הכוח הצבאי של חיזבאללה, שכביכול נבנה על מנת  להילחם בישראל, נועד למעשה, לסייע לאסד הסוני – בעל בריתו ובן כוחו של טהראן. המעורבות בת ששת השנים של הארגון עלתה לחיזבאללה לא רק יותר מ -2,000 הרוגים מספר לא ידוע של פצועים, אלא שהכתימה באופן בלתי הפיך את דמותה כ"תנועת ההתנגדות" נגד ישראל.

לאחר ששילם מחיר כואב על מעורבותו הצבאית , חיזבאללה מתרכז בבניין כוחו מחדש ומסיג את כוחותיו בצורה משמעותית מסוריה. המשבר הכלכלי בלבנון, במשותף עם הסנקציות הכלכליות שהטילה ארה"ב על איראן ועל הארגון הביאו לירידה משמעותית במימון המגיע מאיראן ולניצול המצב על ידי יריבו הפוליטיים –  הנוצרים המארונים והסונים המוסלמים, הקוראים תיגר על המעורבות של חיזבאללה בשיתוקה הפוליטי של המדינה.

הקרבות בסוריה דעכו; עם זאת, חיזבאללה עדיין מעורב במערכה באידליב, בצפון מערב סוריה. לחיזבאללה, ככוח פרוקסי של איראן, מחזיק יחידות ויועצים הפרוסים בדמשק, דיר אלזור, תימן ועירק. בכל הקשור לישראל, הצליחו כוחות החיזבאללה להסתנן אל רמת הגולן הסורית ולעמוד על קווי הגבול של ישראל. מקורות ערביים מצביעים על כך שחיזבאללה אף הצליח למקם יחידות מודיעין לאורך הגבול עם ישראל. לפי הדיווחים מספר עמדות של החיזבאללה ממוקמות פחות מ -200 מטר מעמדותיהם של שומרי השלום של UNDOF בגולן.

במקום בו נמצאים כוחות חיזבאללה, אנשי משמרות המהפכה של איראן לעולם אינם רחוקים משם. מפקד "אל-קודס" של משמרות המהפכה, קאסם סולימאני ביקר בדמשק ולאחר מכן פגש את נצראללה בביירות ב -3 בספטמבר 2019, על פי דיווחים בעיתונות.

מאז אוגוסט 2006, ישראל נמנעה מלפעול נגד החיזבאללה בלבנון ריכזה את מאמציה באיסוף מודיעני אודות מניעת התבססותה של איראן בסוריה אירני בסוריה ומאמציה של טהראן לחמש ולשדרג א ארסנל הנשק של החיזבאללה. ישראל ביצעה בהצלחה רבה  מאות תקיפות אווירות על אדמת סוריה בלי לחשוף את מעשיה. לפי דיווחים לא מאושרים הותקפו בעיראק עמדות טילים, מחסני אספקה ומשלוחי נשק בדרכם מאיראן בדרך הים, האוויר והיבשה אל כוחות החיזבאללה. המאמץ הישראלי התרחב לניסיון לסכל את מערך דיוק הטילים האיראני-חיזבאללה, אבל לא מנע מהארגון להקים מערך של 120 אלף רקטות וטילים מסוגים שונים.

החיזבאללה לא הגיב על אף אחת מן ההתקפות הללו בסוריה מכיוון שהיה ברור לכול עליוניתה של ישראל במקרה זה. גם מקרי בהם נהרגו פעילי ארגון בעבר, נענה בתגובה מינורית של חיזבאללה.

במשך השנים נוצרה משוואה: ישראל תוקפת מטרות מחוץ ללבנון ולהשתמש במרחב האווירי של לבנון למטרתה. בינתיים החיזבאללה היה חסין מפני תקיפות בלבנון עצמה ונהנה מחופש תמרון מוחלט, דבר שהוביל אותו למסקנה מוטעית כלפי הארגון מצדה של ישראל, כחולשה וחוסר נחישות. בפועל, חיזבאללה וישראל סיכמו על שורה של הבנות לא כתובות, שקבעו את מרחב הפעילות והמגבלות של ישראל בלבנון. בעניין זה, רובע ה"דחאייה" (מטה החיזבאללה בדרום ביירות), שנחשב ל"קדוש הקודשים" של הארגון השיעי, היה בהחלט מחוץ לתחום פעילותו של צה"ל.

החסינות של החיזבאללה

מעודד מהמשוואה הזו ותחת חסותה פעל החיזבאללה יום אחר יום. מנהיגים ודוברי חיזבאללה החלו לדבר על תכניות לפלישה ולכיבוש חלקים מהגליל הישראלי. חיזבאללה החל לחפור מנהרות התקפה כדי להגיע ללב ליבם של היישובים הכפריים והעירוניים בצפון ישראל תוך הכנת מערך חפור היטב של מערכת מנהרות ובונקרים לאורך הגבול עם ישראל באזור בו לארגון השיעי אסור לשהות לפי  החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1701 (אוגוסט 2006) .

לאחרונה התגברות ההתקפות הישראליות בסוריה והרס יעדים בעלי ערך גבוה על אדמתה הביאו לשינוי ביחסו של נצראללה. הרטוריקה שלו השתנתה באופן קיצוני כשפתאום בישר על ציר חדש המקשר בין הכוחות הושנים בזירות מול ישראל. בהתאם לכך, כל תקיפה ישראלית על סוריה, עזה או לבנון תביא לתגובה אוטומטית של הארגון נגד יעדים ישראליים.

ישראל, התעלמה מהרטוריקה של נצראללה והמשיכה להכתיב את קצב האירועים. ישראל המשיכה להכריז כי מטרתה היא מניעת התבססות איראן וכחות הפרוקסי שלה בסוריה ובסמוך לגבול ישראל בגולן, ישראל פעל לסכל המאמץ של איראן וחיזבאללה לשדרג הטילים שבידי חיזבאללה לכלי נשק מדויקים. מאז ספטמבר 2018, הזהירה ישראל בפני פורמים בינ"ל מפני תכנית דיוק הטילים של ארגון החיזבאללה על אדמת לבנון והזהירה את ממשלת לבנון כי תשלם מחיר כבד אם תתעלם מהאיום החדש.

ב -30 באוגוסט 2019 טען נצראללה שישראל ביצעה פיגוע בעזרת שני רחפנים בשכונת דאחייה, תוך שהיא פונה ליעדים לא ברורים (העיתון "לונדון טיימס" דיווח כי  היעד היה מכונת ערבוב מתוחכמת המשמשת לייצור דלק מוצק לטילים). הוא הבטיח להגיב למעשה. נצראללה הצהיר כי מעתה והלאה הוא ובהתאם לשיקול דעתו הוא יחליט האם ליירט כלי טיס ישראליים החודרים למרחב האווירי של לבנון. ואכן בבוקר ה-9  לספטמבר הצליחו אנשי חיזבאללה ליירט רחפן ישראלי.

בהחלטתו להתקיף כלי רכב צבאי ישראלי בעזרת  טילי נ"ט  באזור אביבים, הכריז למעשה מנהיג החיזבאללה על החלטתו לקבוע כללים חדשים  לפיהם ייאסר על ישראל לטוס במרחב האווירי של לבנון בכל מצב. נצראללה הזהיר כי פעולות התגמול של חיזבאללה לא יוגבלו עוד לאזור חוות שעבא (אזור שנמצא במחלוקת בין ישראל לסוריה, ולא לבנון, על פי האו"ם) אלא התגובה תקיף את כל אזור הגבול בין ישראל ללבנון וכן בתוך ישראל עצמה.

נצראללה "השליך את הכפפה" לעבר ישראל במטרה לאתגר אותה ולראות האם היא מחזירה לו אותה חזרה. ישראל מצדה ממשיכה להצהיר כי לא תאפשר לתוכנית של חיזבאללה לפתח טילים מדויקים.  אם התגובות בשדה הפוליטי הפנימי הלבנוני אינן לטובת החיזבאללה (ואיראן) בעקבות החשש כי הדברים ידרדרו את לבנון למלחמה מיותרת ויקרה שתביא הרס על לבנון, כמו כן העיתונות הלבנונית הציגה את הפעולה באביבים כפעולה כושלת ולעגה לארגון. נראה כי חיזבאללה היה ממצמץ ראשון. ישראל וגם חיזבאללה מעוניינים בשלב זה להכיל את האירועים, אך כל התכתשות יכולה לפתע להפוך לעימות צבאי גדול, כאשר ישראל תמשיל להתמקד בהשמדת האיום הקיומי שנוצר על ידי תוכנית הטילים המדויקים.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close