התראות

נחסמו חשבונות טוויטר של סוכנויות ידיעות באיראן

מספר שעות לאחר חטיפת מיכלית הנפט הבריטית נחסמו מספר חשבונות בשפה הפרסית על ידי טוויטר • החברה טוענת כי נהגו בגסות כלפי דת הבאהים • בעקבות הסנקציות נחסמו במערב חשבונות של ראשי משמה"מ ושל המנהיג העליון
שיתוף
נחסמו חשבונות טוויטר של סוכנויות ידיעות באיראן
נחסמו חשבונות טוויטר של סוכנויות ידיעות באיראן

עניינים

הרשת החברתית טוויטר אישרה כי השעתה את חשבונות הטוויטר בשפה הפרסית של מספר סוכנויות המדווחות על חדשות.

הרשויות בארה"ב חסמו את הגלישה לסוכנות IRNA, YJC ו-MEHR כבר ביום שישי.

"החשבון הושעה על ידי טוויטר מכיוון שהפרו את חוקי טוויטר", נכתב בהפניה לדפים.

לפי הטלוויזיה הפרסית מדובר בתגובה בריטית לחטיפת מיכלית הנפט. בסוכונות הידיעות מאהר טוענים כי העמוד המשמש אותם בשפה הפרסית לפרסום ידיעות חוץ וראיונות נחסם אף הוא. האתר באנגלית לא נחסם.

בטוויטר אמרו ל AFP כי הסיבה לחסימה היא הטרדה של אנשים הקשורים דת הבהאים.

לפי דיווחים שונים לאור עלית המתיחות במדינה נחסמו לגלישה לאנשים פרטיים כל הרשתות החברתיות.

בינואר החליטה הרשות השופטת באיראן החליטה לסנן גם את פלטפורמת שיתוף התמונות ברשת החברתית  "אינסטגרם", זאת בהמשך לפעילות איראן לחסימת שאר הרשתות החברתיות במדינה.

הצעד ימנע מלמעלה מ-24 מיליון איראנים ובכלל זה גם המנהיג והנשיא ובכירי נוספים גישה לאפליקציה.

באיראן משמשת רשת חברתית ז לא רק לשיתוף תמונות אלא גם להעברת מידע, ביקורת על המשטר ולשיח פוליטי ער.

"בית מטבחים לדור הצעיר"

ג'ואד ג'ואדיניא Javad Javidnia)) ראש מחלקה לענייני סייבר במשרד התובע הכללי ומזכיר הועדה לסינון תכני אינטרנט, אמר כי קיים צו מטעם הרשות השופטת המורה לסנן את "אינסטגרם" והדגיש כי מרבית חברי המועצה העליונה לענייני סייבר Supreme Cyber Space Council)) וכן מקבלי החלטות נוספים תמכו בהחלטה זו.

ראש מחלקה לענייני סייבר במשרד התובע הכללי ומזכיר הועדה לסינון תכני אינטרנט

לדבריו, היקף תעבורת הרשת של "אינסטגרם" חרג הרבה מעבר למה שהוקצה. מזכיר המועצה אבו אלחסן פירוזאבאדי Abolhassan Firouzabadi)) אמר כי איראן פתחה חלופה ראויה ל"אינסטגרם".

ג'ואדיניא המשיך בהצהרתו ואמר כי המועצה העליונה לענייני סייבר הנחתה בעבר את הממשלה ליישם את ההחלטה ולהעביר את שרתי הרשת החברתית לאיראן כדי שניתן יהיה לפקח על תכניה, אך ההחלטה לא יושמה למרות סכומי כסף גדולים שהושקעו  "עתה אנו ממתינים לגיבוש הסכמה רחבה בנוגע לצורך בסינון "אינסטגרם" ואם זה לא יקרה התובע הכללי יקבל את ההחלטה הנדרשת (לסנן את אינסטגרם" באופן חד-צדדי [2][3].

ג'ואדיניא הגדיר  לאחרונה את "אינסטגרם" כ"בית מטבחים" ו"אסון" לדור הצעיר "האם אללה והשהידים יוכלו לסלוח לי על זה". הוא  וטען כי אנשי רוח, אנשי אקדמיה ואף סטודנטים פנו אליו ודרשו לחסום את הרשת החברתית. כלי התקשורת באיראן העריכו כי ההחלטה על חסימת הרשת קרובה מתמיד למרות דחיית יישומה עד כה. ההחלטה הייתה אמורה להיכנס לתוקף במהלך דצמבר 2018[4]

איראן " הרשתות החברתיות פוגעות בביטחון הלאומי"

המשטר האיראני רואה ברשתות החברתיות איום על יציבותו ופגיעה בביטחונה הלאומי שכן הן משמשות להעברה בזמן אמת של סרטונים ותמונות מההפגנות נגד המשטר ואף משמשות למתיחת ביקורת על המשטר והצגתו באור שלילי במערב. על רקע זה הגבילה איראן את הרשת הפופולרית "טלגרם" במהלך ההפגנות הנרחבות בתחילת 2018 ואף שבשה את פעילות הרשתות הסלולריות באזורי ההפגנה.

במאי 2018 סיננה – למורת רוחו של הנשיא רוחאני – איראן לחלוטין את "טלגרם" (בשל סירובה להעביר את שרתיה לאיראן) בטענה כי התעבורה בה מסכנת את ביטחונה הלאומי. הנשיא – המתקשה לממש את הבטחות הבחירות שלו ליתר חופש תקשורתי באיראן – מתח ביקורת על ההחלטה אך לא הצליח להשפיע עליה בסופו של דבר.

ההחלטה הצפויה לחסום את "אינסטגרם" משקפת של חשש מתמשך  של המשטר מפני התפשטות  ההפגנות על רקע המצב הכלכלי הקשה בעקבות הסנקציות שהוטלו על איראן. המשטר מעוניין להקשות עוד על האזרחים האיראנים להשתמש באינטרנט (בעיקר אתרי חדשות)  בכלל וברשתות החברתיות (פייסבוק, טוויטר) בפרט לתאם את פעילות המחאה והציג לעולם את המצב במדינה.

בין המשטר לבין האזרחים מתנהל קרב מתמיד בו המשטר חוסם את הגישה והאזרחים משתמשים בתוכנות נגד סינון anti-filtering .

באפריל, יום לאחר שנכנסו לתוקפן הסנקציות של ממשל ארה"ב שהגדיר את משמרות המהפכה של איראן כארגון טרור, נחסם חשבונו של קאסם סולמנאי ברשת החברתית, אינסטגרם.

סולמנאי נהג לשתף את העוקבים בביקוריו באזור ובפוסטרים המהללים אותו ואת המשטר. כמו כן נהג לתקוף את ממשל טרמאפ על צעדיו בחשבון, הדברים פורסמו בסוכנות  הידיעות הרוסית "ספוטניק".

העמוד של סולמיאני ברשת

אתמול נכנסו לתוקפן הסנקציות אותן הטיל הנישא טראמפ על משמרות המהפכה ב-8 באפריל בצו נשיאותי.

כזכור ארה"ב החליטה  להגדיר (8 אפריל)  את משמרות המהפכה (משה"מ) של איראן כארגון טרור Foreign Terrorist Organization ,FTO) ) ומתוקף כך להטיל עליהם סנקציות עוררו תגובות סותרות באיראן. בעוד ראשי המשטר הזדרזו לאיים בתגובה קשה על המהלך גורמי אופוזיציה איראניים מבית ומחוץ דווקא ברכו עליו וקבעו כי משה"מ אחראי לבעיותיה של איראן ולמתיחות באזור.

דיווחים נוספים ברחבי הרשת כי החשבונות של החשבונות של ראש המטה מוחמד בגאירי, מפקד המשמר מוחמד עלי ג'ארי, סגנו חוסיין סלאם, עוזר משאבי אנוש בכוחות המזויינים מוסא קמילי, יו"ר לשעבר של רשות הרדיו והטלוויזיה עזראת אללה  והמועמד לנשיאות מוחמד באקר קליאנבף, נחסמו אף הם.

#إيران | #إنستغرام يحظر حسابات رئيس الأركان محمد باقري و قائد الحرس #IRCG محمدعلي جعفري ونائبه حسين سلامي ومساعد شؤون الموارد البشرية في القوات المسلحة موسي كمالي ورئيس هيئة الإذاعة والتلفزيون سابقا عزت‌الله ضرغامی ومرشح الرئاسة الأخيرة والقيادي في الحرس محمد باقر قاليباف pic.twitter.com/G7evOrO4v7

— الشرق الأوسط – إيران (@aaa_iran) 16 באפריל 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close