התראות

משה ארנס-מהנדס, איש בטחון, ודיפלומט קשוח 

בעקבות מותו היום, אנו מביאים מחדש את הדברים שכתב השגריר בדימוס פרדי איתן
שיתוף
שר הביטחון ח"כ משה ארנס בלשכתו במשרד הביטחון בתל אביב // צילום: סער יעקב, לע"מ
שר הביטחון ח"כ משה ארנס בלשכתו במשרד הביטחון בתל אביב // צילום: סער יעקב, לע"מ

עניינים

ספר זיכרונותיו של משה ארנס מסכם פעילות רבת שנים למען העם היהודי ומדינת ישראל. עם זאת יש לומר ,בכבוד ובהערצה , כי טרם נשלמה המלאכה והאיש מתקרב לגיל 94 ושיבדל לחיים בריאים וארוכים יותר, ממשיך להיות פעיל בתחום הציבורי וגם בכתיבת מאמרים נוקבים וצלולים המתפרסמים בקביעות בעיתון "הארץ".  

כמהנדס במקצועו, וכאדם ישר כסרגל ונעים הליכות , הוא אינו דומה באופיו לכל פוליטיקאי ישראלי אחר. בדומה לאבא אבן שגם הוא אגב ממוצא ליטאי, ארנס הוא  במידה מסוימת עוף מוזר ומרענן בנוף הפוליטי בארץ. ..בעמוד 51 הוא אף מודה כי  לא הייתה לו אף פעם כוונה להיות פוליטיקאי.

בניגוד לרבים ארנס עומד על דעתו כצוק איתן, ונאבק בצורה מרשימה ובלתי מתפשרת על השקפת עולמו. נאמן תמיד למדרשתו של ז'בוטינסקי ומתנהג למופת עם ההדר הבי"תרי הנאור והג'נטלמני.

נזכיר כי ארנס התנגד להסכמי קמפ דויד והוא מספר בספר בעמוד 64 כי התווכח קשות עם מנחם בגין שטען בפניו :"כי סיני אינה אדמת ארץ ישראל על פי התורה ועל פי הרב הראשי גורן".. ארנס הסביר מצדו כמדובר בנכס אסטרטגי. ארנס גם  לתכנית ההתנתקות של אריאל שרון  מגוש קטיף, ואף תומך היום בפתרון מדינה אחת והענקת אזרחות ישראלית לפלשתינים. הוא גם תרם רבות להתקרבות המיעוטים בארץ ובמיוחד עם הקהילה הדרוזית שחתמה עם ישראל "ברית דמים". בעמוד 143 ארנס מספר כי שישה שבועות בלבד אחרי שנכנס לראשונה למשרד החוץ הוא יזם תכנית שלום של חמש נקודות שבסופו של דבר לא התקבלה על ידי רוה"מ שמיר.

ארנס אמנם שמרן בדעותיו ואינו מתפשר על עקרונות בסיסיים , אך הוא איש פרגמטי המוכן לקבל רעיונות מקוריים ומהפכניים אם הם ישרתו בעיניו מטרה אחת ויחידה שתחזק יותר את בטחונה של מדינת ישראל. זאת גם הסיבה שקרא לספרו: IN DEFENSE OF ISRAEL

הספר מחולק  כיומן זיכרונות לתריסר פרקים עם הקדמה קצרה ואפילוג המופיע בסוף, על  חזון  המחבר לעתיד המזרח התיכון.

ההקדמה  והפרק הראשון מוקדשים בעיקר לשואת יהודי ריגה ולרציחת חבריו לכיתה של ארנס ביערות RUMBULA. הוא ומשפחתו ניצלו  מאחר ששבעה ימים בלבד אחרי פלישת הגרמנים לפולין, ב-7 בספטמבר 1939 ,הצליחו להימלט מפני הנאצים ולהגר לאמריקה. נזכיר כי  70 שנים לאחר מכן, פרסם משה ארנס מחקר מקיף ויסודי שערך על מרד גטו וורשה. הוא חשף לראשונה את העוול הגדול שנעשה לחלקו החשוב של הארגון הצבאי היהודי מיסודה של תנועת בית"ר. במחקר זה שהתפרסם כספר "דגלים מעל הגטו" הוא מספר על הפעילות של אנשי הארגון במהלך המרד. אותה גבורה עילאית שהושכחה כמעט לחלוטין בידי הממסד הציוני. בזיכרונותיו אלה מקדיש ארנס את כל פרק 12 והאחרון על המחקר שערך ושתורגם גם לפולנית. תרומתו לתקון העוול חשובה ביותר לאחוי הקרעים הקיימים בין הימין לשמאל שלא נמוגו למעשה עוד לפני פרשת אלטלנה. מורגש בספר  את הסיפוק הגדול של המחבר על כך שלפוול פרנקל ולמרדכי אנילביץ ולכל הלוחמים היהודים שהיו בגטו יש מקום של כבוד בזכרו הקולקטיבי של עם ישראל. רצוי היה שפרק זה יופיע בתחילת הספר למרות שכרונולוגית המחקר פורסם ב-2009.     

בארבעת הפרקים הראשונים מספר ארנס בשפה פשוטה וברורה את המעבר החד שעשה מריגה לניו יורק. נציין כי לאורך הספר יש הרגשה כי הסגנון של הכתיבה האוטוביוגרפית נכתב על מי מנוחות, במשפטים קצרים ויבשים שחסרים בו לפעמים קורטוב של ריגושים והומור. חסרות בו גם יותר אנקדוטות שהיו מעשירות את הספר ושהיו מאפשרות קריאה מרתקת יותר גם לקהל הרחב.

בפרקים האישיים של חייו מספר ארנס על  לימודיו בבית ספר המקומי "ג'ורג' וושינגטון" וכן את שירותו בחיל ההנדסה של ארצות הברית ולמודי הנדסת מכונות במכון הטכנולוגי ומאוחר יותר ב-CALTECH שם התמחה בהנדסת אווירונאוטיקה.

ארנס מקדיש פרק שלם למומחיותו המקצועית הקרובה מאוד לליבו, ואפשר לומר כי הוא חש את המקצוע בהנאה וביראת כבוד יותר מהעסקנות הפוליטית. הוא מספר על כך בהרחבה עד היותו פרופסור חבר בטכניון, ולאחר מכן ובמשך תשע שנים כאשר היה סמנכ"ל התעשייה האווירית . מן הראוי להדגיש את אכזבתו הגדולה של ארנס מסגירת פרויקט מטוס "הלביא". כדי לחזק את טיעוניו, רצוי  היה להכליל את פרשת מטוס הלביא בפרק "המהנדס" או לייחד לו פרק שלם ולא להסתפק רק במסגרת הפרק הפוליטי המוקדש לממשלת האחדות הלאומית בו הוא מפרט את הסיבות לסגירת התיק. כאשר כותבים ועורכים זיכרונות רצוי תמיד להקל על הקורא בכתיבה כרונולוגית של האירועים.

הפעילות בבית"ר עצבה את צעירותו ואת צעדיו הראשונים של ארנס בפוליטיקה. בספטמבר 1948 , חודשים ספורים אחרי הכרזת המדינה ופרוץ מלחמת העצמאות נשלח ארנס לפעילות של הארגון באירופה שמרכזו היה בפאריס בהנהגת אלי תבין וידידיו. ארנס יצא גם לשליחות קצרה בצפון אפריקה כדי לסייע ליהודים המקומיים להגן על עצמם מפני פרעות הערבים.  באלגי'ר ובקזבלנקה ניסה להקים ללא הצלחה תא של ארגון בית"ר והתייאש מהר. בעמוד 28 הוא טוען שסתם "בזבז שם את זמנו"….ונשאלת השאלה איפה הדבקות במטרה? ארנס שב לארץ והתיישב ברמת רזיאל עם קבוצת יוצאי בית"ר מאמריקה ושם הכיר גם את אשתו לעתיד, מוריאל איזנברג.        

לאורך הספר ניכרת אצל משה ארנס מרירות מסוימת מהיחס של השמאל הישראלי ובעיקר של הממסד של אותה תקופה לאנשי הימין הישראלי.  נדגיש את העימות החריף שהיה בין בן גוריון למנחם בגין, את מחלוקות הקרדיט על מרד גטו וורשה, דרך פרשת אלטננה והמנויים המפלים במגזר הציבורי. בספר זה מספר ארנס שסרב להצטרף לרשימת חרות לכנסת  כי הוצע לו על ידי הרמטכ"ל דאז צבי צור לעמוד בראש הוועדה לאנרגיה אטומית IAEC . הוא התאכזב שלא קבל בסופו של דבר את המינוי בגלל סרובה של גולדה מאיר. בעמוד 52 הוא כותב "היא אמנם לא הכירה  אותי אישית אבל ידעה מה היו פעילותי בארגונים פוליטיים… " יתכן שהסירוב הזה של גולדה הוא ששינה את מסלול חייו והיא אלצה אותו להיכנס אל כורחו לחיים הפוליטיים ולתנועת החרות.

עם נצחונו של מנחם בגין  בבחירות 1977 קיווה ארנס להתמנות לשר בכיר אך שוב התאכזב כאשר בגין העדיף לצרף לממשלתו מטעם המפלגה את דוד לוי…בעמוד 58 הוא כותב:" בגין העדיף את דוד לוי ממוצא מרוקאי ותושב עיירת הפתוח בית שאן"… בעמוד 161 כותב ארנס כאשר יצחק שמיר מינה שוב את לוי לשר חוץ:"אין אני חושב שדוד לוי מתאים להיות שר החוץ". ושוב בעמוד 189 הוא מותח עליו בקורת נוקבת באומרו כי " להתמנות לשר חוץ וסגן רוה"מ אינו מוכיח בהכרח על כישורים".  זאת היא בוודאי התבטאות מתנשאת ולא במקומה וזכור לנו העימות בין שניהם וכן "נאום הקופים" הזכור לשמצה. עם זאת, יש לומר כי בדיעבד התברר כי דוד לוי, למרות שלא ידע לדבר אנגלית שוטפת כארנס שלט בשפה הצרפתית וגם כאוטודידקט היה בעל ראייה מפוכחת ושקולה שמנע לעיתים החלטות קיצוניות בממשלה ואף פתר בדרכים דיפלומטיות משברים שונים לרבות עם ארה"ב.

ארנס שהיה בזמנו מאוד מקורב לשמיר והיה לצידו לאורך הדרך במחנה אחד בליכוד ראה במנוי של לוי כניעה של שמיר לתכתיבים של דוד לוי ובסופו של דבר וגם בגלל   מניעים עקרוניים אחרים זה הוביל אותו להתפטר מהממשלה. באותו ענין, יש להזכיר את התעקשותו של דוד לוי למנוי אריאל שרון לשר על ידי רוה"מ בנימין נתניהו.  

בתחילת דרכו הפוליטית מונה ארנס בסופו של דבר ליושב ראש ועדת חוץ ובטחון. קריירה של עשייה מדינית מורכבת ואחראית שהובילה אותו במהלך השנים ועד 2003 להיות חבר כנסת, שגריר בארה"ב, שר חוץ, שר בלי תיק לענייני מיעוטים, ולשלוש קנדציות לא רצופות כשר ביטחון.

 הקריירה הפוליטית המזהירה של משה ארנס שזורה עם אירועים היסטוריים ופרשיות בתולדות המדינה. הוא שרת  בשבע ממשלות והיה בין מקבלי ההחלטות בין היתר בתקופת האינתיפאדה הראשונה, מלחמת המפרץ הראשונה, בפרשת קו 300 , בנסיגה הראשונה בלבנון, בהחלפת מחבלים ואסירים, בפרשת פולארד ועוד אירועים רבים ומבצעים גורליים שעליו היה להחליט עליהם בקור רוח ובשקול דעת. 

בעת כהונתו כשגריר ישראל בארה"ב בתקופת משבר בין שתי המדינות. ארנס מגלה כי ניהל התכתבות בקודים עם רוה"מ בגין בגלל האזנות והדלפות. כאשר פורסמו מסקנות וועדת כאהן על מחדלי מלחמת לבנון הראשונה ופרישתו של אריאל שרון הופתע ארנס לקבל מידית את תפקיד שר הביטחון. הוא מספר שנאלץ בדחיפות לעזוב את השגרירות בוושינגטון לידי סגנו בנימין נתניהו. בעמוד 91 הוא כותב: " הוא עשה עבודה מצוינת והמלצתי עליו בפני מנחם בגין ויצחק שמיר שהוא ימונה לשגריר במקומי. הם חשבו שהוא מדי צעיר וחסר ניסיון מספיק כדי למלא תפקיד כה חשוב בדיפלומטיה הישראלית. לא הסכמתי לדעתם והם הציעו את מאיר רוזן ואין ספק כי הייתה זו בחירה טובה." בהמשך, מספר ארנס כי רבים טוענים שהודות לו הצליח נתניהו לכהן כראש ממשלה כבר ב-1996 ויש עד היום רואים בו "פטרונו" של נתניהו. ארנס כותב על כך: " ברור כי כשוריו הגדולים ויכולותיו של נתניהו הפכו אותו לדמות פוליטית מובילה בישראל גם אם הוא לא ממונה על ידי לחבר בצוות השגרירות ב-1982".

נציין כי בכריכה לספר זה כותב רוה"מ נתניהו בין היתר:" האוטוביוגרפיה ברורה, מעמיקה ומהמנה. היא משקפת היטב את האיש הצנוע שהקדיש את כל חייו לביטחון, לעם היהודי ולמדינה היהודית. זה הוא ספר חשוב."

אכן מדובר בספר חשוב המגולל את מפעל חייו של מהנדס אווירונאוטיקה יהודי שנולד בליטא , גדל ולמד בארצות הברית ושרת בצבאה, והפך ברבות הימים לדיפלומט ולפוליטיקאי, ולדמות מכובדת ונערצת של מערכת הביטחון הישראלית.

בהחלט  ספר מרתק וחובה לקריאה.      

       Moshe Arens – In defense of Israel- The Brookings Institution Press- Washington, D.C. 216p.

 

פורסם לראשונה: אוגוסט 2018

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am

Close