התראות

מנצלת הזדמנות: איראן בוחנת את פיתוחי הנשק שלה

איראן כמו איראן יודעת לנצל משבר להזדמנות - בחינת הנשק שפיתחה במשך שנים בתעשיות השונות שלה בזמן אמת אל מול הנשק המערבי • הנהנים האפשריים: חיזבאללה, חמאס והח'ותים
שיתוף
צבא איראן במפגן יכולות
צבא איראן במפגן יכולות

עניינים

הנהגת המשטר האיראני וכלי התקשורת במדינה ממשיכים ל"חגוג" את הפלת המל"ט האיראני, לפזר איומים וללעוג לנשיא ארצות הברית טראמפ. מעבר להשלכות המדיניות של התקרית והשפעתן האפשרית על המזרח התיכון ועל היחסים בין איראן וארצות הברית, יש לשים לב ליכולות ההגנה האווירית שהצליחה איראן לפתח בכוחות עצמה.

מעבר לזאת, בעלי חסותה של איראן בתימן מפגינים – באור ירוק איראני- יכולות משופרות בתחום תקיפת מתמשכת של  יעדים אסטרטגיים סעודים (ריכוזי כוחות, שדות תעופה, מתקני התפלת מים ותשתיות של תעשיית הנפט) באמצעות מל"טים ו"טילי שיוט".

(קריקטורת הלועגות לטראמפ ומאדירות את הפלת המל"ט) [1]
(קריקטורת הלועגות לטראמפ ומאדירות את הפלת המל"ט) [1]
המתיחות הגואה בין איראן לבין ארצות הברית מאפשרת לאיראן לבחון בזמן אמת ולמבצע את המערכות הצבאיות שפתחה בתחומים שונים במשך השנים במסגרת היערכותה להתמודד באופן א-סימטרי עם יכולותיה העדיפות של ארצות הברית בתחום הימי והאווירי. במסגרת זו ניתן לראות את המיקוש שפגע במכליות הנפט במפרץ הפרסי, המיקוש בים האדום ואת השימוש הגובר בזירות שונות של מל"טים תוקפים וסירות נפץ (לא מאויישות, אותם מפעילים החות'ים בתימן נגד חילות הים של איחוד האמירויות וסעודיה ומטרות אסטרטגיות סעודיות).

חילות הים והאוויר של משמרות המהפכה ובני חסותם בעיראק, תימן, סוריה ולבנון צוברים ניסיון קרבי רב בהפעלת מערכות נשק שונות בעיקרן ללוחמה א-סימטרית. ניסיון מצטבר זה עלול לבוא לידי ביטוי בסבבי עימות עתידיים בין ישראל לבין "חזבאללה" וארגוני הטרור הפלסטיניים בדרום – החמא"ס והג'האד האסלאמי – הכפוף לחלוטין למרותה של איראן ועלול לפעול על פי הנחייתה גם בעיתוי לא נוח לתנועת החמא"ס.

https://jcpa.org.il/article/%d7%aa%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%a1%d7%99%d7%94-%d7%90%d7%aa%d7%92%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%99%d7%98%d7%97%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%9b%d7%9c%d7%9b%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%95/

המל"ט  (RQ-4A Global Hawk) האמריקני הופל, לטענת חיל האוויר של משמרות המהפכה,  באמצעות מערכת ההגנ"א האווירית 3 Khordad מתוצרת עצמית. המערכת שגרה בלילה טיל קרקע אוויר בעל הנעה עצמית לעבר המל"ט ויירטה אותו – לטענת איראן בשטחה ולטענת פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM) במרחב האווירי הבינלאומי. המערכת האיראני דומה למערכת הרוסית Buk-M2 ונחשפה בתערוכה שקיימו משמרות המהפכה באמצע 2014 בנוכחות המנהיג ח'אמנהאי[2]. בעת חשיפתה דווח כי היא מסוגלת ליירט מטרות בטווח 50 ק"מ וגובה 25 ק"מ, בהמשך דווח כי הטווח המכסימלי של המערכת הוא 75 ק"מ, בעקבות שדרוג המערכת ושילוב בה של טיל הנ"מ ציאד 2 Sayyad-2)).

(המנהיג ח'אמנהאי בהצגת מערכת ההגנ"א 3 ח'רדאד לידו מפקד זרוע האוויר חאג'יזאדה)
(המנהיג ח'אמנהאי בהצגת מערכת ההגנ"א 3 ח'רדאד לידו מפקד זרוע האוויר חאג'יזאדה)

יתכן וזרוע האוויר של משמרות המהפכה יירט את המל"ט נוכח ההגדרה החד-צדדית המרחיבה שלו את     Tehran Flight Information Region (FIR) כמרחב זיהוי של ההגנא האווירית (ADIZ). המשך אכיפה של ADIZ על ידי משה"מ עלול להקשות על איסוף המודיעין (דוגמת הצילום של ספינה מהירה של חיל הים של משה"מ מנתקת מוקש מגוף המכלית שהותקפה)  של ארצות הברית בעת מתיחות והסלמה ולהקשות על וושינגטון לספק הוכחות לפעילות האיראנית נגד מרחב השיט במיצרי הורמוז.

להפלת המל"ט האמריקני קדם ניסיון איראני  כושל ליירט מל"ט אחר באמצע יוני 2019. CENTCOM דיווח כי איראן ניסתה ליירט באמצעות טיל כתף 7 – SA (סטרלה) מל"ט תצפית ואיסוף מודיעין מסוג "MQ-9 Reaper" שעקב אחרי אחת המכליות שנפגעו.  משרד ההגנה האמריקני גם ייחס לאיראן יירוט (תחילת יוני) מל"ט מאותו סוג בתימן באמצעות סוללת  סובייטית של  טילי SA-6 (""Gainful) שנמכרה לאיראן ולתימן.

החות'ים  (אנצאראללה) בתימן באמצעות מדריכים מאיראן ומ"חזבאללה" לבנון הגבירו לאחרונה את קצב שיגורי המל"טים בעיקר מסוג התוקפים וטילים מסוגים שונים נגד מטרות של סעודיה והקואליציה הערבית (בשטחה ובשטח תימן). המטרות לעברן משוגרים המל"טים הן שדות תעופה, תשתיות נפט, תשתיות אסטרטגיות וריכוזי כוחות ובסיסים. ב-19 יוני טענו החות'ים כי שגרו "טיל שיוט"  לעבר תחנת הכוח "אלשוקיק" במחוז גיזאן בסעודיה ואף פרסמו תצלום אוויר של האזור הסעודים [3].  מצידם דיווחו,  כי הטיל נפל סמוך למתקן להתפלת מים "אלשוקיק" סמוך לחוף הים האדום בלא שגרם לנפגעים או לנזק.

החות'ים  הדגישו במיוחד כי זהו טיל השיוט השלישי שנורה על ידם (הראשון שוגר –  3 דצמבר 2017- לעבר תחנת הכוח הגרעינית בארכה באבו ט'אבי    ; והשני ב-12 יוני השנה נגד ש"ת התעופה הבינלאומי באבהא, סעודיה).  איחוד האמירויות הכחישה בשעתו כי תחנת הכוח הותקפה. מקטעי וידאו שפרסמו החות'ים לגבי שיגור טיל השיוט הראשון נראה כי שוגר טיל שיוט איראני שהוא גרסה מקומית שלטיל השיוט הסובייטי לטווח ארוך KH-55 . לא ברור באיזה טילי שיוט השתמשו בשני השיגורים האחרונים, אך יתכן כי מדובר בסוג חדש.  הסעודים מצידן ציינו כי הצליחו ליירט מספר מזל"טים חות'ים,

(תמונה שפרסמה ההסברה הקרבית של החות'ים לגבי תקיפת תחנת הכוח "אלשקיק" בסעודיה[4])
(תמונה שפרסמה ההסברה הקרבית של החות'ים לגבי תקיפת תחנת הכוח "אלשקיק" בסעודיה[4])
תימן ממשיכה לשמש כשדה הניסוי העיקרי של איראן להפעלת ובדיקת מערכות נשק חדשות בעיקר בתחום הלוחמה הא-סימטרית הימית והאווירית. החות'ים – באמצעות מדריכיהם האיראנים (כח קדס) ומקרב חזבאללה – משכללים ומשפרים בהדרגה את יכולתיהם לפגוע בצורה מדוייקת באתרים צבאיים ותשתיות אסטרטגיות בסעודיה באמצעות כלי טיס וספינות מהירות.

יכולות אלה,  אותן צוברים האיראנים ובני חסותם,  יכולות להיות מועתקות לזירות אחרות ובעיקר במהלך סבבי עימות עתידיים בין "חזבאללה" וארגוני הטרור הפלסטינים לבין ישראל. עימות כזה יכול לפרוץ גם כתוצאה מעימות שעשוי לפרוץ בין ארה"ב לבין איראן במפרץ הפרסי על רקע המשך ההסלמה ובחינת הגבולות של איראן המנסה להחלץ מהמשבר הכלכלי העמוק הפוקד אותה בעקבות הסנקציות האמריקניות והתמעטות ייצוא הנפט מתחומה.

[1] https://twitter.com/RNvwORuDELJkT8t/status/1142829219124252672  ;   https://twitter.com/EnglishFars/status/1143028815209357312

[2] https://twitter.com/Malek_alamdar/status/1142327756220522497

[3] https://www.youtube.com/watch?v=swYGFu4RRZM

[4] https://www.almshhadalyemeni.net/118219/

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close