
האיום המרכזי הוא אינתיפדת ירי, לא אינתיפדת סכינים | "הגל הנוכחי של הטרור לא בהכרח יימשך באותם ממדים, אך האיום קיים – במיוחד מצד חמאס המבקש להצית אינתיפדת ירי וחבלה באזורים שבהם הרשות הפלסטינית שולטת באופן רופף", כך אומר תא"ל (במיל') יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומי שכיהן בעבר כראש חטיבת המחקר באמ"ן, בסקירה קצרה במכון.
לדבריו, בניגוד לגל הקודם שהתאפיין בפיגועי סכינאות בודדים, חמאס וגורמים אסלאמיסטיים קיצוניים – בהשראת אידיאולוגיות כמו של דאע"ש – דוחפים כעת לטרור מתקדם יותר: ירי, מטענים ופעולה מאורגנת. "יש להבחין בין אינתיפדת סכינים לאינתיפדת ירי – מדובר באופי שונה של טרור", מדגיש קופרווסר.
"צריך להיות כנים – גם שירותי המודיעין שלנו לא מצליחים לטפל ביעלות מספקת בבעיה ולהגיע לכל המקורות. במיוחד באזורים שבהם שליטת הרשות הפלסטינית נחלשת, והוואקום מנוצל על ידי חמאס", הוא מזהיר.
קופרווסר מביע ספק ביכולתו של המאבק בהסתה ברשתות החברתיות לפתור את הבעיה: "פייסבוק הוא מגבר, לא שורש. הבעיה עמוקה יותר – אינדוקטרינציה מתמשכת שמלמדת שכל פעולה נגד ישראל לגיטימית. זה האתגר האמיתי".
לדבריו, ייתכן שצמצום תקציבי לרשות הפלסטינית ייצור תג מחיר כלשהו על ההסתה, אך ספק אם יהיה בכך שינוי ממשי. "רק מסר תקיף מהמערב, שיתייצב בגלוי לצד ישראל וידרוש מהרשות לעצור את ההסתה – עשוי להתחיל תהליך של שינוי. אבל גם אז, אין ודאות שזה ישפיע בטווח הנראה לעין". בסיכום דבריו, הוא הדגיש כי "בטווח הקרוב – צפויים לצערנו פיגועים נוספים. אבו מאזן לא בהכרח מעוניין להלהיט את הגזרה, אך הוא לא מונע את האווירה שמובילה לפיגועים. האתגר הוא לשבור את הדינמיקה האידיאולוגית – לא רק להגיב לאירועים".