התראות

להגיב למתקפה של איראן או לא להגיב: האם זו השאלה?

התגובה למתקפה צריכה להיות המשך פעולות יזומות ישראליות המכוונות נגד איראן בשטחה ומחוצה לו.
שיתוף
קריקטורה
(Amjad Rasmi/Arab News/Asharq Al-Awsat)

תוכן העניינים

לאור המתקפה האיראנית על ישראל, מתנהל דיון האם ישראל צריכה להגיב או לא להגיב לפעולה של איראן. מה שחסר בדיון הוא העובדה שהתקיפה האיראנית היא למעשה "תגובה" לפעולה ישראלית משוערת שחיסלה את סגל הפיקוד של כוח אל-קודס בסוריה.

הסיבות בעד ונגד מתקפת תגמול ישראלי מתמקדות בסוגיית ה"הרתעה", מושג שנמדד למעשה התנהגותית ולכן דורש הערכה פסיכולוגית.

המצדדים בתגובה מיידית נגד איראן טוענים כי בלעדיה תיחלש ההרתעה הישראלית, בעוד שהמתנגדים טוענים כי עצם ההגנה הישראלית המוצלחת היא הפסד לאיראן וטוב אם נמנע כעת מתגובה ישירה. שאלת ההרתעה מתעלמת מהעובדה שהתקיפה האיראנית נועדה, מנקודת מבטם, ליצור לעצמם הרתעה; להניא את ישראל מתקיפות עתידיות נגד דמויות ונכסים איראניים. לכן אסור לנו לתת להם פרס וחייבים להיות נחושים בדרכנו.

השאלה האמיתית שיש לשאול היא האם המתקפה האיראנית תצליח או לא תצליח להפחית את ההסתברות לפעולות צבאיות ישראליות בעתיד. מבחינה פסיכולוגית, שאלת ההרתעה נמדדת בהתנהגות הנראית לעין. המשך פעולות יזומות ישראליות המכוונות נגד איראן בתוך איראן ומחוצה לה יהוו עדות לכך שאיראן לא הצליחה להשיג הרתעה במתקפה הנוכחית שלה. וזאת למעשה תהיה התגמול הכי יעיל שישראל יכול לאמץ.

ההתמקדות במתקפת נגד ישירה עכשיו כתגמול נגד איראן בניגוד להמשך פעולות ישראליות קיימות להחלשת איראן מחמיצה את הנקודה ומתעלמת מה- "תמונה הגדולה" מבחינת ישראל. המדד להצלחה הישראלית בסיכול התקיפה האיראנית הוא האם ישראל תמשיך או לא תמשיך במדיניות הצבאית הנוכחית שלה נגד איראן-כלומר המשך פעולות יזומות כמו שראינו בדמשק נגד מפקדי כוח אל-קודס.

בהתחשב בהצלחתה של ישראל נגד התקיפה האירנית, יש לראות בכל פעולה איראנית עתידית בתגובה ליוזמות ישראליות מוצלחות כעדות לכישלון במטרה המוצהרת של איראן בתקיפה להרתיע את ישראל. יכולתה של ישראל להתגונן מפני התקפות איראניות מאפשרת לה להמשיך ולהרתיע את איראן מיעדיה הצבאיים והפוליטיים נגד ישראל.

בשורה התחתונה מדובר בסוגיה קונספטואלית, כאשר אלה שמצדדים בתגובה מיידית רואים אותה כהכרחית על מנת לשמר את ההרתעה של ישראל ואלו שמצדדים בתגובה עמומה ולא מיידית רואים זאת אחרת.

המתקפה האיראנית לא הייתה הפתעה. המנהיג העליון של איראן הצהיר על כוונותיו במספר הזדמנויות והוכרז עליה כ"עונש" על ההפצצה הישראלית על המתחם האיראני בדמשק שהרגה כמה מפקדי כוח אל-קודס. בחינה קונספטואלית, התנהגותה של איראן היא "תגובה" ליוזמה ישראלית וכזו מתוארת בצורה הטובה ביותר כ"מתקפת נגד" ולא כ"מתקפה". מתקפת הנגד הזו נועדה בבירור "לשלוח מסר" לישראל ש "…מטרתה לחזק את ההרתעה של איראן" נגד ישראל, וזאת לפי "אל-ג'זירה".

המושג "הרתעה" מוגדר בסקירת נאט"ו כ"…איום הכוח על מנת להרתיע יריב מלנקוט בפעולה לא רצויה." בעוד שהפעולה של איראן הייתה ניסיון להרתיע את ישראל מהתקפות עתידיות נגד אנשי איראן ונכסיה, מה אמורה להיות התגובה היעילה ביותר של ישראל בעקבות פעולותיה של איראן? כמובן, המשך הפעולות הצבאיות ועסקים כרגיל.

מדיניות הפעולות הישראליות נגד איראן היא קודם כל כדי לסכל אסטרטגיה איראנית (ברוב דרך שלוחיה) שמטרותיה להחליש את ישראל. אם לשפוט על פי אופי המתקפה האיראנית הנוכחית נגדנו, הפעולות הישראליות גרמה לבהלה איראנית ודחפה אותה למקום שבו היא נאלצה להגיב בעוצמה, ואולי בצורה נמהרת. בעוד שישראל תרצה לצמצם את ההסתברות למתקפה איראנית עתידית, חשוב הרבה יותר מבחינה אסטרטגית להמשיך ליזום ולסמן נכסים האיראניים כמטרות ראויות. אם ישראל אכן תמשיך במדיניות זו, המתקפה האיראנית שחווינו לא תשיג את מטרתה. זה אמור להיות יותר חשוב ויותר מעשי מפעולת תגמול ראוותנית מיידית.

פרדיגמת ה"תגובה" שכמה גורמים ישראלים דוגלים בה מניחה שמטרת האסטרטגיה הישראלית היא למנוע מתקפת נגד איראנית, כאשר למעשה המטרה היא למנוע התקפות יזומות מצד איראן מכל מקור—הן מלבנון והן מתימן ומסוריה, עירק או תימן אבל בסופו של דבר המטרה העליונה היא למנוע מאיראן יכולת גרעינית . תגובה ישראלית במטרה לצמצם מתקפה איראנית אפשרית בעתיד תהיה יעילה רק אם איראן תאבד מוטיבציה להגיב לפעילות יזומות צבאיות ישראליות. הסבירות שזה יקרה הוא עניין של הבנה נכונה ומדידה מדויקת של החשיבה האיראנית.

כל עוד שישראל מסוגלת להגן על עצמה ביעילות מפני פעולות תגמול איראניות עתידיות, המשך האסטרטגיה שלה ליזום הרתעה מונעת נגד אינטרסים איראניים, כפי שעשתה עד כה, מבלי לנקוט בפעולת "תגמול" פורמלי נראית נכונה.

האינטרס הישראלי עשוי להיות לחזק ולהעמיק את הברית האזורית שתמכה בישראל במהלך מתקפת איראן ולהימנע מפעולות שעלולות להתפרש כ"תגמול" על שטח איראן, פעולה שעלולה לטרפד חיזוק היחסים עם בעלי ברית פוטנציאלים. במקביל, המשך המדיניות הנוכחית ובפעולות המכוונות נגד אינטרסים איראניים, כפי שנתמכו על ידי רוב ממשלות המערב, יהיה הגיוני ותעבוד נגד מטרתה המוצהרת של איראן, כלומר למנוע פעולה ישראלית יזומה נגדה בעתיד. אבל יותר חשוב, היא תהיה מרכיב מרכזי בכל תוכנית לסכל שאיפות הגרעין של איראן ולסיים לתמיד את משטר האייתולות.

פורסם ב-ערוץ 7

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close