התראות

ירדן וישראל קיימו מגיעים להרגעת הרוחות – מועצת הווקאף דחתה אותם

המתיחות החדשה בהר הבית מצטרפת למגמת ההסלמה על גבול הרצועה לקראת הבחירות בישראל ופרסום תוכנית השלום האמריקנית החדשה • חשש במערכת הביטחון הישראלית כי יו"ר הרש"פ יגביר את הלחץ הכלכלי על רצועת עזה כדי לדרדר את המצב הביטחוני
שיתוף
פלגי "ההתנגדות" הפלסטינית בהודעה משותפת: "אנו מזהירים את הכיבוש מפני המשך פשעיו נגד מסגד אל-אקצא והמוראבטין שבו-לא נעמוד חסרי אונים מול ההתקפות הנמשכות עליו-האויב נושא באחריות המלאה לכל הצעדים הציונים העושקים ועליו לשאת בהשלכות לכך.
פלגי "ההתנגדות" הפלסטינית בהודעה משותפת: "אנו מזהירים את הכיבוש מפני המשך פשעיו נגד מסגד אל-אקצא והמוראבטין שבו-לא נעמוד חסרי אונים מול ההתקפות הנמשכות עליו-האויב נושא באחריות המלאה לכל הצעדים הציונים העושקים ועליו לשאת בהשלכות לכך.

עניינים

בימים האחרונים מתרבים הסימנים כי גורמים נוספים מצטרפים למגמה של חמאס להסלים את המצב הביטחוני לקראת הבחירות בישראל וגם לקראת פרסום "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ האמורה להתפרסם אחרי הבחירות.

הרש"פ וירדן החליטו להטיל למערכה את חומר הנפץ הקבוע ששמו  מסגד אל-אקצא, שהינו מרשם בדוק לעורר את רגשות המוסלמים בכל העולם כדי להביא להתססת השטח בחודשים הקרובים ולנסות ולקבע את שליטתם בהר הבית כדי לטרפד את תוכנית "עסקת המאה" האמריקנית.

לצורך כך הורחבה, בהסכמת ממשלת ירדן, מועצת הווקף האסלאמי בהר הבית והוכנסו אליה לראשונה נציגים רשמיים של הרש"פ ותנועת הפת"ח.

המועצה הזו פצחה בקמפיין שקרי כי ישראל מתכוונת להקים בית כנסת בחלק המזרחי של הר הבית ברחבת שער הרחמים והחלה להתסיס את הרוחות בדרישה לשפץ את המבנה של שער הרחמים(באב אלרחמה-בערבית) ולהקים בו בית תפילה מוסלמי ובכך להפר את הסטטוס קוו במקום.

המתחם של שער הרחמים סגור בצו משפט בשנים האחרונות מכיוון שהתנועה האסלאמית שהוצאה מחוץ לחוק נהגה לבצע בו פעילות לאנשיה. השבוע הביאה מועצת הווקף האסלאמי מתפללים למקום וקיימה בו תפילה ובכך הפרה את צו הסגירה כתוצאה מכך סגרה המשטרה את השערים למקום.

ההתנגשויות בין המתפרעים המוסלמים בהר הבית לבין כוחות המשטרה הביאו לעשרות מעצרים ויום שישי הקרוב אמור להיות יום מבחן בעקבות הקריאה של ארגון חמאס לכל המוסלמים להגיע לשטח הר הבית.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה השוהה בקהיר פרסם ב-20 בפברואר הודעה לבצע פיגועים בכלל האירועים בהר הבית על הניסיון של הפלסטינים לשנות את הסטטוס קוו בשער הרחמים : "אני קורא ל"התנגדות" ול"לוחמים" להגן על מסגד אלאקצא בכל הדרכים האפשריות" אמר הניה.

כל פלגי "ההתנגדות" הפלסטינים פרסמו ב-21 בפברואר קריאה להסלמה שבה נאמר: "ירושלים ומסגד אלאקצא הם "קו אדום", כל שינוי במצב יביא להפיכת השולחן על ראש הכובשים הציונים, אנו קוראים להסלים את העימות עם הכובש בכל האדמה הכבושה".

עפ"י גורמים בכירים ברש"פ, ממשלת ירדן קיימה מגעים עם ממשלת ישראל כדי להביא להרגעת הרוחות בהר הבית, אך מועצת הווקף המוסלמי החדשה איננה מתכוונת לחזור בה מכוונתה לשנות את הסטטוס קוו במקום ולשפץ את מבנה שער הרחמים כדי להפוך אותו לבית תפילה מוסלמי.

ביומיים האחרונים החלו מאות מוסלמים להתפלל ברחבה הסמוכה לשער הרחמים ואף פרצו 3 פעמים את השערים והמנעולים בכניסה למבנה של השער.

כך הפך הנושא של שער הרחמים למוקד חיכוך חדש בהר הבית בין ישראל לירדן והרש"פ, אין עד כה סימנים שמועצת הווקף המוסלמי מתכוונת לחזור בה מכוונתה לשפץ את מבנה שער הרחמים ונראה שהיא ממתינה לקבל הנחיות מירדן ומהרש"פ בנושא.

 

המתיחות על גבול הרצועה

המתיחות החדשה בירושלים ובהר הבית מצטרפת למתיחות על גבול רצועת עזה, שם גוברת בימים האחרונים ההסלמה של יחידות "ההטרדה הליילית" אשר מתעמתות עם חיילי צה"ל על גדר הגבול באופן יומיומי. ב-20 בפברואר חודש גם שיגור בלוני התבערה מרצועת עזה לעבר עוטף עזה בניגוד להבנות הרגיעה.

בגבול הרצועה נמשכת המגמה של חמאס להסלים את רף האלימות באמצעות השלכת רמונים ומטעני חבלה לעבר חיילי צה"ל על גדר הגבול, השבוע נפצע לוחם צה"ל כתוצאה מפיצוץ מטען חבלה בקרבתו וטנקים של צה"ל הגיבו בירי לעבר שתי עמדות של חמאס.

עליית רף האלימות נובעת מהאכזבה והתיסכול בקרב הנהגת חמאס מהמשך המצב הכלכלי הקשה. אין שינוי מהותי במצב בכל הקשור להסרת המצור, שיחות התיווך שיזמה מצרים בין פת"ח לחמאס נכשלו, מחריף הקרע בין חמאס לתנועת פת"ח וגם המחלוקות בין ארגון חמאס לארגון הג'יהאד האסלאמי שמגלה עמדות לוחמניות ורצון להתעמת צבאית עם ישראל.

המצב בשטח הוא נפיץ ובכיר חמאס פתחי חמאד הזהיר ב-20 בפברואר כי סבלנותם של הפלסטינים פקעה מהסחבת שנוקטת ישראל ואיים כי ארגונו יסלים את צעדות השיבה ויפרוץ את הגבולות עם ישראל.

חשש נוסף במערכת הביטחון הישראלית הוא מפני הצעדים שבהם עומד לנקוט יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, בעקבות החלטת הקבינט הביטחוני הישראלי ליישם את "חוק הקיזוז" ולמנוע העברת סכום של כ-500 מיליון שקלים מכספי המסים של הרש"פ בגלל המשך הקצבאות שהיא משלמת למשפחות המחבלים ו"השהידים".

עבאס הודיע כי הרש"פ תסרב לקבל את כל כספי המיסים משיראל בתגובה להחלטת הקבינט. ברש"פ מגבשת כעת צעדי תגובה נוספים שיכללו כנראה הגשת תלונות למוסדות האו"ם ולבית הדין הבינלאומי בהאג.

גורמי הביטחון בישראל חוששים שבתגובה ינסה מחמוד עבאס להתסיס את המצב הביטחוני ברצועת עזה ולדרדרו.

עיתון "אל-אח'באר" הלבנוני פירסם ב-21 בפברואר דיווח מפי גורמים ברש"פ כי הנהגת הרש"פ החליטה ללחוץ על ישראל באמצעות תשלום המשכורות לפקידים ברצועת עזה כדי לסבך את המצב ההומניטארי שלול לדחוף לעימות צבאי עם ישראל, עוד נמסר בדיווח שהרש"פ עלולה גם לעכב את תשלום המשכורות לפקידיה בשטחי הגדה כדי להפעיל לחץ על ישראל.

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close