התראות

החמאס מלקקת את פצעיה

שיתוף
רעיון הפדרציה של חמאס // יוני בן מנחם
רעיון הפדרציה של חמאס // יוני בן מנחם

עניינים

עפ"י מקורות ברצועת עזה, הנהגת תנועת חמאס ברצועה מודאגת מאוד מההתפתחויות האחרונות ביחסיה עם מצרים. זאת לאחר הודעת שר הפנים המצרי מג'די עבד אלע'פאר שהאשים אותה בשבוע שעבר בסיוע לתנועת "האחים המוסלמים" להתנקש בחייו של התובע הכללי המצרי השאם ברכאת.

חששה של הנהגת התנועה מבידודה של רצועת עזה, שמצרים מחזיקה את המפתח אליה באמצעות מעבר רפיח, התגבר עוד יותר לאחר שהתברר בימים האחרונים כי המגעים לנורמליזציה ביחסי ישראל טורקיה הגיעו למבוי סתום.

משמעות הדבר לגבי חמאס היא כי לא יהיו שום הקלות במצור על רצועת עזה ולא ייבנה שום נמל ימי שאותו תכננה חמאס להציג ביחד עם טורקיה כהישג מדיני חשוב שהינו תוצאה ישירה של מבצע "צוק איתן".

תנועת חמאס נזהרת עתה מאוד שלא לתקוף את מצרים בעקבות הודעת שר הפנים המצרי כדי שלא להחריף את המתיחות עוד יותר, היא מהלכת בין הטיפות וטוענת כי ההאשמות המצרים נובעות מיריבויות בין משרד הפנים המצרי לבין המודיעין הכללי המצרי שמקפיד על שמירת קשר רציף עם תנועת חמאס גם בעיתות משבר.

העיתון "ראי אליום" דיווח ב-10 במרץ כי הנהגת חמאס פועלת לרצות את מצרים מחשש כי היא תגביר את החנק על הרצועה כדי לערער את יציבות שלטונה. בכירי התנועה בקטאר היו בימים האחרונים בקשר עם בכירי המודיעין הכללי המצרי בקהיר והפצירו בהם לשמוע את הסברי התנועה לגבי ההתנקשות בחיי התובע המצרי הכללי השאם ברכאת.

ואכן, ב12 במרץ יצאה משלחת של חמאס בראשות מוסא אבו מרזוק, סגן ראש הלשכה המדינית וחברים נוספים בהנהגה כמו מחמוד א-זהאר, ח'ליל אלחיה, עמאד אלעלמי ונזאר עוודאללה, למצרים לפגישה עם  בכירי המודיעין המצרי כדי לדון עמם בהאשמות על חלקה של חמאס בהתנקשות בחיי התובע הכללי המצרי.

 

מתיחות עם תנועת פת"ח

בתוך כך גובר המתח בין תנועת חמאס לתנועת פת"ח בעקבות איומיו האחרונים של בכיר פת"ח ג'בריל רג'וב על תנועת חמאס וההחלטות האחרונות של המועצה המהפכנית של פת"ח בעניין רצועת עזה.

פת"ח מאשימה את חמאס בהכשלת שיחות הפיוס ביניהן שהתקיימו בדוחא ומאיימת בנקיטת צעדים חריפים נגדה.

אחת האפשרויות הנדונות כעת בצמרת פת"ח היא כי הרש"פ תכריז על רצועת עזה כ "מחוז מורד" דבר שיעניק לה לגיטימציה לקרוא לתושבי הרצועה להפיל בכוח את שלטון חמאס.

חמאס חושדת כי התבטאויות בכירי פת"ח נגדה מתואמות עם השלטון המצרי.

עזאם אלאחמד, בכיר פת"ח האחראי על תיק הפיוס עם חמאס, גילה, לפני כמה ימים, כי הוא הזהיר את הנהגת חמאס במהלך השיחות בדוחא מפני הכוונה המצרית להאשים את התנועה בהשתתפות בהתנקשות בתובע הכללי המצרי.

בחמאס טוענים כי העובדה כי ידע על כך מראש מעידה על שת"פ של פת"ח עם מצרים נגד חמאס.

בחמאס זועמים על כך שבכירים מתנועת פת"ח אצו לאמצעי התקשורת המצריים, מיד לאחר שפורסמו האשמותיו של שר הפנים המצרי, גינו את התנהגותה של תנועת חמאס ודרשו ממצרים לנקוט סנקציות נגדה.

בחמאס רואים בכך נסיון ציני של פת"ח לנצל את מצוקתה כדי לבודדה מבחינה מדינית באמצעות מדינה ערבית גדולה כמו מצרים.

 

יחסי חמאס עם הליגה הערבית

הגיבוי שנתנה הליגה הערבית בקהיר בסוף השבוע למדינות המפרץ, כשאימצה את ההחלטה להכריז על ארגון חזבאללה כארגון טרור, מדאיגה מאוד את חמאס, היא חוששת שמצרים תיזום בליגה מהלך דומה כלפיה.

חששה של חמאס גובר בעקבות בחירתו ב-10 במרץ של אחמד אבו אלע'יט, שר החוץ המצרי לשעבר למזכ"ל החדש של הליגה הערבית במקומו של ד"ר נביל אלערבי.

אחמד אבו אלע'יט, שהיה נאמנו של הנשיא חוסני מובארכ במשך שנים רבות, מוכר בעולם הערבי כמתנגד גדול של תנועת "האחים המוסלמים" ושל חמאס.

בחירתו של אבו אלע'יט לתפקיד מהווה מכה נוספת לחמאס, לתנועת "האחים המוסלמים" ולקטאר התומכת בהן ושגם התנגדה למינויו לתפקיד המזכ"ל.

בעבר התבטא אבו אלע'יט בחריפות נגד חמאס, לאחר שפעילי חמאס מוטטו את גדר הגבול עם מצרים ב 2008 הצהיר אבו אלע'יט כי "מצרים תקטע את רגליו של כל מי שינסה לפרוץ את גבולותיה".

אבו אלע'יט גם הגן פומבית על ישראל במהלך מבצע "עופרת יצוקה" נגד החמאס בעזה ב2008  כשהודיע כי "לישראל יש את הזכות להגן על עצמה".

בתנועת חמאס, שהינה גורם אזורי חשוב, חוששים כי אבו אלעי'ט שייכנס לתפקידו ב-1 ביולי ינצל אותו כדי לחסל עמה חשבונות בזירת הליגה הערבית.

 

ההתפתחויות האחרונות מגבירות את מצוקתה של תנועת חמאס והן עלולות להחריף את המתיחות לאורך גבול רצועת עזה עם ישראל.

אם תנועת חמאס תרגיש שהיא עומדת עם גבה אל הקיר וכי היא מתקשה לתמרן מבחינה מדינית היא עלולה ליזום פיגועים משטח הרצועה או ירי רקטות כדי להסיט את תשומת הלב ממצוקתה ולנסות לפרוץ באלימות את המבוי הסתום המדיני בכל הקשור להסרת המצור ושיקומה המקרטע של רצועת עזה.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am

Close