התראות

הראיון המלא עם הגנרל אנטואן לחד-לשעבר מפקד צד"ל

פנחס ענברי מראיין את הגנרל אנטואן לחד
שיתוף

תוכן העניינים

 

היינו רוצים לקבל את נקודת המבט שלך על הגורמים לחוסר היציבות בלבנון, איך לדעתך המצב יתפתח?

"לבנון היא מדינה מאוד קטנה עם שכנה  כמו סוריה, ולכן אנחנו חשופים לבעיות. ישנם בעיות של ריבונות, מדינתנו חלשה, אין לנו כוח צבאי. אבל האזור כולו נכנס לבעיות- עיראק, הפלסטינים ובוודאי גם סוריה.  בלבנון מפלגות רבות הפועלות בחסות מדינות אחרות: החיזבאללה והנשיא לאחוד- שמקבל הוראות מסוריה ואיראן. "

מה לגבי האינטרסים של סוריה בלבנון? האם הסורים רוצים את רמת הגולן או האם האינטרס המרכזי שלהם הוא לבנון ולא הגולן?

"סוריה אף פעם לא הכירה בלבנון כמדינה עצמאית מאז הוקמה ככזאת ב-1918. עד היום אין שגריר סורי בביירות. סוריה אף פעם לא הכירה בנו. סוריה מרגישה מופלית לרעה בשרטוטי הגבולות של הסכם סייקס-פיקו, אף פעם לא הייתה מדינת "סוריה" עם הגבולות הנוכחים שיש כיום עם לבנון אלא "בילאד אל שאאם" (מה שמכונה "סוריה הגדולה".)  הנשיא חאפז אל אסאד רצה לשנות זאת. עוצמתו הייתה לא צבאית אלא מכוח בעלי בריתו. הוא כרת ברית עם איראן. הוא נכנס ללבנון עם ברכתם של ארה"ב וישראל ונשאר שם 29 שנים עד לרציחתו של חרירי. לפעמים הסורים רצו את כל לבנון, ולפעמים חלקים- הבקעה והצפון. סוריה לא נכנסה ללבנון בשביל רמת הגולן אלא בגלל שארה"ב וישראל אפשרו זאת.

כעת לבנון דורשת בית משפט בינלאומי וסוריה לא מרוצה מכך ותעשה הכול כדי למנוע זאת. הם מפעילים את כל הכוחות שיש להם  כמו חיזבאללה, אמאל, הנשיא לאחוד (שהוא אחד משלהם) ואת מעט הנוצרים התומכים בו. סוריה מפחדת מבית המשפט הבינלאומי כי אז ייחשף מה קרה וכל הפוליטיקאים והתקשורת ילמדו את מה שהציבור כבר בעצם יודע, כלומר מי באמת ביצע את הרציחות. סוריה אולי יצאה מלבנון מבחינה צבאית אך לא מבחינה פוליטית. הם השאירו מאחורה את אלה שהזכרתי קודם ועל כן האי יציבות בלבנון.

יש כאלה שמציעים לסוריה את הגולן בתמורה לניתוק מגעיה עם איראן. האם זה יהיה מספיק בשבילה?

לא. הגולן בשבילם הוא טעם המוות. אם ילחמו בשבילו- הם יאבדו את המשטר, ואם יעשו שלום בשבילו אז אותו הדבר- המשטר יופל. אם ילחמו על הגולן- ישראל תפיל אותו ואם תעשה הסכם שלום- האופוזיציה תפיל אותו. הכללת הגולן תשים את דמשק בסכנה שכן היא נמצאת בטווח הארטילריה של ישראל. הם יודעים מראש כי סוריה תפסיד במלחמה וגם את משטרו של אסאד. אם ינסו "לשחרר" את הגולן, דמשק היא במרחק של רק 40 ק"מ. צריך להבין מה מעניין את אסאד היום, אסאד הוא עלאווי, העלאווים הם חלק מהשיעים. השיעים כיום הם 11% מהאוכלוסיה בסוריה והם בשלטון. הם יודעים שנשק האופוזיציה מכוון כלפיהם. העלאווים הרגו 30 אלף מהאופוזיציה בחמאה וחומס ואף אחד בעולם אפילו לא הזכיר זאת. הם יודעים שברגע שהם מפציצים את הגולן, משטרו של אסאד יעלם. הוא אומר שהוא רוצה במשא ומתן אבל אינו יכול לסכם שום דבר, במקום זה הוא נאבק עד אחרון הלבנונים.

עכשיו בעניין איראן, האם אתה חושב שנוכחות איראן בלבנון היא חזית מול אירופה או מול ישראל בלבד?

זוהי לא חזית מול אירופה ולא מול ישראל. חומייני עשה את המהפכה שלו ורצה להפיץ אותה לכל העולם השיעי. בלבנון הם ייסדו את החיזבאללה שיום אחד היא תהפוך למדינה חומייניסטית. סוריהגם היא תומכת בעניין מפני שהיא גם מדינה שיעית. הם רוצים שמשנתו של חומיני תופץ. לנסראללה אין סיכוי להפוך את לבנון לשיעית, הוא אומר שהוא רוצה להפוך אותה לכזאת בצורה דמוקרטית. כלומר דרך ילודה.

שמענו דיבורים על הפיכת לבנון למדינה פדראלית. האם זה מעשי?

לבנון קטנה מידי בשביל קנטונים.

גם שוויץ קטנה…

אי אפשר להשוות. המצב מסובך בלבנון. אפשר למצוא מקומות שבהם חלקי האוכלוסיה התמזגו אלה באלה  , ואי אפשר לפרק אותם, הם די מאוחדים. רוב הסונים, הנוצרים ורוב הדרוזים תומכים בבית משפט הבינלאומי ובעצמאות לבנונית מוחלטת. השיעים ועוד מספר אישיים לבנונים נמצאים לבד. אינני יודע מדוע עאון איתם. הוא השתנה. למרות זאת, ואם להיות מעשיים, אפשר לראות שבאזורים הסונים- הסונים דומיננטיים וכך גם באזורים הנוצרים והדרוזים.

מה צריכות המעצמות כארה"ב ואירופה וישראל לעשות כדי לייצב את המצב בלבנון?

הם צריכות לעשות כל מה שאפשר מבחינה פוליטית משום שאינם יכולים להסכים על מלחמה נגד סוריה (או איראן) בשל ניגודי אינטרסים בתוכם. ההסכמה היא על המלחמה נגד טרור, אך טרור בא והולך ולכן אי אפשר ממש לנהל מלחמה נגד טרור. ההסכמה במלחמה הזאת היא במישור הפוליטי, כולם מסכימים על בית המשפט הבינלאומי. ישנו גם ניסיון לסנקציות כלכליות נגד סוריהואיראן אך זה לא יעבוד, שוב, בגלל ניגודי האינטרסים.

אילו צעדים אפקטיבים אפשר לקחת נגד סוריה ואיראן כדי לסיים עם הבעיה בלבנון?

סוריה ואיראן הן ראש הנחש. אם תילחמו בחיזבאללה בלבנון זה כאילו חתכת את זנב הנחש- הנחש עצמו ישוב. אף אחד לא רוצה לגעת בסוריה ואיראן ולכן המצב נשאר כמו שהוא. ראית למהסוריה מסוגלת, היא הרגה את חרירי בדרך שהרגה, (לא הרתיע אותה שהיה) ראש הממשלה וסוני. אחרי תוצאות בית המשפט הבינלאומי הסונים בסוריה ישרפו את סוריה מבפנים. הם יגמרו את סוריה.

שמענו באל ג'אזירה שמקור הבעיות בלבנון הוא איזור בעל-בק והרמל שהוא מרכז הסמים. בעצם חיזבאללה וסוריה נלחמות על שימור מקור הכנסה ענק.

יש 300 ק"מ של גבול הררי עם לבנון ואף אחד לא משגיח עליהם. אין כוחות לבנוניים היכולים לשמור על הגבול. השיעים מפוצלים בלבנון: בבקעת הלבנון, בביירות ובדרום לבנון והקשר היחיד ביניהם הוא דרך הדרוזים והנוצרים. השיעים הם רבים אבל מפוצלים. הלבנוניים יכולים להשתלט עליהם. הבעיה היא המשטר הסורי. הישראלים מבינים זאת, האמריקאיים לא. צריך לתת לרוב הסוני בסוריה את הממשלה.

אין אמון במדיניות ארה"ב?

הם לא מבינים. מה הם עשו בעיראק? כלום. מה בלבנון? רק מילים, לא יותר מזה.

אחרי המלחמה בין ישראל לחיזבאללה כוחות בינלאומיים ולבנוניים הגיעו לדרום. האם הם יכולים לעמוד במשימתם ולהעניק יציבות באזור?

"קודם כל מה שקרה בין ישראל לחיזבאללה לא הייתה מלחמה. לא יודע מה זה היה אבל בטח שלא מלחמה. יוניפיל וצבא לבנון נותנות חיזבאללה מנוח מישראל. האינטרסים שלהם בעד החיזבאללה. בלבנון 2 ממשלות- אחת של סניורה והשנייה של חיזבאללה."

האם הם מונעים מחיזבאללה מלהבריח נשק?

"לא. האו"ם הכריז שלא יפרוק את החיזבאללה מנשקו אלא רק ימנע מהופעות חמושות פומביות של החיזבאללה, כדי שלא יראו כמיליציות ברחובות אלא ישארו במחתרת. מסוכן להם להראות בפומבי."

האם זה נכון שחיזבאללה שיקם את יכולתו בעניין שיגור טילים?

ישראל יכולה להתמודד עם בעיית טילים הארוכי טווח, אך כפי שאנו רואים בעזה יש לה בעיה עם טילים קצרי טווח. כעת יש מרחק בין ישראל לחיזבאללה אז ישראל יכולה להתמודד עם המצב ביתר קלות. בתוך לבנון החיזבאללה אינם יכולים להשתמש בנשק נגד הלבנונים מפני שלכל לבנוני יש נשק משלו בבית וכך תפרוץ מלחמת אזרחים. אם זה יקרה כולם יקללו את החיזבאללה ואת אבא של החיזבאללה.

האם מלחמת אזרחים אפשרית?

כן- אבל לא הגיונית. במלחמת האזרחים שהייתה אף אחד לא ניצח, כולם הפסידו. החיזבאללה יודעים שאם יתחילו במלחמת אזרחים הם יהרסו את לבנון אבל לא ינצחו. גם מול ישראל הם חגגו ניצחון אבל הרסו את לבנון, והם יודעים שלא ניצחו במלחמה, גם ישראל לא ניצחה במלחמה. שתיהן הפסידו. למרות זאת מבחינה פוליטית ישראל ניצחה, בגלל הכוחות הבינלאומיים שבדרום ובגלל שהממשלה הלבנונית רוצה לחזור עכשיו להסכמי הפסקת האש מ1949.

האם הצבא הלבנוני מציית לממשלה?

עד עכשיו כן.

ראינו הרבה אנשים שהלכו להפגין ברחובות. עד איפה לדעתך יהיו המפגינים מוכנים ללכת? האם זה ישנה את המדינה? האם סוריה יכולה לעצור את זה?

נסראללה אמר שאם היה יודע שישראל תגיב בצורה שהגיבה לא היה חוטף את החיילים ומתחיל במלחמה. עכשיו הוא נזהר בצעדיו. הוא יודע שאם יתחיל תנועה צבאית בלבנון, זה תחילת הסוף בשבילו.  הוא יודע שהמיליונים שהתאספו באו נגד סוריה ובעד בית המשפט הבינלאומי. בית המשפט יכול לגרום לבעיות בתוך סוריה. גם הסורים יכולים לאסוף הפגנות ענקיות, יש מיליון סורים שעובדים בלבנון, ולכן מספרים אינם חשובים כאן. הוא יודע שפעולה צבאית תבטיח לו רק 20 אחוז הצלחה. נסראללה ואנשיו חכמים. אך מצד שני איראן מנוסה במשא ומתן וגם סוריה.

 ג'יימס בייקר מנסה כעת לחדש את הדיאלוג של ארה"ב עם סוריה ואיראן. האם אתה חושב שיצליח?

לא. איראן תיכנס למשא ומתן כדי להרוויח עוד זמן. ובכל הנוגע לאסד- כל המנהיגים הערביים נגדו. מצרים נגדו, ערב הסעודית וירדן- כולם נגדו. אז מה הוא (בייקר) יכול לעשות? כלום.

האם אתה חושב שהמלחמה בין ישראל לחיזבאללה תתחדש?

כן- אבל זה מסובך. אחרי כל הנזק של המלחמה הקודמת, הלבנונים יעצרו אותו. כעת חיזבאללה מסתיר את נישקו, ברגע שיחשוף אותם הלבנונים ייקחו אותם. אולי הוא ימציא משהו חדש- מי יודע מה בראשו. הוא כבר קיבל את ההחלטה למלחמה לבדו והתעלם מהמדינה, הוא לא יכול לעשות זאת שוב. הלבנונים ישברו לו את הצוואר.

 האם יש סכנה לכוחות הבינלאומיים מצד חיזבאללה או אל קעידה?

כן, בוודאי. זה כבר קרה בעבר. אך ברגע שזה יקרה זה יוצר מצב מאוד רציני עבור סוריה ואיראן. הם יואשמו במצב. זה לא דבר פשוט להרוג חיילי או"ם.

אבל האם אל קעידה מסוגלים לעשות זאת?

לא, זה לא פשוט. לבנון קטנה וכולם מכירים את כולם.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חמאס מנסה לחזור לשלטון – וישראל חייבת לגבש מפת דרכים חדשה לעזה

עודד עילם, לשעבר ראש חטיבת הפח"ע במוסד וכיום חוקר ב-JCFA, מזהיר כי חמאס מנצל את הפסקת האש כדי להשיב לעצמו שליטה בעזה, ולחזור להיות "שחקן מרכזי ביום שאחרי". לדבריו, "חמאס מינה שלושה מושלים חדשים בעזה, מגייס לוחמים ומחזיר את כוחותיו לרחובות. הם בונים מחדש את מנגנוני השליטה והאכיפה שלהם תוך כדי ההפוגה".

עילם מתאר מציאות שבה ישראל חייבת להוביל מהלך אסטרטגי חדש מול וושינגטון כדי למנוע את קריסת היציבות: "אנחנו צריכים לשבת במיוחד עם האמריקנים וליצור תוכנית קוהרנטית וחזקה ומפת דרכים למה שיקרה עם עזה בהקדם האפשרי". לדבריו, האשליה שחמאס יסכים להתפרק מנשקו ללא מסגרת ביטחונית ברורה היא מסוכנת: "זהו ארגון טרור עם מבנה צבאי ופוליטי שמנסה לשמר את עצמו מאחורי מסכה אזרחית. חמאס לא יוותר על נשקו אלא אם יקבל מדינה – וזה בדיוק הקו האדום של ישראל".

עילם מזהיר כי בהיעדר מדיניות עקבית וברורה, עזה עלולה להידרדר שוב למלחמה ממושכת: "אם לא תהיה הכרעה ברורה או מפת דרכים, חמאס יחזור לשלוט, והסטטוס קוו פשוט ימשיך להתפוצץ מחדש כל כמה חודשים".

2:02pm
המרכז הירושלמי
ד״ר דן דייקר: "ביקורי הבכירים בישראל זו לא תמיכה אמריקאית, זו שליטה"

ד"ר דן דייקר, נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי מה שהתחיל כתמיכה אמריקאית הופך כעת להשתלטות ושליטה אמריקאית באדמה של מדינת ישראל. "אנחנו רואים היום מפקדה אזרחית-צבאית אמריקאית בדרום ישראל, שמנהלת את השטח הלכה למעשה. זו הפעם הראשונה מאז הקמת המדינה שבה הדוקטרינה הבסיסית – שישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה – נמצאת בסכנה".

לדבריו, הלחץ של וושינגטון מתואם עם השותפים הערבים במטרה להניע את תוכנית 20 הנקודות של טראמפ, שמטרתה האמיתית, לדבריו, היא "לכפות על ישראל תהליך שיוביל בסופו להקמת מדינה פלסטינית, החל מעזה".

"אנחנו לא מדינת חסות של ארצות הברית ולא המדינה ה-51," הבהיר. "צריך לדעת לחבק את בעלת הברית שלנו, אבל לא לאפשר לה להחזיק אותנו. רק צה״ל יכול לפרק את חמאס – לא שום כוח בינלאומי, ערבי או אמריקאי".

2:01pm
המרכז הירושלמי
מצרים נגד ישראל – כדי לרצות את קטאר וחמאס?

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהירה מהטון האגרסיבי של קהיר כלפי ישראל. לדבריה, "ההצהרות הריקות והברברנות שיוצאות ממצרים בשבועות האחרונים מטרידות לא רק את הישראלים אלא גם מצרים כמוני, שלא רוצים לראות את מדינתנו מדרדרת למלחמה עם ישראל – לא בגלל עימות ישיר, אלא כדי לרצות את קטאר או את חמאס ותומכיו. זה לא הגיוני".

לדבריה, נקודת השיא הייתה בפסגת דוחה, כשנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כינה את ישראל "אויב". זיאדה מדגישה כי "אפילו אמיר קטאר, שעמד על הבמה באותה פסגה, לא השתמש במילה הזאת. זה היה הלם אדיר לשמוע את זה דווקא מקהיר". עם זאת, היא מציינת כי בעקבות התגובות הקשות נראה שמצרים מנסה כעת לסגת לאחור ולהבהיר כי היא רק מגינה על גבולותיה. אך זיאדה מוסיפה אזהרה ברורה: "אל תקחו את זה ברצינות. מה שאנחנו רואים בתקשורת המצרית ובדברי בכירים עדיין מטריד מאוד".

זיאדה מסכמת כי שלום ישראל-מצרים עומד בפני אתגר חמור: "שמענו את א-סיסי מאשים את ישראל ברצח עם ובטיהור אתני, ואת המודיעין המצרי מאיים במלחמה אם פליטים מעזה ינהרו לסיני. כל זה מנוגד לאינטרס המצרי בראש ובראשונה. השלום בין ישראל למצרים נראה היום שברירי יותר מאי פעם".

11:16am
המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm

Close