התראות

הצעדה הגלובלית לירושלים והקמפיין הבינלאומי לדה-לגיטימיזציה של ישראל

בשנים האחרונות מתנהל מסע תעמולה פלסטיני על סוגיית ירושלים, המתמקד במה שהוא מכנה "ייהוד ירושלים". "הוועדה האירופית המכינה של הצעדה הגלובלית לירושלים" קוראת לגורמים באירופה לבוא להביע את תמיכתם ולקחת חלק בצעדה, הצפויה להתקיים ב-30 במרץ - יום האדמה הפלסטיני, "אנו אומרים לא לציונות ולא למדינה קולוניאלית שהינה יהודית באופן בלעדי ומגיבה למאבק הלגיטימי של העם הפלסטיני הילידי בהרחבת משטר האפרטהייד".
שיתוף

עניינים

 

באמצע ינואר 2012 פרסמה הוועדה האירופית המכינה של הצעדה הגלובאלית לירושלים הזמנה לגורמים באירופה לקחת חלק בצעדה כדי להביע את תמיכתם. ההזמנה הצהירה כך:

       "אנו אומרים לא לציונות ולמדינה קולוניאליסטית שהינה יהודית באופן בלעדי ומגיבה למאבק הלגיטימי של העם הפלסטיני הילידי בהרחבת משטר האפרטהייד".

מארגני הצעדה, המתארים אותה כ"יוזמה פלורליסטית החוצה תרבויות ודתות ובעלת מצע פוליטי פשוט", בעוד שבמקומות אחרים היא תוארה כ"יוזמת מחאה אזרחית פורצת דרך ולא-אלימה", שואפים לערוך צעדות לירושלים "או לנקודות הציון הקרובות ביותר אליה", ב-30 במרץ, שבו מצוין 'יום האדמה'. ממקום מושבם באירופה הם מצהירים:

        "אנו מצטרפים ליוזמה הממשיכה יוזמות קודמות. כוונתנו היא לבנות גשר של שלום בין האזור הערבי, אירופה וחלקים אחרים של העולם".

על פי הדיווחים, הרעיון המקורי לצעדה נולד בקרב משתתפי "שיירת הסולידריות מאסיה לעזה" שהתקיימה בדצמבר 2010 וכללה פעילי שמאל רדיקאלי הפעילים נגד ישראל – כולל איש הקשר של התנועה לשחרור עזה בהודו – לצד פעילים אסלאמיסטים מרחבי אסיה.[i]

כמה ימים מאוחר יותר, הוועדה המרכזית של הצעדה, הכוללת בין 40 ל- 42 חברים, ערכה כינוס בביירות. בראש הוועדה עומד סלים אל-חוס, ראש ממשלת לבנון לשעבר הפעיל בחוגים אנטי-אימפריאליסטיים, והמשמש גם כנשיא לשם כבוד של הקמפיין הבינלאומי לסיום המצור על עזה (ICESG).[ii] נאום הסיום של המפגש הראשון הדגיש את החשיבות הפוליטית והתרבותית של ירושלים עבור הפלסטינים ועבור האנושות כולה וקרא ל"עמי העולם החופשיים" להגן על ירושלים ועל אתריה הקדושים וההיסטוריים. בנוסף הדגיש את האופי ה'לא-פוליטי' וה'מגוון' של משתתפי הצעדה ואת מחויבותם לאי שימוש באלימות.[iii]

בפגישה השנייה נבחר ד"ר ריבחי חלום לעמוד בראש הצעדה הגלובלית. חלום הוא פונקציונר בכיר לשעבר בפת"ח ובאש"ף שפרש מהם בגלל התנגדותו לשיחות השלום במדריד ולהסכמי אוסלו.[iv] המתאם של הוועדה הוא מוחמד צואלחה, אשר מילא תפקידים דומים בעבר במשטים והיה קשור גם לשיירות היבשתיות, בסגן יו"ר הקמפיין הבינלאומי לסיום המצור על עזה. בפגישה השתתפו אנשים נוספים שלקחו אף הם חלק בשיירות היבשתיות ובמשטים,[v] לרבות חבר הפרלמנט הבריטי לשעבר ג'ורג' גאלווי, ד"ר פול לארודי, אחד המייסדים של תנועת הסולידריות הבינלאומית (ISM), נציגים מאירופה, הודו וארה"ב. בפגישה הוסכם לשנות את התפיסה שהנחתה את היוזמות המוביליות הקודמות בשיירות Viva Palestina ו-Miles of Smiles ובמשטים – מ"פריצת המצור על עזה" ל"פריצת הכיבוש". חלום העריך שהגעתם של המוני אנשים מכל הכיוונים תקשה על צה"ל לבחור בתוכנית פעולה. הוא גם הדגיש שגיוס משתתפים בדרכי שלום אינו תחליף להתנגדות (מוקאוואמה).[vi]

אישיות חשובה נוספת שנכחה בכינוס הוא ד"ר מוסטפא ברגותי, חבר אופוזיציה מהרשות הפלסטינית העומד בראש "היוזמה הלאומית הפלסטינית". ברגותי מעורב מאוד בתנועת BDS ומסייע לקידומה, ויש לו קשרים רבי שנים עם גורמים המשוייכים לחוגי האחים המוסלמים באירופה.

במחצית הראשונה של פברואר 2012 החלו הוועדות הארציות בהכנותיהן, בין אם בירדן, המדינה שבה נראה כי האיגודים המקצועיים, מעוזם של האחים המוסלמים, תופסים מחדש את המנהיגות[vii]; בטורקיה, אשר בה לפי דיווחי אתר "קואליציית הצדקה" (UoG) התקיים כינוס בן יומיים על "האביב הערבי-טורקי" אשר "חקר דרכים ומנגנונים לתמיכה באלקודס ובתושביה ובפריצת המצור על תושבי עזה";[viii] בפקיסטאן, שבה ערכה התנועה המודודיסטית ג'מאעת-א-אסלאמי כינוס בנושא;[ix] או בלבנון, שבה נערכו פגישות נוספות עם גופי שמאל רדיקאלי במדינה כגון המיליציה הנאצריסטית אל-מוראביטון.[x] לפחות חלק מהפגישות נערכו במשרדי ההנהלה המקומיים של פת"ח, ולקחו בהם חלק גם נציגים של אש"ף, תנועות ג'יהאדיות כגון אנסאר אללה, ועוד.[xi] גם באיראן הוקמה וועדה מייעצת לצעדה.[xii]

הקמפיין הבינלאומי לדה-לגיטימציה של ישראל: תמונת מצב

במסגרת הקמפיין הבינלאומי לדה-לגיטימציה של ישראל כמדינת העם היהודי, הצעדה היא השלב הבא במסגרת ה"מוביליות הבינלאומית" ("פעולה ישירה"); ה"מוביליות" מחד, ותנועת החרם, משיכת-השקעות וסנקציות נגד ישראל (BDS) מצד שני, הופכות בהדרגה לשני מסלולי הפעילות העיקריים במסגרת הקמפיין. כפי שראינו בבריטניה,[xiii] אחד המוקדים הראשיים של הקמפיין כולו – מאמצים אלה נעשים בידי קבוצות שמעולם לא היו מרכזיות בפוליטיקה או בזרם המרכזי של דעת הקהל, ולפיכך הן פונות למקומות העשויים לשמשן כבסיס להכרה על-ידי הזרם המרכזי ולגיוס תומכים – העולם האקדמי, שהינו המקום הטבעי לדעות רדיקאליות ולאקטיביזם סטודנטיאלי; הקהילה המתפתחת של ארגונים לא ממשלתיים והחברה האזרחית; איגודים מקצועיים, אשר מעצם טבעם פונים יותר לחוגי השמאל; דרגים פוליטיים שונים, תקשורת המונים ומוסדות דתיים בנושאים מסויימים.

כמה גורמים תרמו לקידום המאבק הפוליטי:

  • "מסלול דרבן", אשר עלה לפני השטח בספטמבר 2001 בכינוס העולמי נגד גזענות, אפליה על רקע גזעי, שנאת זרים וצורות אחרות של אי-סובלנות, שנערך ביוזמת האו"ם ואשר בו הואשמה ישראל בביצוע שואה. פורום מקביל של ארגונים לא-ממשלתיים הוליד את "הצהרת ה-NGO" המכנה את ישראל מדינת אפרטהייד ומאשימה אותה בביצוע טיהור אתני בעם הפלסטיני.[xiv]
  • התחזקותו של האסלאמיזם הסוני באירופה והמעבר לשלב הפוליטי במחצית השנייה של שנות ה-90 של המאה ה-20; האביב הערבי אשר הוביל לעלייתו המהירה של האסלאמיזם הסוני ברחבי המזרח התיכון, ובמיוחד "האחים המוסלמים" שעד עתה השיגו כוח רב בתוניס, מצרים, כוויית, מרוקו, לוב ותימן; ובה בעת, מעורבותן הגוברת של קטאר וטורקיה התומכות בקידום אסלאמיזם הסוני בפוליטיקה האזורית והבינלאומית.
  • הדרך שבחרו פת"ח והרשות הפלסטינית בחודשים האחרונים, הכוללת ניסיונות לעקוף את הסכמי אוסלו ולהשיג הכרה בינלאומית בדרך לעצמאות.
  • אקטיביזם גובר של גורמי שמאל רדיקאלי ברחבי העולם, במיוחד (אך לא רק) של חוגי האנרכיסטים. פעילות זו אף מתגברת לאור המשבר הפיננסי העולמי.
  • המשך התפתחותה של המדיה החברתית המקלה על יצירת קשרים והקמת קואליציות.

התוצאה של כל אלו היא התרחבות המעגלים של אותן קואליציות והתחזקות תפקידו של המרכיב האסלאמיסטי, במקביל למעורבות מוגברת של פת"ח ובכירים פלסטינים הפועלים למען אותן מטרות. מחקר של המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, העומד לראות אור, חושף כיצד תנועת BDS מתקבלת בזרועות פתוחות על-ידי ארגונים באירופה הקשורים לאחים המוסלמים מצד אחד, אך גם על-ידי הפת"ח והרשות הפלסטינית מצד שני. נראה כי שני הצדדים החלו להגביר את מאמציהם בכיוונים הפוליטיים-אזרחיים של המאבק מיד לאחר מבצע "עופרת יצוקה" בעזה בסוף 2008 ותחילת 2009.

בשנים האחרונות מתנהל קמפיין פלסטיני בסוגיית ירושלים המתמקד ב"ייהוד ירושלים". כמה נושאים קשורים הועלו לאחרונה במה שנראה כעיתוי מתואם בין אישים מובילים ברשות הפלסטינית, החמאס והאחים המוסלמים, לקראת הצעדה הבינלאומית.

ביום שישי, 24.2.12, העביר אסמאעיל הנייה את דרשת יום שישי ב"אל-אזהר" שבקהיר (צעד משמעותי בפני עצמו). במסגרת הדרשה אמר הנייה:

       "שילמנו בדם רב כדי לשמור על ירושלים ערבית ומוסלמית. האביב הערבי גיבש את הרעיון האסלאמי על סיפה של ירושלים." [xv]

באותו סוף שבוע נפגשו הוועדות הבינלאומית של "הצעדה הגלובלית לירושלים" בירדן, ובקטאר נערכה ועידת הליגה הערבית להצלת ירושלים. מאידך, בועידה בקטאר ניכרו הבדלי הגישות בין חוגי הפת"ח והחוגים האסלאמיסטיים כאשר עבאס קרא לערבים ולמוסלמים לבוא לבקר בירושלים, בעוד שהחמאס והשייח' קרצ'אוי, מנהיגם הרוחני של אנשי האחים המוסלמים, הצהירו שמוסלמים שאינם פלסטינים לא יורשו לבקר בירושלים כל עוד היא מוגדרת "תחת כיבוש". עובדה זו גרמה למחלוקת בין הצדדים ושרים ברשות הפלסטינית מבקשים כעת מקרצ'אוי לבטל את ה"פתוה" הזו.[xvi]

כרגע קשה להעריך את תוצאותיהן המעשיות של ההכנות לצעדה, ואולם, כמה מאפיינים בולטים שלה משקפים את המבנה הנוכחי של הקמפיין הבינלאומי לדה-לגיטימציה של ישראל:

  1. עבור רוב המשתתפים בקמפיין, הרעיון של "אי-אלימות" אינו מחליף את המאבק האלים נגד ישראל אלא בא לפעול לצידו.
  2. גוברת השתתפותם של חוגים אסלאמיסטיים-סונים התורמים ממשאביהם ומיכולת הארגון שלהם, והם מרגישים מעוּדדים מעלייתם בעקבות האביב הערבי. מצד שני, פת"ח, אש"ף והרשות הפלסטינית מגבירים גם הם את מעורבותם, באופן רשמי ובלתי רשמי, זאת במסגרת העידוד לכל מה שמוגדר על-ידם כמאמץ אזרחי ובלתי אלים.
  3. חוגי המשתתפים בקמפיין מתרחבים לשוליים וכוללים כעת יותר נציגי ג'יהאד בצד האסלאמיסטי, יותר נציגים של הימין הקיצוני באירופה מאשר בעבר, ומשתתפים ממדינות חדשות.
  4. נטיות אלו ומסגרת הקואליציות שממנה בנוי הקמפיין מובילים מצד שני למחלוקות הולכות וגוברות בין המשתתפים.

ד"ר נורמן פינקלשטיין, אחד המבקרים הקולניים ביותר של ישראל ברחבי העולם, הצהיר לאחרונה שתנועת ה- BDS היא "כת" וכי האנשים המנהלים אותה אינם ישרים. הוא סיים את דבריו באומרו:

       "לפחות היו כנים לגבי הדבר שאתם רוצים באמת – 'אנו רוצים לחסל את ישראל וזוהי האסטרטגיה שלנו להשיג זאת'".[xvii]

* אהוד רוזן מתמחה באסלאם פוליטי מודרני ומתמקד באידיאולוגיה וההיסטוריה של האחים המוסלמים במזרח התיכון ומדינות המערב. הוא התגורר בלונדון במשך חמש שנים בעת לימודיו לתואר דוקטור בלימודי אסלאם ומזה"ת באוניברסיטת לונדון. כיום הוא משמש כחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומרצה באוניברסיטת בר-אילן.

i] https://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/html/ipc_e146.htm

[ii] https://gm2j.com/main/arabic/2012/01/31/%d8%a7%d9%84%d8%a8%d9%8a%d8%a7%d9%86-%d8%a7%d9%84%d8%ae%d8%aa%d8%a7%d9%85%d9%8a-%d9%84%d9%85%d8%a4%d8%aa%d9%85%d8%b1-%d8%a7%d9%84%d9%84%d8%ac%d9%86%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d9%85%d8%b1%d9%83%d8%b2%d9%8a/

[iii] https://gm2j.com/main/arabic/2012/01/31/%d8%a7%d9%84%d8%a8%d9%8a%d8%a7%d9%86-%d8%a7%d9%84%d8%ae%d8%aa%d8%a7%d9%85%d9%8a-%d9%84%d9%85%d8%a4%d8%aa%d9%85%d8%b1-%d8%a7%d9%84%d9%84%d8%ac%d8%a7%d9%86-%d8%a7%d9%84%d8%af%d9%88%d9%84%d9%8a%d8%a9/

[iv] https://drhalloum.com/web/%D9%85%D9%86-%D9%86%D8%AD%D9%86

[v] For background of the Viva Palestina / Gaza Lifeline land convoys and flotilla movement, see https://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&TMID=111&LNGID=1&FID=378&PID=0&IID=7745

[vi] https://www.alfjrnews.com/content/%D8%B1%D8%A8%D8%AD%D9%8A-%D8%AD%D9%84%D9%88%D9%85-%D8%B1%D8%A6%D9%8A%D8%B3%D8%A7-%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%8A%D8%B1%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%AF%D8%B3-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%8A%D8%A9 ;https://www.aljazeera.net/news/pages/674970c1-84b9-49e2-a900-2685599ea749

[vii] https://gm2j.com/main/arabic/2012/02/04/%d8%b1%d8%a6%d9%8a%d8%b3-%d9%85%d8%ac%d9%84%d8%b3-%d8%a7%d9%84%d9%86%d9%82%d8%a8%d8%a7%d8%a1-%d9%8a%d8%b5%d8%af%d8%b1-%d8%aa%d8%b5%d8%b1%d9%8a%d8%ad%d8%a7-%d8%b5%d8%ad%d9%81%d9%8a%d8%a7-%d8%ad%d9%88/

[viii] https://humanityvoice.net/news_details.php?id=7587

[ix] https://gm2j.com/main/blog/2012/02/03/the-asian-committee-members-meet-in-karachi-for-the-gmj/#more-280 ;https://www.memri.org/report/en/0/0/0/0/0/0/6069.htm

[x] https://www.elnashra.com/news/show/437825/%D8%A7%D9%84%D8%AD%D8%B5-%D8%A5%D8%B7%D9%84%D8%B9-%D9%88%D9%81%D8%AF-%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%AD%D9%85%D9%84%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%84%D9%8A%D8%A9-%D9%84%D9%85%D8%B3%D9%8A%D8%B1%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%AF%D8%B3-%D8%B9%D9%84

[xi] https://www.alwatanvoice.com/arabic/news/2012/02/07/246237.html

[xii] https://english.farsnews.com/newstext.php?nn=9010176198

[xiii] https://www.jcpa.org/text/Mapping_Delegitimization.pdf

[xiv] https://www.ngo-monitor.org/article/ngo_forum_at_durban_conference_

[xv] https://www.alresalah.ps/en/index.php?act=post&id=216

[xvi] https://www.eurasiareview.com/29022012-pa-urges-top-cleric-to-annul-jerusalem-fatwa/

[xvii] https://vimeo.com/36854424

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm

Close