התראות

הפסגה הערבית – בריחה מן המציאות

סיכום הפסגה ה-30 בטוניסיה • מי בא ? מי יצא מן האולם ? ובעיקר התחושה שהרלוונטיות איננה עוד
שיתוף
הפסגה הערבית ה-30 בטוניסיה - בריחה מהמציאות
הפסגה הערבית ה-30 בטוניסיה - בריחה מהמציאות

עניינים

הפסגה השנתית של מדינות הליגה הערבית נערכה הפעם בטוניסיה ב- 30 במרס. רק 13 ראשי מדינות הגיעו מתוך 22. בין המנהיגים הנעדרים ניתן היה למצוא את עומר אל בשיר ועבד אל עזיז בוטפליקה מנהיגי סודאן ואלג'יריה, הנמצאים בעיצומו של משבר המאיים להדיחם מן השלטון. לעומת זאת מלך סעודיה, סלמאן וא-סיסי נשיא מצרים הגיעו – מה שתרם בכל ליוקרתה של הוועידה שנתכנסה על רקע מלחמות אחים וסכסוכים חמורים בעולם הערבי.

הליגה הערבית בה חברים כל מדינות ערב הוקמה ב-1945 ע"י הבריטים, שהתכוונו לשמור, באמצעותה את  השליטה וההשפעתה באזור וגם לסייע בפיתוח כלכלתן. אלא שבריטניה הגדולה ירדה מנכסיה ואיבדה את מקומה במזרח התיכון ומדינות ערב לא מצאו את דרכן לפיתוח ולדמוקרטיה אלא גלשו להפיכות צבאיות, דיכוי עמיהם ומלחמות אחים.

האחדות הערבית שהערבים כה מרבים לדבר עליה הפכה לחוכא ואטלולא. מגמה זו התעצמה בעקבות אירועי מה שכונה "האביב הערבי" ב- 2011 שהשאיר אחריו מלחמות אזרחים בסוריה, בלוב ובתימן והתגלגל בחזרה לשלטון צבאי במצרים. מדינות ערב לא השכילו לטפל בבעיות אלה והמשברים הלכו וגברו על רקע אינטרסים מנוגדים ותחרות בין השליטים. הן אפילו לא הצליחו להגיע לשיתוף פעולה כלכלי משמעותי שהן כה זקוקות לו.

פסגות מנהיגי ערב הפכו יותר ויותר לבלתי רלוונטיות והיו למעין מפגש של החלפת דעות מאחורי הקלעים או אפילו התנצחויות מגוחכות במליאה בין ראשי המדינות שהמפורסמת ביותר ביניהן הייתה החלפת עלבונות בין עבדאללה מלך סעודיה לקדאפי נשיא לוב במליאת הוועידה ב- 2009.

אומנם בסופה של כל פסגה מתפרסמת הודעה המציגה את עמדותיהם של המנהיגים על ענייני השעה, אבל אלה אינן אלא פשרות שנועדו למנוע פגיעות במנהיג זה או אחר ובכל מקרה אינן מלוות בהחלטות ובמנגנון לביצוע.

פסגת טוניס הנוכחית התכנסה ימים ספורים לאחר שהנשיא טראמפ הודיע על הכרתה של ארה"ב בריבונות ישראל בגולן וללא ספק היה בכך רמז עבה על דעתה    של ארה"ב על הפסגות של מנהיגי ערב.

התנהגותם של ראשי מדינות ערב בפסגת טוניס הוכיחה, גם כן, כי לגביהם קודמים האינטרסים הלאומיים על פני האחדות וכי אינם מסוגלים להתאחד ולטפל במשברים החמורים המכים בהם. אמיר קטר, שהגעתו הפתיעה את המשתתפים על רקע המשבר עם סעודיה ומצרים, עזב את טקס פתיחת הפסגה וחזר לארצו, מבלי לשאת את נאומו המתוכנן, אחרי דבריו של מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אלע'ייט שגינה מפורשות את התערבותם של איראן וטורקיה במדינות ערב. הוא אף הזכיר וגינה את רצועת הביטחון שרוצה טורקיה להקים לאורך גבולה בתוך סוריה. נראה שהאמיר ראה בדברים אלה פגיעה ביוקרתו בהיותו בעל ברית קרוב של טורקיה וביחסים טובים עם איראן בניגוד למרבית מדינות ערב.

מלך סעודיה יצא מן האולם בטקס הפתיחה לפני נאומיהם של מזכ"ל האו"ם  אנטוניו גוטרש ושרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגרני, שהיה ידוע, כי יתייחסו למצב ההומניטרי בתימן שהאחריות עליו מוטלת על סעודיה והאמירויות.

הפסגה נמשכה שעות ספורות בלבד אחרי שהמנהיגים הגיעו לטוניסיה עוד באותו יום. הכל חששו כי המשברים בעולם הערבי יפוצצו אותה. מלך סעודיה שהיה מודע היטב לסיכונים, הגיע לטוניס הבירה יומיים קודם לביקור רשמי, אבל נראה שכוונתו הייתה לשלוט על סדר היום של האירוע בתיאום עם נשיא טוניסיה כדי שהאינטרסים של ארצו לא יפגעו. נראה שגם לחץ על נשיא מצרים סיסי להגיע שכן זה האחרון חשש מהפגנות של ארגוני זכויות האדם נגדו. הוא השתכנע ובא והתרכז בנאומו בצורך להתלכד למאבק בטרור.

מלך מרוקו לעומת זאת לא הגיע שכן קיים נתק בין סעודיה למרוקו על רק פרישתה של האחרונה מהקואליציה הערבית בהובלת סעודיה נגד תימן והצהרת סעודיה נגד מדיניות מרוקו לגבי סהרה המערבית. אכן המשברים החמורים לא הגיעו אפילו לכלל דיון. העימות בין סעודיה, לקטר לא היה על סדר היום כמו גם לא החזרת סוריה לליגה שמעמדה הוקפא על רקע מלחמת האזרחים וכסאה נשאר ריק.

מכל מקום ההודעה המסורתית של הפסגה כוללת 19 סעיפים שבראשם התייחסות ארוכה לישראל על כל חטאיה וגם נזיפה לארה"ב. ההודעה פותחת בגינוי חד משמעי להכרת ארה"ב בריבונותה של ישראל בגולן וקובעת שהיא בטלה ומבוטלת. כן היא מדגישה את מרכזיותה של הבעיה הפלסטינית ביחס לאומה הערבית.

השלום באזור מוצג כהחלטה אסטרטגית ערבית מבוססת על יוזמת השלום הערבית/סעודית ועל כל ההחלטות האו"ם למיניהן. השלום חייב לכלול הקמת מדינה עצמאית פלסטינית בגבולות 1967 ובירתה מזרח ירושלים. כל צעדי ישראל בשטחים בטלים ומבוטלים.

ההודעה מדגישה את זהותה הערבית של ירושלים המזרחית ומגנה חד משמעית "צעדי ישראל ליהוד ירושלים" כולל בהר הבית ואירועי שער הרחמים. קטע מיוחד מוקדש לגינוי הכרת ארה"ב בירושלים כבירת ישראל.

ההתעכבות הארוכה והמפורטת על הנושא הפלסטיני, שהייתה מקובלת בעבר, באה ללא ספק להתריס בפני הפרשנים למיניהם, בישראל ובמערב, שבשנים האחרונות חוזרים וטוענים כי הבעיה הפלסטינית חדלה מלהיות נושא מספר אחד בעולם הערבי. זאת  בשל הצורך של מנהיגי ערב להתרכז בענייני פנים בעקבות ההתקוממויות ב- 2011.

איראן תופסת מקום שני בהודעה מיד אחרי הנושא הפלסטיני. היא מואשמת בהתערבות בענייניהם הפנימים של מדינות ערב ופגיעה בביטחונן, בהסתה בין עדתית (שיעים נגד סונים) ובחימוש מיליציות, שהן ארגוני טרור, הפועלות בכמה ממדינות ערב. פעולות אלה, קובעת ההודעה, נוגדות את השכנות הטובה ואת המשפט הבינלאומי ואיראן נדרשת להוציא את המיליציות ממדינות ערב. כמו כן ההודעה כוללת קטע מיוחד לגינוי איראן על שיגור טילים מייצור איראני לעבר סעודיה (הכוונה כמובן לירי של החות'ים).

לאחר מכן מכילה ההודעה התייחסויות לסדרה של נושאים שונים כגון הכיבוש ע"י איראן של שלושה איים במפרץ השייכים לאמירויות, הצורך בהסדרים בלוב ובסוריה, הצורך לשמור על שלמות עיראק ששטחים בצפונה נכבשו ע"י טורקיה. גם מוזכרת הדאגה לשלמותה של לבנון שחוות שבעה עדין לא הוחזרו לה ע"י ישראל. אפילו מוזכרת דאגה  לסומליה שהפכה למדינה כושלת.

עוד בהודעה מגוון של נושאים כמו הדגש על כך שהאסלאם הוא דת של שלום ואין לקשר אותה עם טרור.

שיתוף הפעולה הכלכלי בין מדינות ערב שהיה נושא חשוב בעבר ולא התממש מוזכר בקצרה ונראה יותר כמס שפתים מאשר רצון לקדם בעיה מורכבת.

ההודעה היא למעשה אינוונטר קצר של חלק מן הבעיות שאיתן מתמודדות מדינות ערב ללא שום מאמץ או רצון להיכנס לעובי הקורה ולנסות להתמודד איתן.

יתרה מכך מה ערכם של הדברים החמורים שנאמרו על ישראל והבעיה הפלסטינית כאשר ישראל מקיימת קשרים בצורה זו או אחרת עם מרבית מדינות ערב, שלום חוזי עם מצרים וירדן, קשרי ביטחון הדוקים עם סעודיה ומדינות המפרץ, ביקורי משלחות ספורט ושרים באבו דאבי, ביקור רה"מ נתניהו בעומאן, קשרי תיירות עם מרוקו וטוניסיה. ללא ספק הגיע הזמן לבדיקה מחודשת של יחסי ישראל ערב. רק שר החוץ של האמירויות העז להתייחס לנושא.

המשתתפים מיהרו לחזור לארצם עוד באותו ערב. התקשורת הערבית סיקרה את האירוע בקצרה ויום אחד אחריה הפסגה נראתה כאילו לא הייתה. מנהיגי ערב אפילו לא היו מסוגלים לקבוע את מקום ומועד הפסגה השנתית הבאה.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am
המרכז הירושלמי
‏האם צרפת באמת יכולה להכריז על הקמת מדינה פלסטינית? ‏

הכרזתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון על הכרה במדינה פלסטינית עוררה תגובות חריפות. השגריר לשעבר עו"ד אלן בייקר וסא"ל (במיל') מוריס הירש מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, טוענים כי המהלך מנוגד למשפט הבינלאומי ולחתימות ההסכמים בין ישראל לאש"ף. "ההנהגה הפלסטינית לא עומדת באף אחד מהקריטריונים הבסיסיים להכרה במדינה", כתבו בדו"ח משפטי, "ביניהם גבולות מוגדרים, שלטון מתפקד ויכולת לקיים יחסים דיפלומטיים". הם גם מזכירים כי ההכרה במדינה פלסטינית מחוץ למו"מ ישיר פוגעת בתוקף של הסכמי אוסלו.

הירש לא חסך ביקורת גם כלפי ישראל: "אנחנו יכולים להתלונן על מקרון, אבל קודם כל נדרשת הצהרה ברורה מהממשלה – יהודה ושומרון הם שלנו, ולא תקום לעולם מדינת טרור ממערב לירדן". לדבריו, סירובה של ישראל לנקוט בצעדים משמעותיים בשטח הוא זה שמאפשר למהלכים החד-צדדיים לפרוח. השניים מזהירים כי גם אם למהלך אין תוקף משפטי מיידי, הוא יעניק רוח גבית לחמאס, יפגע בסיכוי לעסקת חטופים, ועלול להביא להפסקת מימון אונר”א – שכן "מדינה אינה זכאית לסיוע לפליטים". לדבריהם, מדובר בהצגה דיפלומטית ריקה, שמאיימת על יציבות האזור.

 
10:31am
המרכז הירושלמי
אם לא נכריע בעזה — ניכנס למלכודת בינלאומית
יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מצביע על סכנה אסטרטגית ביוזמה הסעודית-צרפתית להקמת מדינה פלסטינית. "התקשורת הערבית בקושי מדווחת על כך", טוען בן מנחם. לדבריו, "סעודיה דוחפת את זה כבר שנה, גם בזירה הערבית וגם במערב, וזה צריך להדליק לנו אור אדום. אף אחד ביו"ש או עזה לא מאמין שזה באמת יקרה, ממש כמו ההכרזה של ערפאת ב-1988". מבחינתו, הפתרון ברור: "ישראל צריכה להחיל ריבונות ביהודה ושומרון ולהרחיב את ההתיישבות בלי להתמהמה".

בעניין רצועת עזה, בן מנחם נחרץ: "הטלת מצור רק תכניס את ישראל למצור מדיני חמור יותר. אין מנוס מהכרעה צבאית — כיבוש מלא של הרצועה וטיהור השטח ממחבלים". עם זאת, הוא מדגיש שיש לפעול גם בזירות אחרות: "הובטח שנחסל את הנהגת חמאס בחו"ל — בפועל כמעט ולא קרה כלום. נכון שיש מגבלות בטורקיה ובקטאר, אבל כל הנהגת חמאס עושה גם עסקים, והמוסד יודע לצוד אותם במדינות אחרות". בן מנחם חותם בקריאה חד-משמעית: "ישראל צריכה ללחוץ על ארה"ב לפעול להקפאת המיליארדים שזורמים לחמאס".

10:27am
המרכז הירושלמי
חוקרת מצרית: "מצרים חוששת מהפליטים בעזה יותר ממלחמה עם ישראל"

בעוד עזה מתפוררת מבפנים ומסעירה את הזירה הבינלאומית, מצרים שומרת על שקט מתוח בגבול הדרומי. דליה זיאדה, חוקרת מצרית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, חושפת כי מאחורי התמיכה הפומבית של קהיר בפלסטינים, שולט פחד עמוק מהצפת סיני בפליטים, או גרוע מכך, בלוחמים חמושים מחמאס. לדבריה, "מצרים רואה בעזה איום ביטחוני ממשי, לא מתוך חמלה אלא מתוך אסטרטגיה קרה שמעדיפה יציבות פנימית על סולידריות ערבית".

בישראל גוברת הדאגה מהתמרונים המצריים, במיוחד על רקע הדיווחים על התחמשות מצרית מוגברת ותיאום עם סין ורוסיה. זיאדה מצביעה על שינוי אסטרטגי עמוק: "קהיר מתרחקת מהבריתות המערביות, ובראשן ארה״ב, ומתקרבת לגוש המזרחי. זה כבר לא רק איום אזורי, אלא שינוי כללי המשחק בזירה הדיפלומטית של המזרח התיכון".

1:01pm
המרכז הירושלמי
חיזבאללה על הקצה, וצה"ל נערך: "אם טהראן תבקש, הם ייכנסו ללחימה"

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר בכיר באמ"ן, מזהיר כי חיזבאללה ממשיך בהכנות צבאיות – כולל הכנת "בנק מטרות" – למקרה שאיראן תפעיל אותו. "זה לא קרה עדיין, אבל זה עלול לקרות", אמר. במקביל, נריה מציין כי פירוק הנשק מהמחנות הפלסטיניים בלבנון, שתוכנן ל-15 ביוני, ככל הנראה יתעכב – וצה"ל כבר נערך בשטח עם תגבור של שתי חטיבות בצפון.

12:09pm

Close