התראות

הבחירות הפנימיות בחמאס

שיתוף

תוכן העניינים

נושא הבחירות הפנימיות בחמאס מעורר עניין רב באמצעי התקשורת הערביים נוכח ההתקרבות בין חמאס למצרים, החלשות תנועת "האחים המוסלמים" העולמית והצעדים שהנשיא האמריקני החדש דונלד טראמפ מתכוון לנקוט נגד האסלאם הקיצוני ונגד איראן.

אם יתלקח עימות צבאי רציני בין ארה"ב לאיראן, אמור הדבר להביא למתקפת רקטות וטילים משולבת על ישראל מצד חזבאללה בלבנון ומצד חמאס ברצועת עזה. מאז שתנועת חמאס נוסדה ב-14 בדצמבר 1987 הוא קיימה עשרה סבבים של בחירות פנימיות,בתחילה התקיימו הבחירות למוסדות התנועה כל שלוש שנים ואח"כ שונה הדבר לבחירות כל ארבע שנים.

הבחירות הפנימיות מתקיימות בתהליך חשאי. תנועת חמאס מאוד מקפידה על העיקרון הזה. היא מגדירה את עצמה כ"תנועת שחרור", לה אויבים רבים, שאורבים לה והמחפשים כל דרך לחדור למוסדותיה ולהשפיע על תוצאות הבחירות. לכן, רק כשיסתיים תהליך הבחירות הפנימיות, שכבר החל לפני כמה שבועות, תמסור חמאס הודעה רשמית על תוצאותיהן.

כיצד מתקיימות הבחירות?

הבחירות מתקיימות עפ"י תקנון פנימי שקבעה וועדה מיוחדת של התנועה, הבחירות מתקיימות בארבעה מעגלים: בבתי הכלא בישראל, ברצועת עזה, בגדה המערבית ובפזורה הפלסטינית. האזורים הגיאוגרפים האלה מחולקים לאזורי משנה,מי שזוכה במרבית הקולות באיזור המשנה הופך להיות חבר בגוף המנהלי אשר בוחר את המועצה המייעצת של התנועה המכונה " מועצת השורא" (מג'לס א-שורא-בערבית).

המוסד הזה מאפיין תנועות אסלאמיות. הוא נלקח מתנועת "האחים המוסלמים", שהיא תנועת האם, והוא קיים גם בארגון הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני. "מועצת השורא" היא בת 45 חברים והיא זו שבוחרת את הלשכה המדינית של התנועה. בלשכה המדינית יש 19 חברים והם שבוחרים מתוכם את יו"ר הלשכה המדינית. היו"ר הנבחר יכול לשמש בתפקידו לשתי קדנציות בלבד. זו הסיבה שהיו"ר הנוכחי, ח'אלד משעל, איננו יכול להמשיך בתפקידו, הוא מילא כבר יותר משתי קדנציות.

סיום השלב הראשון

תנועת חמאס הודיעה באופן רשמי כי סיימה את השלב הראשון של הבחירות הפנימיות שהתקיימו בבתי הכלא בישראל. בבחירות שהתקיימו נבחרה ההנהגה החדשה של האסירים הביטחוניים של חמאס. בראש ההנהגה עומד מחמד ערמאן ואילו סגנו הינו עבאס אלסייד, ביחד עימם נבחרו עוד תשעה אסירים ביטחוניים: אחמד אלקדרה, מחמוד שריתח,עות'מאן בילאל, מוניר מרעי, סלאמה אלקטאווי, מעמר שחרורי, בילאל ברגותי אסלאם ג'ראר ואשרף זעייר.

כל חברי ההנהגה נדונו למאסרי עולם בגלל רצח אזרחים וחיילים ישראלים וישראל סירבה להכלילם בעסקת החילופין לשחרורו של גלעד שליט ב2011. מחמד ערמאן, נבחר בפעם השניה ברציפות לתפקיד ראש ההנהגה של האסירים, הוא נעצר ב-2002 והורשע כי היה איש הקשר של הזרוע הצבאית של חמאס ברמאללה עם "חוליית סילואן" שביצעה את הפיגועים בקפה "מומנט" ובאוניברסיטה העברית בירושלים. הוא שפוט ל 36 מאסרי עולם.

סגנו, עבאס אלסייד, שפוט לכמה מאסרי עולם מצטברים, הוא עמד בראש הזרוע הצבאית בטול כרם ותכנן את הפיגועים במלון "פארק" בנתניה ובקניון השרון בשנים 2001 ו-2002. תנועת חמאס מציגה את השלב הראשון של הבחירות הפנימיות כהישג גדול בכך שהן התקיימו מתחת לאפו של שירות בתי הסוהר הישראלי למרות המרחק הגיאוגרפי הגדול בין בתי הכלא השונים ואמצעי הפיקוח בהם.

מהי חשיבות הבחירות הנוכחיות?

עם שובו של אסמעיל הניה,סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, לרצועת עזה, משהות של כמה חודשים בקטאר, החל השלב השני של הבחירות בגדה וברצועת עזה. בתנועת חמאס דוחים את כל הספקולציות באמצעי התקשורת לגבי זהותה של ההנהגה החדשה שעתידה להיבחר.

ההערכות שפורסמו טענו כי אסמעיל הניה ייבחר ליורשו של ח'אלד משעל בתפקיד יו"ר הלשכה המדינית ואילו השיח' אחמד בחר ייבחר לתפקיד ראש "מועצת השורא". המתמודדים על ההנהגה מחולקים למעשה לשני מחנות, המחנה הנתמך על ידי קטאר וטורקיה שאותו מייצגים אסמעיל הניה וד"ר מוסא אבו מרזוק והמחנה הנתמך על ידי איראן המיוצג ע"י יחיא סינוואר, ראש הזרוע הצבאית בפועל, וד"ר מחמוד א-זהאר, חבר הלשכה המדינית של התנועה.

הבחירות בחמאס מעניינות מאוד את טורקיה ואת מדינות ערב וגם את מנגנוני המודיעין של ישראל ומדינות נוספות העוקבים אף הם בעניין רב אחר המתרחש. תנועת חמאס הינה שחקן אזורי חשוב השולט על ישות מדינית עצמאית ברצועת עזה שיש לה גבול משותף עם מצרים וישראל ומצויידת באלפי רקטות ואמצעי לחימה שונים וחשוב מאוד לדעת מי יעמוד בראשה ויקבל את ההחלטות.

הציפיות של תושבי הרצועה היא שההנהגה החדשה תביא  לסיום הפיצול בין הרצועה לגדה והשגת פיוס לאומי ותפעל ביעילות להסיר את המצור מעל הרצועה, חברי התנועה רוצים הנהגה שתדאג להשיג תמיכה כספית בתנועה אשר פחתה משמעותית בשנים האחרונות.

לכן, יש לראות את ההתקרבות הנוכחית של תנועת חמאס למצרים, המבשרת על פתיחת מעבר רפיח והקלות נוספות במצור, כחלק ממערכת הבחירות הפנימיות בתוך תנועת חמאס. עפ"י מקורות בחמאס, מי שהשיג את פריצת הדרך הזו ביחסים עם מצרים הינו ד"ר מוסא אבו מרזוק המקורב מאוד למודיעין המצרי, גם הוא מתמודד על תפקיד יו"ר הלשכה המדינית למרות שכבר מילא את התפקיד בשנות ה-90.

ד"ר אחמד יוסף, בכיר תנועת חמאס לשעבר, פרסם ב-7 בפברואר מאמר בעיתון "אלקודס" המזרח ירושלמי שבו העריך כי החלפתו של ח'אלד משעל בראשות התנועה לא תפגע בה וכי יש צורך בהנהגה קולקטיבית שתנהיג את חמאס.

הוא הזהיר כי המרחב הערבי והאסלאמי ניצבים בפני שינויים חשובים נוכח ההצהרות והאיומים של הנשיא האמריקני טראמפ והצורך של חמאס להתמודד עם מדיניות ישראל וגם עם האפשרות של "עימות צבאי בין ארה"ב לאיראן והפיכת המזה"ת לגוש של אש שידחק את הבעיה הפלסטינית הצידה". הוא קרא גם לשלב את הדור הצעיר ונשים במוסדות התנועה.

אי אפשר לפסול את האפשרות כי יחיא סינוואר או ד"ר מחמוד א-זהאר הנחשבים לנציגים של הזרוע הצבאית ייבחרו לראשות התנועה למרות שהתקשורת הערבית כבר הכתירה את אסמעיל הניה כיו"ר הלשכה המדינית הבא. הזרוע הצבאית, עז א-דין אלקסאם, היא הכוח השולט בפועל ברצועה, לראשיה, מחמד דף ויחיא סינוואר, היה סכסוך חריף על ח'אלד משעל המייצג את האגף הקטארי של התנועה.

לכן, כל מי שייבחר להנהגה מהאגף הקטארי, ייצטרך להתחשב בעמדותיה של הזרוע הצבאית בכל נושא, אם יחיא סינוואר ייבחר ליו"ר הלשכה המדינית פירוש הדבר הוא התחזקותה של איראן באופן משמעותי ברצועת עזה. אולם גם האגף האיראני בתנועה מכיר בחשיבות המשך הקשרים הטובים עם מצרים שעמה יש גבול משותף ברצועה והיא גם המתווך המסורתי בין התנועה לרשות הפלסטינית ולישראל.

עפ"י מקורות ברצועה, איראן מזרימה בשבועות האחרונים כספים רבים לזרוע הצבאית של חמאס לקראת הבחירות הפנימיות ברצועה. ההנהגה החדשה תצטרך להתמודד גם עם ישראל ולקבל החלטות חשובות ובראשן הפיוס עם תנועת פת"ח, על הפרק מונחת גם אפשרות לעסקת חילופין חדשה עם ישראל תמורת ארבעת הישראלים המוחזקים בידי חמאס, דבר שעשוי לתרום לחיזוק מעמדה של ההנהגה החדשה ברחוב הפלסטיני אם היא אכן תצא אל הפועל, וגם שאלת עיתוי העימות הצבאי הבא מול ישראל מחייבת הכרעה נוכח ההתעצמות הצבאית של התנועה. תנועת חמאס השלימה את שיקום היכולות הצבאיות שלה שנפגעו במבצע "צוק איתן" וההנהגה החדשה שתיבחר תצטרך להחליט האם פניה להמשך הרגיעה מול ישראל או לסבב אלים חדש בחודשים הקרובים.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close