התראות

בעזרת הגז: אלג'יריה במאבק נגד אירופה והמערב

שיתוף
Flags of Morocco (left) and Algeria (right) (Yuriy Boyko/Shutterstock)
Flags of Morocco (left) and Algeria (right) (Yuriy Boyko/Shutterstock)

תוכן העניינים

מאז נפילתו של נשיא אלג'יריה האחרון, עבדול עזיז בוטיפליקה, ב-2019 ,  חלה הקצנה בקרב מדיניות החוץ והביטחון של המדינה, שמתבטאת בגישתה לשכנותיה במזרח התיכון , צרפת ואירופה.

ההתפתחות הדרמטית ביותר באזור היית ההחלטה של אלג'יריה לעצור העברה של גז לספרד ולפורטוגל דרך צינור הגז של המגראב-אירופה שחוצה את מרוקו. חודשים קודם לכן, אלג'יריה ניתקה את יחסיה הדיפלומטים עם מרוקו.

באלג'יריה ראו דמיון בין הצעד הזה לבין צעדיה של רוסיה ליצוא הגז לאירופה., דבר שהוביל למחסור ולעלית מחירים עם תחילת החורף. רוסיה משמשת כמקור אדיר לאספקת גז בעולם, אולם אלג'יריה נמצאת ברשימת חמשת יצרניות הגז הטבעי בעולם. חשוב לציין כי אלג'יריה קצצה בייצוא הגז שלה בעבר במטרה להגדיל את הרווחים שלה מאירופה למעל 30 סנט ליחידה, כך לפי שר האנרגיה של אלג'יר, מוחמד ארקעב.

למעשה, ממשלה אלג'יריה לא הורידה את כמות הגז אותו היא מפיקה – היא הדירה את מרוקו והחריפה את המתיחות בצפון אפריקה כתוצאה מכך.

Algeria pipelines map showing pipelines across the Mediterranean Sea and the Sahara, the Trans-Saharan, Maghreb–Europe via Morocco (in yellow), Medgaz, Galsi, Trans-Mediterranean, and Greenstream. (Wikimedia)
Algeria pipelines map showing pipelines across the Mediterranean Sea and the Sahara, the Trans-Saharan, Maghreb–Europe via Morocco (in yellow), Medgaz, Galsi, Trans-Mediterranean, and Greenstream. (Wikimedia)

ההסלמה המואצת של אלג'יריה

את תחילת המשבר הנוכחי בין שתי מדינות המאגרב ניתן לציין בשנת 2018 בשל תמיכתה של אלג'יריה בכוחות המורדים במערב הסהרה שאיימו על הכוחות המרוקאים. באותה עת חשפה מרוקו כי אלג'יריה מסייעת ללוחמי הפוליסריו במערב הסהרה במאבקם נגד צבא מרוקו, ומאפשרת לאיראן , דרך השגרירות המקומית , לחמש, לממן ולאמן את הכוחות המורדים של הפולסריו. איראן השתמשה בחיזבאללה לצורך המצבע הזה בשל המכנה המשותף של השפה – ערבית, זאת בעוד הכוחות המיוחדים דיברו פרסית, אותה לא הבינו לוחמי הפולסריו.

באותו זמן לאחר שמרוקו אזהירה את איראן מודעת להתערבות שלה, רבאט ניתקה את יחסיה הדיפלומטים עם ממשלת איראן.

האלג'ירים שבו והאשימו את ישראל ו"מדינה צפון אפריקאית" סייעו לתנועה דובר ברברית בצפון אלג'יריה, הידועה בשם "קבליה" , אשר פועלת למען הגדרה עצמית של האוכלוסייה שלה ולהפרדות מאלג'יריה.

לבסוף, אלג'יריה חסמה את המרחב האווירי שלה למטוסים צרפתים, אשר מובילים את המאבק במלחמת האזרחים במאלי, שם רוסיה וטורקיה מעורבות בחימוש הכוחות. במלחמה במאלי, פועלים כוחות ג'יאהדסטים הנאמנים לאל קעידה של אזור המגראב (AQIM) , בצפון ובדרום פועלים כוחות דאעש. מניעת היכולת של בעלות הברית לפעול אווירית מהמרחב של אלג'יריה מחזק את הקבוצות הג'יהאדיסטיות בסהאל, וחותר תחת המערב.

העמדה הקשוחה של אלג'יריה בענייני האזור משפיעה גם על השדה המדיני. מועצת הביטחון של האו"ם אימצה את החלטה 2602 באוקטובר 2021, אשר קראה להפגת המתיחות בין לאלג'יריה, מרוקו והפולסריו במטרה להתקדם "פתרון פוליטי הדדי" שיתבסס על פשרה.

אלג'יריה באופן חד צדדי דחתה את ההחלטה ופעלה באופן מוחלט בניגוד לקריאה של מועצת הביטחון. חשוב לציין כיה או"ם לא דרש מהצדדים לאמץ פתרון כלשהו שישפיע על המו"מ העתידי. אבל אפילו ההצעות שהועלו במו"מ לא היו מקובלות על מדיניות החוץ הקיצונית של אלג'יריה.

 

תקדימים

במבט לאחור על ההיסטוריה של אלג'יריה, ההתנהלות שלה לא צריכה להתקבל בהפתעה. אלג'יריה השיגה את עצמאותה ב- 1962. בתוך כשנה, קובה, תחת פידל קסטרו, פרס כוחות במדינה לבקשת נשיא אלג'יריה, מוחמד אחמד בין בלה. בדו"ח של ה-CIA מיוני 1965, נכתב כי "קובה מצטיירת כתומכת הגדולה ביותר של התנועה הלאומית המהפכנית", בעיקר צ'ה גווארה, לאלג'יריה ומספר מדינות באפריקה. בקצרה, האליטות של שתי המדינות, חלקו את אותה אידאולוגיה בשיא המלחמה הקרה.

כשהמתיחות התגברה מול מרוקו, ברה"מ גיבתה את אלג'יריה. ברוב השנים לאחר מכן, אלג'יריה מקמה עצמה במחנה הפרו סובייטי. בשנות ה-70, ברה"מ השתמש את נמליה של אלג'יריה (אורן, אלג'יריה וענבה) לסייע ולקיים נוכחות ימית במימי הים התיכון. במקביל מרוקו אירחה בסיסים ימים של ארה"ב, ושני בסיסי מפציצים אסטרטגים (SAC), ובסיס נוסף בנסואר.

כמו כן היה בסיס ימי –אווירי ממוקם במפרץ Lyautey. לאורך הרי האטלס, הוקם בסיס התרעה אווירית. תשתית תקשורת ימית הותקנה בין שני הבסיסים. במקביל, בזמן שאלג'יריה משייכת עצמה לגוש הסובייטי, מרוקו הייתה בעלת ברית של ארה"ב השייכת למערך הצפון אפריקאי של ארה"ב. כיום אלג'יריה משקמת את צבאה ורוכשת נשק רוסי, מטוסים וצי מתוצרת סין הכוללת פריגאטות וקורבטות, תחת בניה. חשוב לציין כי סין מבקש להפוך למעצמה המשפיעה באפריקה בשנים הקרובות.

מסקנות

הייתה זו אירוניה עצומה בין מה שקורה עם אלג'יריה במאבקה מול מרוקו. המהפכה האלג'ירית, שבשנת 1962 צמחה מקשריה עם קובה המהפכנית, ומארחת עת את האיראנים וסייעה למעשה לכוחות הג'יהאד בשטחי שכנותיה. דחייתה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 2602 סייעה לקיים את הסכסוך סביב מה שהיה מכונה בעבר סהרה המערבית.

מה אלג'יריה ביקשה להשיג בצעדים הכלכליים אל מול אירופה ולהשתמש בגז כנשק? בשנים האחרונות, אלג'יריה סובלת מתבוסה דיפלומטית אחת אחר השנייה. מרוקו מצליחה לנצח אותה בשדה של מועצת הביטחון. בשנת 2017, הדיפלומטיה של מרוקו הצליחה להשיב את המדינה אל חייק מדינות איחוד אפריקה לאחר32 שנים והארגון הצהיר על תמיכתו בדרישות של מרוקו בסהרה. בשנת 2020, ארה"ב הכירה בריבונות של מרוקו במערב סהרה כחלק מעסקת החבילה של שלום עם ישראל ומדינות ערב נוספות.

ללא ספק, האלג'ירים מבקשים לשנות את ההצלחות הללו. לא ניתן לשלול כי אלג'יריה מבקשת לבצע את הצעדים נגד הא"א ולשנות את הגישה של אירופה למרוקו באמצעות לחץ אספקת הגז, זאת בדומה לאמברגו הנפט בשנת 1973 של מדינות ערב, שהשתמשו בנפט ככלי פוליטי. בנוסף, ההנהגה האלג'ירית סובלת מחוסר לגיטימציה פנימית. הפניית הלהבות למאבק במערב סהרה, אולי יאפשר חיזוק להנהגה הנוכחית.

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close