התראות

בדרך לברית האזורית החדשה

הצטרפותה של סודאן לתהליך הנורמליזציה עם ישראל מחזקת את התוכנית האמריקנית להקמת ברית ישראלית-ערבית במזה"ת תחת חסותה של ארה"ב • הברית החדשה אמורה להתמודד עם הסכנה האיראנית ועם סכנות האסלאם הקיצוני והטרור
שיתוף
ברית אזורית חדשה נגד איראן במשותף עם ישראל
ברית אזורית חדשה נגד איראן במשותף עם ישראל

תוכן העניינים

אויביה של ישראל במזה"ת ובראשם איראן מתקשים עדיין לעכל את השינוי שחל בסודאן אשר הודיעה על הסכמתה לנורמליזציה עם ישראל. צחוק הגורל הוא שמדובר במדינה שאירחה ב-1967 את ועידת ח'רטום שבה הודיעו מדינות ערב על שלושת "הלאווים": לא להכרה בישראל, לא למו"מ עמה ולא לשלום עמה.

מאז זרמו מים רבים בים התיכון ובים האדום, וסודאן, מדינה של 40 מיליון תושבים, הלכה למהלך החשוב החדש הזה מתוך אינטרסים כלכליים, אזוריים ובינלאומיים.

חשוב לזכור שמדובר במדינה נוספת שהתנתקה מהחלטות הליגה הערבית ומיוזמת השלום הערבית ולא נתנה להחלטות האלה, שאבד עליהן הקלח, לפגוע באינטרסים החיוניים שלה, גם היא התעלמה מדרישות הפלסטינים והציבה את האינטרסים שלה בראש סדר העדיפויות ולא את הבעיה הפלסטינית.

סודאן תשתלב בברית האזורית החדשה

שר המודיעין של ישראל, אלי כהן , התראיין ב-25 באוקטובר לעיתון "אל-סודאני" היוצא לאור בסודאן והודיע כי ארה"ב וישראל פועלות להקמת ברית אזורית תחת מטרייה אמריקנית שתכלול בנוסף לישראל את מצרים, ירדן, איחוד האמירויות וסודאן.

הוא העריך כי מדינות נוספות יצטרפו לברית הזו,אך לא פירט מהן מטרות ויעדי הברית הזו.

השר אלי כהן העריך כי משלחת סודאנית תגיע לישראל לדון ביחסים בין שתי המדינות ובנושאים כלכליים וגילה כי הוא יצא בקרוב בראש משלחת ישראלית לסודאן לאחר החתימה הרשמית על הסכם השלום בין שתי המדינות וקבלת אישור מח'רטום לביקור המשלחת הישראלית.

בתוך כך, חשף הגנרל הסודאני יאסר אלעטא,חבר המועצה הריבונית בסודאן, כי הצבא הוא שעומד מאחורי הנורמליזציה עם ישראל.

הצבא הסודאני עושה כל שביכולתו לקדם את הסכם הנורמליזציה עם ישראל, אך הזירה הפוליטית הפנימית בתוך סודאן איננה שקטה.

בין המפלגות השונות החלו מגעים להקמת חזית מפלגתית שתפעל נגד הנורמליזציה עם ישראל, החזית תכלול מפלגות אסלאמיות של הסלפים, תנועת "האחים המוסלמים" ואנשי דת צופים, הנימוק ליוזמה הזו הינו הטענה כי כוחות זרים מתערבים בעניינים הפנימיים של סודאן שאינם מעוניינים כי יקום בה משטר דמוקרטי.

עם זאת, ההערכה בצבא הסודאני היא כי שום התארגנות פוליטית במדינה לא תצליח למנוע את הסכם הנורמליזציה עם ישראל וישומו.

סודאן שבעבר אירחה בשטחה את מנהיג אל-קאעדה אוסאמה בן לאדן, שהייתה במשך שנים רבות ציר מרכזי להברחת נשק מאיראן לחמאס ברצועת עזה ואף איפשרה ב-2012 לאיראן להקים בשטחה מפעל ליצור תחמושת עבור חמאס, מתנערת מכל קשר לטרור ולאיראן ואמורה להשתלב בברית החדשה שמטרתה להילחם בסכנה האיראנית ובאיסלאם הקיצוני.

סודאן היא נכס אסטרטגי חשוב בברית האזורית, היא שוכנת לחופי הים האדום, יש בה כמה נמלים ואפשר להקים בה בסיסים צבאיים חדשים.
גורמים מדיניים בכירים בירושלים אומרים כי הברית האזורית שעליה דיבר שר המודיעין אלי כהן כוללת שלוש מטרות עיקריות:

א. התמודדות עם הסכנה האיראנית ובלימת מגמות ההתפשטות האיראניות במזרח התיכון

ב. בלימת התחזקות והשפעת ציר "האחים המוסלמים" בראשות טורקיה וקטאר במזה"ת ומלחמה בטרור האסלאמי

ג. יצירת ברית שתהווה גשר בין ישראל לרש"פ ושתשפיע על הרש"פ לחזור לשולחן המשא ומתן עם ישראל במטרה להגיע להסדר מדיני מוסכם. אפשר שזה יקרה רק לאחר ירידתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מן הבמה הפוליטית

שת"פ בין איראן ל"אחים המוסלמים"

הסכנה לישראל ולמשטרים הערבים המתונים במזה"ת נובעת משיתוף הפעולה של איראן השיעית עם תנועת "האחים המוסלמים" הסונית.
רק השבוע קיבלנו דוגמא מוחשית נוספת לכך כאשר ממשלת עיראק השיעית דחתה את בקשת מצרים והליגה הערבית להכריז על תנועת "האחים המוסלמים" בעיראק כתנועת טרור.

אחמד מולא טלטל דובר ממשלת עיראק אמר ב-25 באוקטובר לאמצעי התקשורת:

"ההתייחסות לכל קבוצה בעיראק כארגון טרור היא רק לאחר שהקבוצה הזו עשתה פעולות טרור נגד האזרחים או לאחר שהרימה את נשקה כנגד המדינה. היחס של ממשלת עיראק ל"אחים המוסלמים" איננו קשור למה שקורה איתן בממשלות אחרות במדינות העולם".

תמונה : הצהרת דובר עיראק
תמונה : הצהרת דובר עיראק

איראן וטורקיה, המובילה את ציר "האחים המוסלמים" גינו את הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, השיח' מוחמד בן זאיד משתדל מאז שלא להתעמת מילולית עם איראן, אך קיימת מתיחות גדולה מאוד בין איחוד האמירויות לטורקיה.

לאיראן יש שתי שלוחות מזויינות חשובות המשתייכות לתנועת "האחים המוסלמים" והן חמאס והג'יהאד האסלאמי הפועלות מרצועת עזה.

איראן בלחץ

איראן נתונה בלחץ רב מאז השגת הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות אשר נותן לישראל גושפנקא רשמית להקמת ברית צבאית עם איחוד האמירויות ומדינות נוספות באזור נגדה.

לא רק שר המודיעין הישראלי אלי כהן דיבר על הקמת ברית אזורית ישראלית עם מדינות ערביות בחסות ארה"ב.

שר החוץ האמריקני מייק פומפיאו אמר ב-6 בספטמבר כי הדיאלוג שהיה לו עם ראש הממשלה נתניהו ועם יורש העצר של אבו דאבי השיח' מוחמד בן זאיד והנשיא טראמפ עסק "ברגע ההיסטורי" בין ישראל לאיחוד האמירויות והגעת 2 הצדדים להסכם על הקמת "ברית נגד איראן להגנה על השטחים האמריקנים והמזה"ת".

מדבריו של שר החוץ האמריקני עולה כי הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות הוא למעשה ברית מדינית-צבאית נגד איראן שמטרתה בין היתר להגן על ארה"ב, בכך שונה ההסכם מהסכמי שלום אחרים שחתמה ישראל עם מצרים ועם ירדן.

.

אין פלא שהאירנים בלחץ. דו"ח אירני שפורסם ב-5 בספטמבר באתר האירני "ג'אדה אירן" הזהיר מפני הסכנה של היעדים הבלתי מוצהרים של ההסכם בין איחוד האמירויות לישראל ומהאפשרות שישראל תשיג דריסת רגל במפרץ, דבר שיאיים באופן ישיר על ביטחונה של איראן.

"איראן תגיב לכל איום ישראלי מהמפרץ"

הדו"ח העריך שההסכם עלול להביא להקמת בסיס צבאי ישראלי בתוך איחוד האמירויות שיהיה מופנה נגד איראן.

להערכת מחברי הדו"ח, ישראל בחרה באיחוד האמירויות בגלל קרבתה למתקנים האסטרטגיים של אירן, כמו שדות הנפט, הנמלים והכורים הגרעיניים שלה.

איראן תיאלץ, נאמר בדו"ח, לנקוט אמצעי נגד צבאיים כפי שהודיע לפני כמה ימים חוסיין סלאמי מפקד "משמרות המהפכה" האירניים וטהרן תיצור בריתות חדשות כדי להתמודד עם ההשפעה הישראלית במפרץ.

גורמים במפרץ טוענים כי איראן חוששת מכך שישראל תבנה בסיסי מודיעין באי סוקוטרה מדרום לתימן, שנמצא בשליטת איחוד האמירויות, דבר שיאפשר לה פיקוח על התנועות האירניות מהמפרץ הפרסי דרך מיצרי באב אלמנדב ועד למדינות קרן אפריקה.

תמונה: האי סוקוטרה // מקור: גוגל מפות
תמונה: האי סוקוטרה // מקור: גוגל מפות

עתה הצטרפה לברית נגד איראן גם סודאן, שהיו לה בעבר קשרים הדוקים עם איראן בתקופתו של הרודן עומר אלבשיר. הצטרפות סודאן אל ציר הנורמליזציה עם ישראל מחזקת את סיכויי הקמת הברית האזורית החדשה, ככל שיצטרפו מדינות נוספות לתהליך תתחזק הברית נגד איראן ונגד תנועת "האחים המוסלמים".

למדינות האלה שחתמו על הסכמי נורמליזציה עם ישראל יש דאגות ביטחוניות ושיקולים צבאיים דומים לאלה של ישראל, וזו בהחלט סיבה טובה שיכולה להביא את ממשל טראמפ להקים ברית אזורית נגד איראן על בסיס השתתפותן של מדינות המפרץ ומדינות ערביות נוספות .

מי שיכול בעתיד להוביל את הברית הזו הינו יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, "האיש החזק" בממלכה שאמור להפוך למלך הבא של סעודיה ומוביל קו ניצי נגד איראן ונגד "האחים המוסלמים".

לכן, חשוב מאוד לצרף בהקדם את סעודיה לברית האזורית הזו, זו אחת הסיבות שממשל טראמפ וישראל משקיעים מאחורי הקלעים מאמצים כבירים להעלות גם את סעודיה באופן גלוי על מסלול הנורמליזציה עם ישראל.

.

.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close