התראות

כך פועל מנגנון הפיגועים של חמאס בגדה

ארגון חמאס הקים מנגנון רב זרועות להפעלת טרור בשטחי הגדה נגד ישראל והרש"פ שבראשו עומד צאלח אלעארורי שהינו גם איש הקשר לאיראן ולחזבאללה • .מטרת המנגנון היא להביא לכאוס ביטחוני בשטחי יו"ש, לפגוע בישראל ולמוטט את שלטון הרש"פ, לכן נזהר יו"ר הרש"פ שלא לפגוע בתיאום הביטחוני עם ישראל
שיתוף
מנגנון הפיגועים של חמאס מטורקיה-עזה-חברון
מנגנון הפיגועים של חמאס מטורקיה-עזה-חברון

תוכן העניינים

המצוד אחר רוצחיו של חייל צה"ל דביר שורק ז"ל ולכידתם מיקד את ההתעניינות במנגנון הפיגועים של חמאס בשטחי הגדה.

אחד הרוצחים הוא פעיל חמאס וכעת בודק השב"כ את אופייה של ההתארגנות והאם הפיגוע היה בהתארגנות ביוזמה מקומית או שמדובר בחולייה מאורגנת שקיבלה הנחייה מהארגון לבצע את הפיגוע.

מנגנון הפיגועים של ארגון הפת"ח שהחל לפעול בשנות ה-70 והוקם על ידי ח'ליל אלווזיר (אבו ג'יהאד) היה מנגנון מסוכן מאוד לישראל שקיבל את הכינוי "מנגנון הגזרה המערבית", לאחר שאש"פ גורש מלבנון הוא הופעל מתוניסיה ופעולות הטרור שלו הם שדחפו את ישראל לקבל את ההחלטה לחסל את אבו ג'יהאד שעמד בראשו.

עכשיו מפעיל ארגון חמאס מנגנון פיגועים הרבה יותר מסוכן שכולל הקמת תשתיות טרור, מעבדות חבלה והכשרת מומחי חבלה ומחבלים מתאבדים לקראת ביצוע פיגועים בישראל ובשטחי הגדה, בראש המנגנון הזה עומד צאלח אלעארורי שהינו מספר 2 בחמאס ומתחרה ביחיא סינוואר על ראשות הארגון. העבודה המצוינת של השב"כ הישראלי סיכלה עד כה פיגועים גדולים של המנגנון הזה בתוך ישראל ובשטחי הגדה.

המנגנון הזה פועל כתמנון מיומן עם 4 זרועות ממספר מקומות במזרח התיכון, המטה הראשי שלו ממוקם במעוז חזבאללה בשכונת א-דאחיה שבביירות, משם מפעיל צאלח אלעארורי את שאר השלוחות ומתאם את הפעילות עם איראן וחזבאללה וכן עם ארגון הג'יהאד האסלאמי, שמנהיגו זיאד נח'אלה מתגורר אף הוא בשכונת א-דאחייה.

מתוך עמוד הטוויטר של גל ברגר
מתוך עמוד הטוויטר של גל ברגר

במשרדו של אלעארורי שבשכונת א-דאחיה יושב גם בכיר הארגון מוסא דודין שהוא האחראי על הטיפול בתיק השבויים והנעדרים הישראלים המוחזקים ברצועת עזה בשבי חמאס.

משרדי חמאס בדוחא, בירת קטאר, הם העורף הלוגיסטי של המנגנון הזה שמסייע לו בגיוס הכספים ומימון פעולות הטרור, המפקדות בשטח שמפעילות ישירות את הטרור בשטחי הגדה הן משרד החמאס באיסטנבול ו "מטה הגדה" ברצועת עזה.

קציני המבצעים שמתפעלים את פעילות הטרור הם פעילים ותיקים בזרוע הצבאית של חמאס בגדה ומשוחררי "עסקת שליט" המכירים היטב את השטח והמבנה החברתי והחמולתי בגדה.

משרד החמאס באיסטנבול

ישראל נכשלה במאמציה אצל שלטונות טורקיה להביא לסגירת משרד הזרוע הצבאית של חמאס באיסטנבול.

המשרד עוסק בהכוונת פעילות טרור בגדה, גיוס פלסטינים המגיעים לטורקיה לשורות הזרוע הצבאית ומימון פעולות הטרור והעברת כספים לפעילי חמאס בגדה.

כמו כן מפעיל המשרד חדר האזנה לאמצעי תקשורת וקשר בישראל וברש"פ ומספק את המודיעין לחזבאללה ולאיראן.

צאלח אעארורי נאלץ לעזוב את טורקיה בעקבות לחץ ישראלי ואמריקני אך המשרד של חמאס פועל ללא שום הפרעה בהכוונתו הישירה מממשרדו בביירות שבלבנון.

את המשרד באיסטנבול מפעיל בין היתר עבד אלחכים חנאני, מקורבו של צאלח אלעארורי.

השב"כ חושף את מנגנון הפעולה בין טורקיה לבין חמאס
השב"כ חושף את מנגנון הפעולה בין טורקיה לבין חמאס

"מטה הגדה" ברצועת עזה

משרדי "מטה הגדה" ממוקמים בשכונת רימאל בעיר עזה והופצצו על ידי חיל האוויר הישראלי ב-17 במרץ השנה.

אחד מהמחבלים הבכירים שהפעילו את משרד "מטה הגדה" היה משוחרר "עסקת שליט" בשם מאזן פוקהא שנרצח בפתח ביתו בעיר עזה ב-24 במרץ 2017, לטענת חמאס את החיסול ביצעו משתפי פעולה עם ישראל.

"מטה הגדה" אמון על הכוונת פעילי הטרור של חמאס בשטחי הגדה, הוא מוביל פיגועים, בונה תשתיות טרור ומעביר הנחיות לפעולות טרור נגד ישראל והרש"פ.

האחראי על הפעלת המשרד הינו מאהר עובייד השוהה עם צאלח אלעארורי בלבנון ונחשב ליד ימינו בהפעלת הטרור ביו"ש , לעובייד יש עבר ביטחוני עשיר בשורות חמאס והוא היה בין מגורשי חמאס למרג' א-זוהור שלבנון.

"מטה הגדה" מחולק ל- 3 גזרות, דהינו צפון הגדה, מרכזה ודרומה, דבר שאמור להקל את הפעלת חוליות הטרור, האחראי על כל גזרה הינו חבר בכיר בזרוע הצבאית המכיר היטב את השטח ואת הפעילים.

האחראי על גזרת צפון הגדה הינו פורסאן ח'ליפה, משוחרר "עסקת שליט" שגורש לרצועת עזה.

על גזרת מרכז הגדה אחראי עבדאללה עראר, משוחרר "עסקת שליט" ואילו על גזרת דרום הגדה אחראי עבד אלרחמן רנימאת,אף הוא משוחרר "עסקת שליט" שעמד בראש "חוליית צוריף" שביצעה מעשי רצח ופיגועים בישראל.

ישראל והרש"פ נמצאות מבחינת ארגון חמאס באותה הסירה,לכן הוא פועל למוטט את שלטון הרש"פ בגדה ונגד ישראל במטרה ליצור כאוס ביטחוני בשטחי הגדה שיביא להתנגשות בין ישראל לרש"פ.

אחת הפעולות של הזרוע הצבאית של חמאס בגדה הייתה לנסות ולחסל פיזית את חייו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, השב"כ הישראלי לכד את התשתית החבלנית שתכננה זאת וסיכל לפחות שני תכנונים כאלה,יורם כהן ראש השב"כ לשעבר הביא בזמנו אישית את המידע הזה למחמוד עבאס במוקאטעה ברמאללה ויו"ר הרש"פ הודה לו על כך.

זו אחת הסיבות העיקריות שמחמוד עבאס חושש לבטל את התיאום הביטחוני עם ישראל, הוא יודע היטב שהשב"כ וצה"ל שומרים עליו אישית ועל שלטונו מפני הזרוע הצבאית של חמאס.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am

Close