התראות

בתו של רפסנג'אני קוראת למנהיג העליון להתפטר: "להציל את איראן מההתפוררות וודאית"

במשטר האיראני חשבו כי ההמונים שיצאו לרחובות מאשרים את המשך הדרך של ההתנגדות, אולם הופתעו מעוצמת הזעם על השקרים בנוגע להפלת המטוס • שדרנים בכירים מתפטרים על רקע השקרים אותם נאלצו לשדר
שיתוף
איראן: מטאטים את שאריות המטוס
איראן: מטאטים את שאריות המטוס

תוכן העניינים

המשטר האיראני הופתע מחדש מול התפרצות המחאות לאחר שרק מספר ימים קודם לכן מיליוני איראנים השתתפו בטקסי ההלוויה והאזכרה של קאסם סולימאני מפקד זרוע אל קודס של המשמרות אשר חוסל (3.1) בידי ארה"ב בבגדאד. במקביל הלחץ הבינלאומי לאור הצעדים האחרונים של איראן מוביל, לפי סוכנות הידיעות רויטרס את גרמניה בריטניה וצרפת  להפעיל היום (שלישי) את מנגנון הסכסוך בהסכם הגרעין, שיכול לאפשר להן לחדש את הסנקציות.

ראשי המשטר האיראני הדגישו בטקסים לזכרו של  סולימאני את ההמונים שהשתתפו במסע הארוך עד לקבורה באיראן. רבים בהנהגת המשטר רואים בהשתתפות ההמונים ככריתת "ברית מחדש" של האזרחים עם הרפובליקה האסלאמית והבעת תמיכה במשטר ובהמשך דרך ההתנגדות, כפי שנכתב גם במכתב של אסמעיל ק'אאני, יורשו של סולימאני כמפקד כוח אל קודס למנהיג המשטר[1].

אך לא חלפו ימים שהשלטונות באיראן מוצאים את עצמם מול גל חדש של מחאות שפרצו (מיום ש' 11.1) לכאורה במחאה על שקרי המשטר בנושא הפלת מטוס הנוסעים של אוקראינה שעליה היו  147 נוסעים איראנים, רובם צעירים בוגרי אוניברסיטאות מובילות של איראן וכן תושבי קנדה שמצאו את מותם. 57 מהנספים הם אזרחי קנדה שרובם היו בסגל האקדמי של מיטב האוניברסיטאות של המדינה שהיגרו אליה או שלמדו שם.

https://jcpa.org.il/article/%d7%90%d7%99%d7%a8%d7%90%d7%9f-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%9a-%d7%90%d7%9c-%d7%94%d7%a1%d7%a2%d7%a8%d7%94-%d7%94%d7%9e%d7%a9%d7%95%d7%9c%d7%9e%d7%aa/

הנשיא חסן רוחאני, אשר דובריו טענו כי הוא יחד עם ח'אמנאי, מנהיג המשטר, לא היו בסוד הפלת המטוס עד יומיים לאחר הטרגדיה, בהתייחסותו הפומבית הראשונה לאירוע, קרא (14.1) להקמת "בית דין מיוחד בראשות שופט עליון ונוכחות עשרות מומחים" במטרה לבחוון את ההשתלשלות האירועים.  לדבריו, מדובר ב"תיק חריג" ולכך ש"כל העולם צופה בנו". רוחאני ניסה לברוח מלקיחת אחריות, ואמר כי הטרגדיה התרחשה "לא רק מפני שאיש אחד לחץ על כפתור ירי הטיל לעבר המטוס על שמי טהראן, ליד שדה התעופה הבינלאומית החשוב של המדינה, אלא כי ישנם גורמים אחרים המעורבים וגם להם יש חלק בטעות זו, ויש צורך לנהוג בשקיפות על כל המהלך מול העם"[2].

 

רוחאני העומד בראש המועצה העליונה לביטחון הלאומי של המשטר התנער מלקיחת אחריות וקרא להקמת בית דין מיוחד שישפוט את "כל המעורבים בהפלת המטוס לא רק הקצין שלחץ על כפתור שיגור הטיל לעבר מטוס הנוסעים". התמונה איסנ"א 14.1.2020.
רוחאני העומד בראש המועצה העליונה לביטחון הלאומי של המשטר התנער מלקיחת אחריות וקרא להקמת בית דין מיוחד שישפוט את "כל המעורבים בהפלת המטוס לא רק הקצין שלחץ על כפתור שיגור הטיל לעבר מטוס הנוסעים". התמונה איסנ"א 14.1.2020.

https://jcpa.org.il/article/%d7%94%d7%90%d7%9d-%d7%97%d7%9e%d7%90%d7%a1-%d7%9e%d7%aa%d7%a7%d7%a8%d7%91-%d7%9c%d7%90%d7%99%d7%a8%d7%90%d7%9f/

אתר החדשות אנתח'אב (12.1) זעם  על כך שאף אחד מבכירי המשטר לא התפטר לאחר שחיל האוויר של משמרות המהפכה לקחת אחריות על האירוע מתוך "טעות אנוש" של אחד מאנשי ההגנה האווירית של המשמרות. האתר קרא לגנרל עלי שמח'אני מזכיר המועצה העליונה לביטחון הלאומי להתפטר.  לפי האתר, כלל הנראה הוא שמנע את העברת המידע הנחוץ בדבר הפלת המטוס לאייתוללה ח'אמנאי ולנשיא רוחאני לאחר יומיים ורק אז מצא לנכון לעדכנם. אך שמח'אני לא רק שלא התפטר אלא הגיש באופן מיידי תלונה למשטרה נגד עורך אתר החדשות והדבר גם לסגירה בהולה של האתר[3].

זעם במשטר על הורדת תמונות של סולימאני

בינתיים נמשכות הפגנות בטהראן וערים נוספות במחאה על שקרי המשטר בנושא הפלת מטוס. בניגוד למחאות של בנובמבר ודצמבר, כוחות הביטחון נוהגים באיפוק יתר מול המפגינים הזועמים למרות דיווחים שונים על ירי לעבר מפגינים. לקח 1,500 ההרוגים נלמד כנראה אצל אנשי הבסיג' בטח לאחר הביקורת הבינלאומית והפנימית על המהלך.

לפי דיווחים רבים ברשות החברתיות, מספר מפגינים ברחוב אזאדי בטהראן, נורו (ב-12.1) מכדורים חיים[4]. במקביל כוחות המשטרה הרחיבו את המעצרים בערים נגד המפגינים ברחובות. בי בי סי בפרסית דיווח (14.1) על עשרות עצורים, בייחוד צעירים אשר נעצרו ליל קודם לכן בטהראן, אמול, באבול, ק'זווין, שיראז, אספהאן ועוד.

גנרל חסין רחימי, מפקד משטרת טהראן הכחיש נמרצות כי כוחותיו ירו לעבר המפגינים[5]. יחד עם זאת, לפי כתבת בי בי סי בפרסית, צילומים של הרשתות החברתיות מעידות על כך שחמושים בלבוש אזרחי יורים על המפגינים במקומות שונים בטהראן. החמושים ככל הנראה הם מכוחות המגויסים בלבוש אזרחי הפועלים בחסות משמרות המהפכה.

עבדאלרחים מוסווי, מפקד הצבא הסדיר, אמר בישיבת המטכ"ל (מיום 14.1) כי גם הצבא מביע צער על הפלת המטוס האזרחי, ולדבריו "בכלל שומרי ביטחון המדינה עצובים יותר מכל אזרח אחר", אך הטרגדיה הזו קרתה כתוצאה מטעות אנוש ומתוך תמימות, ואוסר לפגוע בכוחות המזוינים. המפקד הדגיש כי "האויבים שוב מראים התלהבות כדי לנצל את האירועים ועושים הכל כדי לפגוע במשטר ויציבות וביטחון המדינה".

האייתוללה אבראהים רייסי, ראש הרשות השופטת, המסומנת כמנהיג הבא לאחר עלי ח'אמנאי, אמר (13.1) כי המשטר מבין את הצער והכעס של האזרחים, אך לא יאפשר שהמחאות יימשכו. לדבריו, גורמים שונים הרוצים בסילוק המשטר, מנצלים לרעה את רגשות הצער והכעס שהתעוררו בצדק בעקבות הפלת המטוס. הוא הביע זעם שבמחאות נקרעו או הורדו עשרות מתמונות של קאסם סולימאני "הגיבור הלאומי".

תקרית השגריר הבריטי – בייש עצמו

בינתיים, נוכחותו של השגריר הבריטי בעת הפגנות הסטודנטים במרכז טהראן (ב-11.1) אשר הביא את כוחות המשטרה לעכב אותו למספר דקות, גורמת למתיחות חדשה ביחסי טהראן-לונדון. משרד החוץ האיראני הזהיר (ב-14.1) כי "כל שגיאה חדשה מצד בריטניה, תביא לתגובה חריפה של איראן, ובריטניה צריכה לשאת בהשלכות".

גורמים שמרנים אשר קיימו בימים האחרונים הפגנות מול שגרירות בריטניה בטהראן בזעם על כך נציג "השועל הזקן" לקח חלק בהפגנות הסטודנטים, דורשים את סילוק השגריר הבריטי. איראנים רבים מכנים את השלטון הבריטי מאז אירועי 1953 "שועל הזקן" או "שועל הזומם מזימות". העיתון כיהאן המקורב למנהיג המשטר טען כי בדקות שהשגריר הבריטי עוכב לצורך זיהוי בידי משטרת טהראן, הוא "הרטיב" פעמיים את מכנסיו ובייש עצמו.

" להציל את איראן מההתפוררות הוודאית "

פאיזה האשמי רפסנג'אני, בתו של האייתוללה אכבר רפסנג'אני, בכיר לשעבר של המשטר, קראה (12.1) לאייתוללה ח'אמנאי להתפטר כדי להציל את איראן מההתפוררות הוודאית שכבר מתרחשת מול עיניי כולם.

נאומה של הבת הגיע לידי בי בי סי בפרסית ושודר. היא מדגישה כי איראן נמצאת כבר בשלבים המתקדמים של ההתפוררות מכל הבחינות, וכל מדיניות הפנים והחוץ של המשטר נקלעו למבוי סתום. היא קרא לח'אמנאי לקחת דוגמא ממיכאל גורבצ'וב ש"כאשר הבין שמדיניות ברה"מ לא מובילה לשום מקום, בעצמו הביא לסילוק המשטר הרודני והכושל". היא מסבירה בנאומה את התנאים החמורים הנוכחיים של איראן והמצב הבלתי נסבל שנכפה על עשרות מיליוני איראנים בכל ההיבטים ומוסיפה כי המשטר שרד עד כה אך ורק בזכות הדיכוי הקשה והפעלת נשק מול האזרחים. היא הדגישה כי המיליונים שהשתתפו בטקסי האזכרה של קאסם סולימאני ממורמרים אף הם מהמשטר.  יחד עם זאת היא הביעה ביקורת על כך כי רבים מהאזרחים צאו להזדהות עם סולימאני והמשטר רק בגלל רגשות ולא הפעילו שכל[6].

בתו של רפסנג'אני קראה בגלוי לח'אמנאי להתפטר כדי למנוע את ההתפוררות הוודאית של איראן
בתו של רפסנג'אני קראה בגלוי לח'אמנאי להתפטר כדי למנוע את ההתפוררות הוודאית של איראן

כזכור האייתוללה האשמי רפסנג'אני אשר נחשב שנים רבות האיש החשוב ביותר המשטר האיראני לאחר המנהיג, מת לפני שלוש שנים (בשבוע זה) בנסיבות חשודות. משפחתו ותומכיו הרבים מביעים בטחון רב על סמך עדויות של רופאים, כי השמרנים במשטר הם שחנקו אותו בעת שחייה בבריכה לפי "הוראה מלמעלה" (ברמז לעלי ח'אמנאי).

אמנים ושדרנים נגד שקרי המשטר

בימים אלה, עשרות אומנים, אנשי קולנוע, שחקנים, זמרים ואנשי רוח באיראן ביטלו את הופעותיהם בשבועות הקרובים לאות הזדהות עם העם ויותר לאות הבעת הזדהות עם המחאות והפגנות המתקיימות בתגובה לשקרי המשטר והמשך הדיכוי. מסעוד קימיאי, במאי קולנוע בולט, היה המוביל במחאה מתפשטת בקרב האומנים. כמו כן, המשטרה עצרה (13.1) את רחשאן בניאעתמאד במאית ידועה אשר קראה לאומנים ואזרחים להתקהל בכיכרות של כל הערים לזכר נספי המטוס. היא שוחררה לאחר שהוזהרה כי עליה לבטל את הקריאה.

מסעוד קימיאי, במאי דגול איראני מוביל את מחאות האומנים נגד המשטר, רחשאן בניאעתמאד במאית מפורסמת נעצרה והוזהרה לבטל את קריאתה למחאות ברחבי הערים
מסעוד קימיאי, במאי דגול איראני מוביל את מחאות האומנים נגד המשטר
רחשאן בניאעתמאד במאית מפורסמת נעצרה והוזהרה לבטל את קריאתה למחאות ברחבי הערים
רחשאן בניאעתמאד במאית מפורסמת נעצרה והוזהרה לבטל את קריאתה למחאות ברחבי הערים

מספר מגישים בערוצי הטלוויזיה של רשות השידור האיראנית הגישו התפטרות במחאה על השקרים שנאלצו לומר בשידוריהם בימים האחרונים בנושא הפלת המטוס. מצד שני, המגישים השמרנים תקפו בחריפות את עמיתיהם שהתפטרו והאשימו אותם שהם "משחקים במגרש האויב". מגישה שמרנית התומכת במשמרות המהפכה, אף קראה בשידור ישיר לכל האיראנים הממורמרים לצאת לתמיד מאיראן ולהשאיר את המדינה לנאמנים לרפובליקה האסלאמית.

[1] https://www.farsnews.com/news/13981019000272/%D9%82%D8%A7%D8%A2%D9%86%DB%8C-%D8%AA%D8%B4%DB%8C%DB%8C%D8%B9-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DA%A9%D9%88%D9%87-%D8%B3%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%B3%D9%84%DB%8C%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%D8%B3%D8%AA%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%88%D9%85%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%DA%A9%D8%A8%D8%A7%D8%B1

[2] https://www.irna.ir/news/83633103/%D8%B1%D9%88%D8%AD%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D9%86%D8%AD%D9%87-%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7-%D9%87%D9%88%D8%A7%D9%BE%DB%8C%D9%85%D8%A7-%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%AF%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D9%88%DB%8C%DA%98%D9%87-%D8%AA%D8%B4%DA%A9%DB%8C%D9%84

[3] https://www.radiofarda.com/a/30375160.html

[4] https://www.bbc.com/persian/iran-51095076

[5] https://tnews.ir/news/b8d9149948685.html

[6] https://www.bbc.com/persian/iran-51092244

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close