התראות

בריאותו של עבאס – החשש האמיתי של הראיס

בקרב הנהגות פתח’ וחמאס בשטחים גובר החשש לוואקום פוליטי בזירה הפלסטינית בגלל ההתדרדרות במצבו הרפואי של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס
שיתוף
מצב בריאותו של עבאס מדאיג לא רק את הנהגת הפתח' // צילום: רשתות ערביות
מצב בריאותו של עבאס מדאיג לא רק את הנהגת הפתח' // צילום: רשתות ערביות

תוכן העניינים

בתנועת פתח’ לא הופתעו מאשפוזו הבלתי מתוכנן של יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, בבית החולים בבלטימור. בחודש האחרון הוא לא חש בטוב וסבל מכאבים וחולשה, הדבר אף ניכר על פניו בנאומו האחרון במועצת הביטחון של האו"ם.

זו כנראה גם הסיבה שמזכ"ל פתח’, ג'בריל רגו'ב, החל לחמם את קרב הירושה ופתח במתקפה תקשורתית חריפה על מצרים ועל יריבו המר מוחמד דחלאן.

מחמוד עבאס, בן ה-82 עבר בדיקות בליבו בבית החולים ברמאללה באוקטובר 2016, כבר אז היה ברור כי מצבו הבריאותי איננו טוב והיו שמועות על כך שהוא צריך לעבור ניתוח לב פתוח בבית חולים בירדן אך הוא דוחה אותו בגלל ההתפתחויות המדיניות.

בריאותו של מחמוד עבאס התדרדרה בשלוש השנים האחרונות והוא עבר בתקופה הזו 7 בדיקות בבתי חולים פלסטינים, ערביים ואמריקנים.

אף גורם רפואי מוסמך לא מסר  בסוף השבוע דיווח על מצב בריאותו המדויק של יו"ר הרש"פ. עבאס, מיהר להופיע בטלוויזיה הפלסטינית עם צאתו מבית החולים "ג'ונס הופקינס" בבלטימור כדי להודיע כי מדובר ב"בדיקות שגרתיות" וכי מצבו טוב למרות שהוא נאלץ לבטל את ביקורו בוונצואלה ולשוב לרמאללה.  אולם סוכנות הידיעות "שיהאב" פירסמה ב-23 בפברואר את הודעתו של הפעיל הפלסטיני, פאדי אלסלאמין, מאוניברסיטת "ג'ונס הופקינס" שבו הוא טען  כי מחמוד עבאס סובל מסרטן בקיבה ואילו אתר האינטרנט "אלח'ליג' און ליין" דיווח  כי תוצאות הבדיקות העלו כי חלה החמרה במחלה מסויימת (מבלי לפרט) וכי הרופאים ייעצו לו לעשות בדיקות תקופתיות ולהתרחק לתקופה ארוכה ממתחים ודאגות.

סוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "וופא" לא מסרה שום הודעה על מצב בריאותו של הראיס ובכירי הרש"פ נמנעים מלהתייחס לנושא, דבר שמגביר את החשדות כי מצב בריאותו של מחמוד עבאס נמצא בהתדרדרות.

מצב בריאותו הרעוע של מחמוד עבאס מעורר ספקות רבים בקרב צמרת פתח’ והנהגת חמאס לגבי כשירותו להמשיך ולתפקד מבחינה מדינית ופוליטית.

אתר האינטרנט "אלח'ליג' און ליין" דיווח ב-23 בפברואר כי מנהיגי פתח’ ברמאללה קיימו התייעצויות דחופות לאור ההתדרדרות במצבו של מחמוד עבאס וכי הם חוששים כי עלול להיווצר וואקום פוליטי גדול בזירה הפלסטינית אם יו"ר הרש"פ ייאלץ לפרוש מתפקידו.

גורם בכיר בפתח’ מסר לאתר את הערכתו כי בתוך כמה שבועות יודיע מחמוד עבאס על התפטרותו מתפקידו בגלל מצב בריאותו.

מחמוד עבאס משמש בתפקידו כבר 13 שנים מאז בחירתו לתפקיד ב-15 בינואר 2015.

גם בהנהגת חמאס עוקבים בעניין רב אחרי מצבו הבריאותי של יו"ר הרש"פ, החוק הפלסטיני קובע כי במצב של נבצרות יחליף ראש המועצה המחוקקת (פרלמנט) את יו"ר הרש"פ באופן זמני וכי בתוך 90 יום יתקיימו בחירות כלליות לנשיאות.

יו"ר המועצה המחוקקת הינו בכיר חמאס בגדה, ד"ר עזיז דוויק, מחברון. אולם בחמאס מגלים גישה ריאלית למתרחש. הם יודעים כי אין שום סיכוי שתנועת פתח’ תאפשר לד"ר עזיז דוויק להחזיק במושכות השלטון במשך 3 חודשים עד שייבחר יו"ר חדש לרש"פ.

הנהגת חמאס ששוהה כבר יותר משבוע בקהיר לצורך שיחות עם ראש המודיעין המצרי החדש, הגנרל עבאס כאמל, ודנה עמו בהשלכות התדרדרות מצבו הבריאותי של מחמוד עבאס.

ח'ליל אלחיה, חבר הלשכה המדינית של חמאס אמר ב-22 בפברואר לערוץ הטלוויזיה "אלע'ד" כי הנהגת חמאס דנה באפשרות מחמוד עבאס יפרוש מתפקידו או ילך לעולמו וכי תנועת חמאס תציית לחוק הפלסטיני או להסכמה הלאומית בנושא.

הוא דחה את האפשרות כי תמונה הנהגה אחרת במקומו ואמר: "אם ייווצר וואקום בגלל חסרונו של מחמוד עבאס מסיבה כלשהי, לא נסכים שאף אחד יכפה עלינו הנהגה, רק העם הפלסטיני יבחר את הנהגתו".

אלחיה הבהיר בראיון כי תנועת חמאס דורשת ממחמוד עבאס לנהוג עפ"י מה שנקבע בהסכם הפיוס האחרון בין פתח’ לחמאס, דהיינו לקיים בחירות כלליות בשטחים בהקדם מכיוון שזהו הפתרון הטוב ביותר אך הדבר מחייב הסכמה מהירה.

" לדעתנו, אחת הדרכים לצאת מהמצב הפלסטיני היא באמצעות בחירות והחזרת הלגיטימיות ובניית המוסדות של הנשיאות והמועצה המחוקקת והמל"פ בהתאם לתוצאות הבחירות" הבהיר ח'ליל אלחיה.

נראה כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ממשיך בינתיים במצג של "הכל כרגיל" , תוכנותיו האישיות העתידיות עדיין לא ברורות, בתנועת פתח’ מעריכים כי אם יחליט להקדים את פרישתו הוא יסמן בקרוב את מחליפו ויתחיל בהכנות הפוליטיות כדי לחזק את מעמדו של היורש שהכתיר.

גורלו האישי וגורל בני משפחתו חשוב מאוד למחמוד עבאס, לכן, היורש חייב להיות אדם הנאמן לו מאוד מתוך שורות פתח’ כדי שיבטיח כי לא יאונה כל רע לו ולבני משפחתו ברגע שיפרוש ובמיוחד לשני בניו יאסר וטארק שהינם אנשי עסקים גדולים ושמזוהים בחברה הפלסטינית כמושחתים גדולים שמחזיקים בעסקים ובפרוייקטים כלכליים בגדה ובמדינות המפרץ.

סביר להניח שבשבועות הקרובים יתברר לאשורו מצבו הבריאותי של מחמוד עבאס ולאן מועדות פניו, בינתיים גם ישראל צריכה להיערך למצב של תחלופה מהירה בהנהגה הפלסטינית השולטת בגדה על כל המשתמע מכך מבחינה ביטחונית, קרב הירושה בצמרת פתח’ עלול להתפתח ולהיות מלווה במרחץ דמים.

 

 

 

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm

Close