התראות

ביקור השייח' קרדאווי ברצועת עזה: משמעויות ראשוניות

שיתוף

תוכן העניינים

השייח' יוסוף קרדאווי, נשיא האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, ערך בשבוע שעבר (7.05.13) ביקור ברצועת עזה בראש פמליה של 45 איש, ובהם בכירים בארגון. בעבר היה קרדאווי מועמד לראשות הנהגת תנועת האחים המוסלמים, וברבות השנים רכש לו מעמד של מנהיג רוחני לתנועה זו ולשלוחתה הפלסטינית חמאס.

קרדאווי זכה לקבלת פנים חמה במיוחד מהנהגת חמאס, שראתה בביקור אישור בעל משמעות מפי הסמכות הדתית הוותיקה והעליונה בעולם המוסלמי הסוני לשלטון חמאס ברצועת עזה, להיותו מייצג נאמן של העם הפלסטיני ולדרך הג'יהאד שהוא מאמץ לכיבושה של מדינת ישראל ולהפיכתה לחלק ממדינת פלסטין האסלאמית, שתהא בבוא היום אחת המחוזות של הח'ליפות האסלאמית, שבירתה ירושלים.

ביקורו של קרדאווי זכה לכיסוי נרחב באמצעי התקשורת של ממשלת חמאס, שחזרה והבליטה את ההתייצבות של "שייח' הג'יהאד" (כך כונה בפיו של ראש ממשלת חמאס איסמאעיל הנייה) לימינה.

הכותרת הראשית של היומון הרשמי של ממשלת חמאס "פלסטין" ב-10 במאי נוסחה ברוח קו זה: "קרדאווי קורא לפעול לשחרור אדמת פלסטין", וכותרת המשנה מתחתיה הביאה את הציטוט החשוב ביותר מדבריו: "לא נוותר לעולם על פלסטין ולעולם לא נכיר בישראל'".

בדברים שנשא במהלך ביקורו ברצועת עזה הציג קרדאווי את משנתו המדינית, שהיא מעין ציווי לעתיד (וגם מעין צוואה מפאת גילו המבוגר ואמירתו לא מכבר שימיו ספורים), שבו ההדגשים העיקריים הבאים:

  • לפלסטינים זכות על אדמת פלסטין: "אנו עומדים לימין הפלסטינים ותומכים בסוגיה הצודקת ביותר על פני האדמה, שכן הפלסטינים סולקו בכוח הנשק מבתיהם על ידי היהודים ". קרדאווי שולל כל זיקה יהודית לארץ ישראל, ורואה ביהודים שהתיישבו בה זרים, שהשתלטו בכוח על אדמה לא להם. "אנחנו כאן, וכאן נישאר, לא נעזוב את אדמתנו ולא תהיה הגירה החל מהיום. נמות על אדמתנו או שננצח".
  • לפלסטינים אין זכות לוותר על פלסטין: קרדאווי ציין, כי הפלסטינים הם בעלי הזכות על פלסטין, אך לצד זה הדגיש, כי אין לאיש מהם סמכות או היתר לוותר על זכותו ולקבל פיצוי כספי במקום אדמת המולדת. "האסלאם או השריעה אינם מתירים למכור חלק מהמולדת וזו מולדתנו השייכת לנו, והיא תישאר כך ואנו נשוב אליה". עוד ציין קרדאווי: "לעולם לא נוותר על הזכות (בפלסטין) ולעולם לא נכיר בישראל'". בכך, מטיל קרדאווי על הפלסטינים את האחריות הדתית לפעול לשחרור פלסטין בשם האומה האסלאמית – "בני פלסטין ועזה מייצגים את האומה הערבית והאסלאמית כולה" – ואוסר עליהם באיסור חמור לאמץ עמדות, שמשמעותן הכרה בשלטון זר כלשהו, יהודי או אחר, על אדמת פלסטין. משמעות הדברים אחת היא- סתימת הגולל על כל אפשרות של פשרה מדינית או הכרה בזכות קיומה של מדינת ישראל.
  • האחדות היא המפתח לשחרור פלסטין: קרדאווי דיבר על חשיבותה העצומה בעיניו של האחדות כמכפיל כוח, שיכול להעניק למוסלמים את היכולת לגבור, לדבריו, גם על אלה שברשותם נשק גרעיני וכימי. האחדות, בעיניו, צריכה להתקיים בזירה הפנים פלסטינית, וגם בזירה הערבית-אסלאמית כדי להכשיר את התנאים הדרושים לכיבוש אסלאמי של כל שטח מדינת ישראל. "אנו רוצים לראות אומה מאוחדת שתיטול בכוח את זכויותיה על הארץ, ובראשן של זכויות אלה- פלסטין".
  • הג'יהאד הינו יסוד מרכזי בשחרור פלסטין: האסטרטגיה היחידה לשחרור פלסטין, אמר קרדאווי, היא "הג'יהאד בדרכו של אללה". משמעות הדברים שלילת ההידברות המדינית והפשרה, והדבקות במאבק המזוין ברוח האסלאם. הוא שיבח את תושבי פלסטין ועזה שהניפו את דגל הג'יהאד וסירבו להורידו למרות הקשיים שעברו עליהם. "אני גאה להיות עזתי, שכן עזה מקיימת את תפקידה בג'יהאד, במאבק ובהגנה על מסגד אל-אקצה", אמר קרדאווי.
  • היעד הסופי- מדינה אסלאמית: קרדאווי קרא למוסלמים לקיים את הצדק האלוהי, לכונן חברה מוסלמית ולאחר מכן אומה מוסלמית. השבת הזכויות בפלסטין הינה, לדבריו, חלק מהחתירה להחזיר את ארצות המוסלמים לתקופת האסלאם כפי שהיה בתחילת דרכו, בהתאם לשליחותו של הנביא מוחמד והבאים אחריו.

דר' מרוואן אבו ראס, נשיא התאחדות חכמי הדת של פלסטין, גוף המזוהה עם חמאס, אמר בנאום לכבודו של קרדאווי באוניברסיטה האסלאמית, כי הפלסטינים רואים עצמם את ממשיכי דרכו. "אנו תלמידי קרדאווי. למדנו ממנו את דרך המלך ("ווסטייה" – דרך האמצע), את דרך הכוח בנוגע להשבת הזכויות ואת דרך העוצמה בהתייחס לאיסור לקיים ביקור ב(מסגד) אל-אקצה כשהוא נתון תחת כיבוש ומותנה באישור ממנו. למדנו ממנו את חשיבות הכוח בתמיכה בהתנגדות הפלסטינית ובפעולות ההקרבה העצמית (ההתאבדות)".

בתקופת אינתיפאדת אל-אקצה פרסם קרדאווי פסק הלכה, המתיר את ביצוע פיגועי ההתאבדות והריגת אזרחים ישראלים. הוא עמד בראש ארגון "קואליציית החסד", שגייס מיליוני דולרים עבור מוסדות וארגונים הקשורים לחמאס, וחלק לא מבוטל של כספים אלה הועברו לתמיכה בטרוריסטים פלסטינים העצורים בישראל, למשפחות של טרוריסטים שנהרגו, כולל מבצעי פיגועי התאבדות ולתמיכה בפעילות ה"דעווה" של חמאס, המטמיעה את ערכי הג'יהאד בחברה הפלסטינית.

לביקורו של קרדאווי, גדול הפוסקים בעולם המוסלמי הסוני, משמעות רבה עבור תנועת חמאס, הזוכה ללגיטימציה חשובה נוספת לשלטונה, והוא מבטא את הכוח העדיף של דרך הג'יהאד של חמאס על פני דרך המו"מ המדיני, אותה מייצג "נשיא פלסטין" מחמוד עבאס.

הרוח הגבית של קרדאויי חיונית עבור חמאס גם במערכה ארוכת הטווח שהיא מנהלת נגד הרשות הפלסטינית בשטחי הגדה המערבית, ואשר תכליתה להביא להשלמת ההשתלטות על מוסדות הרשות ומוסדות אש"ף, ולזכות במעמד המוכר בינלאומית כנציג הבלעדי של העם הפלסטיני. במערב, כולל בקרב גורמים המקורבים לממשל אובמה בארה"ב, היו שתיארו את קרדאווי כמייצג האסלאם הפוליטי והמתון. תפיסה זו שימשה לצורך הכשרת תנועת האחים המוסלמים כבעלת ברית עבור ארה"ב במקומם של המשטרים הוותיקים, שנפלו במהפכות שזכו לכינוי "האביב הערבי".

הדברים שנשא קרדאווי בעזה בשבוע שעבר, אינם שונים במהותם מדבריו בעבר, והם מציגים את מהותה של ה"ווסטיה" (דרך המלך), כפי שהיא, הווה אומר: תפיסה ברורה וסדורה להחלת שלטון אסלאמי דתי בכל המדינות המוסלמיות, ואימוץ הג'יהאד כדרך פעולה למימוש המטרות המדיניות-דתיות. תפיסה זו דומה במהותה לזו של אלקאעידה, ושונה ממנה בשלבי המימוש.

מעבר לכך, קרדאווי התמקד בדבריו בשחרור פלסטין, אך במקביל רמז למחוייבות האסלאמית גם לשחרורה של ספרד מהכיבוש הנוצרי, שכן הכלל שאין לאיש סמכות לוותר על אדמה אסלאמית חל גם עליה (וגם על השטחים עד שערי וינה). לפני כעשור פרסם קרדאווי פסק הלכה (פתווה) על כיבושה ההדרגתי של כל יבשת אירופה באמצעות ההטפה לאסלאם (דעווה) והגורם הדמוגרפי, בדרך ליישומה של נבואתו של מוחמד על כיבוש הערים קוסטנטינופול (איסטנבול), ירושלים ורומיה (רומא בירת איטליה) כתנאי להופעת ה'מהדי', המשיח המוסלמי.

ובשולי הדברים- קרדאווי נכנס לרצועת עזה עם פמלייתו דרך מעבר רפיח. ראש ממשלת חמאס, שקיבל את פניו התפאר, כי לא היה צורך ואין צורך באישור ישראלי, וקרדאווי הגיע לרצועת עזה כמו שהגיעו אליה "הכובשים המנצחים" (בימי כיבושי האסלאם). ביקורו של קרדאווי, כמו גם של משלחת בחרינית רמת דרג שהגיעה במקביל לעזה, ועוד מאות משלחות ומבקרים אחרים מחו"ל, חוזרים ומדגישים את העובדה הפשוטה, ולפיה הגבול בין רצועת עזה למצרים פתוח הלכה למעשה, וכי אין ולא קיים "מצור" על עזה.

 

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
מצרים נגד ישראל – כדי לרצות את קטאר וחמאס?

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהירה מהטון האגרסיבי של קהיר כלפי ישראל. לדבריה, "ההצהרות הריקות והברברנות שיוצאות ממצרים בשבועות האחרונים מטרידות לא רק את הישראלים אלא גם מצרים כמוני, שלא רוצים לראות את מדינתנו מדרדרת למלחמה עם ישראל – לא בגלל עימות ישיר, אלא כדי לרצות את קטאר או את חמאס ותומכיו. זה לא הגיוני".

לדבריה, נקודת השיא הייתה בפסגת דוחה, כשנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי כינה את ישראל "אויב". זיאדה מדגישה כי "אפילו אמיר קטאר, שעמד על הבמה באותה פסגה, לא השתמש במילה הזאת. זה היה הלם אדיר לשמוע את זה דווקא מקהיר". עם זאת, היא מציינת כי בעקבות התגובות הקשות נראה שמצרים מנסה כעת לסגת לאחור ולהבהיר כי היא רק מגינה על גבולותיה. אך זיאדה מוסיפה אזהרה ברורה: "אל תקחו את זה ברצינות. מה שאנחנו רואים בתקשורת המצרית ובדברי בכירים עדיין מטריד מאוד".

זיאדה מסכמת כי שלום ישראל-מצרים עומד בפני אתגר חמור: "שמענו את א-סיסי מאשים את ישראל ברצח עם ובטיהור אתני, ואת המודיעין המצרי מאיים במלחמה אם פליטים מעזה ינהרו לסיני. כל זה מנוגד לאינטרס המצרי בראש ובראשונה. השלום בין ישראל למצרים נראה היום שברירי יותר מאי פעם".

11:16am
המרכז הירושלמי
דיווחים ערביים: קטאר רואה בתקיפה בגידה אמריקנית

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, על הדיווחים הסותרים סביב החיסול בדוחא: "חמאס טוען שהצמרת שלו ניצלה, אבל אף אחד מהם לא מופיע בתקשורת. התמונות מהתקיפה מראות שזה כמעט בלתי אפשרי לצאת משם חי – ייתכן שהם פצועים ומסתירים מידע," אמר.

לדבריו, ישראל קיבלה אור ירוק מהנשיא טראמפ אחרי שהתברר כי חמאס מסרב להצעתו האחרונה: "אין עסקה. חמאס מושך זמן, מנסה למסמס ולגרור את ישראל לשולחן המשא ומתן כדי לעכב את כיבוש עזה".

בן מנחם הסביר כי בקטאר רואים בתקיפה "בגידה אמריקנית" לאחר שהשקיעו מיליארדים ביחסים עם וושינגטון, וכעת הם מתכננים ועידת פסגה ערבית-אסלאמית כדי לתקוף את ישראל בזירה הדיפלומטית. "בסופו של דבר זה דווקא טוב לישראל – קטאר לעולם לא הייתה מתווך הוגן, ומצרים תוכל לקבל את התפקיד המרכזי", הוסיף.

על תגובת העולם הערבי אמר: "הגינויים הרשמיים הם מס שפתיים בלבד. כל המשטרים הסוניים – סעודיה, ירדן, מצרים – יודעים שקטאר היא ראש הנחש של האחים המוסלמים. בפנים הם שמחים לראות את הפגיעה בחמאס".

 
12:10pm
המרכז הירושלמי
קטאר מסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו

יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי קטאר מנהלת "קאבר-אפ" לאחר התקיפה בדוחא ומסתירה את מצבם של בכירי חמאס שנפגעו, במקביל לפתיחת קמפיין בינלאומי נרחב נגד ישראל. לדבריו, דוחא מציגה את ישראל כסכנה אזורית במטרה לטרפד את הסכם הנורמליזציה המתגבש עם סעודיה ואת יוזמת טראמפ לנורמליזציה רחבה במזרח התיכון – צעד שישראל חייבת להיאבק בו בעוצמה.

 
12:09pm
המרכז הירושלמי
בכיר לשעבר במוסד: קטאר לא מתכננת להגיב צבאית למתקפה בדוחא

עודד עילם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ולשעבר ראש חטיבת הפח״ע במוסד, הסביר כי למרות הניסיון של קטאר וחמאס להסתיר את תוצאות התקיפה בדוחא, האמת תיחשף בתוך ימים. לדבריו, המוסד שימש גורם מרכזי במגעים מול דוחא, אך התגובה הקטארית לא תהיה צבאית אלא תקשורתית וכלכלית: "הם יריצו קמפיין ארסי, ישקיעו מיליארדים בקניית השפעה, ובסוף יבלעו את הצפרדע ויחזרו לעסקים כרגיל".

12:09pm
המרכז הירושלמי
מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם

מומחה משפטי: ארה״ב רשאית למנוע מאבו מאזן לנאום באו״ם | השגריר בדימוס עו"ד אלן בייקר, יועץ משפטי לשעבר במשרד החוץ וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסביר כי לארצות הברית כמדינה ריבונית יש זכות למנוע כניסה לטרוריסטים או לגורמים בעייתיים – גם אם מדובר בהזמנה רשמית לעצרת האו״ם. עם זאת, הוא מזכיר כי "הסכם המטה עם האו״ם מחייב את וושינגטון לאפשר לנציגים להגיע, גם אם החוק האמריקני לא היה מאפשר זאת".

בייקר הזכיר תקדימים: "קדאפי הגיע לניו יורק, גם נשיאי איראן נאמו באו״ם. היוצא מן הכלל היה ערפאת – שאז העבירו את העצרת לשווייץ כדי שידבר שם". לדבריו, במקרה של אבו מאזן, אם ארה״ב תתעקש, "החוק האמריקני עשוי לגבור על ההסכמים, והכניסה תיאסר".

11:23am
המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm

Close