התראות

מיוחד: נאום אבו מאזן – תחילת המערכה על העצמאות הפלסטינית

ניתוח הנאום של עבאס אמש
שיתוף

תוכן העניינים

נאומו של אבו מאזן בישיבת המועצה המרכזית של אש"ף ברמאללה היה למעשה הכרזה על תחילתה של מערכה מדינית המלווה במאבק אלים למימוש העצמאות והריבונות הפלסטינית בשטחי 67' מבלי לוותר על מה שהפלסטינים מכנים זכות השיבה.

 

מחמוד עבאס (אבו מאזן) מנהיג אש"ף, 'פתח', הרשות הפלסטינית ו"נשיא מדינת פלסטין", נשא (14 בינואר) נאום מדיני חשוב בכינוס המועצה המרכזית של אש"ף, בו הכריז הלכה למעשה על תחילת מערכת העצמאות הפלסטינית.

 

האסטרטגיה הפלסטינית שהוצגה ע"י אבו מאזן כוללת את הנקודות הבאות:

 

שינוי כללי המשחק – אבו מאזן שולל חסות אמריקנית בלעדית על התהליך המדיני בגלל "הפשע שביצעה נגד העיר אל-קודס [ירושלים]" בהכירה בירושלים כעיר הבירה של ישראל, והוא דוחה את מה שכינה "התכתיבים" האמריקניים בניסיון להגיע ל"עסקה" ליישוב הסכסוך. הדרך היחידה למו"מ, קבע אבו מאזן, היא אך ורק בערוץ של ועידה בינלאומית או במסגרת של קבוצת מדינות כפי שהתנהל המו"מ על פרוק הגרעין האיראני (קבוצת המדינות 1+5). בנוסף, קרא אבו מאזן למועצה המרכזית של אש"ף "לבחון מחדש את ההסכמים החתומים בין אש"ף לממשלת ישראל" כדי לבדוק את עמידתם בקנה אחד עם החלטות המוסדות הבינלאומיים בנוגע למעמד מדינת פלסטין וזכויות העם הפלסטיני. אמירה זו משתמעת כאיום לסגת מההסכמים עם ישראל והצגת דרישה לעדכנם בהתאם להחלטות האו"ם ומוסדותיו.

 

מערכה מדינית כוללת למימוש עצמאות וריבונות – האיום שהשמיעו בכירים פלסטינים לפיו תיבחן אפשרות לפרוק הרשות הפלסטינית ולהעברת האחריות לישראל בהיותה "הכוח הכובש" לא הוזכר בנאום של אבו מאזן. אדרבה, אבו מאזן הדגיש את חשיבות השמירה על ההישגים של הדיפלומטיה הפלסטינית עד כה וסימן את המשך דרך המאבק, הכוללת פעילות בזירה הבינלאומית להגדלת מספר המדינות המכירות במדינת פלסטין, הצטרפות של מדינת פלסטין למוסדות ולאמנות בינלאומיות, הגשת תביעות נגד ישראל בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, העברה לאינטרפול של שמות מבוקשים למעצר (ככל הנראה ישראלים), קידום יוזמת החרם הכולל נגד ישראל (BDS) בין היתר באמצעות פרסום הרשימה השחורה של חברות ישראליות המסייעות ל"כיבוש", אימוץ דרך התנהגות כמדינה וניהול מאבק בשטח שיגרום לישראל לשלם מחיר על שליטתה בשטחים אותם רואים הפלסטינים כשטח של מדינת פלסטין.

היעד הסופי על פי אבו מאזן הוא הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות ה-4 ביוני 1967 שבירתה העיר אל-קודס המזרחית ושמירה על זכות הפלסטינים לשיבה לבתיהם בשטח מדינת ישראל בהתאם להחלטת האו"ם 194 בהתאם לפרשנות הפלסטינית. משמעות הדברים דרישה לפינוי מיליוני ישראלים מבתיהם כדי לאפשר יישוב מחדש של פלסטינים בשטח מדינת ישראל, ולמעשה חורבנה של מדינת ישראל והפיכתה למדינה פלסטינית.

 

דבקות בנרטיב היסטורי כוזב הגובל באנטישמיות – אבו מאזן שולל את הזיקה ההיסטורית והדתית של העם היהודי לארץ ישראל, ועל בסיס זה גם את זכותם על הארץ. "זו ארצנו מימי הכנענים, ובהקשר זה אנו צאצאי הכנענים, והתורה אומרת כי מימי הכנענים ועד היום לא עזבנו את הארץ, ואנו כאן לפני [תקופת] אדוננו איבראהים ולא עזבנו את הארץ", אמר אבו מאזן.

לשיטתו, הפלסטינים הם צאצאים ישירים של הכנענים ששכנו בארץ באלף השני לפני הספירה, ואילו היהודים הובאו לישראל במאה העשרים במסגרת מפעל קולוניאליסטי מערבי "שאין לו קשר ליהדות". את ההיסטוריה היהודית ניכס (cultural appropriation) אבו מאזן למוסלמים הפלסטינים כאשר טען (בהתבסס על דת האסלאם), כי הנביא אברהם המוזכר בתנ"ך נימנה על אבות האומה האסלאמית. אבו מאזן ציטט קטעים מפרסומיו של הסופר והחוקר המצרי עבד אל-ווהאב אל-מסירי שטען, כי לתנועה הציונית היה אינטרס בקיומה של האנטישמיות, ובהקשר אחר בנאומו הוא האשים את ישראל בייצוא מסיבי של סמים לשטחי הרשות הפלסטינית.

 

המשך הדבקות בטרור כאמצעי משלים למערכה המדינית – אבו מאזן אמר בנאומו, כי הפלסטינים מתנגדים לטרור, מחויבים למאבק בטרור על כל צורותיו ומקורותיו ונפגעו עמוקות מהאשמתם ע"י ארה"ב כתומכי טרור. על אף דברים אלה אבו מאזן אישר, כי הוא שיגר הזמנה לנציגי ארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האסלאמי להשתתף בדיוני המועצה המרכזית בראשותו והצר על החלטתם שלא להיענות להזמנתו. הוא גם הביע תמיכה מלאה במגעים להשגת פיוס עם חמאס שתפתח את הדלת לשילובה במוסדות אש"ף, הרשות הפלסטינית וההנהגה הפלסטינית.

בנוסף, הכריז אבו מאזן על המשך מה שכינה "המאבק העממי בדרכי שלום" בהתייחסו לאינתיפאדה הפלסטינית, המוכרת גם בשם אינתיפאדת הסכינים, במסגרתה בוצעו מאז ספטמבר 2015 אלפי פיגועי טרור הכוללים בין היתר פיגועי דקירה, דריסה, ירי, הפעלת מטעני חבלה, השלכת בקבוקי תבערה ועוד. בהתרסה גלויה נגד ישראל וארה"ב הדגיש אבו מאזן את הדברים הבאים: "קיים עניין חשוב והוא סוגית המשכורות ל[משפחות] השהידים, למשפחות השהידים ולאסירים. אנו מסרבים להפסיק את המשכורות האלה באופן נחרץ, ולא נתיר לאיש לפגוע במשכורות של משפחות השהידים, הפצועים והאסירים. הם בנינו ואנו נמשיך לשלום להם כסף".

רבים מהשאהידים והפצועים הינם למעשה טרוריסטים שנהרגו או נפצעו בפיגועי טרור או בהכנות להוצאתם לפועל. כל האסירים אליהם התייחס אבו מאזן הינם אסירים ביטחוניים, שרבים מהם מרצים עונשי מאסר על רצח או ניסיון רצח של יהודים. ישראל וארה"ב רואות בהעברת הקיצבאות החודשיות ע"י הרשות הפלסטינית לקבוצות אלה תמיכה ישירה בטרור. ל"הוכחת" דבריו בדבר ניקיון ידיהם של הפלסטינים חזר אבו מאזן על הטענה השקרית לפיה בשורות המדינה האסלאמית של דאעש לא היו פעילים פלסטינים.

שיתוף

תמכו בנו

הירשמו ל-Daily Alert

ה-Daily Alert הידוע – תקציר חדשות ישראל, מופק על ידי המרכז הירושלמי מאז 2002, ומציע קישורים לכתבות נבחרות בנושא ישראל מתוך מקורות תקשורת מובילים באנגלית ובעברית.

עוד בנושא

הישאר מעודכן, תמיד

קבל את החדשות, התובנות והעדכונים העדכניים ביותר ישירות לתיבת הדואר הנכנס שלך — תהיה הראשון לדעת!

 

הירשם ל-Jerusalem Issue Briefs

תמצית חדשות ישראל יוצאת לאור בכל יום ראשון, שלישי וחמישי.

התראות

המרכז הירושלמי
הגיע הזמן להכריע את חמאס, ולהכריע גם את שקרי האו"ם

 

בעקבות הודעת דובר צה"ל בערבית על פינוי שכונת זייתון הבוקר, סא"ל (מיל') עו"ד מוריס הירש, חוקר ב-JCFA, מברך על המהלך ואומר: "חיכינו לזה הרבה זמן – זה מה שצריך כדי להכריע את חמאס. מי שחשב שהחטופים ישתחררו במו"מ טעה. צריך לפעול בכוח, ולהציל כמה שיותר חיים". לדבריו, מדובר במבחן משילות למדינה כולה: "האם זו מדינה שיש לה צבא או צבא שיש לו מדינה?" הוא מצפה שהקבינט יקבל החלטה אמיצה, ושהצבא יעמיד תוכניות ריאליות למימוש הכרעה צבאית בעזה.

לגבי ההכרה במדינה פלסטינית, הירש טוען כי אין לכך משמעות מעשית – זו מניפולציה שמשרתת את הטרור בלבד. הוא תוקף את ההתנהלות מול צרפת: "יש להם קונסוליה בירושלים. אם הם יכירו במדינה פלסטינית, שילכו לרמאללה או לעזה". הירש מציע לממשלה לעבור מהסברה לתקיפה תודעתית יזומה, במיוחד מול שקרי האו"ם. "חיכינו לחשיפת קמפיין ההרעבה במקום להוביל נרטיב אמיתי בעצמנו. כל יום צריך לפרסם את האמת, זה נשק קריטי לא פחות מהלחימה בשטח".

 הראיון המלא

11:32am
המרכז הירושלמי
סיוע לעזה? נשק בידיים של חמאס

"חמאס לא מנסה להאכיל את עמו – הוא מקריב אותו עבור ניצחונות תודעתיים", כותבת ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריה, הקהילה הבינלאומית משחקת לידיים של ארגון טרור שמנצל כל משאית סיוע: "87% מהסיוע שנשלח לעזה נבזז בידי חמאס", היא מציינת, "התוצאה: רעב מבוים, אזרחים מותקפים על ידי חמושים, וכל זאת כשהתקשורת מאשימה דווקא את ישראל".

נירנשטיין מצביעה על האבסורד: "כשהאו״ם יצביע על מדינה פלסטינית, החטופים יישארו בעזה, והסיוע ימשיך להיגנב". מבחינתה, העולם לא רק עיוור למציאות, אלא גם משתף פעולה עם האויב: "המנהיגים שואלים למה חמאס לא רוצה לנהל מו״מ? כי הם לא חייבים. כל ויתור וכל משאית הם צעד נוסף להרס ישראל". זו, לדבריה, לא מדיניות סיוע, זו התאבדות מוסרית של המערב.

3:46pm
המרכז הירושלמי
המלחמה בעזה נמרחת – ובסוף חמאס יכריז על ניצחון

"כל יום שחולף ולא כבשנו את הרצועה – פועל לרעתנו", מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, ישראל מתנהלת מול חמאס בצורה שגויה הן צבאית והן מדינית כבר שנתיים: "אנחנו מספרים לעצמנו סיפורים, כמו עם חיזבאללה. אלה ארגונים ג’יהאדיסטים – הם לעולם לא יתפרקו מנשק". לדעתו, אסון נוסף הוא זה שיטלטל את ההנהגה לפעולה, בדיוק כפי שהיה בפיגוע במלון פארק לפני מבצע חומת מגן.

בן מנחם מצביע גם על תסכול אמריקאי גובר: "הממשל ידידותי מאוד לישראל, אבל קטאר מוליכה אותו שולל, מבטיחה עסקאות תוך שבועיים שאין להן בסיס". מול חזון ההכרעה, הוא שולל לחלוטין צעדי ביניים כמו כתר או מצור: "זה יהיה בומרנג וייגמר בכך שהם יכריזו על ניצחון, כשאנחנו ניגרר למלחמת חורף קשה יותר". המסקנה שלו חדה: "חייבים לצאת למבצע, למחוק את חמאס ולשים סוף לאשליות. זה או אנחנו או הם".

 
3:46pm
המרכז הירושלמי
חשיפה לצפון: האם חזבאללה נערך מחדש?

למרות הרטוריקה המרגיעה, כי המצב הביטחוני הוא מהטובים בעשורים האחרונים, בפועל כבר בנובמבר 2024 חזבאללה הפר את הסכם הפסקת האש. "אני חושב שזו הרגעה, אם אתה קורא לעומק את דבריו של אלוף פיקוד הצפון", מסביר, אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, בראיון לחדשות 13.

החוקר מדגיש כי "הגבול בין סוריה ללבנון הוא פרוץ – יש 136 מעברים בלתי חוקיים, שחלקם נשלטים בשלט רחוק בידי כוחות עוינים". באמצעות אותם מעברים זורמות סחורות אסורות, ודרכם מצליחה איראן להעביר אמצעי לחימה לחזבאללה. כך הארגון מתחזק ומתחמש מחדש, למרות המאמצים לבלום אותו.

חזבאללה מסרב להתפרק מנשקו, וממשלת לבנון מתקשה או אינה מעוניינת לפעול נגדו. ההתעצמות הזו, בצד הגבול הצפוני של ישראל, מחייבת בחינה מחודשת של האיום ושל ההיערכות מולו. לדבריו, "השליח האמריקאי עצמו הודיע שנכשל בכפיית פירוק חזבאללה מנשקו".

12:15pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (מיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון: "מי שחשב שסיימנו עם חיזבאללה, פשוט טעה וזה יתפוצץ לו בפרצוף. את המידע סיפק השליח האמריקאי שאמר שנכשל במאמציו לגרום לארגון להתפרק מנשקו".

לדבריו, "איראן מנצלת את הגבול הפרוץ בין סוריה ללבנון כדי להעביר נשק וכספים והוא משלים את ההיערכות שלו לקראת עימות מול ישראל". נריה מסביר כי כעת, ישראל עוקבת ב-7 עיניים ומחסלת פעילים בדרום לבנון. "אני נזכר במשפט שרבין היה אומר תמיד שהעולם ישפוט אותנו לפי המעשים ולא על פי הדיבורים. מה שחסר זה מעשה, לקחת אחריות, לקחת יוזמה ולהחליט על התארגנות מחדש", הוא מסכם.

2:30pm
המרכז הירושלמי
ישראל במצור מדיני – ומה מתכנן הקבינט?

ישראל לכודה בלחץ מדיני ובינלאומי הולך ומחמיר, מזהיר יוני בן מנחם, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. לדבריו, "ישראל לא מכריעה את המלחמה, גם בגלל טעויות שלנו וגם בגלל הקמפיין השקרי שמופעל נגדה". בן מנחם מצביע על כך שאפילו הנשיא טראמפ, שתומך בישראל, מאותת ש"ישראל היא זו שצריכה להחליט". הוא מעריך שמתבשל מהלך אסטרטגי, אולי צבאי, אבל לא רואה את צה"ל כובש את עזה כולה או מגייס לסבבי מילואים נוספים. "הכנסת מזון לרצועה היא לא מהלך הומניטרי, זו עזרה לאויב", הוא טוען.

הדאגה המרכזית היא מה שמתרחש בזירה המדינית, בעיקר מול ארה"ב, שעד כה מונעת מהלומות מדיניות באו"ם באמצעות וטו. בן מנחם מדגיש את הצורך בהכרעה מהירה וברורה: "לא ייתכן שזה נמשך שנתיים. המטרה לא ברורה. החיילים שואלים – מה עכשיו?" לדבריו, צה"ל מסוגל לכבוש את הרצועה ולחלץ את החטופים, אך ללא הכרעה מדינית – אין מוצא. "זו כבר החלטה מוסרית. או שמסיימים עם זה, או שמוותרים לחמאס – וגם אז לא נקבל את כל החטופים", הוא מסכם.

2:20pm
המרכז הירושלמי
איראן-ישראל: בין הפסקת האש לסערה הבאה

יוני בן מנחם מדגיש כי הפסקת האש בין ישראל לאיראן אינה אלא הפוגה זמנית, בעוד שני הצדדים נערכים לעימות הבא. לדבריו, "איראן עדיין מסוגלת לשגר מטח מהיר של מאות טילים בליסטיים לעבר ישראל, כפי שעשתה באפריל 2024" – אך מהלך כזה, הוא מציין, "יהיה מסוכן מאוד מבחינתה, כיוון שישראל תגיב בעוצמה מוחצת בשטחה של איראן". בן מנחם מצביע על כך שהעימות בין המדינות נמצא בשלב ביניים, שבו ההרתעה ההדדית שברירית וכל טעות עלולה להצית מחדש את הלחימה.

12:12pm
המרכז הירושלמי
הטבח הבא כבר מתוכנן – והמערב מממן אותו בשתיקה

מאות אזרחים דרוזים נטבחו לאחרונה בסווידא, כולל נשים וילדים, בפשיטה אכזרית של כוחות הביטחון במדינה – שמורכבים בפועל ממיליציות סלפיות-ג'יהאדיסטיות. משטר א-שרע, שמיתג את עצמו כ"ממשל סורי חדש", הוא למעשה גלגול מודרני של דאע"ש, בשיתוף פעולה עם לוחמים זרים ובחסות סעודיה וארה"ב.

דליה זיאדה, חוקרת במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, כותבת כי הטיהור האתני נגד הדרוזים והעלווים נעשה בגלוי, והמערב לא רק שותק – הוא משתף פעולה. "מאות מיליוני דולרים מוזרמים להשקעות במשטר הדמים הזה, שמבצע הוצאות להורג, ביזה והשמדת קהילות שלמות בשם הסדר. השלטון הג'יהאדיסטי הזה הוא איום עולמי".

12:10pm
המרכז הירושלמי
הפסקת האש קרסה: חיזבאללה נערך למלחמה עם ישראל

אל"מ (במיל') ד"ר ז'ק נריה, חוקר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר כי חיזבאללה בלבנון אינו עוצר, אלא נערך למלחמה. "המצב בלבנון חוצה את קו הסכנה", הוא אומר. לדבריו, הארגון לא רק שמסרב להתפרק מנשקו, אלא אף "מגביר את אחיזתו במוסדות המדינה, בעוד וושינגטון מתעסקת בטקטיקות דיפלומטיות חסרות שיניים".

נריה טוען כי אין עוד זמן למשחקים: "חיזבאללה לא משחק על זמן – הוא מנצל אותו". לדבריו, בזמן ששליחים אמריקאים ממשיכים לקרוא להידברות, חיזבאללה משלים מהלכים לקראת עימות עתידי. "ישראל תיאלץ להגיב", הוא מעריך, "ובמוקדם או במאוחר, המזרח התיכון יתלקח שוב".

 
12:19pm
המרכז הירושלמי
הסיוע ההומניטרי נוחת בידי חמאס, לא בידי העם

ד"ר פיאמה נירנשטיין, חוקרת ב-JCFA, מתארת תמונה עגומה של המתרחש בעזה: "כל משלוח סיוע מגיע לידי חמאס – לא לידי האזרחים". לדבריה, מדובר באסטרטגיה ברורה של הארגון: שימוש במזון ובתרופות כמנוף לשליטה, כפייה ויצירת נאמנות. "הסיוע ההומניטרי הפך לנשק", היא כותבת, ומבהירה כי "זו לא תוצאה שולית של המלחמה, אלא לב שלטונו של חמאס".

9:37am
המרכז הירושלמי
הזירה הבאה: סערה טורקית בים התיכון

אבירם בלאיש, סגן נשיא המרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מזהיר מהמהלכים האחרונים של טורקיה בזירה הלובית, שמצביעים על שינוי אסטרטגי במדיניות אנקרה. לדבריו, טורקיה שעד כה הסתמכה על קשרים בלעדיים עם ממשלת טריפולי, בוחנת כעת שיתוף פעולה גם עם הגורמים המזרחיים בלוב – בראשותו של ח'ליפה חפטר. "היעד הוא להבטיח לעצמה נתח נאה מתקציבי השיקום של לוב", הסביר.

9:34am
המרכז הירושלמי
אין דרך חזרה – צריך לסיים את העבודה בעזה

"הגענו לנקודה שצריך פשוט לסיים את העבודה", מסביר קולונל ג'ון ספנסר, חוקר לוחמה אורבנית ועמית במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון. במילים חדות וברורות, הוא טוען כי הפסקת אש לפני תבוסה מוחלטת של חמאס תהיה לא פחות ממתכון לעוד טבח: "כל פתרון שמותיר את חמאס בעמדת כוח – אפילו חלקית – יבטיח רק סבב דמים נוסף", כותב ספנסר במאמר מיוחד. לדבריו, אין טעם בדיונים הומניטריים אם הטרור ממשיך להחזיק בגרון של מיליוני אזרחים.

11:13am

Close