עבור לתוכן העמוד
Menu

רוחאני: יהיו השלכות על תפיסת המיכלית

בתום פגישה עם שר החוץ העומאני עליה דיווחנו לראשונה באתר המרכז הירושלמי איים רוחאני על בריטניה • הפגישה על רקע המתיחות במפרץ

נשיא איראן נפגש היום (ראשון) עם שר החוץ של עומאן בטהראן, על רקע המשבר בשיט במפרץ הפרסי והמתיחות בין ארה"ב לאיראן. רוחאני גינה את הצעד ה"לא חוקי "של ממשלת בריטניה זאת לאחר תפיסת המיכלית האיראנית "גרייס "1 במיצר גיברלטר.

תפיסת מכלית הנפט של איראן לא העניקה לבריטניה שום תועלת ויהיו לכך השלכות קשות, הזהיר הנשיא, דווח בסוכנות הידיעות "תנסים".

"הרפובליקה האסלאמית של איראן תמשיך לעמוד במרץ נגד כל הפרה של תקנות שתאיים על ביטחון הספנות במפרץ הפרסי", הדגיש רוחאני.

עוד הוסיף הנשיא כי נוכחותם של כוחות זרים באזור לא רק שאינה תורמת לביטחון, אלא היא הגורם הבסיסי למתיחות אזוריות.

הנשיא רוחאני השמיע גם את נכונותה של איראן לשפר את שיתוף הפעולה עם עומאן בתחומים שונים ואמר כי טהראן ומוסקט יכולים להרחיב את הקשרים בתחומים מגוונים כמו תעשיית האנרגיה והסחר הדו-צדדי. עומאן היא אחת מהמדינות הבולטות המקיימות סחר עם איראן ומשמשת כנמל הבית ספינות גדולות שאינן יכולות לעגון בבנדר עבאס בגלל שאינו יכול להכניסן.

בן עלוי שהגיע לטהראן בשבת בבוקר, קיים קודם לכן פגישות עם שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף, מזכיר מועצת הביטחון הלאומי העליונה של איראן עלי שמח'אני, ויו"ר הפרלמנט עלי לריג'אני.

תפקידה של עומאן במפרץ הפרסי

בשבוע שעבר דיווחנו באתר "המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה כי לעומאן ישנה חשיבות רבה באזור המפרץ הפרסי בשל מעמדה כמתווכת המדברת עם שני הצדדים , הן האמריקאי והן הפרסי. ידיעות על תיווך מצד עומאן וניסיונות להביא להתקרבות בין ארה"ב תחת ממשל טראמפ החלו מיד עם המתיחות באזור וההערכות מדברות על כך כי ישנם מגעים מאחורי הקלעים.

ממשל אובאמה, נעזר בשרותי הממלכה בעבר על מנת לפתוח בדיאלוג בין ארה"ב לאיראן שהוביל בסופו של דבר לחתימת הסכם ה – JCPOA בשנת 2015.

שר החוץ של עומאן יבקר בטהראן בראשון – האם יש מו"מ חשאי?

סא"ל במיל מיקי סגל, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, העריך בעבר כי התבטאויות מצד בכירי הממשל האירני כמו "אומץ אסטרטגי" הנשמעים באיראן על רקע המאבק הפנימי בין מבקשי העימות מול ארה"ב לבין המבקשים להימנע ממנו הוא ביטוי שנשמע בעבר , בעת הכניסה למו"מ מול ממשל אובאמה. סגל העריך בעבר כי איראן וארה"ב מנהלות מו"מ חשאי בעומאן או במדינה אחרת.

שינוי יחסים מול סוריה?

ב-7 ביולי נפגש נשיא סוריה, באשר אל אסד, עם שר החוץ של עומאן בין עלוואי. הפגישה נערכה בדמשק והשניים שוחחו על נושאן בילטרליים וההתפתחויות האחרונות באזור.

הביקור של בין עלוואי היה הביקור השני במספר של אישיות בכירה מאזור המפרץ הפרסי מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה. עומאן באופן מסורתי, כפי שהיא נוהגת בכל סכסוך אזורי, אינה תומכת בשום צד ומכאן כוחה לשמור על דיאלוג פתוח עם מדינות האזור ובכללם ישראל.

כזכור ראש הממשלה נתניהו ביקר במדינה זה מקבר בביקור פתוח לתקשורת שזכה לתהודה רבה. שר החוץ ישראל כץ ביקר אף הוא בנובמבר בתוקף תפקידו דזא כשר התחבורה בנסיכות שבמפרץ הפרסי. כץ, חבר הקבינט המדיני־ביטחוני, הציג במסגרת הוועידה הבינלאומית של ארגון IRU, העוסק בתחום התחבורה בעולם, את תוכניתו "מסילות לשלום".

להערכת פרשנים מסוימים הביקור בסוריה יכול להוות ירית פתיחה לאיתחול היחסים בין דמשק למדינות המפרץ ויכול להוריד את המתח בין סעודיה, איחוד האמירויות וסוריה.

בדצמבר האחרון, שתי מדינות מפרציות – בחריין ואיחוד אמירויות היו הראשונות בין מדינות המפרץ שפתחו מחדש את השגרירות שלהן בדמשק, לאחר שמונה שנים. שר החוץ של איחוד האמירויות, אנוואר גארגש אמר כי ההחלטה של איחוד האמירויות לפתוח אתה שגרירות לאחר שהבינו כי מדובר בשלב הבא לחזרתה של סוריה לחיק האומה הערבית" . עוד ציין גארגש כי הדברים באים בתגובה לצעדים של טורקיה ואיראן במדינה.