עבור לתוכן העמוד
Menu

מתיחות ביחסי טורקיה עם חמאס

טורקיה מבצעת הערכת מצב מחדש לגבי פעילות המשרד של חמאס באיסטנבול • ארה"ב וישראל העבירו מידע לטורקיה כי המשרד עוסק בפעילות טרור וטורקיה חוששת מסנקציות אמריקניות וכועסת על התקרבות חמאס לאיראן ולסוריה

למרות השפל ביחסי ישראל עם טורקיה בתקופתו של הנשיא טייפ רג'ב ארדואן, עדיין נשמר ערוץ הקשר המודיעיני בין שתי המדינות.

שר החוץ ישראל כ"ץ גילה בסוף השבוע כי ישראל העבירה לנשיא טורקיה מידע מודיעיני על פיגועי טרור שארגון דאע"ש תכנן לבצע על אדמת טורקיה.

על פי גורמים מדיניים, ישראל גם מחתה באזני טורקיה על פעילות הטרור של שלוחת חמאס בטורקיה הממוקמת באיסטנבול כי היא עוסקת בהכוונת פיגועי טרור נגד ישראל, בניגוד לסיכומים במסגרת הסכם הפיוס שבין שתי המדינות אחרי פרשת המרמרה.

טורקיה סירבה בזמנו לקבל את דרישת ישראל לסגור את משרד חמאס באיסטנבול והבטיחה כי תוודא שהוא יעסוק רק בפעילות מדינית, בתמורה התחייבה ישראל כי לא תפגע בשום פעיל חמאס על אדמת טורקיה.

אולם, המשרד שמוכוון על ידי בכיר חמאס, צאלח אלעארורי, מעסיק פעילים של הזרוע הצבאית של חמאס ומשוחררי "עסקת שליט" והוא חלק מ"מטה הגדה" האחראי על פעילות הטרור בשטחי הגדה.

על פי גורמים בחמאס, המשרד גם מגייס סטודנטים פלסטינים שמגיעים ללימודים לטורקיה ועוסק בהעברות כספים לפעילי חמאס בגדה.

במשרד באיסטנבול קיים גם חדר האזנה המבצע מעקב אחרי פעילות כוחות צה"ל והרש"פ ומעביר את המודיעין לאיראן ולחזבאללה.

משרד חמאס באיסטנבול אחראי לשורה של פיגועים נגד ישראל ובהם חטיפת ורצח 3 הנערים הישראלים בצומת גוש עציון בקיץ 2014 ורצח בני הזוג איתם ונעמה הנקין ז"ל ליד התנחלות איתמר באוקטובר 2015.

האתר "אינדיפנדט ערביה" גילה ב-3 בספטמבר, מפי מקור בכיר בחמאס, כי באחרונה פרצה מחלוקת בין הנהגת טורקיה לבין תנועת חמאס וכי הטורקים ביקשו מהארגון הבהרות על כמה פיגועי טרור נגד ישראל ונגד הרש"פ שאוכוונו משטח טורקיה, דבר שסותר את ההבנות של טורקיה עם ארה"ב וישראל.

על פי הדיווח, ישראל העבירה בתקופה האחרונה,    באמצעות צד שלישי, דוח"ות מודיעין לטורקיה על כך שבכירים בחמאס אכווינו פעילות טרור מהמשרד באיסטנבול נגד ישראל וכי כמה מהם נכנסו לטורקיה במסווה של פעילות מדינית  בזמן שהם פעילים צבאיים העוסקים בטרור כמו נידאל דוואבשה ועבד אלרחמן רנימאת המשתייכים ל"מטה הגדה" של חמאס.

ארגון חמאס היה במבוכה כתוצאה מהפניה של שלטונות טורקיה בנושא, אך מיהר להכחיש את הטענות והעביר מסר להנהגה הטורקית כי הוא עומד בהבנות עמה ולא סטה מהן.

 

הערכה מחדש

 

ההנהגה הטורקית כועסת על ארגון חמאס בגלל התקרבותו לאיראן ולחזבאללה וניסיונו להתפייס עם סוריה.

גורם בכיר בחמאס מסר עוד כי טורקיה מקיימת הערכה מחדש של היחסים בינה לבין ארגון חמאס בשל הפעילות הצבאית של חמאס ופעילות העברות הכספים משטח טורקיה.

המודיעין הטורקי איננו מקבל את הכחשות חמאס והוא יודע בדיוק אילו פעולות מבצע משרד חמאס באיסטנבול, אך ההחלטה לגביו הינה החלטה פוליטית מכיוון שלנשיא טורקיה ארדואן יש יחסים טובים מאוד עם ח'אלד משעל, ראש הלשכה המדינית לשעבר של חמאס, בעוד שאסמעיל הניה ויחיא סינוואר מקורבים יותר להנהגה באיראן.

טורקיה נמצאת במצב כלכלי קשה ואינפלציה מחמירה ויש זעם ברחוב הטורקי על הפליטים והמהגרים דבר מביא לעיתים לעימותים אלימים בין אזרחים טורקים לפליטים מסוריה.

כמה בכירים במפלגת השלטון הטורקית "הצדק והפיתוח" התלוננו באוזני הנשיא ארדואן כי הנוכחות של חמאס בטורקיה פוגעת באינטרס הלאומי וכי יש לקחת בחשבון כי חמאס הצטרף ל"ציר ההתנגדות" שבו חברים איראן, חזבאללה וסוריה.

ארה"ב הזהירה באחרונה את טורקיה כי תטיל סנקציות על אישים וגופים טורקים התומכים בארגון חמאס שמוגדר בארה"ב כארגון טרור, עקב כך הגבירו שלטונות טורקיה את הפיקוח על הפעילות הכספית של חמאס במדינה ואת המעקב אחר פעילי חמאס.

בעקבות לחץ אמריקני וישראלי לפני כשנתיים, נאלצה טורקיה להורות לבכיר חמאס צאלח אלעארורי, שהינו גם ראש הזרוע הצבאית של חמאס בגדה, לעזוב את שטחה והוא התמקם בשכונת א-דאחיה בבירות והפך גם להיות איש הקשר של חמאס לחזבאללה ולאיראן.

ספק גדול אם ההערכה מחדש שעושה טורקיה לגבי פעילות משרד חמאס באיסטנבול תביא להפסקת הפעילות שלו.

גורמים בחמאס מעריכים כי המשרד ינמיך פרופיל בפעילות שלו  "עד יעבור זעם". הנשיא ארדואן הוא תומך נלהב של חמאס ומפלגת השלטון "הצדק והפיתוח" היא שלוחה של "האחים המוסלמים" שהינה תנועת האם של חמאס.

כך או כך, ישראל וארה"ב חייבות להגביר את הלחץ המדיני על טורקיה כדי לאלץ אותה להפסיק את פעילות משרד חמאס באיסטנבול, סנקציות אמריקניות על גופים ואישים טורקים הקשורים למשרד הזה יכולות לסייע במאמץ להביא לסגירתו.