עבור לתוכן העמוד
Menu

אף אחד לא רוצה בהצלחת הבנות קהיר

החמאס והפתח' משחקים את "המשחק" עד שאחד הצדדים ישבר או שטראמפ יאלץ אותם לעשות כן

עיקרי המאמר: 

  • נדמה שאף אחד באמת לא רוצה בהצלחת "הבנות קהיר"
  • עבאס והחמאס צריכים להסכים בנושאים רביםש קשה לראות אותם עושים כן
  • אף אחד מן הצדדים, חמאס והרש"פ, לא רוצים להסתכסך עם א-סיסי
  • סוגית פירוק הנשק של החמאס אינה עומדת על הפרק
  • מצד שני, סוגית השתתפות החמאס ברש"פ גם היא מוטלת בספק 

מצרים פועלת ברציפות מזה 4 חודשים להשגת פיוס בין תנועת הפתח' לתנועת החמאס והצליחה בסופו של דבר להביא למה שנראה כפריצת דרך במגעים בין שתי התנועות, מבחן ההצלחה של היוזמה המצרית נותר מבחן הביצוע בשטח.

ארבעה גורמים פעלו כדי להכשיל את היוזמה המצרית, איראן, קטאר, טורקיה ומחמוד עבאס.

יו"ר הרש"פ, יצא לפני שבועיים לטורקיה וניסה לעקוף את מצרים באמצעות נשיא טורקיה ארדואן, שיש לו קשרים הדוקים עם הנהגת החמאס, בכדי להכשיל את התיווך המצרי ולנסות ולהביא לביטול ההבנות שבין תנועת חמאס לבין יריבו הפוליטי המר מוחמד דחלאן.

אולם, הנהגת החמאס החדשה לא נפלה במלכודת של מחמוד עבאס והיא דבקה בהבנות שהושגו בינה לבין דחלאן בחסותה של מצרים.

מצרים היא זו שהוסמכה ע"י הליגה הערבית לתווך בין חמאס לפתח' והיא זו שמחזיקה למעשה במנופי הלחץ על החמאס ובראשם בפתיחת מעבר רפיח שהינו המוצא היבשתי היחידי של 2 מיליון פלסטינים החיים ברצועה לעולם הערבי.

מחמוד עבאס בירך מעל בימת העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק על ההבנות שהושגו בקהיר בתיווכה של מצרים,  אך השאלה האמתית היא מתי הן ייושמו בשטח, דבר שיאפשר את כינוס המל"פ כדי לגבש אסטרטגיה פלסטינית חדשה.

החשש ברחוב הפלסטיני הוא שהזמן פועל לרעת הפלסטינים. הפחד הפלסטיני הוא מניסיון אמריקני ישראלי להשיג "שלום אזורי" עם מדינות ערב המתונות, כדי לעקוף את הבעייה הפלסטינית ולכן יש להזדרז ביישום הבנות קהיר.

מצרים אמורה לשגר משלחת של המודיעין המצרי לרצועת עזה כדי לפקח על יישום ההבנות בין התנועות.

תנועת חמאס הודיעה אומנם על ביטול "ממשלת הצללים" שהקימה ועל נכונותה לאפשר לממשלת רמאללה לפעול ברצועה עד להקמת ממשלת אחדות לאומית ועריכת בחירות כלליות אולם ישנם שורה של מוקשים ומכשולים ששתי התנועות צריכות להתגבר עליהן, אחרת ההבנות בקהיר ייכנסו שוב לארכיון ההיסטוריה כהסכם נוסף שנכשל בין פת"ח לחמאס במהלך 10 השנים האחרונות.

השותפות הפוליטית

השאלה המרכזית היא מידת הנכונות של יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, ושל ההנהגה החדשה של חמאס בראשות איסמעיל הנייה לשתף פעולה ביישום הבנות קהיר ולחלק את "עוגת השלטון".

חמאס לא ויתרה על שאיפותיה להשתלט גם על הגדה, היא רוצה לאמץ את המודל השלטוני של חזבאללה בלבנון מבלי לוותר על כוחה הצבאי.

עבאס, שומר את הקלפים צמוד לחזהו, הוא לא השיג שום הישג ממשי בפגישתו עם בהנשיא טראמפ בניו יורק, הוא נשא נאום חיוור בעצרת הכללית של האו"ם ועכשיו הוא יצטרך להחליט לאן פניו מועדות. בינתיים הוא לא הודיע על ביטול הסנקציות שנקט נגד רצועת עזה.

אין שום צעד מעשי שנקט בו עבאס מלבד פרסום ברכות על ההבנות בקהיר והודעה כי נציגות של הממשלה ותנועת פתח' יבקרו בקרוב ברצועה.

הבעיה המרכזית היא חוסר אמון בין מחמוד עבאס להנהגת חמאס החדשה. הדברים באים על רקע הדרישה של חמאס להשתלב באש"פ ובמועצה הלאומית הפלסטינית.

יו"ר הרשות ידוע כי אם יתקדם ביישום ההבנות היא יצטרך להסכים לתת לתנועת חמאס דריסת רגל משמעותית בתוך אש"פ.  בתנועת הפתח' יש נההתנגדות עזה לכניסת חמאס לתוך אש"פ. חמאס מצידה איננה מוכנה לוותר על הדרישה, והיא רוצה להשתלט על אש"פ מבפנים בדרכים "דמוקרטיות".

הכוח הצבאי של האופוזציה הפלסטינית

בכיר חמאס, מוסא אבו מרזוק, הודיע מפורשות כי הנשק שבידי חמאס איננו נושא למשא ומתן וכי היא איננה מוכנה להתפרק מנשקה ולמסור אותו לרש"פ.

החמאס רוצה להמשיך ולהחזיק במנגנוני ביטחון הפנים שלה ברצועה, בזרוע הצבאית "עז א-דין אלקסאם", בארסנל הרקטות הגדול ולהמשיך בפיתוח אמצעי לחימה וחפירת מנהרות.

גורמים בחמאס אומרים כי התנועה תהייה מוכנה למסור את נשקה רק אם יוקם צבא פלסטיני שבו ישתלבו כל הפלגים הפלסטינים ביחד עם נשקם. כזכור, עפ"י הסכמי אוסלו מותר לרש"פ להחזיק כוחות משטרה בלבד.

גם לפלגים פלסטינים אחרים ברצועת עזה יש נשק רב ורקטות. לארגון הגיהאד האסלאמי, הנתמך בידי איראן, ובעל הזרוע הצבאית הנקראת "סראיא אלקודס"(פלוגות ירושלים).

וקימיים עוד פלגים מזויינים, כמו "גדודי חללי אלאקצא" שמזוהה אידיאולוגית עם הפתח' ועוד ארגונים סלפים ג'יהאדיסטים קטנים המחזיקים אף הם בנשק וברקטות.

סיסמתו של מחמוד עבאס "רשות אחת-נשק אחד" לא יכולה להתקיים ברצועת עזה.

מצד אחד, ליו"ר הרש"פ אין כוח צבאי לאכוף בכוח את פירוק חמאס והפלגים הפלסטינים ברצועה מנשקם ומן הצד השני לחמאס גם אין שום כוונה לאפשר למחמוד עבאס להעביר כוחות משטרה פלסטינית מיומנים משטח הגדה לרצועה.

התוכנית המדינית

חמאס והרש"פ יצטרכו להגיע להבנות על התוכנית המדינית שלהן במסגרת הפיוס מכיוון שממשל טראמפ אמור לפרסם עד סוף השנה את מתווה השלום החדש שלו ולהביא לחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים.

תנועת חמאס לא מוכנה להכיר בישראל ולנהל מו"מ ישיר עמה. היא דוגלת בהמשך הטרור וב"התנגדות" מזויינת עד לשחרור כל שטחי "פלסטין ההיסטורית".

לעומת זאת, תנועת הפתח' הכירה בישראל במסגרת הסכמי אוסלו ותומכת במשא ומתן כדרך היחידה להקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים בקווי 67.

ישראל וארה"ב, אינן מוכנות כרגע למתווה פתרון 2 המדינות שפירושו המעשי הקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל. בפני עבאס עומדות שתי אפשרויות הוא לאמץ את מתווה ה"חמאס" או להמשיך במתווה שתי המדינות.

בנאומו באו"ם הודיע מחמוד עבאס כי למרות הכל הוא משאיר את דלת המשא ומתן פתוחה בפני יוזמת השלום של הנשיא טראמפ-האם חמאס תסכים לכך?

סוגיית הפקידים

לאחר שתנועת חמאס השתלטה על רצועת עזה ב-2007 היא קלטה במשרדי הממשלה בעזה כ-40 אלף פקידים מקבלי משכורות שרובם הינם תומכי חמאס.

יו"ר הרש"פ, מחמוד עבאס, מסרב לשלב את את הפקידים האלה במנגנון הפקידותי של הרש"פ ולשלם את משכורותיהם.

במסגרת המגעים בעבר הציע מחמוד עבאס להקים ועדה שתבחן פרטנית את שמות הפקידים אך חמאס סירבה.

ברקע, קיימת הצעה פשרה שגיבשה שבדיה לפיה שליש מהפקידים יקלטו במנגנון הרש"פ, שליש יפוטר ושליש יוצא לפנסיה.

סימנים רבים מעידים על רצון חלש של מחמוד עבאס ותנועת חמאס ליישם באמת את הבנות קהיר.

התחושה ברחוב הפלסטיני היא שמדובר בהצגה מתוקשרת של שני הצדדים שאינם רוצים להסתכסך עם מצרים המתווכת ומנסים להרוויח זמן ע"י העברת הכדור מצד אחד לצדו האחר של המגרש.

ייתכן ששני הצדדים ממתינים שישראל תוציא עבורם את הערמונים מהאש, כדי שיוכלו להאשים אותה בטרפוד יישום הבנות קהיר, זהו הפתרון הכי נוח עבורם כדי שלא להצטייר כסרבני הפיוס.

באופן די מפתיע, הדרג המדיני ביטחוני בישראל שומר על שתיקה ולא השמיע עד כה את קולו בנושא הפיוס הפלסטיני, גורם דיפלומטי בכיר במצרים מסר לאתר החדשות "אלח'ליג' און ליין" ב-21 בספטמבר כי קיימות הבנות חשאיות בין ישראל, מצרים וארה"ב להשיג פיוס פלסטיני פנימי כדי לנטרל את סכנת הטרור מרצועת עזה ומשם להתקדם לחידוש המשא ומתן בין ישראל לבין הרש"פ, לידיעה הזו אין אישור ממקור אחר.

ישראל התנגדה בעבר בתקיפות לכל הסכם פיוס בין פתח' לחמאס, שנותן לחמאס חלק מעוגת השלטון בפרלמנט או בממשלה הפלסטינית.

תנועת חמאס נחשבת לארגון טרור בישראל ובממשל טראמפ ולכן סביר להניח כי ממשלת נתניהו והממשל האמריקני יתנגדו לכל הסכם שייכניס את חמאס למערכת השלטונית ולמערכת קבלת ההחלטות של הרש"פ.

ההערכה בקרב גורמים בחמאס היא שברגע שההבנות החדשות שהושגו בקהיר ירקמו עור וגידים, ישראל תפעל להכשיל את יישום הסכם הפיוס ותאשים את הרש"פ בפני הקהילה הבינלאומית כי היא חברה פוליטית לארגון טרור.

בינתיים ישראל עוסקת במרץ בהקמת מכשול קרקעי גדול סביב רצועת עזה נגד המנהרות כשהנחת העבודה שלה היא מפוכחת וגורסת שבכל תרחיש אפשרי חמאס לא תתפרק מנשקה ותמשיך לחפור מנהרות לקראת סבב לחימה נוסף נגד ישראל.